İl, ilçe veya belde belediyesinin bakım ve defin işlemlerinden sorumlu olduğu mezarlıklardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 333, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 194 ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 267 belediye mezarlığı bulunuyor. Belediye mezarlığında defnedilmenin bedeli 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Tüm illerde ALO 188, belediyelerin cenaze işlemlerinin ortak numarası.
Katlı mezar uygulaması, Türkiye'de de yaygınlaşıyor...
Avrupa'da artık mezarlıklar böyle: Maksimum 4 kişinin gömülebileceği alana 16 kişiyi gömüyorlar... İstanbul'da 300 civarında mezarlık olduğunu; bu mezarlıkların hızla dolduğunu ve yeni mezarlık yerleri bulmakta zorluk çekildiğini düşünürseniz...
Belediye Mezarlıklar Müdürlüğü’nün görevi nedir?
Mezarlıklar Müdürlüğü; Belediye tabiplikleri, hastane ve diğer sağlık kuruluşları tarafından ‘gömme izin kağıdı‘ düzenlenerek sevk edilen veya vatandaşlar tarafından ‘gömme izin kağıdı’ ile başvurusu yapılan cenazelerin, cenaze ve defin hizmetlerinin yapılarak kaldırılması görevini ifa eder...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ne zaman kuruldu?
1937 yılında kurulan Mezarlıklar Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu içerisinde ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı olarak cenaze defin hizmetleri konusunda Belediyeye verilen görevleri yerine getirmektedir.
Kentin ihtiyaçlarına uygun olarak, Avrupa yakasında 5 adet Bölge Müdür Yardımcılığı ve 8 şeflik; Anadolu yakasında ise 3 adet Bölge Müdür Yardımcılığı ve 5 şeflik bulunmaktadır.
Merkez birim olarak Zincirlikuyu’da hizmet veren Şehirlerarası Cenaze Nakil Şefliği ise doğrudan Müdürlüğe bağlıdır
İstanbul’da kaç belediye mezarlığı bulunuyor?
İstanbul`da 333 adet mezarlık bulunmakta, bu mezarlıklar toplam 8 milyon metre kare alanı kapsamaktadır. Bu mezarlıkların 268 i Müslüman, 65 i ekaliyet ( gayri Müslim ) mezarlığıdır. Mezarlıkların çoğu dolu veya % 90 doluluk oranına yaklaşmış durumdadır.
Kentin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mevcut mezarlıkların genişletilmesi çalışmalarının yanı sıra, Avrupa yakasında 1 milyon 548 bin metre kare, Anadolu yakasında ise 861 bin metre kare yeni mezarlık alanları oluşturulması için planlama yapılmaktadır.
İstanbul’daki belediye mezarlığının doluluk oranı nedir? Aynı mezara kaç defin işlemi yapılmaktadır?
Mezarlıklarımızda %90’ları bulan doluluk oranına çözüm üretebilmek için müdürlük olarak: İki katlı lahit mezarlık uygulaması başlatıp aile fertlerinin beraber defnedilmesine olanak sağlandı. Şehirdeki 156 mezarlıkta yakını olan vatandaşlar, bunu belgelediği takdirde aile kabristanlığına defnedilebilir.
Müdürlük her yıl ortalama olarak 15000 cenazeyi İstanbul dışına nakletmektedir.
İstanbul’da belediye mezarlığına defnedilmenin bedeli kaç TL?
Sabah Gazetesi’nin 07 Eylül 2010 tarihli haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı Mezarlıklar Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Belediye Meclisi tarafından mezarların coğrafi ve fiziki özelliklerine göre fiyatları belirleniyor.
Zincirlikuyu, Karacaahmet ve Çengelköy'ün yeni kısmında yer alan mezarlıklardan ölmeden önce yer almak isteyenler 12 bin lira, yanı dolu olan yere ise 8 bin lira ödemek zorunda kalırken, ölülerin defni için de 4 bin lira isteniyor.
Küçükyalı, Ortaköy (Yeni Ada), Yeniköy, Aşiyan, Nafibaba, Nakkaştepe, Edirnekapı, Şehitlik, Mısır Tarlası, Sakız Ağacı, Necatibey, Kocatepe, Ihlamurkuyu, Eyüp, Kanlıca, Kazlıçeşme, Kocatepe, Yeni Topkapı, 500 Evler ve Çengelköy'deki mezarlıklarda ise ölmeden önce 5 bin lira, yanı dolu olan bir kişilik yere 2 bin 500 lira, ölülerin defnine de 1000 lira ücret alınıyor.
