Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Beyazıt semti – Bayazıt

İstanbul’un Avrupa yakasındaki Fatih İlçesi sınırları içinde kalan; Beyazıt Camii, Beyazıt Meydanı ve İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu bölgedir. Beyazıt Mahallesi, adını Sultan Bayezid Veli’nin yaptırdığı cami ve meydandan alır.


Beyazıt semti – Bayazıt
Beyazıt Mahallesi, Fatih, İstanbul


Beyazıt Mahallesi nerededir?

Beyazıt Mahallesi, İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilçesi Fatih’te bulunmaktadır. Beyazıt Mahallesi, Kapalıçarşı'nın Beyazıt Kapısı’ndan başlar güneyde Çadırcılar Caddesi ve Ordu Caddesi'nin birleştiği alana kadar olan bölgede yer alır. 80-90 hane ve 1000’den fazla ticarethane bulunur. Beyazıt Mahallesi’nin sakinleri, mahalleliden çok hanlarda kalan bekar işçilerdir…


Beyazıt Mahallesi'nin kuzeyinde Süleymaniye Camii ve Yavuz Sinan Mahallesi, doğusunda Mercan ve Taya Hatun Mahalleleri, güneyinde Mimar Kemalettin Mahallesi ve batısında Balabanağa Mahallesi bulunmaktadır.


Beyazıt Meydanı’nın tarihçesi nedir?


Beyazıt Meydanı, İstanbul'da, tarihî yarımadanın merkezinde, kentin ana ulaşım akslarının odağındaki meydan ve çevresindeki semttir.


Bizans döneminde kentin en büyük meydanı, Türk döneminde ise bir saray meydanı olan bugünkü Beyazıt Meydanı kent imgesini oluşturan temel öğelerden biridir. Çevresindeki Bayezid Camii'ni ve mahallesini de içine alan Beyazıt semti vardır. Semtin sınırları, Divanyolu yönünde Çarşıkapı ve Kapalıçarşı, güneyde Soğanağa Mahallesi, batıda Aksaray yönünde Hasan Paşa Hanı, Seyyid Hasan Paşa Külliyesi ve İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi ile belirlenen bölge ve Kuyucu Murad Paşa Medresesi'nin sınır oluşturduğu Vezneciler, kuzeyde Eski Saray yani üniversiteyi içine almak üzere Rıza Paşa ve Mercan yokuşlarının başlangıç noktalarıyla tanımlanır. Bir dönem adı Hürriyet Meydanı diye değiştirilmiştir. (Kaynak: Vikipedi)

İmparator Teodosyus devrinde M.S. 393 yılında şehrin en büyük meydanı olarak inşa edilmişti. Ortasındaki dev boyutlu zafer takının üzerinde yer alan bronz boğa başlarında dolayı buraya “Form Tauri” meydanı denilmişti. Üzerinde İmparatorunda heykeli yükselen zafer takından birkaç mermer blok ve sütun kalıntıları bulunmuşken, kuzeydeki abidevi çeşmeden eser kalmamıştır. Şehrin bu en büyük çeşmesini Valens su kemeri beslerdi. Kuzeyde, Fatih’in yaptırdığı ilk sarayın yerinde İstanbul Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite girişi abidevi kapı ve bahçedeki yangın kulesi 19 yy. yapılarıdır. Meydanı süsleyen ve adını veren 15 yy. Beyazıt Camii kalabalık ve hareketli kapalı çarşının komşusu olup, buraya ait külliyeden günümüze medrese, hamam ve dükkanlar kalmıştır. (Kaynak : İstanbul Valiliği-İSTANBUL adlı eserden alınmıştır.)


Beyazıt semti – Bayazıt


Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecek mi?


Beyazıt Meydanı yeniden düzenleyecek. Haliç kıyısında, Unkapanı Köprüsü ile Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana 1950' li yıllarda yıkıldığı tahmin edilen Süleyman Subaşı Camii yeniden yapılacak...


Yurt Gazetesi’nin 1 Aralık 2013 tarihli haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 68 kuşağı için ayrı bir öneme sahip tarihi Beyazıt Meydanı'nı yeniden düzenleyecek. Haliç kıyısında, Unkapanı Köprüsü ile Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana 1950'li yıllarda yıkıldığı tahmin edilen Süleyman Subaşı Camii yeniden yapılacak.


Büyükşehir Belediyesi, birçok tarihi mekanın restorasyonu ve çevre düzenlemesi için ihaleler açtı. Restorasyon projelerinden biri de, bahçesinin yaklaşık 10 bin metrekarelik kısmı Anayasa Mahkemesi'ne tahsis edilen Hip Kasrı. Beykoz Hip Kasrı Bakım Onarım ve Restorasyonu işi ihalesi 10 Aralık 2013 tarihinde yapılacak. Restorasyon ihalesi akla, Hip Kasrı da Anayasa Mahkemesi'ne mi tahsis edilecek sorusunu getirdi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, tarihi yapıda basit onarım işleri yapılacağını söylediler.


BELİRSİZ BİR ALANA DÖNÜŞTÜ'

Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Uygulama Projesi'nin ihalesi geçen ay yapıldı ancak henüz ihale sonucu açıklanmadı. 132 bin metrekareden büyük Beyazıt Meydanı'nın yeniden düzenlenmesinin gerekçesi şöyle açıklandı: "Tarihi Yarımada'nın en önemli kamusal odak noktalarından biri olan Beyazıt Meydanı'nın kendi içinde ve çevresiyle kurduğu mekansal, algısal ve işlevsel ilişkileri yıpranmıştır. Beyazıt Külliyesi'nin simgesel önemini yansıtmayan, üstlendiği işlevler açısından belirsiz bir alana dönüşmüştür. Beyazıt Meydanı'nın, sürdürülebilir, tarihi ön plana çıkaran, çağdaş bir kent meydanı önermesi, kullanıcılar için kolay erişilir sosyal bir buluşma noktası, dinlenme ve eğlenme alanı olması ve en önemlisi kent ile yeniden ilişki kurması için gerekli işlevsel, mekansal ve algısal düzenlemelerin sağlanması planlanmıştır."


YOL ÇALIŞMALARI SIRASINDA YIKILMIŞ

Büyükşehir Belediyesi'nin ilginç projelerinden biri hiç kuşkusuz Atatürk Köprüsü'nün (Unkapanı) yanı başında yapılacak olan Süleyman Subaşı Camisi. Unkapanı Köprüsü ile yeni yapılmakta olan Metro Köprüsü arasındaki yeşil alana, Haliç kıyısına yeniden yapılacak olan Süleyman Subaşı Camisi Rekonstrüksiyon İnşaatı ihalesi 7 Ekim 2013 tarihinde yapıldı.


Ancak henüz ihale sonucu açıklanmadı. Ünlü mimar Mimar Sinan tarafından yapılan Süleyman Subaşı Camisi, birkaç kez yanıp yıkılmasına karşın yeniden yapılmıştı. 1955-56 yıllarında Eminönü-Unkapanı yolunun genişletilmesi çalışmaları sırasında Süleyman Subaşı Camisi'nin tamamen yıkıldığı tahmin ediliyor.



Beyazıt Kütüphanesi kaç milyon TL’ye restore edilecek?


İstanbul İl Özel İdaresi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin yenilenmesi için 4 milyon 234 bin lira ayırdı... İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi kütüphaneleri ve büyük arşivleri yeniliyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin yenilenmesi çalışmaları yüzde 95 tamamlandı. 4 milyon 234 bin TL bütçeyle yapılan kütüphane, kültür merkezi olarak hizmet verecek. Şemsi Paşa Halk Kütüphanesi 611 bin 654 TL bütçeyle yapılacak.1. Mahmut Kütüphanesi ise 1 milyon 273 bin TL bütçeyle restore ediliyor.


Meydana ve mahalleye adını veren Beyazıt Camii’nin tarihçesi nedir?


Bayezid Camii (Beyazıt Camii ve Beyazıd Camii olarak da bilinir) İstanbul'un Bayezid semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış ünlü bir cami.

Osmanlı klasik dönem mimarisinin erken dönem eserleri arasında bir yapıdır. Semte dağınık bir şekilde inşa edilmiş olan külliyenin ana elemanı durumundaki parçasıdır. Mimarının kim olduğu kesin olarak bilinmez; Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin veya Yakupşah bin Sultanşah tarafından yapıldığına dair görüşler vardır. İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin camii olarak kabul edilir. II. Bayezid’in mezarı, caminin haziresinde bulunur.


