Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde düzenlenen mitinge katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 5 yılda 1,5 milyon konut dönüştüreceklerini söyledi.


5 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü yapacaklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  İller Bankası'nın dönüşeme 4 milyar liralık kaynak sağlayacağını açıkladı.


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Bakan Kurum, "Bakanlığımıza bağlı İller Bankası Genel Müdürlüğümüz eliyle de belediyelerimize tam 4 milyar lira kaynak vermek suretiyle yüzde 50'ye kadar kredilerimizde faiz desteği vererek yine kentsel dönüşümün hızlandırılmasına katkı sağlayacağız. Kentsel dönüşüm bu manada çok önemli bir süreç ve bu süreci de biz gerçekten kararlı bir şekilde yürütmek istiyoruz." açıklamasında bulundu.


Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde düzenlenen mitingde konuşan Kurum, son 16 yılda çevre ve şehircilik alanında İstanbul'a 92 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyerek, 20 milyar liralık yatırımının sürdüğünü kaydetti.


İstanbul'a yapılacak kamu ve özel sektör yatırımlarının da önünü açtıklarını söyleyen Kurum, "Tam 137 milyar liralık da ÇED raporlarına onay vermek suretiyle hem yatırım hem de istihdamın önünü açtık. Kentsel dönüşümün ivmesini artırmak adına 81 il valiliğimize kapsamlı bir genelge gönderdik. Bu noktada valiliklerimiz tüm şehir genelinde riskli alanlardan başlamak suretiyle dönüşümü hızlandıracaklar." diye konuştu.


''6,7 milyon konut yeniden dönüştü''

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yılda 300 bin konutun dönüşümünü yapacaklarını söyleyen Bakan Kurum, "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte tam 1,5 milyon konutun dönüşümünü yapmış olacağız. Bakanlığımıza bağlı İller Bankası Genel Müdürlüğümüz eliyle de belediyelerimize tam 4 milyar lira kaynak vermek suretiyle yüzde 50'ye kadar kredilerimizde faiz desteği vererek yine kentsel dönüşümün hızlandırılmasına katkı sağlayacağız. Kentsel dönüşüm bu manada çok önemli bir süreç ve bu süreci de biz gerçekten kararlı bir şekilde yürütmek istiyoruz. Bütün planımız, önümüzdeki 20 yılda kentsel dönüşümle alakalı yenilenmesi gereken 6,7 milyon konutumuzun dönüşümünü sağlamak. Kentsel dönüşümü parsel veya bina bazında değil, tamamen il, ilçe, ada bazında yapacağız. Şehri parçalarına ayıran anlayışla değil, yine bir bütün olarak yani bir ada içerisindeki anlayışla yapacağız. Bunu da güçlü bir şekilde yürütebilmek adına İstanbul'da hem Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız hem de Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.


İstanbul'da bin 442 hektar riskli alan ilan ettiklerini, 65 hektarlık alan için de çalışmaların devam edeceklerini kaydeden Kurum, toplamda 34 bin 590 hektar büyüklüğünde 20 rezerv yapı alanı olduğunu belirtti.


65 bin 700 riskli yapı tespiti yaptıklarını, bunlardan 245 bin konutun yıkıldığını ifade eden Kurum, "Kentsel dönüşümle ilgili bir seferberlik başlattık. Bu seferberliğin en önemli bölgelerinden birisi de Beykoz'dur. Bu manada Beykoz bizim için çok kıymetlidir. Bakanlığımıza bağlı  TOKİ  eliyle de İstanbul'umuza 314 şantiyede 158 bin konut, 52 kapasiteli stadyum, engelsiz yaşam merkezleri, 8 hastane, kamu hizmet binası, okullar, kütüphaneler, pansiyonlar, sağlık ocakları gibi birçok uygulamaları da başlattık. Bu uygulamaların yatırım bedeli 49 milyar lira" dedi.


"Yerinden dönüşümü esas alacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beykoz'un sorunlarını çözmeye dair kendisine talimat verdiğinin altını çizen Kurum, şunları söyledi:


"Beykoz'da 2B alanlarında 36 bin vatandaşımızın tapularını vererek mülkiyet sorunlarının hemen hemen tamamını çözdük. Beykoz'umuz için imar planının hızlı bir şekilde yapılmasının da önünü açıyoruz. Beykoz'daki mahallelerimizde binaların ve alanların durumunu tespit etmeye çalıştık. Yatay mimari anlayışla mahalle kültürünü bozmayacak bizim özümüzü kültürümüzü yansıtacak bir imar planını yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili arkadaşlarımıza talimat verdik. Beykoz Belediyemizle birlikte tüm ilçeyi ilgilendiren imar plan çalışmasını hızlı bir şekilde yapacaklar. Bunu yaparken hakkaniyet ve vatandaşımızın rızası çerçevesinde yapacağız ve yerinden dönüşümü esas alacağız. Bunun dışında bir işin yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz imar planını yaptık sonra kentsel dönüşümde buraları vatandaşlarımız kat karşılığı müteahhitlere verebilir. Müteahhit almıyorsa, biz TOKİ ve İller Bankası Genel Müdürlüğü olarak Beykozlu vatandaşlarımıza yapılması gereken ne destek varsa yanınızdayız."


Üsküdar ve Beykoz'da sit alanları sorunu olduğunu kaydeden Kurum, şu ifadeleri kullandı:


"Beykoz'un tamamı sit alanı. Mevcut yapılaşmaya baktığınızda bu sit alanlarıyla ilgili problemleriniz var ve bu sit alanlarından kaynaklı maalesef yapılarınız da bir yenileme yapamıyorsunuz. Bunu 2 yolla çözdük. Birincisi sizi imar barışına dahil ettik. Birçok alan Beykoz'da imar barışına dahildir ve imar barışını bu belirlediğimiz alanlarda binalarınızdaki kaçak kısımlara ilişkin imar barışından faydalanarak yapı kayıt belgesi alabiliyorsunuz. Bu yapı kayıt belgeleriyle birlikte bizim sizin elektriğinizi, suyunuzu, doğal gazınızı getirebilmenin önünü açtık. Ayrıca burada kat mülkiyetine geçebilmenin de önünü açtık. Bir kısmını böyle çözdük. Diğer kısmıyla alakalı da bu sit alanlarında şimdi arkadaşlarımız sit derecelendirilmesiyle ilgili de çalışıyor. Bu çalışmayı yaparken de mevcut yapılaşmayı da dikkate almak suretiyle sizin mağduriyetinizi engelleyecek çalışma ve o çalışmayla birlikte de siz mevcuttaki yapılaşmalarınızı koruyacak ve bu probleminizi de çözmüş olacağız."  


Miting alanına gidip Beykoz'un mahalle ve sokaklarında incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve AK Parti Beykoz Belediye Başkan Adayı Murat Aydın'dan ilçedeki sorunlar hakkında bilgi aldı.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016