Ortaya çıkan bu rakamlara rağmen İstanbul'da daha uygun fiyatlarla mezar yeri bulmakta mümkün. Ölmeden önce 2 bin 500 lira, yanı dolu olan bir kişilik yere 1250 lira ve ölülerin definleri için de 100 lira ücret istenilen mezarlıklar ise şöyle:
''Çamlıca, Bülbüldere, K. Bakkalköy, İçerenköy, Merpenköy, Aşağı Dudullu, Sahrayıcedid, Kandilli, Yukarı
Dudullu, Seyitahmet, Ihlamurkuyu, Küplüce, Anadolu Hisarı, Çubuklu, Paşabahçe, Kavacık, Soğanlık, Yakacık, Kartal, Maltepe, Gülsuyu, Pendik, Tuzla, B. Bakkalköy, Başıbüyük, Ortadağ, Feriköy, Helvacıdede, Kulaksız, Zindanarkası, Hasköy, Sütlüce, Sanayi, Hasdal, Kağıthane, Kuruçeşme, İstinye, Ortaköy, Sarıyer, Emirgan, Bağcılar, Kirazlı, Bademlik (Mahmutbey), B. Halkalı, K. Halkalı, Yenibosna, Güneşli, Kocasinan, Osmaniye, Çobançeşme, Kartaltepe (Bakırköy), Tepeüstü, Şenlikköy, Sefaköy, Ambarlı, Avcılar, Firuzköy, Güngören, Ayvalık, E. Kozlu, Dedeler, Tahir Efendi, Merkez Efendi, Silivrikapı, Topkapı, Topkapı Çamlık, Topkapı Maltepe, Yedikule, Küçükköy, Küçükköy Köyiçi, Taşlı Tarla, Gazi, Yeşilpınar, Bayrampaşa, Tokmaktepe, Eski Alibeyköy, Yeni Alibeyköy, Yeni Esenler, Esenler Kemer, Atışalanı, Esenler Köyiçi ve Gülbahçe.''
Ankara’da kaç belediye mezarlığı var?
Türkiye'nin en yaşanılır kentleri arasında yer alan Ankara'da ölmeden önce manzaralı bir mezar yeri almak isteyenler 15 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda.
Sabah Gazetesi’nin 07 Eylül 2010 tarihli haberine göre; Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Şükrü Çetin, Ankara'da en pahalı mezarın 15 bin lira ile Cebeci Asri Mezarlığı'nda yer aldığını belirterek, diğer mezarlıklarda ise fiyatın ortalama 8 bin 500 lirayı bulduğunu söyledi.
Ölülerin defnedileceği 1. sınıf beton mezarın 360 lira, 2. sınıf toprak mezarın ise 180 lira olduğunu da kaydeden Çetin, 5 yıllık sürenin sonunda aynı mezara birinci derece yakınların izni ile tekrar defin yapılabileceğini ve bunun içinde 150 lira ücret alındığını kaydetti.
Kimsesizler ve kimliği belirlenemeyen kişilerin cenaze ve defin işlemlerinin ücretsiz yapıldığını vurgulayan Çetin, bu kişilerin cenazelerinin de Sincan'daki Cimşit Mezarlığı'na defnedildiğini belirtti.
Mezarlıklar Müdürü Çetin, maddi durumu iyi olmayan kişilerin de muhtarlıklar kanalıyla bunu belgelemeleri
durumunda, cenazelerinin tüm mezarlıklara ücretsiz defnedildiğini ve ''ALO 188'' hattının aranması ile bu kişilerin cenazelerinin defnedilmesinde de ücretsiz hizmet verdiklerini vurguladı.
ANKARA'NIN EN BÜYÜK MEZARLIĞI'NDA 12 BİN BOŞ YER KALDI
İlçelerdeki mezarlıklarla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı toplam 191 mezarlık bulunduğunu kaydeden Çetin, mezarlıkların dağılımını şöyle açıkladı:
''Karşıyaka, Cebeci Asri, Bağlum, Akyurt (32), Altındağ (10), Ayaş (7), Çubuk (3), Elmadağ (14), Etimesgut (5), Gölbaşı (42), Kalecik (12), Kazan (16), Keçiören (6), Sincan (21) ve Yenimahalle (20). Çankaya, Mamak, Pursaklar ve Bala belediyeleri ise mezarlık sayıları ile ilgili henüz bize bilgi vermediler. Bilgi gelmeyen yerleri de saydığımızda Ankara'daki mezarlık sayılarımız artıyor.''
Ankara'nın en büyük mezarlığı olan Karşıyaka Mezarlığı'nda 12 bin boş mezar yeri ile 6 bin civarında aileye tahsis edilen lahit yer kaldığını belirten Çetin, ''Şu anda boş olarak hazırda bekletilen, Ayaş yolundan Kırıkkale yoluna giderken 'Ortaköy Mezarlığı' bulunuyor. Burada 85 bin lahit yapıldı. Ankara'da mezarlık sıkıntımız yok'' diye konuştu.
Karşıyaka Mezarlığını günlük ortalama 2 bin kişinin ziyarete ettiğini kaydeden Çetin, 24 saat boyunca güvenliğin kameralar ve özel güvenlik şirketi tarafından sağlandığını belirterek, özel günler ve bayramlarda mezarlıkların araç trafiğine kapatıldığını, ziyaretçi ulaşımının ise midibüs ve EGO'dan gelen otobüslerle sağlandığını bildirdi. Çetin, engelli vatandaşların ziyaretleri için de özel araçlar kullanıldığını anlattı.
