Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kızlı erkekli kalıyorlar, bu bizim muhafazakar demokrat yapımıza ters’ demesi üzerine gündeme gelen ve genellikle öğrenciler tarafından tercih edilen konut biçimidir. Sadece İstanbul’da 20 bin apartın faaliyet gösterdiği tahmin edilir ve sektörün yıllık cirosunun 800 milyona ulaşırken, kayıt dışı bu faaliyet nedeniyle devletin yıllık vergi kaybının 150 milyon lira olduğu hesaplandı.
Apart daire ne demektir?
Türkçe karşılığı olmamakla birlikte;bir veya iki odalı açık mutfaklı küçük dairelere apart daire denmektedir. Apart, otellerde görülen bir uygulamaydı .
İçerisinde yatak odaları, mutfak, banyo ve salon bulunan, daire tipi konaklama birimleridir. Kısacası ev konforu ile tasarlanmışlardır.
Her apart içerisinde odalara ayrılarak ailelere aynı apart içerisinde farklı odalarda konaklama imkanı sağlarken, bu odaların bağlandığı bir hol ve salon mevcuttur. Dairelerin içerisinde müşteriye özel mutfak bulunmaktadır.
Apart otel nedir?
Bir kaç apart’ın bir araya gelmesi ile oluşan ve bu apartlarda konaklayanlara hizmet veren otel işletmesidir.
Konaklamanın kendine servis yapılan daireler halinde gerçekleştirildiği oteldir. Müşteriler, dışarıdan yiyecek hammaddesi aldıkları takdirde dairede mevcut eşya ve araçlarla örneğin, yemeklerini yapıp yiyebilirler.
Apart otel neden tercih edilir?
Özellikle her apartta müşteriye özel mutfak barındırması özelliği ile ön plana çıkan apartlarda konaklama şekli genel olarak aileler ve kalabalık gruplar tarafından tercih edilmektedir.
Apart otel kavramı içe dönük bir kavram olup, her dairenin farklı girişleri ile diğer dairelerden bağımsızdır. Birçok kullanımlar daireler içerisinde bulunup diğer müşteriler ile ortak kullanım alanları azdır.
Apart otelde konaklamanın avantajları nelerdir?
Kişi sayısı arttıkça, kişi başı tatil fiyatı düşer.
Apartlarda mutfak bulunması sebebi ile yemek masrafları düşer.
Diğer müşteriler ile ortak kullanım alanları azdır, her apartta kendine ait salon, mutfak, balkon, banyo ve tuvalet bulunmaktadır.
Herşey dahil otellerde olduğu gibi yemek saati şartı yoktur, kişiler istedikleri an istedikleri şeyi yiyebilme özgürlüğüne sahiptirler.
Apart konut sektörünün İstanbul ve Türkiye’deki büyüklüğü nedir?
Başbakan Erdoğan’ın üniversite öğrencilerinin kaldığı evlerle ilgili yaptığı açıklamalardan sonra gözler, apartlara çevrildi. Sadece İstanbul’da 20 bin apartın faaliyet gösterdiği tahmin edilir ve sektörün yıllık cirosunun 800 milyona ulaşırken, kayıt dışı bu faaliyet nedeniyle devletin yıllık vergi kaybının 150 milyon lira olduğu hesaplandı. Günlük Kiralama Apart ve Butik Daire İşletmecileri Derneği (GÜNBİDER), Türkiye genelinde tek bir çatı altında örgütlenmek için bir raporla birlikte üç bakanlığa başvurdu.
9 Kasım 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde Aysel Alp imzasıyla yayınlanan habere göre; Dernek Başkanı Uğur Babaeker, bu alanda faaliyet gösteren 40 yatırımcı adına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye ve İçişleri Bakanlıklarına kuruluş başvurusunda bulundu. Babaeker, başvurusuyla birlikte bakanlıklara sektörün durumunu anlatan bir de rapor sundu.
