Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yerden ısıtma sistemi

Konut veya işyerlerinin zemin döşemesinin altına yerleştiren kablolar (borular) aracılığıyla elektrik veya sıcak suyla ısıtılması işlemidir.


Yerden ısıtma sistemi

Yerden ısıtma nedir?


Yerden ısıtmalı sistem; beton zeminin içindeki borularla ısıtma işleminin gerçekleştirilmesidir. 


Yerden ısıtma sistemi mekândaki ısı kayıplarını, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısıyla ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir.


Yerden ısıtmanın tarihçesi nedir?


İlk olarak MÖ 80.yy’da Çin, Tibet, Roma ve Rusya’da yerden ısıtma sistemine rastlanmıştır. Anadolu’da ise MÖ 1200’lü yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Kayseri’de yer alan Gevher Nesibe Daruşşifası ülkemizdeki ilk örneklerinden biridir. Geçmişte kullanılan yerden ısıtma sistemi, baca gazları ile olmuş ve bu sistem gelişerek yerini buhara bırakmıştır.


1697 de Thomas Saverey ve 1712 de Thomas Newcomen’in İngiltere de yaptıkları çalışmalar sonucu geliştirilen yerden ısıtma buhar sistemi endüstride kullanılmıştır. Ülkemizde ise 1970 yılında yaptırılan Kocatepe Camii’nde bakır borular ile yerden ısıtma sistemi yapılmıştır.


Yerden ısıtma sistemi


Yerden ısıtma sistemi nasıl çalışır?


Sistemin ana prensibi, ısı kaybı hesaplanmış bir hacimde ısı kaybını karşılayacak enerji miktarının, merkezi bir üreticiden temin edilen sıcak suyun, döşeme malzemesi altından özel borular içinden sirküle ettirilerek karşılanmasıdır. Ilık su tüm döşeme alanına yayılarak homojen ısıtma sağlar. Düşük sıcaklıktaki ısıtma suyu bir merkezi ısıtıcı üniteden elde edilir. Dağıtım sadece bir kolon ve katlar arasında bir dağıtıcı ile gerçekleşir 


Yerden ısıtma sistemi neden tercih sebebidir?


36.5°C vücut sıcaklığına sahip insan ile kendisinden daha düşük sıcaklığa sahip oda arasında ısı transferi olacağı açıktır. Hava hareketlerinin fazlalığı dolayısıyla vücuttan taşınım ile kaybedilen ısı,soğuk duvar ve tavan yüzeyleri nedeniyle ışınım yoluyla kaybedilen ısı ve döşeme ile sürekli temasta olan ayak yüzeyinden iletim yoluyla kaybedilen ısı insana üşüme hissi vermektedir. Bu ısı transfer mekanizması düşünülecek olursa yerden ısıtma sistemi insan vücudu ve ortam arasında en az ısı kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle, yerden ısıtma sistemi insanın ısısal-fizyolojik ihtiyaçlarına en uygun ısıtma sistemi olarak kabul edilmektedir


Yerden ısıtma sisteminin özellikleri nelerdir?


Makine Mühendisleri Odası’nın Dilay Dil, Müslüm Arıcı ve Hasan Karabay imzalı “Yerden Isıtma Uygulamalarında Boru Mesafesi ve Su Sıcaklığının Zemin Yüzey Sıcaklığı Üzerindeki Etkisi” başlıklı makalesine göre;  sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmekteidir.


Döşeme satıh sıcakları ortalama 28 C olduğundan söz konusu yerin hava nemindeki rahatsızlık verici düşme mevzu bahis değildir.(Hava nemindeki azalma üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırır).


Yerden ısıtmada oda içindeki hareketinin az olması, mikrop ürememesi için tavsiye edilmektedir.


Radyatörlü  sistemde bilhassa tavan ve ısıtıcıya yakın bölgelerde oluşması önlenmeyen faydasız sıcak hava astıklarının “yerden ısıtma sisteminde” tamamen bertaraf edilmiş edilmiş olması bu sisteme 30-50’ye varan bir enerji tasarruflu getirmektedir.


Yerden ısıtma sistemi seralara uygulandığında klasik sera ısıtılmasına kıyasla %47 enerji tasarrufu sağlandığı gibi yılda bir mahsül daha fazla elde edilmesini sağlanmaktadır.


Oda içerisinde radyatör v.b ısıtıcılar olmadığından dolayı arzu edildiği gibi dekor yapılma imkanı sağlar.

Bina zemininin tamamına izolasyon yapılmadığından katlar arasında ısı yalıtımı ve ses geçirimsizliği sağlanmaktadır.


Yerden ısıtma toz yapmaz yerden ısıtma mite böceklerinin yaşamasını desteklemez sağlıklıdır.Çünkü; Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır.


Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı 36,5 C dir.Sağlıklı bir insanın çevresindeki bulunan havada 20 ile 22 C dir.Ayak taban yüzeylerinin ise 23-25 de tutulması en idealdir.Bundan dolayı 23-25 C tutulmak istenen ayak taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı sağlığımızı ve konforumuzu devam ettirecektir.


Yerden ısıtma sisteminin uygulama tekniği nasıldır?


1- Proje

2- İzolasyon

    2.1. Yalıtım bandı

      2.2. Strafor ( EPS )

      2.3. Naylon branda ( PE ) veya NP Sistemi

      2.4. Demir ızgara ( Mukavemet için gerekli görüldüğünde )

3-  Sistem boruları

4-  Kollektör

5-  Koruyucu şap katmanı

6-  Döşeme

7-  Isı kaynağı

Yerden ısıtma izolasyonu nasıl yapılır?


Isı kaybını en aza indirmek için 3 aşamalı bir yöntem kullanılır. Bunlar; yalıtım bandı, strafor ve naylon branda/NP sistemi, demir ızgaradır.


- Yalıtım bandı: Zemin çevresine uygulanan yalıtım bandı, zemin ısı verimini yükseltir ve şapın çatlamasını engeller.

- Strafor: Yalıtım bandı uygulandıktan sonra zemine strafor döşenir.  

- Naylon branda/NP sistemi: Strafor işleminden sonra üzerine naylon branda serilir. Strafora geçirilerek kayma yapması engellenir.

- Demir ızgara: :Uygulamanın yapıldığı zemin eğer çok ağır yükler altında kalacaksa demir ızgara döşenmesi önerilir.


Kablolu yerden ısıtma sistemi nedir?


Farklı tipleri ile hem zeminin hem de mekanın sıcaklığını dengede tutar. Bu sistem ile evde bulunan tüm alanların sıcaklığı tek bir alan üzerinden kontrol edilebilir. Konforlu, ekonomik, estetik olduğu gibi uzun ömürlüdür ve kullanımı da kolaydır.


Sulu yerden ısıtma sistemi nedir?


Bina tabanına göre döşenen borularda ılık suyun devir daim yapması ile oluşturulan bir sistemdir. Borularda ısınan su zemini ısıtır. Bu sistemde 35 derece ve üzerinde yer alan yeterli kaynaklar kullanılır.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura