Çamlıca Camii'ni Kâbe’nin genişletme projesini yapan Gür Yapı ile Öz-kar İnşaat Ortak Girişimi’nin inşa edeceği ortaya çıktı. İki ortağın 900 gün süresi var. Çamlıca Camii'nden son dakika bilgisi geldi...
Çamlıca Camii
Çamlıca Camii projesini hangi inşaat firmaları hayata geçirecek?
Çamlıca Camii’ni yapacak firma belli oldu. Camiyi, Kâbe’nin genişletme projesini yapan Gür Yapı ile Öz-kar İnşaat Ortak Girişimi’nin inşa edeceği ortaya çıktı. Avlusu dahil 30 bin kişilik planlanan cami için iki ortağa verilen süre ise 900 gün.
Çamlıca Camii'nin ihale bedeli kaç TL?
05 Temmuz 2013 tarihli Akşam Gazetesi'nde Nebahat Koç'un haberine göre; yarışmada ikinci olan çalışmanın uygulanacağı inşaat ihalesini, Kâbe’nin genişletme projesini de gerçekleştiren Gür Yapı İnşaat Taahhüt Turizm Sanayi ve Dış Ticaret ve Öz-Kar İnşaat Tic. Ve Sn. AŞ. ortak girişimi kazandı. İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nde yapılan ihalenin bedeli ise 111 milyon 500 bin TL. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Ataşehir’deki Mimar Sinan Camii ile Eyüp’teki Vialand’ın da bulunduğu projelerde imzası olan Gür Yapı ile Öz-Kar İnşaat’ın Çamlıca Camii için inşaat süresi 900 gün olarak planlandı. 57 bin 511 metrekarelik alanda camiyle birlikte eğitim ve sosyal-kültürel tesisler de yer alacak. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişilik tasarlanan cami, yaklaşık 15 bin metrekare alana oturtulacak.
HAFRİYAT ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
İhaleyi yapan İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, halen hafriyat çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Proje ekibinin ince işler, detaylar üzerine çalışmalarını sürdürdüğünü de belirten Külünk, temel atma törenine Başbakan Erdoğan’ın katılıp katılmayacağı konusunda ise “Kendilerinin programına bağlı” diye konuştu.
Çamlıca Cami projesi nasıl başladı?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Tepesinde yer alan televizyon vericilerinin hemen yanında bulunan araziye bir cami projesi yapılacağını 2012 yılında açıkladı. 15 bin metrekare alan üzerine dev cami inşa edileceğini söyleyen Erdoğan, cami minaresinin ise 340 metre olacağını açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca’da yapılmasını istediği Çamlıca Cami projesi büyük bir yankı yaratırken, projenin gerçekleşmesi ile Çamlıca’ya teleferik yapılması da düşünüldü. Bu projenin gündeme gelmesiyle de Çamlıca Tepesinde yer alan gayrimenkul fiyatlarında artış yaşandı.
Çamlıca Cami projesini onaylayanların olduğu gibi karşı çıkanlar da oldu. Projeye karşı çıkanların proje hakkında yorumları şöyle:
Prof. Dr. Uğur Tanyeli/Mimarlık tarihi uzmanı: "Büyük kubbe, yüksek minare yapmak metrekareyi artırmak marifet değil. Marifet başka şey. Osmanlı camileriyle yarışma beklentisinin gülünç olduğunu söyleyebilirim."
Mimar Hüsrev Tayla: "Büyüklükle güzellik olmaz. Büyüklük marifet değildir. Zarafeti gider bir defa. 150 metre genişliğinde bir kubbenin altında namaz kılabilir misiniz? Korkarsın."
Mimar Sinan Genim/2009 yerel seçimlerinde Ak Parti Kadıköy Belediye Başkan adayı: "Büyüklükle, kubbe genişliğiyle, betonarmeyle, 6 minareyle, 8 minareyle bir mimari yapıt yapmak söz konusu değildir. Bu tür yarışmanın ben doğru olduğuna inanmıyorum. Bugün yapılacak caminin günümüzün mesajlarını taşıması gerektiğini düşünüyorum. Geçmişin kopyasını vermenin taraftarı değilim."
Çamlıca Cami projesi için yapılan yarışma nasıl gerçekleşti?
Çamlıca Cami projesi için, İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği bir yarışma açtı. "Çamlıca Yeni Silüetinin Mimarını Arıyor!" başlığı ile gazetelere 2012 yılı Temmuz ayında bir ilan verildi. Yarışmada birinci gelen mimara ise 300 bin liralık ödül verileceği açıklandı.
Çamlıca Cami için hazırlanan projeler 3 Eylül’de teslim edilip, sonuçları ise 10 Eylül 2012 tarihinde açıklandı. 62 katılımcının yarıştığı yarışmada, Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'ın jüri başkanlığını yaptığı 7 kişilik heyetin değerlendirdi. Yarışma sonucuna göre; birinci olmazken, iki projenin mimarı ikinci seçilerek 225 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Ayrıca; Yüksek Mimar Ahmet Vekif Alp, 1. Mansiyon ödülü aldı. 28 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği ve dünya şeklinde altından bir kubbesi olan bir cami olarak tasarlandı.
1. derece sit alanı olduğu için Çamlıca Tepesine cami yapılmasına karşı çıkanların çoğunlukta olmasına rağmen, Üsküdar Belediyesi proje için 2012 yılında ruhsat verdi.
İstanbul Cami ve Eğitim - Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, bağışlarla toplanacak olan para ile projenin yapılacağını ve caminin 3 yılda tamamlanabileceğini açıkladı. Çamlıca Cami projesinin 100 milyon TL maliyeti olacağını söyleyen Külünk, projede çocuk parkları, yürüyüş parkurları, spor alanları, seyir terası, sosyal tesislerin yanı sıra, ihtisas kütüphanesi ve sanat galerisinin yer alacağını söyledi. Bahar Bayram Mızrak ve Hayriye Gül Totu'nun çizdiği proje yarışmada onaylanıp, Mart ayında hafriyat çalışmalarına başlanacağı bildirildi.
Çamlıca Camii projesini Başbakan Erdoğan mı seçti?
Son dönemdeki cami mimarisi tartışmaları Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun süre görev yapan (İsmet İnönü, Adnan Menderes ve Süleyman Demirel'den sonra en uzun süre kalan dördüncü, aralıksız olarak bu görevi sürdüren üçüncü başbakan) Başbakanlarından Recep Tayyip Erdoğan’ın proje seçimi sonucu başladı. Yarışmada birinci çıkmadı.
İkinci olan iki projeden birinin Başbakan Erdoğan’ın ‘beğenisi’ doğrultusu ile kabul gördüğü iddia edildi.
Çamlıca Camii için düğmeye, Başbakan Erdoğan’ın ‘Avrupa Yakasından görünebilecek bir cami’ yapılması isteğiyle basıldı. Yer ve proje seçimi, muhalefet partilerinin, sivil toplum örgütleri ile şehircilik, mimarlık, inşaat mühendisliği alanındaki meslek oda ve birliklerin itirazı ile karşılaştı.
Mimar Bahar Mızrak ile Mimar Hayriye Gül Totu’nun birlikte hazırladığı proje seçildi. Ancak proje, Sultanahmet Camii'ne olan ‘aşırı benzerliği’ ile tartışma konusu oldu.
SON DAKİKA: Çamlıca Camii’nin temelleri atıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tüm İstanbul’dan görülecek” diye tanımladığı Çamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin temelleri atılıyor. İstanbul siluetine değer katacak, şehrin sembolü olacak Çamlıca Camii için çalışmaların başladığını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaatta ikinci aşamaya geçildiğini bildirerek; “Başbakanımızın himayesinde yürütülen teknik boyutu ile de bizzat üzerinde çalıştığım bu eser, ibadet mekanlarının yanında; sosyal, kültürel ve eğitim alanlarını da bünyesinde bulunduran bir küllüye olacak” dedi.
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Çamlıca Camii ile ilgili temel atma çalışmalarına başlandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ve caminin temeli için ilk harcı atan Bakan Bayraktar, 268 rakımlı Çamlıca Tepesi’nde, 57 bin 500 metrekare arsa üzerinde kurulacak külliyenin mimari tarzının, bulunduğu tepenin topografik eğrisel süeti ile bütünlük arz etmesi bakımından hassasiyetle projelendirildiğini belirtti.
Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; “Bu gün temellerini attığımız bu büyük eser sıradan bir külliye değil, geçmişten günümüze bir sentez niteliği taşıyan büyük bir proje. Kültür ve eğitim alanı olacak Çamlıca Camii İstanbul’un ve ülkemizin marka değerini yükselterek İslam alemine değer katacak” dedi.
Tüm tv vericileri kaldırılacak
Erdoğan Bayraktar eserin çevreci bir anlayış ile dizayn edileceğini belirterek “Dünyanın sayılı eserlerinden biri haline gelecek proje alanındaki tüm tv vericilerini kaldıracağız. Bu benzersiz eserin tüm zemin etüdleri tamamlandı ve ÇED raporu alındı” şeklinde konuştu.
131 Milyon TL’lik yatırım
Bayraktar eserin 81 proje arasından yarışma ile seçildiğini açıklayarak “yarışma sonrasında Başbakanımızın talimatı ile akademisyenlerin de değerlendirmeleri ile birlikte düzenlediğimiz Çamlıca Camii’yi 131 Milyon TL’lik bir yatırım ile hayata geçiriyoruz. Selçuklu ve Osmanlı motifleri taşıyan bu büyük eser geçmişten geleceğe sentez niteliği taşıyor.
250 bin metrekarelik yeşil alan
Geleneksel Türk İslam mimarisi tarzı ile günümüz mekansal mimari anlayışını birleştiren dönemin sembol eserlerinden olacağının altını çizen Bakan Bayraktar “Çamlıca Tepesi’nin yaklaşık 250 bin metrekare rekreasyon alanı içerisinde, bölgenin yeşil dokusu ile bütünleştirilerek hazırlanmakta olan kentsel tasarım projesi alanında kalan bu eserin, gelecek nesillere miras kalacağına inanıyoruz” dedi.
37 bin kişilik kapasite
121 bin metrekare arsa alnından oluşan Çamlıca Camii, 15 bin 45 metrekare oturma alnına sahip. Caminin cemaat kapasitesi ise 37 bin 500 kişi. 70.45 metre kubbe yüksekliği ve 34 metre kubbe çapı olan cami, 6 adet minareye sahip. Minarelerin yüksekliği ise 278 metrekare.
Kültür ve eğitim alanları bir arada
Başbakan Erdoğan’ın ve Bakan Bayraktar’ın bizzat ilgilendiği Çamlıca Camii içerisinde Türk İslam Eserleri Müzesi, galeri, kütüphane konferans salonu ve bir de fuaye alanı yer alacak. Çamlıca Camii; 1000 kişilik konferans salonu, 2 bin 750 metrekare kütüphane, 3 bin 435 metrekare sanat galerisi, 10 bin 950 metrekarelik müze ve farklı alanlardan oluşan 8 adet atölyenin yanı sıra, 3 bin 40 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.