Suudi Kral Faysal döneminin İmardan Sorumlu Bakanı Muhammed bin Ladin tarafından 1931 yılında kuruldu. Bin Ladin Grubu’nun ilk işi 1955’e 20 yıl sürecek Mescid-i Nebevi’nin büyütülmesi ve restorasyonu projesi oldu. Şimdi dünyanın ve Suudi Arabistan'ın yıllık 30 milyar dolarlık cirosuyla en büyük inşaat şirketlerinden biri. Bin Ladin Grubu, Zemzem Tower’ın da dahil olduğu El Beyt Kuleleri projesini hayata geçiriyor.
Bin Ladin Ailesi’nin tarihçesi nedir?
Suudi Arabistan'da krallık koltuğuna Faysal'ın oturmasıyla birlikte hem ülke hem de Bin Ladin Ailesi için yeni bir dönem başladı. Suudi Arabistan petrol bakımından çok zengin olmasına rağmen mali yönetim alanında gösterilen başarısız performans ülkeyi iflasın eşiğine getirdi. Yeni kralla da yakın ilişkiler kuran Baba Ladin, Faysal'a ülke ekonomisinin yeniden rayına oturtulması için destek vermek istediğini söyledi. Bunun üzerine Kral tarafından İmardan Sorumlu Bakanlığa getirilen Baba Ladin ülkede gerçekleştirilen büyük ölçekli inşaat projelerinin tek patronu haline geldi.
Usame Bin Ladin ile Ladin Grubu’nun ilişkisi nedir?
Ayrıca başta Mekke ve Medine olmak üzere ülkede bulunan kutsal meknların restorasyon çalışması da sadece Baba Ladin'e verildi. Kısa sürede ülkenin en zengin insanı olan Baba Ladin kendi imparatorluğunu da genişletmeyi ihmal etmedi. Toplam 22 evlilik gerçekleştiren Baba Ladin'in 54 çocuğu olduğu tahmin ediliyor. 1957 yılında dünyaya gelen Usame bin Ladin'in ise Baba Ladin'in 17'nci çocuğu olduğu tahmin ediliyor. 1967 yılına gelindiğinde ise Muhammed bin Ladin 23'üncü evliliğini gerçekleştirmek için yaptığı bir seyahatte uçağının düşmesi üzerine yaşamını yitirdi.
Bin Ladin Ailesi ne zaman sınıf atladı?
24 Mayıs 2011 tarihli Habertürk Gazetesi’nin haberine göre; Suudi Arabistan petrol kaynaklarının büyüklüğü dünya ekonomisi için önem kazanmaya başladığı 1940'lı yıllarla birlikte Bin Ladin Ailesi için bir dönüm noktası daha yaşandı. 1933'te ABD tarafından kurulan California Arabian Standard Oil Company (CAOC), Suudi Arabistan'da büyük ölçekli petrol arama ve işletme çalışmalarına başladı. Ancak gerek petrolün çıkarılması ve gerekse pazarlanma aşamalarında ülkenin arka planda kalmasına razı olmayan Kral Suud, ABD'lilerle masaya oturdu. CAOC'nin adı 1944'te Arabian American Oil Company olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra Ladin Ailesi petrol sektörüne de el atarak ülke üzerindeki güç ve etkinliklerini daha da artırdı. Aile bu tarihten sonra gerçekleştirilen her türlü petrol arama ve üretim tesislerinin inşaatını üstlendi.
1991 'de yaşanan 1. Körfez Savaşı sonrası Suudi Arabistan Hükümeti savunma altyapısına yönelik 65 milyar dolarlık yatırım yaptı. Yatırımlar askeri üslerin modernizasyonu ve sınır boylarında güvenliği artırıcı tesislerin inşaatı şeklinde gerçekleşti. Bu inşaat çalışmalarında aslan payının yine Bin Ladin inşaat şirketine kaldığı belirtiliyor. Bin Ladin'lerin inşa ettiği tesisler arasında ülkede bulunan ABD üsleri de bulunuyor. ABD Ordusu, El Kaide ile mücadele ederken, bizzat Bin Ladin'ler tarafından inşa edilen bu tesisleri kullandı.