Bizans devrinde Theodosius Forumu olarak adlandırılan ve şehrin en büyük meydanı olan meydanında Sultan Bayezid Veli tarafından yaptırıldı. İstanbul’un fethinden sonra şehre kurulan ikinci büyük selatin camii idi. Şehirdeki ilk selatin camii olan Fatih Camii orijinalliğini kaybettiğinden İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin camii olarak kabul edilir. Cümle kapısında Şeyh Hamdullah'ın yazdığı kitabeye göre 1501-1506 yılları arasında beş yılda tamamlanmıştır. Evliya Çelebi’nin aktardığında göre caminin açılış günü ilk namazı padişahın kendisi kıldırmıştı.


İstanbul’da 1509’da meydana gelen ve “Küçük Kıyamet” diye anılan depremden zarar gördü. Depremden sonra kısmen onarılan camiinin onarımını daha sonraki yıllarda tamamlayıp güçlendiren Mimar Sinan oldu. Onun, 1573’de caminin içinde bir kemer inşa ederek yapıyı güçlendirdiği bilinir.
1683 yılındaki bir yangında minare külahları tutuşarak zarar gördü; 1743’te ise minarelerden birisine yıldırım isabet etmesi sonucu külahı yandı.


Beyazıt Camii’nin mimari özellikleri nelerdir?

Dört ayak üstüne oturulmuş 16,78m. çapında bir ana kubbesi kuzey ve güneyde iki yarım kubbe ile desteklenir. Ana kubbesinde yirmi, yarım kubbelerde yedişer pencere bulunur.


Caminin 24 kubbeli revaklarla çevrilmiş kare biçiminde bir son cemaat avlusu bulunmaktadır. Avlu zemini mermer döşelidir ve ortasında şadırvan bulunur. Aslında üstü açık olan şadırvan, IV. Murat zamanında etrafına dikilen sekiz sütun üzerine oturtulmuş bir kubbe ile örtülmüştür. Avlu döşemesi ve şadırvanın sütunları Bizans`tan kalma malzemenin yeniden işlenmesiyle elde edilmiştir.Avlu mermerleri arasında geniş kırmızı porfir taşı levhalar vardır.


Doğusu ve batısında beşer kubbe ile örtülü iki tabhanesi (kanat) olan camii, tabhaneli (kanatlı) yapıların son örneği kabul edilir. Baştan tabhane olarak tasarlanmış bu bölümler ile cami arasındaki duvar sonradan kaldırılmış; böylece tabhaneler namaz alanına dahil edilmiştir.


Birer şerefeli iki taş minaresi olan caminin minareleri camiye değil; caminin iki yanındaki tabhanelere bitişiktir; bu nedenle arada 79m. mesafe vardır. Renkli taşlar ve kufi yazılarla bezeli minarelerden sağ tarafta olanı özgün süslemelerini büyük ölçüde korur ancak diğeri birkaç kez onarım geçirmiş ve bezemelerini yitirerek daha sade kalmıştır. Bu nedenle sağdaki minare, “Selçukludan Osmanlı- 'ya geçişin İstanbul'daki tek numunesi” olarak kabul edilir.


Harimin sağ köşesinde hünkar mahfili yer alır. 10 sütun üzerinde duran mahfile, dışarıdan bir merpen ve kapı ile girilir. Caminin mihrap tarafında, sağda ve pencere hizasında oğlu Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış Sultan Bayezid türbesi bulunur. Yine Yavuz Sultan Selim’in yaptırdığı solundaki türbede Kızı Selçuk Hatun da yatar; Koca Mustafa Reşit Paşa'nın mezarı da burada bulunmaktadır.
Vakıflar müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir.Bu yüzden restorasyon çalışmalarından dolayı camii ibadet ve ziyarete kapalıdır.


Beyazıt Mahallesi’nin posta kodu kaçtır?


Beyazıt Mahallesi posta kodu şöyledir; 34126


Beyazıt Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?

Muhtar: Mehmet Bayhan
Telefon : 0532 327 85 18
Telefon 2 : (0212) 512 63 05
Fax : (0212) 631 96 47
Adres : Çadırcılar Cad. No:171/2



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura