2B arazileri nedir, satışı nasıl yapılır, 2B arazileri üzerinde nasıl hak sahibi olunacak? 2B arazileri hakkında merak edilen sorular ve cevaplar
2B arazisi ne demek?
6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi B Bendi maddesinin kısaltması olan 2B arazilerinin tanımı; orman vasfını yitirmiş kadastro işlemi ile orman vasfından çıkarılan ıslah edilemeyen arazilere 2B arazi denir.
2B arazilerin yüzde 80’lik kısmı Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi bölgelerde bulunmakta olup genelde zeytin ve narenciye yetiştiriciliği yapılmaktadır.
2B arazilerinin satışı nedir ne değildir?
Türkiye’de bulunan ormanlar 1945 yılında devletleştirilerek Anayasanın 169. ve 170. maddeleri gereği üçüncü şahıslara satışı yasaklandı. Günümüzde gelişen konut projeleri ve göç gibi durumlardan ötürü 2009 yılının başlarında yasalaştı ve onaylandı. Bu araziler arasında 31 Aralık 1981 tarihinden önce tüm vasfını kaybeden araziler üzerinde kadastro çalışmaları yapılabilecek.
2B arazilerin satışı ile ilgili bazı milletvekilleri şu yorumlarda bulundu:
CHP Muğla milletvekili Fevzi Topuz, 2B'nin anayasa değişikliği yapılmadığı sürece satışının mümkün olmadığını ve AKP hükümetinin 2B düzenlemesinin orman arazisi işgalcilerinin oyunu almaya yönelik bir seçim hilesi olduğu öne sürdü.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Önergeler ne okunuyor ne de okununca anlaşılıyor. Bu önergeler Meclis Genel Kurulu'nda yoktu son anda bir yerlerde hazırlanarak getirildi. Orman dışındaki arazileri parayı verene satmaya hazırlanıyorlar. Kınıyoruz. Hukuku arkadan dolanarak aşabilmeyi sağlamaktadırlar ama tekrar hukuka yakalanacaklardır" dedi.
Maliye, Çevre ve Orman ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2B arazileri için bir taslak hazırladılar.
2B arazilerini konu alan taslakta göz çarpan unsurlar nedir?
1.Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerler (yerleşim yerleri), bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.
2.Taslak çalışmalarında, belediye mücavir alan sınırı ayrımının kaldırılması, bu alanların
içindeki ve dışındaki yerlerin aynı esaslara göre satılması da tartışılıyor.
3.Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de, sulukuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.
2B arazilerde hak sahipliği nasıl olacak?
2B arazileri için hazırlanan taslağın ilk halinde kişinin hak sahibi kabul edilmesi için söz konusu taşınmaz üzerinde kadastro çalışmalarının tamamlandığı ve geriye dönük 5 yıl bir süre kadar kullanma şartı varken yeni taslakta kadastro kayıtlarında hak sahibi kim görünüyor ise o kişinin hak sahibi olarak kabul edileceği belirtildi.
2B arazileri için nereye ne zaman başvuru yapılacak?
Maliye Bakanlığı koordine ettiği 2B arazileri satışı için hak sahipleri 3-6 ay içerisinde başvuruda bulunabildiler ayrıca bu süre Bakanlar Kurulu kararı ile uzatılacağı gibi başvuru süresi ise 1 ay olarak açıklandı.
Söz konusu bu başvurular illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapıldı. 2B arazileri için yapılan başvurular satış bedeli üzerinden tahsis edildi.
2B arazileri için satışa başlanıldığı iller hangileri?
Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale,
Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş,
Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya,
Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova
2B arazi satışları ne zaman olacak?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre 2B arazi satışları 2013 yılı Ocak ayında başladı. Yüzde 86’ya ulaşan başvurular sonucunda öngörülen satış rakamı 4.8 milyar TL olarak açıklandı.
İllere göre 2B arazileri ne durumda?
Türkiye’de toplam 2B arazileri için Orman Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu rakam 473 bin 420 hektar…
İllere dağılımı ise şu şekilde:
-45 bin 548 hektarla Antalya,
-39 bin 287 hektarla Mersin,
-34 bin 887 hektarla Balıkesir,
-31 bin 706 hektarla Ankara,
-29 bin 643 hektarla Sakarya,
-29 bin 138 hektarla Muğla,
-17 bin 106 hektarla İstanbul,
-16 bin 95 hektarla Bolu,
-15 bin 290 hektarla Samsun,
-14 bin 772 hektarla İzmir,
-Kırklareli 14 bin 757,
-Bursa 14 bin 534,
-Kırıkkale 12 bin 706,
-Adana 12 bin 357,
-Zonguldak 10 bin 910,
-Afyonkarahisar 10 bin 673 hektar 2B alanına sahipken, diğer illerde ise 2B alanı 10 bin hektarın altında bulunuyor.
2B arazilerinin Kadastro ve güncelleme çalışmaları ne durumda?
2B arazileri kapsamında 2 bin 649 birimde 113 bin 296 hektarlık 2B sahasının kadastrosu tamamlandı ve 1993 birimde 109 bin 30 hektarlık sahada çalışmaların devam ettiği açıklandı. 2 bin 443 birimde de 89 bin 932 hektarlık 2B sahasının güncellenmesi tamamlandı.
2B arazisinin rayiç bedeli nasıl öğrenilecek?
2B arazisinin rayiç bedelini Milli Emlak Müdürlüğü’nden ya da bağlı olunan defterdarlıklardan öğrenmek mümkün. Bunun için vatandaşların kimlik tespiti yaptırıp, arazinin hak sahibi olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Kişiler ya telefonla arayarak ya da ilgili yerlere giderek arazilerin rayiç bedellerini öğrenebilirler.
Yasa çıktığından bu yana Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde fiyatların yüksekliğinden şikayet ediliyor
İşte o protestolardan biri İstanbul'un Çekmeköy İlçesi'nde meydana geldi:
02.04.2013 tarihli gazetelerden..