Bin Ladin Grubu’nun en büyük projesi hangisi?
Suudi Arabistan bölgede finans merkezi olmak için 'mega projelere' imza atıyor. Bu çerçevede yapılan King Abdullah City ülkenin en prestijli projelerinden biri. Toplam 26 milyar dolara mal olması beklenen projede Saudi Binladin Group'un imzası bulunuyor.
Bin Ladin Grubu’nun hayata geçirdiği projeler hangileridir?
Kral Abdul Azeez Uluslararası Havalimanı, Mekke Kutsal Camii Genişleme, Kral Abdul Azeez Bağış Projesi, Holly Camii Madeena, Kuala Lumpur Havaalanı – Malezya, Al Qassim - Al Madina - Yanbu - Rabigh - Thuwal Ekspres Yolu, Al Hada Yolu - Halwani Köprüsü, Al Mutamarat Alt Geçidi, Doha Havaalanı – Katar, Sharm El-Sheikh Havaalanı – Mısır, Kuala Lumpur Havaalanı – Malezya, Sharjah Uluslararası Havaalanı – BAE, Hac Terminali – KAIA, Jamarat Köprüsü, Kral Abdull Aziz Endowment, Otel Four Seasons Amman Ürdün, Kral Abullah Endowment – Medine, İç Güvenlik Kuvvetleri Konut – Cidde, Kral Abdullah Finans Bölgesi, Putra Jaya Camii – Malezya, Umm Al Qura Üniversitesi, Sharjah Amerikan Üniversitesi – BAE, VIP Askeri Hastanesi – Riyad, Behra Industrial Complex, Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı, Dakar – Senegal, Bilim ve Teknoloji Kral Abdullah Üniversitesi.
Bin Ladin Grubu’nun uluslararası projeleri hangileri?
Sharjah Amerikan Üniversitesi, Four Season Hotel – Ürdün, Putra Jaya Camisi, Kuala Lumpur Havaalanı – Malezya, Senegal Projesi, Sharm El-Sheikh Havaalanı – Mısır, Sharjah Uluslararası Havaalanı – BAE, Aden Uluslararası Havaalanı – Yemen, Kahire Havalimanı, Fujairah Havalimanı, Şam Havalimanı Suriye, Legend Plaza Yapı Al Qusaia.
Bin Ladin Grubu hangi etkinliklere sponsorluk yapmıştır?
Cidde Ekonomik Forumu (uluslararası Ekonomi 2010), Yapısal Rehabilitasyon Araştırma ve Etüdler Şeyh Mohammed Bin Ladin Kürsüsü, Suudi İnşaat Mühendisliği Derneği (Beşinci Forum), Bilgi Teknolojisi ve Ulusal Güvenlik Konferansı, Mühendislik Mesleği ve Krallığın Mesleği Gelişimini Sürdürmesi Kongresi, Beşinci Suudi Teknik Konferansı ve Sergisi…
Bin Ladin Grubu, Türkiye’de hangi konularda haber oldu?
Suudi Bin Ladin Group, Armutlu 'da konut yapacak (Star Gazetesi, 3 Ağustos 2011)
Dünyanın ve Suudi Arabistan'ın yıllık 30 milyar dolarlık cirosuyla en büyük inşaat şirketlerinden Suudi Bin Ladin Group, Türkiye 'ye yatırım kararı aldı. ABD 'nin geçtiğimiz günlerde öldürdüğü Usame Bin Ladin 'in aile şirketi olan Suudi Bin Ladin şirketi, uzun süredir Türkiye 'yle ilgili yaptığı araştırmayı tamamlayarak ilk etapta 500 milyon dolarlık yatırım kararı aldı.
Şirketin adı Sena ya da Sema olacak
Armutlu 'da konut projesi yapmayı planlayan Suudi Bin Ladin Group, bu yatırım için Türkiye 'de şirket kurmak için de çalışmalara başladı. şirketin adının Sema ya da Sena olmasını kararlaştırdıklarını ve buna göre başvuru yapacaklarını belirten yetkililer Türkiye, özellikle referandum ve genel seçimler sonrası dünyanın en istikrarlı ülkelerinden biri oldu. Biz de yeni yatırım alanları başında Türkiye 'yi tespit ettik. İlk etapta yapılacak olan 500 milyon dolarlık konut projesinin ise devamı da gelebilir diye konuştu.
Suudi Arabistan 'dan birçok şirketin Türkiye 'ye yatırım için araştırma yaptığını söyleyen yetkililer, Suudi Bin Ladin gibi büyük bir şirketin gelmesinin diğerlerinin de yatırımları için cesaret verici olduğunu belirtti. Yetkililer, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının ve sanayileşmesindeki büyük gücün farkında olduklarını vurguladılar. Dünyada 30 'dan fazla ülkede yatırımı bulunan ve özellikle Suudi Arabistan, büyük projelere imza atan Bin Ladin Grubu 'nun toplam 30 bin çalışanı olduğunu vurgulayan şirket yetkilileri, Türkiye 'de tarımdan sağlığa kadar yatırım yapılacak daha pek çok alan olduğunu bu fırsatları da değerlendirmek için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Mekke 'de 7 bin bina yıkılacak
Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Bekir Muhammed bin Ladin 'in yaptığı Suudi Bin Laden Group 'un son projelerinden birisi Mekke'de Kabe 'nin yakınında yapılan Zemzem Tower 'ı da içeren dev kompleks oldu. Suudi Oger Grubu 'yla birlikte yapılan geniş kapsamlı inşaat projeleriyle Kabe çevresinin tamamen değiştirilmesi hedefleniyor. çalışmalar kapsamında toplam 7 bin bina yıkılacak, 12 şeritli yol yapılacak. 14 milyar dolarlık proje, Oger ve Bin Ladin inşaat gruplarına verildi. Uzun süre önce başlayan geniş kapsamlı çalışmalar kapsamında, Ömer Tepesi projesi çerçevesinde tepe, iş makineleriyle düzleştiriliyor. Bu alana 30 'ar katlı 60 gökdelen inşa ediliyor. Toplam 230 bin metrekarelik alanda oteller, yerleşim birimleri, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisler yer alacak. Yapılan planlamalara göre bu bölgede en az 100 bin kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında 100 bin kişi aynı anda havalandırmalı özel alanlarda namaz kılabilecek. Kabe 'nin hemen yakınına yapılan Zemzem Tower projesine Türkiye 'den de büyük ilgi olduğu biliniyor.
Mekke'ye yeni yollar ve tüneller yapılacak! (A.A., 30 Mayıs 2012)
Mekke'de ulaşımın daha sağlıklı hale getirilmesi amacıyla yeni tünel ve yollar için 500 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.
Mekke Valisi Prens Khaled Al Faysal, Bin Ladin grubu ile imzalanan yeni anlaşma çerçevesinde yeni yol, köprü ve tünellerin inşa edileceğini duyurdu.
Yeni anlaşmaya göre Mekke'nin giriş ve çıkışlarından ayrıca çeşitli noktalarından direk Kabe'ye ulaşılması amacıyla inşa edilecek olan bu projelerle Kabe'ye gidiş gelişler daha hızlı ve sağlıklı olacak.
Bin Ladin Ailesi, Boğaz'ın incisi Cemil Molla Köşkü'ne talip (Sabah Gazetesi, 20 Mayıs 2009)
Mesa'nın İstanbul ofisi olarak kullandığı Kuzguncuk'taki Cemil Molla Köşkü'ne S. Arabistan'ın en önemli inşaatçısı Bin Ladin Grubu'nun talip olduğu öğrenildi.
