Ankara’nın ilçesi olan Beypazarı, konakları ile ünlüdür. Tarihi dokuya sahip olan bölgede 2012 yılında kentsel dönüşüm projesi başlamıştır.
Beypazarı nasıl bir ilçedir?
Beypazarı; Ankara ilinin bir ilçesidir. Ankara'nın 98 km. batısında, denizden ortalama 700 m. yüksekliktedir.
Beypazarı’nda sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların yaşadığı bilinir. Selçuklular döneminde Beypazarı, İstanbul - Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezidir. Türklerin Anadolu’ya egemen oluşuyla Türkmen boylarının yurdu olur.
Beypazarı ilçe belediyesi 1890’da kurulmuştur.
Beypazarı’nın mimari özellikleri nedir?
Beypazarı’nda çok fazla konak vardır. Genellikle iki ya da üç katlı olan konaklar yapılırken işlevsel ve kültürel detaylarıyla dikkat çeker. Bu Evler zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilmiştir.
Beypazarı evlerinin en üst kısmında bulunan "çantı" olarak da bilinen "guşgana" adı verilen küçük bir bölüm vardır. Beypazarılılar, hem aileleri genişlediğinde evi büyütme ihtimalini düşünerek hem de yiyeceklerini kuruturken veya muhafaza ederken de yararlanmak amacıyla bu bölümleri yapmışlardır.
Evlerin kapıları, pencereler, guşganalar birbirine bakar durumda konumlandırılmıştır. Eğimli kesimlerde bulunan ve bahçesiz olan evlere giriş direkt olarak sokaktan yapılmaktadır. Küçük bahçeli evlerde ana girişle bahçe girişi sokakla bağlantılı biçimde düzenlenmiştir. Evlerin girişlerinde; "hayat" diye adlandırılan kısımda, kıymetli eşyaları yangınlardan, yağmacılardan korumak için kullanılan demir kapılı mahzenler yer almaktadır.
Beypazarı’nda yer alan evlerin asıl yaşam alanları üst katlardır. Üst katlara ilk birkaç basamağı ahşap olan merpenlerle bağlanır. Yöre dilinde çardak olarak adlandırılan sofa bölümü etrafında mutfak ve tuvalet gibi alanlar vardır. Bazı evlerdeki sofa etrafında dışa dönük eyvan, sekilik gibi düzenlemeler yapıda hareketlilik yaratan çıkmalar oluşturur. Sofalar geniş ya da kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır.
Ev çatıları genellikle alaturka kiremitten yapılmıştır. Beypazarı Konakları’nın bazıları restoran veya pansiyona çevrilmiştir. Daha küçük evler de yöresel gıda ürünlerinin satıldığı mağazalara ya da el işçiliği alanında büyük önem taşıyan Beypazarı gümüşçülerine mekan olmuşlardır.
Beypazarı’nda hangi el işçilikleri yapılır?
1.Telkari
2.Dokumacılık
3.Yemenicilik
4.Bindallı
5.Dövme bakırcılık
6.Semercilik
7.Saraçılık
Beypazarı’nda gezilecek yerler nerelerdir?
Beypazarı’nda gezilecek yerler şöyledir: Hıdırlık Tepesi, Alaattin Sokak, İmaret Meydanı ve El Sanatları, Meslekleri Dükkanları, Suluhan Kervansarayı, Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Halk Evi, Abbaszade Konağı, Abbasların Konağı, Cahide Gürsoy Müze Evi, Beypazarı Kent Müzesi, Gümüş Mağazaları, İnözü Vadisi, Eğriova Yaylası, Kirmir Çayı ve Gönen Vadisi, Tekke Yaylası, Boğazkesen Künbeti, Yediler Türbesi, Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Karadavut Türbesi, İvaz Dede Türbesi.
Beypazarı’nın doğal alanları nerelerdir?
1.İnözü Vadisi
2.Eğriova Yaylası
3.Kirmir Çayı ve Gönen Vadisi
4.Tekke Vadisi
Beypazarı’nda yer alan tarihi yapılar hangileridir?
Ticari yapılar: Suluhan, Tarihi Çarşı, Bedesten Çarşısı.
Camiler: Sultan Alaaddin Cami, Akşemseddin Cami, Kurşunlu Cami, İncili Cami.
Müze Evler: Kültür Evi, Yaşayan Müze, Kent Tarihi Müzesi, Cahide Gürsoy Müze Evi.
Beypazarı Belediye Başkanı kimdir?
Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp’tır. 1954 yılında Beypazarı’nda doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Beypazarı’nda, liseyi Ankara’da tamamladıktan sonra Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümünü okumuştur.
Özalp, 1972 yılında iş hayatına ticaretle başlamıştır. 1999-2004 yılları arasında Beypazarı Belediyesi Meclis üyeliği yapmıştır. 1999 yılından bugüne kadar Beypazarı Ticaret Odası Başkanlığı yapmaktadır. 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde aday olmuş ve %45 oy alarak Beypazarı Belediye Başkanı seçilmiştir.
Beypazarı’nda konut fiyatları kaç TL’dir?
2013 yılı itibari ile Beypazarı’nda satılık daireler 70 bin TL ile 125 bin TL arasında değişmektedir.
Beypazarı kentsel dönüşüm projesi ne durumda?
31 Ocak 2012 Tarihli ve 28190 Sayılı Resmi Gazete'de yer alan kararda, ''Ankara İli, Beypazarı İlçesinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın Kurtuluş 1. Bölge Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmesi; İçişleri Bakanlığının 2.1.2012 tarihli ve 114 sayılı yazısı üzerine, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16.01.2012 tarihinde kararlaştırılmıştır'' denildi.
Beypazarı şehir stadı karşısında yer alan Karayollarını içine alan bölge ve Karayollarının Milli Egemenlik Caddesi üzerinde kalan Polis Lojmanlarının altındaki alan ile Karayollarından itibaren Milli egemenlik Caddesi altında kalan Karayollarından Vergi Dairesine kadar olan bölgenin Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edildiği görülüyor. Aşağıda krokide gösterilen ve kalın işaretlenmiş alan Bakanlar Kurulu kararı ile 1. bölge Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edildi.
Beypazarı Belediye Başkanı, kentsel dönüşüm projesi ile ilgili neler söyledi?
Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak şu yorumlarda bulundu:
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Ayvaşık Mahallesi'nde geçtiğimiz yıllarda heyelan görüldü ve bazı evler bu nedenle boşaltıldı. Daha önce de burada bulunan bir ilköğretim okulu meydana gelen heyelan nedeniyle okulda eğitim yapılamaz hale geldi. Okulda eğitime ara verilmesinin ardından okul yıktırıldı ve alan fidanlık yapıldı.
Beypazarı’nda ulaşım nasıl sağlanmaktadır?
Beypazarı'na ulaşım için; Ankara'da bulunan Etlik Otobüs Terminali'nden (Eski Garajlar) saat başı, Akköprü Migros'tan yarım saat arayla otobüs ve minibüsler hareket etmektedir. Beypazarı’na kendi araçlarıyla gelmek isteyenler için; Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edilerek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkılır. Beypazarı; Ankara'dan 100 km, İstanbul'dan 320 km uzaklıktadır.
Beypazarı Belediyesi’nin iletişim bilgileri nedir?
Adres: Kurtuluş Mah. İrfan Gümüşel Cad. No:20/68 Beypazarı / ANKARA
Telefon: 0312 762 25 10 Faks: 0312 763 13 58
E-Posta: belediye@beypazari.bel.tr