Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Bayrampaşa

Eyüp’ün semti iken 1990’da ilçe olan yerleşim yeridir. Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Zeytinburnu ilçelerinin komşusudur. İlçe Bayrampaşa Cezaevi’nin arazisine yapılacak kentsel dönüşüm projesiyle gündemde.


Bayrampaşa

Bayrampaşa nerededir?


Bayrampaşa; Eyüp’ün bir semti iken 1990 yılında ilçe statüsünü aldı. 11 mahalleyi sınırları içerisinde bulunduran Bayrampaşa, Kuzeyde Gaziosmanpaşa, doğuda Eyüp, güneyde Zeytinburnu, batıda Esenler ile çevrilidir.


Bayrampaşa’nın yerleşim tarihi nedir?


Bayrampaşa’da yerleşim 1927 yılında başladı. Bulgaristan’ın Filibe şehrinden göç eden insanların yerleştiği yer olan Bayrampaşa’da Velibey (Demirkapı), Ferhatpaşa ve Cicoz çiftlikleri kuruldu. 1950’lerde Makedonya’dan ve 1960’lı yıllarda Yugoslavya’dan göç eden insanlara barınma imkanı tanıyan ilçe, Vatan Caddesinin yapımı sırasında istimlak edilen bölge halkının Sağmalcılara taşınarak nüfus yoğunluğu yaşandı. Eski adı Sağmalcılar olan ilçede Dördüncü Murad’ın sadrazamlarından Bayram Paşa’nın burada bir çiftlik sahibi olmasından dolayı Bayrampaşa adını aldı.


1970’li yıllarda hızla kentleşen ilçe, sanayi; yedek parça, otomobil tamiri, kalıpçılık, elektrik elektronik parça üretimi, hırdavat alet üretimi, plastik döküm, soğuk demir işlemesi, talaşlı üretim, tekstil gibi alanlara yöneldi. Tarihi eserler bakımından da gelişmiş olan Bayrampaşa’da yer alan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü hizmet binası olarak ayrılan Maltepe Askeri Hastanesi, 1827’de yaptırıldı.  Ferhat Paşa Çiftliği 20.yy. başlarında, İbrahim Turhan tarafından Bayrampaşa’da yaptırıldı. Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği ile Koca Sinan tarafından yaptırılan birçok çeşme ve su terazileri de Bayrampaşa  sınırları içindedir.


1994 yılından itibaren kentsel çalışmalara başlayan Bayrampaşa Belediyesi alt ve üst yapı sorunlarını çözerek, bilgi evleri, eğitim, kültür, sağlık, spor alanında projeler geliştirdi. Bunların dışında Bayrampaşa’da  Carrefour, Bauhaus, Forum İstanbul Avm, Ikea, Praktiker ve Aquarium gibi ticari projeler gelişti. Bunların dışında 1994 yılında Bayrampaşa’da hizmete giren İstanbul Büyük Otogarı da Bayrampaşa ilçesinin nüfus yoğunluğunu artıran etkenlerden biridir.


Bayrampaşa

Bayrampaşa Cezaevi



Bayrampaşa Cezaevi’nin hikayesi nedir?


Bayrampaşa Cezaevi, 1968 ve 2008 yılları arası İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde hizmet veren bir cezaevidir. Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden biri olan Bayrampaşa Cezaevi'nin temeli 1956 yılında atıldı ve 1968 yılında hizmete girdi. 120 bin metrekarelik alana kurulan Cezaevi, 2000 yılındaki Hayata Dönüş Operasyonu'nda 12 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesiyle anıldı. T.C. Adalet Bakanlığı'nın, "çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını" amaçlayan çalışmaları kapsamında kapatılması kararlaştırıldı. Karar doğrultusunda, cezaevindeki 5 bin 500 tutuklu ve hükümlü başka cezaevlerine nakledildi. 


Bayrampaşa Cezaevi’nde çekilen film hangisidir?


