Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Brüt-Net Metrekare

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘Brüt Metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘Net Metrekare’ ile ifade edilir.


Brüt Metrekare nedir?

Apartman holü, oda bölmeleri, merpenler, otopark, sosyal alanlar, asansörler,  yangın merpenleri yani bir site içerisinde veya bir yapı içerisinde bulunan her şey brüt metrekare içinde kalır. 

Net Metrekare nedir?

Konut içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alandır. Yani; kullanılabilir alanlardır. Emlak uzmanı gazeteci Tebernüş Kireçci'ye göre net alan; ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanlarıdır.


 Brüt-Net Metrekare  

Brüt ve net metrekare nasıl hesaplanır?

Mimar Mehpare Evrenol kendisiyle yapılan bir röportajda bu hesaplamayı şöyle özetliyor;


- Konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir, yürünebilir alanı, net büyüklüğü gösteriyor.

- Brüt alan ise 3 farklı biçimde hesaplanabiliyor:


1- Katın dıştan ölçülen, asansör ve boşlukların düşürüldüğü inşa edilebilen alanı şeklinde,

2- Yangın merpeni de bu hesaplamanın dışında tutularak,

3- Bina girişi, otoparklar, sosyal tesisler (havuz, vs) ve peyzaj alanlarından gelen pay da konutun brüt alanına eklenerek.

- Metrekaresi bin TL olan bir konutu ele alırsak, birinci brüt hesaplamasına göre brüt 100, net 75 metrekare büyüklüğünde bir daireden yola çıkalım.

- İkinci brüt hesaplamasına göre, brüt 96 metrekareye, fiyat bin 10 TL'ye çıkıyor.

- Üçüncü ve en çok tartışılan brüt hesaplamasında ise, sosyal alan ve diğer etmenlerden gelen payla, brüt 120 metrekareye çıkarken, fiyat 980 TL'ye iniyor. Ancak net büyüklük 75 metrekarede kalıyor. Tüketici, metrekaresi 980 TL olan bu konutu net büyüklüğünü öğrenmeden, uygun fiyatlı bularak satın alıyor; ancak daha sonra dairesinin 75 metrekareye kadar küçüldüğünü fark edince, bu fiyatı yüksek bulabiliyor.


Dış-iç brüt ve net metrekare nedir?


Tebernüş Kireçci'nin TK Yayınevi'nden çıkan Emlakta Mantık kitabının 51'inci sayfasında yer alan 'Brüt metrekare nedir, net metrekare ne?' başlıklı bölümünde brüt-net metrakare ölçümlerinin dış ve iç hesaplamalarından da bahsedilir. İşte o bölüm;


"Konut piyasasında bu işe en fazla kafa yoranlardan birisi Demir İnşaat'ın patronu Hamit Demir'dir. Hamit Demir'in bu alandaki görüşünün özeti şu: Bir konutun brüt ve neti kendi içinde 4'e bölünmeli...


1) Dış brüt: Bir evin toplam inşaat alanından aldığı paydır. Otopark, depo ve sosyal tesisler dahil toplam inşaat alanından düşen pay ilave edilir... 


2) İç brüt: Bir evin katından düşen paydır. Asansör, merpen ve havalandırma boşlukları ve koridorlardan; yani kattan aldığı paydır. 


3) Dış net: Evin dış dört duvarının toplamı. Balkon ve teraslar dahil edilir... 


4) İç net: Bir evin süpürülebilir alanlarının toplamı. Islak hacimleri, balkon ve teraslar dahil edilir."


Konutta net ve brüt arasındaki fark kalkıyor mu?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ev alan vatandaşların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan metrekare oyununa son verecek adım atıyor. Bakan Bayraktar, 19 Mart 2013 günü yaptığı yazılı açıklama ile yapılacak yasal düzenleme ile artık projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresinin kullanılacağını belirtti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konut satışlarında yaşanan metrekare sorununu çözeceklerini açıkladı. Bayraktar, bunun için yasal düzenleme gerektiğini belirtirken, TBMM'ye sevk edilecek yeni imar kanun taslağına bir madde ekleyerek metrekareleri netleştireceklerini ifade etti. Vatandaşların sık sık bu konuda sorunla karşılaştıklarını belirten Bakan Bayraktar, projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olduğunu söyledi. Erdoğan Bayraktar, "Çalışma yapıyoruz. Farklı metrekareleri kaldırıyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak. Bunları netleştireceğiz" dedi.


Brüt-Net Metrekare
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar


Eve girince farklı 

Bakan Bayraktar, bu konuda özellikle yabancıların ciddi sorunlar yaşadığını belirtirken, "Yabancılar gelip daire alıyor, 180 metrekare, gidip bakıyor eve 80 metrekare çıkıyor. Yok, iç bahçe, bodrumdan ilave, balkon diyerek evi büyük gösteriyorlar. Garaj verdim sana diyor, çatı verdim diyor. Onu engellememiz lazım. Daire satışlarında istenildiği gibi metrekare gösterme dönemi bitecek. Dairenin izdüşümünden, yalnızca duvarları çıkarak net metrekaresi belirlenecek" diye konuştu. 

Konut alıcısını ciddi şekilde mağdur eden metrekare sorunu konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da düzenleme bekliyor. Bakanlığa da bu konuda çok sayıda tüketici şikayeti ulaşırken, iki bakanlık koordineli olarak çalışma kararı aldı. Bakanlığa ulaşan şikayetlere göre, apartman holü, kömürlük, asansör boşluğu, merdiven ve kat sahanlıkları brüt metrekareye dahil edilerek, satış yapılıyor. Ortak kullanılan otopark, sosyal donatı alanları ve bahçeler de daire brüt alanına ilave ediliyor. Bu şekilde yapılan satışlarla, brüt daire metrekaresi ile net metrekare arasındaki fark yüzde 50’ye kadar çıkıyor. 


Konut alırken “net” metrekare sorulmalı mı?


Evin net metrekaresi "duvarlar arasında kalan faydalı alan" oluşturuyor. Buna göre, konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merdiven, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar, faydalı alan dışında bulunuyor.