Raporda, organize turizm dışı geçici konaklama sektörünün dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimine yer verildi. Holliday Flat, Ferienwohnung, Location de Vacance, (Tatil evi) isimleri ile batı dünyasında geniş uygulaması görülen geçici konaklama sektörünün turizm sektörüne önemli sayıda yatak kazandırdığına dikkat çekildi. Bu sayede yıllık 50 milyar avroluk turizm geliri elde eden Fransa’nın yatak sayısının yarısından fazlasını ‘tatil evlerinin’ oluşturduğu vurgulandı. Almanya, İspanya, Kanarya Adaları, Avusturya, Kanada örnekleri verildi.
Türkiye’de kaç apart bulunuyor?
Raporda, Türkiye’de turizmdeki gelişmeye paralel olarak son yıllarda günlük kiralama arz ve talebinin büyük bir gelişme gösterdiği vurgulanarak, sadece İstanbul’da bu alanda 20 bin apartın bulunduğu tahmini yapıldı. Diğer illerle birlikte bu sayının 37 bine ulaştığı belirtilerek, “Bu arzı en çok internet üzerinden pazarlama şekliyle görmekteyiz. Ayrıca yerel ve uluslar arası acenteler, bir kısım emlak ofisleri buraları pazarlamaktadır. Residence, Günlük Kiralık, Suite, Apart, Tatil Evi, Günlük Mobilyalı, Housing, Pansiyon, Devre mülk, Mobilyalı Daire vs. isimler bu yeni sektördeki pazarlama sloganlarının başlıca örnekleridir” denildi.
Apart konut sektörünün cirosu ne kadar?
GÜNBİDER raporunda, yaklaşık 40 bin günlük kiralamadan, birim başına yıllık 10 bin dolar ciro elde edildiği düşünüldüğünde; sektörün yıllık cirosunun 400 milyon dolar; yani yaklaşık 800 milyon lira olduğu bildirildi. Kayıt dışındaki bu cironun 150 milyon liralık vergi kaybı anlamına geldiği vurgulandı.
GÜNBİDER Projesi ile kurumsal bir çatı altında toplanacak ‘organize turizm dışı geçici konaklama sektörünün, çok geniş yatırımcı tabanına hitap ettiği vurgulanarak, “Bu sektör otelcilik sektörünün sunduğu, genel kabul görmüş üç dört çeşit hizmet alanının yanında, binlerce girişimcinin yenilikçi hizmet sunumlarıyla milyonlarla ifade edilecek ek turist ve konaklayıcıya butik hizmet verme fırsatını doğurmuştur” denildi.
Başbakan Erdoğan’ın üniversite öğrencilerinin kız -erkek birlikte kalması nedeniyle ailelerden kendisine şikayet geldiği ve Denizli’deki apartlarda yaşanan sorunları dile getirdiği açıklamaları GÜNBİDER’in de gündemindeydi. Başkan Babaeker, “Başbakanın kaygılarını anlıyoruz ama dünyada büyük bir hızla gelişen turizm sektörünün en önemli kollarından biri olan bu sektörün, bazı yanlışlar nedeniyle, önünün kesilmemesi gerektiğine inanıyoruz. İstihdam, döviz geliri, vergi başta olmak üzere onlarca sektörü harekete geçiren bu alanın mutlaka kayda alınarak büyütülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bakanlıklara sunulan raporda da bu konu “Hızla büyüyen sektörün ulusal ve uluslararası basına da yansıyan birtakım istisnai sıkıntılar yaşadığını gözlemlemekteyiz. Sektör mensuplarının genel faaliyet amacından kaynaklanmayan bu olaylar, meslek ve legalite statüsü kazanmamış sektörün haksızca toptan saldırıya uğramasına sebep olmaktadır. GÜNBİDER bu sektörde hizmet vermeye başlamış birimlerin ve bundan sonra sektöre katılacakların kayıt altına alınması, arza sunulan bağımsız birimlerin sertifikasyonu, arza sunulan bağımsız birimlerle ilgili yetkili ve sorumluların belirlenmesi, sektörün legalizasyonuna gereken mevzuat için bürokrasi ile temasın sağlanması, mevzuat belirlenmesi konusunda gereken katkıların verilmesi için kurulmuştur” sözleriyle değerlendirildi.
GÜNBİDER Başkanı Uğur Babaeker, günlük kiralamanın en 20 bin tesisle İstanbul’da bulunduğuna dikkat çekerek, İstanbul’daki oda sayısı ile kıyaslandığında bu sektördeki arzın Batı’daki istatistiklere ulaştığını açıkladı. Günlük kiralamayı daha çok İstanbul’a Ortadoğu’dan ve Avrupa’dan gelen turistlerin tercih ettiğini anlatan Babaeker, “Ancak bu sektörü mutlaka bir standart ve denetim gelmelidir. Bu alandaki işletmecilik izne bağlanmalı, her önüne gelen bir daire alıp kiralama yapamamalıdır. İnsanlar başlarına bir iş geldiğinde, bir muhatap bulabilmeli, aileler yaşadıkları apartmanlarda, sitelerde bu tür turizm tesislerinin olduğunu bilmelidirler. Bu iş kayıt altına alınmalı, hem Türk turizmi hem de devlet kazanmalı” dedi. Babaeker, “Tüm oda arzının çoğaltılması gereği açıkça görülmekle birlikte, günlük kiralama sektöründeki arzın organize edilip denetlenebilir hale getirilmesi İstanbul’a gelen ve gelebilecek bilhassa Ortadoğu kökenli turist sayısını arttıracak, turizm gelirlerine önemli katkıda bulunacaktır” değerlendirmesi yaptı.
Babaeker, bu sistemin ayrıca tatil yörelerinde yılın büyük bir kısmında atıl duran yüz binlerce yazlık ev ve dairenin ekonomiye kazandırılması anlamına geldiğini vurguladı.
Apart daireler gündeme nasıl geldi?
İşte Başbakan Erdoğan’ın açıklamasıyla başlayan apart daire polemiği ve uygulamalar…
2-3 Kasım 2013 tarihinde düzenlenen Ak Parti Kızılcahamam kampında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yurt yetersizliğinden yakınan milletvekillerini yanıtlarken, “Denizli’de şahit olduk, yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu yapımıza ters. Vali Beye bunun talimatını verdik, bir şekilde denetimi yapılacak” dediği öne sürüldü.
Başbakanlık: “Evlere denetim yok, talimat yurtlar için” 4 Kasım 2013
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yurt yetersizliğinden yakınan milletvekillerini yanıtlarken, “Denizli’de şahit olduk, yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu yapımıza ters. Vali Beye bunun talimatını verdik, bir şekilde denetimi yapılacak” dediği öne sürüldü. Hürriyet'in ulaştığı Başbakanlık kaynakları ise Başbakan Erdoğan'ın yurt sıkıntısına dikkat çektiğini, valiye verilen talimatın evlere denetimle ilgili değil, yurt sorunuyla ilgili olduğunu bildirdi. Başbakan Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan da öğrencilerle ilgili kayıt ve denetim dışı ticaret yapan yerlerin öğrenciler için sorunlar ürettiğini ve kayıt dışı apartların illegal örgütlerce istismar edilebildiğini belirtti.
Tayyip Erdoğan: “Evlerde kalma noktasında sıkıntılar yaşanıyor” 5 Kasım 2013
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında şunları söyledi;
“Biz muhafazakâr bir demokrat parti olarak, bu ülkede anne-babaların, herkesin çocukları bize emanettir. Biz, kızların erkeklerin devletin yurtlarında karışık kalmasına müsaade etmedik, etmiyoruz. Biz burada kesinlikle müdahil olduk ve şu anda yurtlarımızda bu şekilde kızlarımızın erkek öğrencilerle ayrıştırılması çalışmalarını hızla devam ettiriyoruz. Şu ana kadar yüzde 75 oranında da bunu gerçekleştirdik.