Mezarlıkların temizlik, bakım ve onarımının Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ile özel temizlik şirketleri tarafından sağladığı bilgisini veren Şükrü Çetin, mezarların yerini harita üzerinde gösteren Mezarlıklar Bilgi Sisteminin de (MEBİS) vatandaşlar tarafından ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi mezarlıklarında durum ne?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol genelindeki 246 adet mezarlıkta bakım ve temizlik çalışmalarını tamamlayarak, ziyarete hazır hale getirdi. Yoğun ziyaretin olacağı mezarlıklarda su sıkıntısı yaşanmaması amacıyla Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, İZSU Genel Müdürlüğü ve İZBETON Genel Müdürlüğü’nden temin edilen 18 adet su tankeri, ziyaretin yoğun olduğu mezarlıklarda hazır bulundurulacak. Yeni Buca ve Doğançay mezarlıklarına araç girişi olmayacağından, yeterli sayıda servis aracı tahsis edilerek, yaşlı ve engelli vatandaşların kabir ziyaretlerini kolayca yapmaları sağlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi üst üste gömü işlemlerini nasıl yapıyor?
Bir mezarın üzerine, 5 yıl geçtikten sonra 1.dereceden yakınının (anne - baba - eş - kardeş - çocuk) gömüsü yapılabilmektedir. Daha önce ölmüş olanın defin belgesi temin edilir. Üste gömü formu ile birlikte birinci dereceden yakının muvaffakatı alınarak gömü işlemi yaptırılır.
Gömüsü yapılan mezarların mezar üstü inşaat yapımı, gömü tarihinden 3 ay sonra Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nden inşaat ruhsatı alınarak yapılır.
5216 sayılı yasa doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil 57 ilçe ve beldeye cenaze hizmetleri veriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, acılı anlarında vatandaşların yanında olurken, destekleyici bir hizmet anlayışı ile hareket ediyor ve cenaze hizmetlerini düşük bir ücretle gerçekleştiriyor.
İzmir’de belediye mezarlığına defnedilmenin bedeli kaç TL?
İzmir'de 21 ilçede toplam 246, 9 metropol ilçede de 21 mezarlık bulunuyor. Mezarlıklara günde ortalama 45 kişi defnedilirken, temmuz ve ağustos aylarında bu rakam 70'lere çıkıyor. Kimsesizlerin defin işlemleri, muhtarlık, hastaneler veya huzurevleri tarafından belgelendiği taktirde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılıyor.
Mezarlıkların bakım, onarım ve güvenliğini İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri sağlıyor. Mesai sonrası güvenlik ise polis ve jandarma tarafından sağlanıyor.
İl genelinde 1 milyon 62 bin metrekare yeni kabristan alanı planlandı. Bu kapsamda Yeni Buca, Hacılarkırı, Altındağ, Yeni Gaziemir ve Balçova kabristanlarının açılması planlanıyor.
Yıkama, kefenleme, nakil, tahta temini, gömü yerinin hazırlanması, gömü ve ruhsat verilmesi işlemlerini kapsayan cenaze hizmetleri;
7 yaşına kadar (7 yaş dahil) 45 TL, 8 yaş üzeri vatandaşlar için ise 90 TL.
2013 yılında;
Yapılı olmayan aile kabirleri
İki kişilik: 7.000 TL
Dört kişilik: 14.000 TL
Yapılı aile kabirleri
İki kişilik: 7.600 TL
Dört kişilik: 15.200 TL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün iletişim bilgileri nelerdir?
Adres : Büyükdere Caddesi Zincirlikuyu mezarlık alanı girişi, Şişli-İSTANBUL
Santral Tel.: 0 212 312 65 85
Faks: 0 212 211 51 31
Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün iletişim bilgileri nedir?
Adres: Karşıyaka 5. Kapı Ahmet Efendi Camii Yanı /Yenimahalle
Telefon: (0(0312)) 346 40 00
Faks: (0(0312)) 335 21 43
İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü iletişim bilgileri neler?
Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı
Merkez Gasilhane 433 49 41
Aliağa Gasilhane Şefliği 616 91 31
Armutlu Gasilhane Şefliği 886 60 02
Ayrancılar Gasilhane Şefliği 854 09 69
Bayındır Gasilhane Şefliği 581 42 04
Buca Gasilhane Şefliği 443 04 83
E. Foça Gasilhane Şefliği 812 32 35
Kemalpaşa Gasilhane Şefliği 878 04 47
Menderes Gasilhane Şefliği 782 32 10
Menemen Gasilhane Şefliği 831 02 37
Narlıdere Gasilhane Şefliği 239 40 94
Seferihisar Gasilhane Şefliği 743 39 94
Selçuk Gasilhane Şefliği 892 11 42
Soğukkuyu Gasilhane Şefliği 365 76 98
Torbalı Gasilhane Şefliği 853 16 56
Urla Gasilhane Şefliği 754 64 70
Y.Foça Gasilhane Şefliği 814 90 24
Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları