Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Avrasya Tüneli'nde sona doğru!

İstanbul'un ulaşım sorununa köklü çözüm üretecek potansiyele sahip Avrasya Tüneli, 20 Aralık'ta hizmete girecek


İstanbul'un ulaşım sorununa köklü çözüm üretecek potansiyele sahip Avrasya  Tüneli, 20 Aralık'ta hizmete girecek .Günlük ortalama 100 binin üzerinde  aracın kullanacağı tünel, deprem ve tsunamiden etkilenmeyecek. Üstün güvenlik  özellikleriyle sığınak olarak da kullanılabilecek tünelde, yangına dayanıklı  yüzey kaplaması ve acil tahliye sistemleri bulunacak


Asya ile Avrupa kıtasını deniz  tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, 20 Aralık'ta hizmete  girecek. Tünelin hizmete alınmasıyla İstanbul'un iki yakası arasındaki mesafe 15  dakikada geçilebilecek.


 Marmaray'ın kardeşi niteliğinde  olan metro hattından sonra lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen  tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapıldı. Kazlıçeşme ile Göztepe  arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak Avrasya Tüneli Projesi,  boğazı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı.


Kamuoyunda Avrasya Tüneli Projesi olarak bilinen İstanbul Boğazı  Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel  bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen  bağlantı tünellerinden oluşuyor. Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2  kilometrelik güzergahta da yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları tamamlandı.  Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları  genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.


Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilen Avrasya Tüneli Projesi,  yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde  azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15  dakikaya indirecek, güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Tünelin  giriş ve çıkış noktalarındaki bağlantı yollarının genişletilmesi ve  düzenlenmesiyle trafik daha akıcı hale gelirken, çevre ve gürültü kirliliğinin  azalmasına da katkı sağlanacak. Söz konusu proje, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki  en kısa güzergah olacağı için yakıt masrafı düşecek, havaya salınan zararlı gaz  miktarının yanı sıra aracın bakım masrafları da azalacak.


DEPREM VE TSUNAMİDEN ETKİLENMEYECEK


Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden olan tünel, 24 saat  boyunca güvenli ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip  olacak. En ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü olan  tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edildi. Tünel  üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek.  Modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, tünelin  her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey  kaplaması, acil tahliye sistemleri ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet  şeritleriyle hizmet verecek.


Tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera  sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer  alacak. Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.


Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime  sahip olması gibi özellikler taşıyan tünelin iki katlı inşa edilmesi, yol  güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde  etkileyecek. Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da  kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak.


Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş  ücretleri Otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk  lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel  geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS)  aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki  yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları  Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini  gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ’yi (ATAŞ)  görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.


Milliyet