Ha bazı yerlerde yurtlar noktasında ihtiyaca cevap veremediğimiz için bazı yerlerde de evlerde kalma noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Buralarda güvenlik güçlerimize, emniyetimize, valiliklerimize gelen istihbari bilgiler var. Bu istihbari bilgilerden hareketle de valiliklerimiz bu durumlara müdahale ediyorlar. Bundan niye rahatsız oluyorsunuz? Bazı köşe yazarları inadına bu tür şeyleri yazıp çizecekler diye, kusura bakmasınlar biz bu ihbarları bir kenara atamayız ve valiliklerimiz de emniyet teşkilatımız da bu tür ihbarları değerlendirir ve bunların üzerine gider. Peki bunlar nerelerden geliyor? Aynı apartmanın içerisinde bakıyorsunuz daire komşuları bu tür şeylerin ihbarını yapıyor. Buralarda nelerin olduğu belli değil. Karmakarışık, her tür şeyler olabiliyor. Ondan sonra anneler babalar feryat ediyor ‘Devlet nerede?’ diye. Devletin burada olduğunu anlatmak için bu adımlar atılmaktadır ve atılacaktır. Bunlara da bir muhafazakar demokrat iktidar olarak bizler müdahil olmak durumundayız.
Bu, yaşam tarzına müdahale değildir. Kimse bunu bu şekilde yorumlamasın. Yorumlayanlar varsa, buyursunlar yorumlasınlar. Şahsen bulunduğum makam, değerler, asla buna müsaade etmez. Çünkü ben bir başbakan olarak bu Anadolu’nun topraklarını bilen, bu ülkede annelerin, babaların kahir ekseriyetinin bu işlere asla müsaade etmeyeceğini bilen bir insanım. Çünkü damdan düşen bir insanım. Nerede, nasıl nidaların, seslerin yükseldiğini bilen bir insanım. Bunun şikayetini de sürekli dinleyen bir insan olarak bu işte biz kararlı adım atmaya mecburuz.”
Erdoğan: “Valiler gereğini yapıyor” 6 Kasım 2013
Başbakan Tayyip Erdoğan, öğrenci evlerine müdahaleye ilgili dün “Evlerde kalma noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Çünkü buralarda nelerin olduğu belli değil. Karmakarışık, her tür şeyler olabiliyor. Devletin burada olduğunu anlatmak için bu adımlar atılmaktadır ve atılacaktır” dedi. Erdoğan, Finlandiya ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamada da gerekirse yasal düzenleme yapacaklarını söyledi. Bir gazetecinin sorusu üzerine de ''Yarın anne olduğunuzda veya anne iseniz kızınıza, çocuğunuza böyle bir şeyi uygun buluyorsanız hayırlı olsun'' yorumunda bulundu.
Adana Valisi Coş: “Başbakan’ın sözü talimattır” 6 Kasım 2013
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızlı- erkekli olarak kalınan 'öğrenci evleri' ile ilgili yaptığı açıklamanın talimat olarak algılandığını belirterek, "Gençliğin korunması, gençliğin kötü alışkanlıklardan korunması Anayasa ile devlete verilmiş görevler arasındadır" dedi.
Hükümetten “Apart” atağı 06 Kasım 2013
Başbakan'ın öğrenci yurtlarıyla ilgili çıkışının ardından öğrencilerin kullandığı pansiyon, apart tarzı stüdyo dairelere
mali ve güvenlik denetimleri geliyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öğrenci yurtlarıyla ilgili sözleri büyük bir tartışma başlatırken, son iki yılda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın karma öğrenci yurtları ve gençlik kamplarını ayırmaya başlamasıyla ülke gündemine oturdu.
Hükümet, bu kapsamda daha çok öğrencilerin kullandığı pansiyon, apart tarzı stüdyo daireleri de mercek altına aldı. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; Erdoğan’ın son çıkışının ardından harekete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yurtları güvenlik açısından, Maliye Bakanlığı da mali açıdan daha sıkı denetleyecek.
Hüseyin Çelik: “Düzenleme apartlar için” 07 Kasım 2013
AK Parti sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik CNN Türk ekranlarında yayınlanan ankara günlüğü programında, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında yaptığı öğrenci evleri ile ilgili yasal düzenleme yapılabileceğine dönük açıklamaları hakkında konuştu. Çelik, "Başbakan bir tespitte bulundu, yasal düzenleme yapacağız dediği yurtlar vergi vermeyen, kayıtdışı olan apart yurtlardır" dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler: 'Terör örgütü kız erkek ilişkilerini kullanıyor' 8 Kasım 2013
İçişleri Bakanı Muammer Güler, şu ana kadar öğrencilerin kaldıkları evler, daireler, apart daireler veya pansiyonlarla ilgili gelen değişik müracaatlar olduğunu, bunların değerlendirildiğini belirterek "Olaya, terörle mücadele boyutuyla öncelikle baktık. Özellikle üniversite öğrencilerinin kaldığı evler, yurtlar ve pansiyonlar, terör örgütlerinin ve çeşitli illegal oluşumların, hem taban kazanma hem de eleman temini açısından önemli bir kaynak olarak gördükleri yerlerdir" dedi.