"Yıl 1886. Şeyhülislam Cemil Molla, Kuzguncuk sırtlarına konduracağı, incelmiş bir zevkin ürünü ve farklılığın simgesi olmasını düşlediği köşkü yaptırmak için ümidini kesmek üzereyken İtalyan asıllı mimar Sinyor Alberti'ye rastladı. ...Osmanlı döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı, (Bab-ı Meşihat), şeyhülislamlık ve Adliye nazırlığı görevini sürdüren, Sultan Abdülhamit'in gözdesi ve satranç arkadaşı olan Cemil Molla, 5 yıl süren çalışma sonrasında Yıldız Sarayı gibi dizel motorla aydınlatılan ve kaloriferle ısıtılan ilk elektrikli ve kaloriferli ev sıfatlarının da sahibi oldu Cemil Molla Köşkü. İlk telefonlu ev sıfatını da ilerleyen dönemlerde buna ekledi."
2004'TE RESTORE EDİLDİ
Tam 100 yıl sonra, 1986 yılında köşkü harap halinden kurtaracak olan Mesa Yapı'nın çıkardığı kitabın girişinde Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü bu cümlelerle anlatılıyor. 2004-2005 yılında yapılan restorasyon sonrasında Boğaz'a tekrar kazandırılan Köşk'le ilgili şu sıralar oldukça ilginç bilgiler dolaşıyor. Edinilen bilgilere göre Cemil Molla Köşkü'ne Suudi işadamları talip.
Şirket yetkilileri görüşmeyi doğrulayıp teklifin geldiğini belirtirken kararın henüz verilmediğini belirtiyor. "Teklifleri değerlendiriliyor" diyen şirket yetkilisi ayrıntılı bilginin şu anda verilecek olgunlukta olmadığını kaydediyor.
Bizim edindiğimiz bilgiler Mesa Mesken, çıkan yasa nedeniyle inşaata başlayamadığı Kuzguncuk'taki Köşk ve arazi için Suudi Arabistan'ın en büyük şirketlerinin sahibi Usame Bin Ladin'in kardeşi Bakr bin Ladin ve Tarık bin Ladin ile pazarlıkta.
Ladin Ailesi'nin araziye tünel gibi alttan girip hem konaklama hem de kongre tesisi yapmak istediği belirtiliyor. Ancak bu konuda daha önce girişimleri olduğu bilinen Mesa, araziye çivi bile çakılamadığı için eli boş dönmüş ve yatırımdan vazgeçip planlarını rafa kaldırmıştı.
MESA'NIN İSTANBUL OFİSİ OLARAK HİZMET VERİYOR
MESA İnşaat, İstanbul Kuzguncuk'taki, Abdülhamit döneminin gayriresmi kültür ve sanat merkezi olarak bilinen Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü'nü 1986 yılında satın aldı. Köşkü satın aldıktan sonra restore edip çevresine de uygun koşullarda konut, kültür merkezi yapma planları olan Mesa, inşaat yapılamaz engeline takıldı. Bunun üzerine firma 2004 - 2005'te köşkü restore etti ve İstanbul ofisi olarak kullanmaya başladı.
43 DÖNÜMLÜK ARAZİ PADİŞAH'IN SEVGİ NİŞANESİ
KÖŞKÜN olduğu 43 dönümlük arazi Cemil Molla'nın şeyhülislam olan dedesine padişah tarafından 'küçük bir sevgi nişanesi' olarak hediye edilmiş. Bugün Türkiye'nin en görkemli yerlerinden biri olan Köşk'ün 16 oda ve iki salonunun her biri Boğaz'ı görüyor. Köşkün üst katında bir de 25 metrekarelik cihannüma odası (dört yönden de görünüme açık oda) ile benzerlerinden ayrılan köşk 677 metrekarelik bir alanda bulunuyor.
Bin Ladin Grubu iletişim bilgileri nelerdir?
E-Mail: info@sbg.com.sa
Web: www.sbg.com.sa
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı