İstanbul'da Fatih ilçesinin 1957’den sonra Adnan Menderes’in yaptırdığı Vatan ve Millet Caddelerinin kesiştiği yerde yer alır. 1980’lerde İstanbul’un ilk AVM’si UFİ Aksaray’da açıldı. Topkapı’daki eski İstanbul Otogarı ile bağlantı noktasıydı; Aksaray, Taksim’e yakınlığı ve Atatürk Havalimanı’na giden metrosuyla hala canlı bir merkez.
Aksaray, İstanbul
Aksaray nerededir?
İstanbul’un Fatih İlçesi’nde Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilidir.Burası idari teşkilatta 2009'a kadar Çakırağa mahallesi olarak geçmekteydi.
Aksaray adı nereden gelir?
Fatih Sultan Mehmet'in Sadrazamı İshak Paşa'nın, İç Anadolu'daki illeri ele geçirdikten sonra bölge insanlarının yerleştirdiği yöreye de Aksaray adı verilmiştir.
Aksaray neden hep gözde semttir?
Şehir tramvayı ve Hafif Metro'nun kesiştiği yerde olması ve Yenikapı Deniz Otobüsü İskelesi ile Topkapı, Taksim ve Beşiktaş gibi semtlerin ortasında olması nedeniyle şehiriçi ulaşımda ana bir aktarma noktası olarak bilinmektedir. Bunun yanında Taksim - Levent Metrosunun da Aksaray'da ki aktarma noktasına ilerletme çalışmaları sürmektedir.
Menderes 1957 seçimlerinden sonra İstanbul'da imar çalışmalarına ağırlık verdi ve Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi ve Edirne Asfaltı (şimdiki E-5 otoyolu) yollarını açtı.
İstanbul’un en geniş bulvarları Vatan Caddesi ve Milet Caddesi’nin (daha sonra Turgut Özal Caddesi oldu) yanı sıra alt geçit 1980’lerde açılan ilk alışverişmerkezi UFİ ve onun ilk olma özelliği taşıyan yürüyen merpenleri, Topkapı’daki eski İstanbul Otogarı ile bağlantı noktası olma konumu Aksaray’ı her dönem gündemde tuttu.
Aksaray’daki diğer önemli noktalar nelerdir?
Fındıkzade bölgesi çevresinde bulunan hastaneler nedeniyle sağlık alanında önemli yerlerindendir. Pertevniyal Lisesi ve Pertevniyal Valide Sultan Camii semtin diğer dikkat çeken noktalarıdır.
Aksaray metrosunun özellikleri nelerdir?
Aksaray metrosu, Aksaray - Atatürk Havalimanı Hafif Metro hattı ismiyle 1989 yılından bu güne yolcu taşımaya devam ediyor. Aksaray metrosu hizmet verdiği bölge ve güzergah üzerinde günlük ortalama 220.000 yolcu taşıyor. Aksaray - Atatürk Havalimanı ana hat güzergahında 17 istasyon ve Otogar istasyonundan bağlantılı olarak Esenler istasyonu da olmak üzere toplam 18 istasyon bulunuyor. 6 tanesi ortak kullanılan Orta Peron, 11 tanesi İkili Peron, Otogar'da bulunan bir tanesi ise 3 hattın geçiş yapabildiği İkili Ortak Peron şeklinde inşaa edildi. Tüm istasyonlarda kapalı oturma alanları bulunuyor. Ayrıca istasyonlarda toplam 52 yürüyen merpen ve 44 asansör yer alıyor.
Aksaray metrosunun istasyon güzergahları şöyle:
Aksaray, Emniyet/Fatih, Ulubatlı/Topkapı, Bayrampaşa-Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe/Kocatepe, Otogar, Esenler, Terazidere, Davutpaşa/Yıldız Teknik Üniversitesi, Merter, Zeytinburnu, Bakırköy-İncirli, Bahçelievler, Ataköy/Şirinevler, Yenibosna, DTM/İstanbul Fuar Merkezi, Havalimanı)
Aksaray Kartaltepe durağının hizmete alınma tarihi 3 Eylül 1989. Bunu sırasıyla 4 Aralık 1989'da Esenler, 31 Ocak 1994'te Otogar Zeytinburnu, 7 Mart 1994'te Zeytinburnu Bakırköy, 26 Temmuz 1995'te Bakırköy Ataköy, 25 Ağustos 1995'te Ataköy Yenibosna, 15 Ocak 1999'da Bahçelievler, 20 Aralık 2002'de DTM CNR Expo Havalimanı ve 22 Şubat 2012'de ise Yeni Esenler İstasyonu'nun açılışları izliyor.
Aksaray metrosunun toplam hat uzunluğu 19,6 kilometre olarak biliniyor. Hat'ta 18 istasyon yer alıyor ve bu istasyonlarda sefer süresi ortalama 32 dakika sürüyor. Günde 220 bin yolcu taşıyan Aksaray - Atatürk Havalimanı Metro Hattı'nda 5 dakikada bir istasyonlara metro geliyor. Sabah 06.00'dan gece 00.00'a kadar sefer yapan metroda 85 adet vagon bulunuyor.
Aksaray metrosu hattında 6 adet tünel istasyon yer alıyor. Bunlar; Aksaray, Emniyet-Fatih, Topkapı-Ulubatlı, Bakırköy-İncirli, Bahçelievler, Havalimanı. Davutpaşa, Merter, DTM-İstanbul Fuar Merkezi olarak 3 adet yerüstü viyadük istasyonuna sahip olan Aksaray metrosunda; Bayrampaşa-Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe-Kocatepe, Otogar, Esenler, Terazidere, Zeytinburnu, Ataköy-Şirinevler, Yenibosna olmak üzere 9 adette yerüstü istasyonu bulunuyor. (Kaynak: Emlakkulisi.com)
Aksaray metrosu güzergah haritası (kırmızı hat)...
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Aksaray için neler söylüyor?
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Aksaray'da yenileme projesini hayata geçireceklerini söyledi. Demir "Tamamen turizm alanı olacak. Yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak" ifadelerini kullandı...
Habertürk Gazetesi’nin 19 Eylül 2013 tarihli haberine göre; Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Marmaray ile İstanbul'un en değerli geçiş noktalarından biri olacak Aksaray'da yenileme projesini hayata geçireceklerini söyledi. Demir "Tamamen turizm alanı olacak. Yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak" dedi.
29 Ekim'de açılması planlanan Marmaray projesinin devreye girmesiyle İstanbul'un ulaşımında merkez üssü haline gelecek Fatih'te projenin giriş-çıkış noktasında kalacak Aksaray bölgesinin dönüşümü için düğmeye basıldı. Belediye, Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak belirlenen bölgenin gerçek değerini bulması için İSKİ binası arkasındaki otel yoğunluğu olan ilk etapta 80 bin metrekarelik arazide bina sahipleriyle anlaşarak yapıları yıkıp yeniden yapacak.
PROJE BEDELİNİ SAHİPLERİ ÖDEYECEK
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Şu anda burası gece âlemlerinin yapıldığı yer olarak biliniyor.
Yapılan operasyonlarla, olumsuz imajıyla tanınıyor. Şu anki görüntüsüyle atıl kalmış. Oysa burası Marmaray'ın hayata geçmesiyle İstanbul'un en değerli noktalarından bir tanesi olacak. İstanbul'un en büyük turizm yenileme projesini hayata geçireceğiz" diye konuştu. Demir projenin iki yıl içerisinde tamamlanacağını ifade etti.
Adı geçen bölgenin 12 adadan oluştuğuna dikkat çeken Mustafa Demir, "Burası tamamen turizm alanı olacak. Yeraltında otopark olacak. Şu anda çöplük olarak kullanılan ortak alanlarda kafeteryalar, mağazalar, dinlenme alanları yer alacak. Bunların birinci katları mağazalardan oluşacak" dedi. Gelinen noktada İSKİ'nin arkasındaki dönüşüm için projeyi tamamen kendilerinin yapacağını söyleyen Mustafa Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Zaten yıkılıp yeniden yapıldığında değer artışı bir iken 5'e çıkacak. Değer artışı söz konusu olduğunda harcanan paranın hiçbir önemi yok. İlk etapta inşaat alanı 190 bin metrekare, toplam alanı ise 80 bin metrekare. 100 metrekaresinin fiyatı 7-10 bin dolar arasında değişiyor. Bu bir projeyle desteklendiği zaman hayal edilemeyecek şeyler konuşacağız."
Bölgeye yeni alışveriş merkezi yapılmasının yerine, Fatih sınırları içerisinde kalan Kapalıçarşı, Mahmutpaşa, Tahtakale, Yeşildirek, Sultanhamam, Laleli gibi tarihi ticaret bölgelerinin önemini ortaya çıkardıklarını anlatan Mustafa Demir, "Zaman içerisinde AVM'lerin kapalı ortamlarından insanların rahat ve özgür bir biçimde tarihi soluyacakları bu mekânlara tekrar ilginin artacağını düşünüyoruz. Tarihi Yarımada'da AVM yapma gibi bir niyetimiz yok. Aksine insanları kapalı mekanlardan çıkartacağız. Ama geleneksel ticaretin önünü açmak için bu dükkânları ortaya çıkarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, TOKİ Aksaray kura