Güler, NATO heyetini kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenci evlerine ilişkin açıklamaları oldu. Bu konuyla ilgili valiliklere bazı şikayetler olduğu ve birtakım işlemler yapıldığı belirtildi. Bu konuda sizin bir değerlendirmeniz olacak mı? Apart ve günlük kiralanan evlere ilişkin bazı çalışmalar var. Bu konuya ilişkin bilgi verir misiniz?” sorusu üzerine Güler, özel hayatın korunması ve gizliliğine ilişkin tedbirlerin hepsinin Anayasa ve kanunların teminatı altında olduğunu vurguladı. Özel hayatın korunmasının, Anayasa'nın öngürdüğü gerekçelerle ve kanunla sınırlandırılabileceğini söyleyen Güler, ancak Anayasanın da özgürlükler yanında korunmasını öngördüğü değişik kurumlar bulunduğunu belirtti. Gençliğin ve ailenin korunmasının bunlar içinde önemli yer işgal ettiğini belirten Güler, Anayasa'nın 58. maddesinin, "Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır" hükmünü içerdiğini hatırlattı.
AK Partili isimlerden öğrenci evi tartışmasına tepki 8 Kasım 2013
AK Parti’nin kurucularından, Muş Alparslan Üniversitesi öğretim görevlisi Fatma Bostan Ünsal, Başbakan Erdoğan’ın kızlı erkekli öğrenci evlerine yönelik sözlerini, “Çok tehlikeli bir durum” diye niteledi.
AK Parti'den Ertuğrul Günay da, "kamunun görevi şikayet etmek değil" derken İdris Bal ise "yasada suç olmayan bir fiil suç değildir ve engellemek mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Tophane'de bir kadının evi basıldı 09.11.2013
Başbakan'ın öğrenci evleriyle ilgili açıklamasının ardından Galata, Beyoğlu, Karaköy ve Tophane'de apartlara baskın yapıldı. Baskın yapılan yerler arasında apart değil evlerin de olduğu iddia edildi. Beş yıldır Tophane'de yaşayan Özge Altın da evi basılanlar arasında..
Özge Altın, İstanbul Şehir Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi. Beş yıldır Tophane’de yaşıyor. Ev arkadaşları zaman içinde değişse de, iki üniversiteli kadının kaldığı bir konut söz konusu olan.
Radikal Gazetesi'nden Pınar Öğünç'ün haberine göre 5 Kasım'da yani Başbakan’ın ‘kızlı-erkekli evler’ sözlerinin ertesinde akşam okuldan döndüğünde aynı apartmanda yaşayan ev sahibi çalıyor kapısını genç kızın.. Öğle saatlerinde 30 kadar polis, sivil polis, zabıta ve maliye memurunun apartmana geldiğini, isim vererek Altın’la ilgili sorular sorulduğunu anlatıyor.
Ev arkadaşı da okulda olduğundan, alt katlardaki hepsi akraba olan diğer komşulara ‘Bu daire apart mıdır?’ denmiş. Ailenin kadınları kendisinin beş yıllık kiracıları olduğunu, apart şeklinde işletilmediği bu kadar belliyken niye bunu yaptıklarını sormuş. Suallerin devamı, üstelik teferruatlanarak gelmiş: ‘Bu kız ailesinin yanına ne sıklıkta gidiyor?’, ‘Ailesinin yanına gittiğinde ne kadar kalıyor?’, ‘Çevreyle bir sorunu var mı?’. Bir belge istendiğinde ‘şikâyet’ olduğundan, bir ‘yönetmelik’ bulunduğundan söz edilmiş. Fakat hiçbir belge gösterilmemiş, giderken Altın’a herhangi bir tebligat bırakılmamış.
Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları