Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Zeytin Yasası – 3573 sayılı yasa

3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Yasası’dır. Zeytin Yasası’nda, “Altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10’unu geçemez” hükmü vardı; kaldırıldı. Zeytinlik alanların 3 kilometre yakınına zeytinlere zarar verecek tesis kurulamaz deniyordu o da tarih oldu...



Zeytin Yasası – 3573 sayılı yasa



Zeytin yasası inşaat şirketlerine yeni alanlar mı açıyor?


Radikal Gazetesi’nin 07 Temmuz 2009 tarihli haberine göre; CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, AKP’nin ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Yasası’nda yapmayı planladığı değişikliğin enerji tekellerinin önünü açmak ve inşaat şirketlerine yeni alanlar hazırlamak amacı taşıdığını savundu.


Ayhan, AKP’li TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi ve Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga tarafından hazırlanan ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Yasası’nda değişiklik yapan yasa teklifine tepki gösterdi. Orman, milli park, sit alanları, kıyı, tarım ve mera alanları gibi arazileri yüzde 2 vergi karşılığında maden şirketlerine açan ‘Maden Yasası’nın bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Ayhan, ‘Madencilik Faaliyetlerine İzin Yönetmeliği’nin ise Danıştay 8. Dairesi tarafından iptal edildiğini anımsattı.


Bunun hemen ardından, AKP’li komisyon başkanlarınca, zeytincilik yasasında değişiklik talebinde bulunulmasını ‘düşündürücü’ diye niteleyen Ayhan, “Yasa teklifiyle, AKP ve işbirlikçisi çokuluslu maden şirketlerinin yüksek yargının bu kararlarını adeta önlerine gelen bir fırsat gibi değerlendirdikleri ve bu arada yıllardır bir türlü aşamadıkları Zeytincilik Kanunu’nu bay-pas etmek istedikleri görülmektedir” dedi.


Yasa teklifinde zeytin üretim sahalarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, elektrik üretim te-sislerinin yapılıp işletilebilme şansının getirildiğini kaydeden Ayhan, “Zeytin alanlarında yasa ile var olan koruma, siyasi ve idari bir kararın inisiyatifine bırakılarak  enerji tekellerinin önü açılmıştır” dedi.


Yürürlükteki yasada yer alan ve özellikle belediye sınırları içinde kalan zeytin alanlarının daraltılmasını ve bu sahalarda yapılaşmanın önlenmesini öngören “Altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10’unu geçemez” hükmünün de yasa teklifi ile kaldırıldığını anlatan Ayhan, AKP hükümetinin, bu değişiklikle de, inşaat şirketlerine yeni alanlar hazırlamak istediğinin görüldüğünü savundu. Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP hükümeti, yasalaştırdığı ya da  getirdiği düzenlemelerle; ormanlar, kültür varlıkları, sit alanları, tarım alanları, milli parklar, su havzaları ve kıyılara karşı başlattığı saldırıyı zeytin alanlarıyla  sürdürmek istemektedir. AKP hükümetinin bu yasa teklifi, Türk çiftçisinin yararına değil, işbirlikçi kimi yerli ve çokuluslu şirketlerin çıkarlarına hizmet ettiği açıktır. Ulusal değerlerimize karşı yürütülen bu talan ve işgal politikaları derhal durdurulmalıdır. Tarih boyunca barışın ve dostluğun simgesi olarak kabul edilen, ülkemiz içinde en önemli geçim kaynağı olan ve 365 gün yeşil kalan kutsal zeytin ağaçlarımıza sahip çıkılmalıdır.” 



Zeytin Yasası ne diyor?


İşte o kanun; 



3573 SAYILI ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERİNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDA KANUN


Kanun Numarası         : 3573

Kabul Tarihi           : 26/1/1939

Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 7/2/1939 Sayı: 4126

Yayımlandığı Düstur    : Tertip: 3  Cilt: 20  Sayfa: 174

Madde 1 - Alelümum aşılı zeytinlerin bakım, tımar ve toplanma ve sıklarının kökletme ve yeniden fidan dikme suretile meydana getirilecek zeytinliklerin tesis ve yetiştirme, yabani zeytinliklerin açma ve aşılama işleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığının direktifi altında yapılır.


Madde 2 - (Değişik: 28/2/1995 - 4086/1 md.)

Orman sınırları dışında bulunan ve Devletin hüküm ve tasarrufunda olan yabani zeytinlik, Antep fıstığı ve harnupluklar ve her nevi sakız nevileri ile orman sınırları dışında olup da 17.10.1983 tarih ve 2924 sayılı Kanun kapsamında bulunamayan zeytin yetiştirmeyi elverişli fundalık ve makilikler Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca tespit edilip haritalanır.


Madde 3 - (Değişik: 28/2/1995-4086/2 md.)

Yukarıdaki madde gereğince tespit edilen alanlar yerel koşullar dikkate alınmak suretiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecek esaslara göre en az 25 dönümlük parseller halinde parsellenir ve bilinen araçlarla ilan edilir.


Bu alanlarda yabani zeytin, fıstıklık ve harnupluk ile sakız nevileri olan menengiç, buttum, yabani sakız, Filistin sakızı ağaçlarını aşılayıp yetiştirecekler ile zeytin yetiştirmeye elverişli fundalık ve makilik alanlarca gerekli temizlemeyi yapıp zeytin dikim alanları meydana getirecekler, dilekçe ile arazinin bulunduğu en büyük mülki amire başvururlar. Başvuranlar arasında Bakanlıkça belirlenecek esas ve öncelik sırasına göre seçilen kişilerden, bu işlemleri yerine getireceklerine dair bir yükümlülük belgesi alınır. Fidan dikecek olanlara devletçe maliyet bedeli üzerinden zeytin fidanı sağlanır.


Beş yıl süre ile taşınmazın gayesine uygun olarak kullanıldığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca tespit edilenlere mahallin en büyük mülki amiri tarafından tapuları devredilir. Bu yolla verilen taşınmazlar hiç bir şekilde veriliş amacı dışında kullanılamaz. Bu taşınmazlar; miras dahil hiç bir şekilde bölünemez, veriliş tarihindeki yüzölçümü hiç bir şekilde küçültülemez. Aksi takdirde Hazinece geri alınar. Bu hususlarda taşınmaz siciline gerekli şerh verilir.


Bu maddeye göre verilen süre içinde aşılama, temizleme, dikim ve bakım işlemleri yapılmamış olursa verilen izin Bakanlıkça resen iptal edilir.


Madde 4 - (Mülga: 28/2/1995-4086/8 md.)


Madde 5 - (Mülga: 28/2/1995-4086/8 md.)


Madde 6 - (Mülga: 28/2/1995-4086/8 md.)


Madde 7 - Birinci derece askeri memnu mıntakalarda bulunan aşılı zeytinlerin bakım, yabani zeytinlerin aşılanması işleri zeytin bakım teşkilatının vereceği talimat altında mahallin askeri makamlarınca yaptırılır.


Madde 8 - Devlet malı zeytinliklerden aşılanmak üzere bir şahsa veya şirkete veya köylüler manevi şahsiyetlerine verilecek yabani zeytinlik sahası yirmi hektardan yukarı olamaz. Ancak aldığı sahayı vekaletçe tayin edilecek müddet içinde mahsuldar hale getirenlere müracaatları takdirinde aynı miktarda yeni parçalar verilir. Bu tevziatta evvela toprak sahibi olmıyanlar, sonra en yakın köylüler ile küçük çiftçiler tercih olunur. İcabında bu yirmi hektar miktar İcra Vekilleri Heyeti karariyle tezyit edilebilir.


Madde 9 - Dekar başına on beş ağaçtan fazla ve on ağaçtan aşağı olmamak üzere yabani zeytinlikleri aşılı bir hale getirmeyi taahhüt edenlere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasınca, mevzuatı dairesinde ve kanunun 10, 28 inci maddeleri hükümlerine göre, ağaç başına bir liraya kadar kredi verilir.


Madde 10 - Bankaca ikraz edilecek paranın birinci kısmı arazi tamamen temizlenip delicelerin aşılanmağa elverişli bir hale getirildiği hakkındaki zeytin bakım memuru raporuna müsteniden, ikinci kısmı da yapılan aşının yüzde doksan muvaffak olduğu yine memur raporile tesbit edilmek şartiyle aşının tatbikından bir sene sonra verilir.


Madde 11 - Aldığı arazi parçasını açıp deliceleri aşıya hazır bir hale getirerek Ziraat Bankasından ilk taksiti alıpta o mevsimde aşı işini bitiremeyenlerden bankadan aldıkları para faizile beraber, bankanın zirai alacaklarının tahsili yolundaki usulüne tevfikan istirdat olunur ve tapu da iptal edilir.


Madde 12 - Aşılı zeytinliklerin bakım işleri için zeytin müstahsillerine mahsulün satış mevsiminde ödenmek üzere Ziraat Bankasınca kısa vadeli ikraz yapılır.


Madde 13 - Muayyen kıtadaki zeytinliklerde toprak ve ağaçlar ayrı ayrı hakiki veya hükmi şahıslara ait olduğu takdirde arazinin kıymeti yüksek ise toprak sahibine, ağaç kıymeti daha fazla ise bunun sahibine diğerinin malını satın alması teklif edilir. Her iki taraf da reddettikleri takdirde arazi Hükümetçe kıymetlerine nazaran aralarında taksim edilerek tapuya bağlanır.


Madde 14 - (Değişik: 28/2/1995-4086/3 md.)

Zeytinliklere her çeşit hayvan sokulması, yerleşim sahaları hariç, zeytin sahalarına en az bir kilometre yakınlıkta koyun ve keçi ağılı yapılması yasaktır.


Ancak çift sürme ve nakliyatta kullanılan hayvanlara ağızlık takılması şartıyla müsaade edilir.


Bu hükme riayet etmeyenler, zarar görenin şikayeti üzerine 1 aydan 3 aya kadar hapis ve meydana gelen zararın vehametine göre iki milyon liradan on milyon liraya kadar para cezasına mahküm edilirler. Fiilin tekerrürü halinde hapis ve para cezası bir misli artırılır.


Çiftçi mallarını korumakla yükümlü bulunanlarca düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.


Madde 15 - Beş yüz ağaçtan aşağı olmamak üzere yabani zeytin aşılıyanlara veya aşılı zeytinlerinin bakım işlerini en iyi yapanlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca takdir edilecek miktarda nakti mükafat verilir.


Madde 16 - Fenni budama aletlerile aşı takımlarının zeytin müstahsilleri arasında yayılabilmesi için budama ustalarile ehil müstahsillere Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca meccanen budama aşı takımı ve levazımı verilebilir.


Madde 17 - (Değişik: 28/2/1995-4086/4 md.)

Devlet zeytinciliğin ıslahı, yeni zeytin dikim alanlarının tespiti, zeytin dikim ve yetiştirilmesinin teşviki ile verimin artırılması, hastalık ve zararlılarla mücadele ile ürün elde etmekte masrafları azaltıcı araç ve gereçlerin imal ve ithalinde gerekli kolaylıkları sağlar.


Zeytinlik bölgelerin il veya ilçelerinde zeytin hastalık ve zararlıları ile mücadele amacı ile 1580 sayılı Kanun hükümleri dairesinde birlikte kurulur. Zararlılarla mücadelede Devlet birliklere gerekli araç, gereç ve finans kaynaklarını sağlar ve bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yeterli eleman görevlendirilir. Ürünün elde edilmesinden sonra üretici birlikçe tespit edilecek payına isabet eden mücadele giderini öder. Ödemeyen üreticiden amme alacağının tahsiline dair usul ve esaslarla bu pay birlikte tahsil edilir.


Yukarıdaki fıkra gereğince kurulacak birliklerin kuruluş ve çalışma esasları ile zeytinliklerin bakımı Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca üç ay içinde hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. Belirlenecek bu kurallara göre zeytinliklerine bakmayan üreticiden ağaç başına yirmibeşbin lira hafif para cezası alınır.


Madde 18 - (Mülga: 28/2/1995-4086/8 md.)


Madde 19 - Alelümum el, hayvan ve makine kuvvetile işleyen yağhane ve zeytinyağı fabrikalarında ve salamura zeytinciliğinde yüksek vasıflı zeytinyağı ve salamura zeytin tanesi istihsal edilebilmesi için alınması lazımgelen telkinci ve öğretici tedbirleri almağa Ziraat Vekaleti salahiyetlidir.


Madde 20 - (Değişik: 28/2/1995-4086/5 md.)

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.


Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez, İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına ikimilyon liradan beşmilyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir.


Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar planları geçerlidir.


Madde 21 - Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı muhakeme icrası sulh mahkemelerine aittir.


Madde 22 - Zeytin ve zeytinyağ standardı için İktisat Vekaletinin talebi ile zeytin bakım teşkilatına daimi vazife verilebilir.


Madde 23 - (Mülga:28/2/1995-4086/8 md.)


Ek Madde 1 - (Ek:28/2/1995-4086/6 md.)

3573 sayılı Kanunda geçen ziraat vekaleti ibareleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak değiştirilmiştir.


Ek Madde 2 - (Ek:28/2/1995-4086/7 md.)

Bu Kanunun 2 ve 3 üncü maddeleri;


a) Kamu hizmetine tahsis edilmiş veya fiilen bu amaçla kullanılan taşınmaz mallarda;

b) Kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladıkları planlarda tarım dışı kullanıma ayrılmış alanlarda,

c) Deniz Kıyı kenar çizgisine 2 000 metre, tabii ve suni göl kıyı kenar çizgisine 500 metreden az mesafede bulunan alanlarda,

d) 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununa göre 1 inci derecede askeri yasak bölge kapsamına giren yerlerde,

e) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunan yerlerde,

f) 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununa göre uygulama alanı ilan edilen yerlerde, Uygulanmaz.


Madde 24 - Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.


Madde 25 - Bu kanun hükümlerini Adliye, Dahiliye, İktisat ve Ziraat Vekilleri yerine getirir.


(1) Bu Kanun hükümleri 9/7/1956 tarih ve 6777 sayılı Kanun gereğince sakız ve nevileriyle harnupluklara da teşmil edilmiştir.