Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Acıbadem Mahallesi - Kadıköy

İstanbul'un Anadolu yakasının en merkezi semtlerinden biridir. Toprağı, kıymetlidir; arsa maliyetleri yüksektir. Almond Hill ve Akasya Acıbadem projeleri bu mahallededir.




Acıbadem Mahallesi - Kadıköy

Acıbadem Mahallesi


Acıbadem Mahallesi nerededir?



Acıbadem Mahallesi; Küçük Çamlıca'nın güneybatısında yer alır. Yıldız Bakkal ile Küçük Çamlıca arasında kurulan mahalle, 1986 yılında alınan bir kararla iki ayrı mahalleye bölünmüştür.


Üst kısım Üsküdar ilçesine bağlı 'Üsküdar Acıbadem Mahallesi' olarak, mahallenin bulunduğu alt kısım ise Kadıköy İlçesine bağlı 'Kadıköy Acıbadem Mahallesi' olarak isimlendirilmiştir.


Mahalle, kuzeyde Faikbey Mescidi Sokak, Şevketpaşa Sokak, Uzunçayır Sokak boyunca 'Üsküdar Acıbadem Mahallesi' ile, güneyde Taşkörü Caddesi  ile  'Rasimpaşa Mahallesi' ile, doğuda Boyacı Mehmet  Sokak, Zeamet Sokak, Yeni Duygu Sokak, Rasimpaşa Aralığı Sokak, Ulusuluk Sokak, Moralı İbrahimpaşa Sokak, Nazifbey Sokak, boyunca 'Hasanpaşa Mahallesi' ile,. batıda Dinlenç Sokak, Ali Dede Caddesi, Batuhan Sokak , Mehmet Affan Sokak boyunca 'Koşuyolu Mahallesi' ile, sınır teşkil etmektedir.


Mahallenin yüzölçümü; 1.860.000 metrekare civarındadır.


Acıbadem Köprüsü ise semti ortasından bölen E5 otoyolunun üzerine kurulmuştur. Acıbadem Caddesi'nden yukarı doğru çıkarken (Küçük Çamlıca yönü) Acıbadem Köprüsü'nden sonra solda kalan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bitiminin hemen ardından Acıbadem Caddesi'ne dik olarak başlayan Faik Bey Sokak ve Şevket Paşa Sokak ise Kadıköy-Üsküdar sınırını oluşturmaktadır.Acıbadem Tarihi Salı Pazarı'nı Fikirtepe ile paylaşmaktadır


Tekin Yokuşu Acıbadem Hastanesine çıkıp Acıbadem Caddesi'ne bağlanır.



Acıbadem Mahallesi - Kadıköy



Acıbadem Mahallesi’nin tarihçesi nedir? 



Eskiden geniş çayırların, bağların, bahçelerin ve koruların arasında Osmanlı saray mensuplarının, sultanların, şehzadelerin, paşaların köşklerinin bulunduğu Acıbadem, bugün yoğun yerleşme alanıdır. Bu yoğun yerleşme arasında, geçmişin izlerini taşıyan yapılar ve mekânlar vardır. Semtin Nişantaşı olarak bilinen kesimine II. Mahmud döneminde bir nişan taşı dikilmiştir. Padişahın, bugün yerinde bulunmayan kasrından bin adım uzaktaki bir yumurtayı vurduğu, bu nişan taşının da buraya dikildiği söylenir. Komşu semti Koşuyolu ise yine Osmanlı saray mensuplarının at bindikleri, 1900-1920 yıllarında ise at yarışlarının düzenlendiği semttir.


Acıbadem semtinin önemli tarihsel yapıları arasında, Abdülaziz Av Köşkü, İbrahim Ağa Camii, Ethem kaptan Camii, Faik Paşa Camii olarak da bilinen kare planlı ve tek minareli Acıbadem Camii, Acıbadem Çeşmesi, Ayrılık Çeşmesi sayılabilir.



Acıbadem Mahallesi’ne nasıl gidilir? 



Acıbadem semti, ulaşım açısından oldukça verimli bir bölgede bulunmaktadır. Gerek Kadıköy'e gerek Üsküdar'a olan yakınlığı, E5 otoyolunun Acıbadem'i ortasından kesmesi, çevreyollarına hakim olması sayesinde Acıbadem, ulaşımın hiç de zor olmadığı bir semttir.


Kadıköy'den ve Üsküdar'dan hareket edip Acıbadem Caddesi'ni kat eden İETT otobüsleri, Kadıköy hareketli Acıbadem minibüsleri mevcuttur. Eğer E5 otoyolu tercih edilecekse Kadıköy ve Üsküdar'dan kalkıp E5 otoyolunu takip eden herhangi bir toplu taşıma aracı da sizin işinizi görecektir. E5 üzerindeki Acıbadem Köprüsü durağı Acıbadem Caddesi'ne ve semt merkezine, Emek Sitesi durağı Acıbadem'in doğu kısmına, İstek Vakfı durağı ise güney kısmına ulaşım için idealdir. Ancak E5 yoluyla Acıbadem Köprüsü güzergahı özellikle Acıbadem'in kuzey ve Üsküdar kısmına ulaşım için pek de uygun değildir. Yukarı Acıbadem'e ulaşım için Acıbadem Caddesi'ni takip eden toplu taşıma araçları kullanılmalıdır. Kadıköy-Kartal metrosunun önemli istasyonlarından biri bu semte yapılacaktır.

Acıbadem semtinin geniş anlamda bakıldığında komşuları Kadıköy, Üsküdar, Altunizade, Bağlarbaşı, Göztepe olarak sayılabilir. Bu da semtin çevreyollarıyla ulaşım için uygun olduğunu göstermektedir.


Acıbadem'den Koşuyolu'na geçip sırayla Koşuyolu ve Tophanelioğlu Caddelerini kullanarak Altunizade'ye ulaşabilir, Boğaziçi Köprüsü'ne giriş yapabilirsiniz. Aynı köprüye ikinci bir yoldan ulaşım için ise E5 otoyolunu kullanmanız gerekmektedir. İzmit-Ankara yönüne doğru otoyolu takiben, Göztepe Köprüsü'ne gelmeden önce köprü girişi verilmektedir. Boğaziçi Köprüsü çıkışında Altunizade sapağından sonra Acıbadem'e giriş geçtiğimiz yıllarda verilmiştir. Ancak Acıbadem Caddesi bu şekilde sadece tek yönlü olarak Çevreyolu'na bağlanmıştır. 


1. Köprü Çevreyolu Acıbadem Caddesi'ne bağlanmasına rağmen, Acıbadem Caddesi Çevreyolu'na direk çıkışa sahip değildir.


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için ise yine E5 otoyolunu takip etmeniz gerekmektedir. İzmit-Ankara yönünde ilerlerken sırayla Göztepe ve Yenisahra'ya ulaştıktan sonra Kozyatağı'na gelmeden 2. Köprü girişi verilmektedir.



Acıbadem Mahallesi’nin önemli yapıları hangileridir? 



İstanbul'daki özel okullarından biri olan Bilfen Koleji'nin Lise ve İlköğretim kısmı, Ahmet Sani Gezici Lisesi,Çamlıca kız lisesi , İstek Vakfı Okulları, Özel Doğuş Üniversitesi, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi, M. Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Acıbadem Sağlık Grubu'nun ilk şubesi olan Acıbadem Kadıköy Hastanesi, Acıbadem GATA Hastanesi, Anadolu Yakası Telekom Müdürlüğü, Anadolu Yakası Posta İşleme Merkezi (PTT), İş Bankası Konutları ve Carrefour'a bağlı alışveriş merkezi Tepe Nautilus bu semttedir. 10 dakika mesafede ise Üsküdar Amerikan Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, St. Joseph Lisesi gibi okullar bulunmaktadır.



Acıbadem Mahallesi’nin yıllara göre nüfusu nedir?



1990 yılı nüfusu: 33.625 kişi

1997 yılı nüfusu: 35.050 kişi

2000 yılı nüfusu: 32.661 kişi

2004 yılı Ocak ayı itibarı ile muhtarlık bilgisayarında mahallenin nüfusu yaklaşık 40.000 kişi olarak görülmektedir.



Acıbadem Mahallesi’ndeki cadde ve sokaklar hangileri? 



Acıbadem Mahalesi’nde 5 cadde, 68 sokak ve 22 büyük site bulunmaktadır.  


Caddelerin isimleri şöyledir; Acıbadem Caddesi, Dr. Eyüp Aksoy Caddesi, Halitağa Caddesi, Sarayardı Caddesi ve Taşköprü Caddesi. 



Mahalledeki sokak isimleri şöyle; Anayol Sokak, Asafbey Sokak, Ata Sokak, Ayrılık Çeşme Sokak, Bağ Sokak, Bakkal Sokak, Bal Sokak, Bedrettin Sokak, Beyaz Karanfil Sokak, Beyaz Leylaklı Sokak, Boyacı Mehmet Sokak, Çakmak Sitesi Sokak, Çiçekli Sokak, Çiftlik Sokak, Dostozan Sokak, Eminbey Sokak, Esatpaşa Sokak, Ethem Kaptan Sokak, Faikali Sokak, Faikbey Mescidi Sokak, Faikbey Sokak, Fatih Sokak, Fıstıklı Çıkmazı Sokak, G-3 Sokak, Gömeç Sokak, Güllü Sokak, Haşimbey Sokak, Haydaryücebaş Sokak, Itırlı Sokak, İkbal Çeşme Sokak, İnkişaf Sokak, İsmail Hakkıbey Sokak, Kavaklı Sokak, Köftüncü Sokak, Moralı İbrahimpaşa Sokak, Muhtarbey Sokak, Mukbil Sokak, Mustafabey Sokak, Nazifbey Sokak, Necipbey Sokak, Necipbey Aralığı Sokak, Onur Sokak, Ömercemalbey Sokak, Pınar Sitesi, Sokak, Pomak Sokak, Rasimpaşa Sokak, Salah Birsel Sokak, Sokollu Sokak, Sübek Sokak, Şamfıstığı Sokak, Şebboylu Sokak, Şehit Er Emin Çölen Sokak, Şemiefendi Sokak, Şevketpaşa Sokak, Şeyh Galip Sokak,  Tekin Çıkmazı Sokak, Tekin Sokak, Tur Sokak, Ulusuluk Sokak, Uzunçayır Sokak, Uzunhafız Sokak, Yeni Açılan Yol Sokak, Yeni Duygu Sokak, Yeni Fıstıklı Sokak, Yeni Mütevelli Sokak, Yıldız Sokak ve Zeamet Sokak.



Acıbadem Mahalesi’nde bulunan siteler şunlar; Acıbadem Evleri (Ekşioğlu İnş.), Ahmet Süt Sitesi, Basın Sitesi, Başkanlar Sitesi, Çakmak Sitesi, Çesan Sitesi, Erdem Sitesi, Havuzlar Sitesi, Hukukçular Sitesi, İbrahimağa Konutları Sitesi, İnta-5 Sitesi, İnta-6 Sitesi, Kamelya Sitesi, Marmara Sitesi, Orkide Apartmanı, Örnek Sitesi, Pınar Sitesi, Sabancı-1 Sitesi, Sabancı-2 Sitesi, Yaşam Sitesi, Yıldız Blokları ve  Yeni Örnek Sitesi. 



Acıbadem Mahallesi’nin tarihçesi nedir?



Acıbadem Mahalle Muhtarlığı’nın internet sitesinde yeralan bilgiler şöyle;


• Küçükçamlıca 'nın güneybatısında yer alan Acıbadem Mahallesi, 8. yüzyılda Battal Gazi ’nin uzun süre oturduğu ve Bizans’ı gözetlediği bir yer olarak bilinmektedir.


• Battal Gazi ’nin yiğitliğine itafen bu bölge “Al-i Bahadır“ ya da “Battal Gazi Bağları” olarak anılırmış.


• Rasimpaşa Mahallesi ile Küçükçamlıca arasında yer alan Acıbadem Mahallesi, 17. Yüzyıl başlarında kızlarağası Mısırlı Osman Ağa ’nın mülkü iken, 1630 yılında 4. Murat tarafından kamulaştırılmış, daha sonra 1800 ’lü yıllarda 3. Selim ’in mülkiyetine geçmiştir.


• Bu günkü Acıbadem Mahallesi geçmişte geniş çayırların, bahçelerin, bağların ve Küçükçamlıca’ya doğru uzanan korulukların arasında saray mensuplarının, sultanların, şehzadelerin, paşaların köşklerinin bulunduğu bir yermiş.


• Temiz havası nedeni özellikle ciğer hastalarına tavsiye edilen (Çamlıca Askeri Sanatoryumu bu bölgededir.) bir sayfiye, mesire ve dinlenme yeriymiş. Padişahların ödüllendirmek istediği kişilere bu bölgede arazi bağışladığı, kendilerininde bu bölgeye av ve eğlence için sık sık geldikleri bilinmektedir.


• Acıbadem ismininde, zamanında bölgede çokca bulunan ancak günümüzde tek biri bile kalmayan Acıbadem ağaçlarından aldığı düşünülmektedir.


• Acıbadem Mahallesi, 1955 yılında Hasanpaşa Mahallesinden ayrılarak Kadıköy  İlçesinin müstakil bir mahallesi olmuştur. 1986 yılında alınan bir kararla üst kısmı "Üsküdar Acıbadem Mahallesi" alt kısmı ise "Kadıköy Acıbadem Mahallesi" olarak iki ayrı ilçeye bağlı iki ayrı mahalle halini almıştır. Bölgede kentsel gelişim 1960 yılına kadar Yıldızbakkal civarında gerçekleşirken, 1965 yılından sonra Sarayardı Caddesi ’nin üst kısmına doğru kaymış ve bugünkü yoğun yapılanma başlamıştır. 1980 'li yılların başında Acıbadem Caddesi genişletilmiş, bu günkü halini almıştır.

 


Acıbadem Mahallesi’ndeki tarihi eserler hangileridir? 



Osmanlı İmparatorluğu dönemi öncesine ait eserler şunlardır; 


Kale Burcu: Acıbadem Caddesi, no:32 – 34 numaralı binalar arasında bulunur. Halk arasında su terazisi olarak anılan, Kalkedonlular zamanından kaldığı bilinen kale burcunun içinde merpenle çıkılan odalar bulunmaktadır. Yolun kenarında, iki bina arasında bulunan yapı bakımsız şekilde durmakta ve yapıdan düşen taşlar yayaları tehdit etmektedir.


Ayrılık Çeşmesi:  İbrahimağa Bölgesinde Tren Köprüsünün altından geçince hemen sağdadır. 17. Yüzyıl başlarında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1741 yılında Kızlarağası olan Ahmet Ağa tarafından, 1921-1922 yıllarında da 5. Mehmet ’in (Reşat) torunu Dürriye Sultan adına iki kez tamir ettirildiği yapıdaki kitabelerden anlaşılmaktadır. 1980 yıllında toprağa gömülü haldeki Ayrılık Çeşmesi yol kotu seviyesine çıkarılmıştır. Çeşme çok sade bir yapıda olmasına karşın sosyal hayattaki önemi açısından çok ünlüdür. Doğu Seferine çıkan Osmanlı İmparatorluğu Ordusunun, Hacca gidenlerin, tayin edildiği uzak diyarlara gidecek görevlilerin vb. buradan yolcu edilmesi nedeni ile Çeşme "Ayrılık  Çeşme" olarak adlandırılmıştır. 4. Murat Bağdat seferine (1638) çıkarken ordu,  İstanbul halkı tarafından buradan uğurlanmış ve izlediği bu yola da Bağdat Yolu adı verilmiştir.


Sokollu Köşkü: Sokollu sokak, no:12 'de bulunmaktadır. Sahip olduğu geniş arsa üzerinde çok katlı iki bina inşa edilmektedir. Sokollu Mehmet Paşa ’nın eşi İsmihan Sultan için 1560–1564 yılları arasında yaptırdığı öne sürülen bu köşk, aslında 5. Mehmet Reşat 'ın oğlu Şehzade Ziyaeddin Efendi 'nin köşküdür. Hanedan yurtdışına gönderilirken Ziyaeddin Efendi damadının kardeşi Hikmet Sokollu ’yu kendine vekil tayin ederek mülkü onun babasına satmış ve bundan sonra köşk, Sokollu Köşkü olarak bilinmiştir. Köşk çevresinde iskele kurulu halde uzun süredir boş durmaktadır. İstanbul 'da bu büyüklükte olan ahşap birkaç yapıdan biri olduğu bilinmektedir.  


Baba Oğul Çeşmesi: Acıbadem Caddesi ile Köftüncü Sokak kesişimindedir. 1860 yılında, 1. Abdulhamid ’in Kızlar Ağası Tayfur Ağa ve oğulluğu Besim Ağa tarafından yaptırılmıştır. Bu çeşme yanında bir namazgah mevcuttur. Çeşmede konaklayanlar burada namazlarını kılarmış. 1988 yılında yolun karşı tarafından sökülerek şimdiki yerine taşınmıştır.


Faikpaşa Camii: Tekin Sokak no:14 de bulunmaktadır. 2. Abdulhamid paşalarından Faikpaşa tarafından 1882 tarihinde yaptırılmıştır. Planı kare şeklinde kesme taşlarla yapılmıştır. 1957 yılında camiiye son cemaat yeri ilave edilmiştir.


Cumhuriyet dönemine ait yapılar da şunlardır: 


Özdemiroğlu İlköğretimokulu: Acıbadem Caddesi, No:2 de bulunan Özdemiroğlu İlköğretim Okulu Binası 1930 yılında yapılmıştır.Halen okul olarak hizmet vermektedir.


Ayrılıkçeşme Mezarlığı: Ayrılık Çeşmesi'nden Yıldızbakkal'a doğru uzanan mezarlık, Karacaahmet Mezarlığı'nın Söğütlüçeşme'ye doğru devamı niteliğindedir. Bu mezarlıkta saraya mensup kişilerin gömülü olduğu bilinmektedir. Büyük kısmı günümüze ulaşamayan bu mezarlığın, Ayrılık Çeşme - Yıldızbakkal arası 1970' li yıllarda Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun müdahelesi ile kısmen kurtarılmıştır. Bu mezarlığın 18. Yüzyıl sonlarında oluşmaya başladığı ve 20. Yüzyıl başlarına kadar buraya defin yapıldığı anlaşılmaktadır.



Acıbadem Mahallesi’ndeki markalı konut projeleri hangileri? 



Akasya Acıbadem: Teslimlerinin 2013 yılı içerisinde gerçekleşmesi planlanan Akasya Acıbadem projesinde yer alan penthouse suiteslerin fiyatları Şubat 2013 itibariyle 1 milyon 911 bin TL'den başlangıç gösteriyor.

3 etaptan meydana gelen Akasya Acıbadem Evleri, Saf GYO tarafından inşa ediliyor. Proje 182 bin metrekare arsa alanı üzerinde yükseliyor.


İkinci ve üçüncü etaplarının satışlarının tamamlandığı Acıbadem Akasya, İstanbul Acıbadem'de hayata geçiriliyor. Üçüncü etap olan Kent etabında penthouse suiteslerin satışlarına devam ediliyor.



Acıbadem Mahallesi - Kadıköy
Akasya Acıbadem


Peşin veya banka kredili ödemelerde yüzde 10 indirim sağlanan Saf Gyo Akasya Acıbadem'de, 10 bin TL peşinatla, 5 yıla kadar vadelendirme yapılıyor. Projede penthouse suitesler 1 milyon 911 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.


Teslimlerinin 2013 yılı içerisinde gerçekleşeceği Saf GYO Akasya Acıbadem Evleri; 99 teraslı rezidans, 198 home-ofis, 35 ticari ofis ve 24 adet penthouse suites olmak üzere toplam 456 adet üniteden oluşuyor.


Telefon: 0216 428 31 32

Web Adresi: www.ak-asya.com



Almondhill:  Taş Yapı’nın Acıbadem’de inşa ettiği Almondhill projesinde konutların yüzde 90"ı satıldı. Projede 1+1"lerin fiyatları Ocak 2011 itibariyle 330   bin dolardan başlıyor.


Almondhill projesi Taş Yapı tarafından Acıbadem"de inşa edildi. Toplam 106 bin metrekare alana kurulan Almondhill projesinde 7 katlı 33 blok mevcut. Toplam konut sayısı ise 710.


Acıbadem Mahallesi - Kadıköy
Almondhill


Almondhill projesinde 50 bin metrekarelik sosyal alan bulunuyor. Almondhill'de,   büyüklükleri 82 metrekare ile 240 metrekare arasında değişen 16 tip konut yer alıyor. Taş Yapı Almondhill projesinin inşaatına 2005 yılının Kasım ayında başladı. Proje 24 ayda tamamlandı ve konut teslimleri yapıldı. Projede konutların yüzde 90"ı satıldı.

Almondhill"de 82 metrekare 1+1"ler 330 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılırken; alanları 100 ile 119 metrekare arasında değişen 2+1"ler 440 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. 152 metrekare 3+1"ler 620 bin dolara, 200 metrekare 4+1"ler ise 850 bin dolara satılıyor. Projede belirlenen maksimum fiyat ise 1 milyon 10 bin dolar.   Müşterilar bankalardan kredi kullanabiliyor. 


Akıllı ev konsepti ile projelendirilen Almond Hill'deki konutlarda, ses ve ısı yalıtım sistemleri, yaktığınız ölçüde ödeme yapmanıza imkan sağlayan otomatik kontrollü ısıtma ve soğutma sistemi, deprem sensörlü doğalgaz sistemi, tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte tam kapasiteli jeneratör, görüntülü intercom ve network sistemi, her dairede 3 telefon hattı ve ADSL Internet hattı bulunuyor.


Almond Hill'de,   3 açık ve 1 kapalı (yarı olimpik) toplam 4 yüzme havuzu, çocuk parkları, yürüyüş parkurları, 60 bin ağaç, tenis; basketbol; voleybol sahaları, squash salonu, kondisyon merkezi ve aerobik salonu, sauna, buhar odası, güzellik salonu, toplantı salonu, 1000 metrekarelik süper market, çeşitli mağazalar, restoran, kafeteryalar ve çay bahçeleri, 24 saat acil tıbbi müdahale, eczane, lostra salonu, kuru temizleme, solaryum, sinema, oyun salonu yer alıyor. Projede ayrıca siteye ait çocuk oteli ve hayvan barınağı da bulunuyor. 


Bunların dışında 24 saat kapalı devre kamera izleme sistemi, dairelerde otopark, kapıcı dairesi ve giriş kapısı arasında renkli monitör ve telefon, konut içi alarm sistemi ve acil durum düğmesi, acil yangın alarm butonu, duman ve alev detektörü, kat aralarında yangın izolasyonu, depreme dayanıklı teknoloji ve erken uyarı sistemi, Hotbird ve Astra uydu yayınları mevcut.  


Telefon: 0216 545 54 80

Web Adresi: www.tasyapi.com



Acıbadem Mahallesi’nin posta kodu nedir?



Acıbadem Mahallesi posta kodu şöyledir: 34718



Acıbadem Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?



Adres: Acıbadem Mah.Acıbadem Cad.Kavaklı Sok.No:2 Kadıköy / İstanbul


Telefon: 0 216 428 59 59


Web Adresi: acibademmuhtarligi.com