Cezaevi'ndeki hükümlü ve tutuklular ile infaz koruma memurlarının senaryosunu yazıp oynadığı Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım adlı film 2007 yılında gösterime girdi.


Bayrampaşa Cezaevi’nin arazisi üzerine ne yapılacak?


Bayrampaşa Cezaevi arazisi kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yürütülen projede ilk kazma 2013 yılının sonunda vuruluyor...


Bayrampaşa Cezaevi projesinde 150 bin metrekare alan kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendi. Bayrampaşa Cezaevi kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılacak olan yıkımlarda, geçici ikametler için 2 bin 500 konut yapılacak. 2013 yılının sonunda ilk kazmanın vurulacağı Bayrampaşa Cezaevi projesinde konut, hastane, okul, meydan ve cami yapımı yer alıyor.


Bayrampaşa’da yer alan konut projeleri hangileridir? 


1. Bayrampaşa City Line

2. Özak Hayat Tepe

3. İstanbul Tower

4. Paşakonağı

5. Miyansera Evleri

6. Yorum İstanbul Evleri

7. Nev-i Evler

8. Pashadora Konutları

9. Hayat Tepe

10. Miyansera Evleri


Bayrampaşa

Nevi İstanbul Evleri


Nev-i İstanbul Evleri’nin özellikleri nedir?


İsis İnşaat tarafından hayata geçirilen Nev-i İstanbul Evleri, 18 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Proje kapsamında konut alıcılarına kafeterya, çocuk oyun alanları, fitnes merkezi, sauna, teras, güvenlik hizmeti ve otopark hizmetleri sunuldu. 2+1 ve 3+1 konutların yer aldığı projede, 2013 Ocak ayında 110 metrekare büyüklüğündeki 2+1 daireler 350 bin TL ile 370 bin TL arasında, 140 - 150 metrekare 3+1 daireler ise 450 bin TL ile 480 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu.


Bayrampaşa

Yorum İstanbul Evleri



Yorum İstanbul Evleri ne kadar satıldı?


Yorum İnşaat’ın Forum İstanbul’a komşu olarak 21 dönüm arazi üzerinde konumlandırdığı yorum İstanbul Evleri, 2012 Ocak ayı 1+1 daireler 389 bin TL ile 399 bin TL arasında, 2+1 daireler 489 bin TL ile 589 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Tenis-basketbol sahaları, oyun salonları, mini futbol sahası, çocuk bahçeleri ve fitness centerın konut alıcılarına sunulduğu Yorum İstanbul, 558 konuttan meydana geliyor.


Hayat Tepe projesi özellikleri nedir?


Hayat Tepe Evleri, Metro Gross Market’e komşu olarak Özak Gayrimenkul tarafından hayata geçirildi. 500 konut olarak tasarlanan projede, stüdyo daireden 4+1’e kadar konutlar yer aldı. Kapalı yüzme havuzu, çocuk oyun parkları, sauna, buhar odası, fitness merkezi ve çok amaçlı atölyenin yer aldığı proje 2014 yılında teslim edilmesi planlanıyor. Proje, 2013 yılı Ocak ayında 186 bin TL’den başlayan fiyatlar ile satışa sunuldu.


Bayrampaşa

Atila Aydıner


Bayrampaşa Belediye başkanı kimdir?


1948 İstanbul doğumlu olan Atila Aydıner, 1958 yılından itibaren Bayrampaşa’da yaşıyor. İstanbul Eczacılık Yüksek Okulu’ndan mezun olan Aydıner, 1980 yılında Eczacı olarak başladığı iş hayatına İngilizce öğretmeni olarak devam etti. Refah Partisi ile siyasi hayata adım atan Atila Aydıner, 30 Ekim 2001 yılında Ak Parti ilçe teşkilatını kurdu. 2011 yılında Bayrampaşa Belediye başkanı olarak seçilen Atila Aydıner, evli ve üç çocuk babasıdır.