Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Çayırova – Kocaeli

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nden ayrılarak Bakanlar Kurulu kararıyla 2008'de ilçe haline geldi. Her ne kadar Kocaeli'ne de bağlı olsa, sanki İstanbul'un bir parçasıymış gibi görünür. 2012 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 98.367’dir.



Çayırova – Kocaeli

Çayırova, Kocaeli...



Çayırova nerededir?


Kocaeli’nin ilçesi Çayırova’nın kuzeyinde Şekerpınar Mahallesi ve TEM İstanbul-Ankara Otoyolu, doğusunda Kocaeli’nin Gebze İlçesi, güneyinde D-100 Karayolu ve Kocaeli’nin Darıca İlçesi, batısında ise İstanbul'un Kartal İlçesi bulunur. 



Çayırova ne zaman ilçe oldu?


26/02/2008 tarih 1/529 esas nolu İçişleri Bakanlığı komisyonunun vermiş olduğu tasarı ve teklif neticesinde TBMM’nde görüşülerek kanunlaştırılan Güzeltepe, Şekerpınar, Çayırova mahallesi ve Yenimahalle’nin birleştirilmesi sonucu ilçe statüsü kazanan Çayırova, halen Kocaeli’nin en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Doğusunda ve güneyinde Gebze, batısında İstanbul Tuzla ilçesi Şifa mahallesi, kuzeyinde yine Tuzla ilçesi Akfırat beldesi ile sınır olan Çayırova 27.391,221 m2 alan ve resmi 98.367 nüfusa sahiptir. 


Çayırova’nın bir diğer yerleşim bölgesi Şekerpınar’ın kimin tarafından ve ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar eşiğinde bölgenin Fatih dönemine kadar uzanan bir tarihi geçmişi olduğunu ortaya koymaktadır. Köyün ilk adı Eşekli ya da Merkepli’dir. O dönem önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu mezar kalıntılarından rahatça anlaşılan köy, çeşitli nedenlerden (baskınlar, bulaşıcı hastalık vb.) dolayı zamanla nüfusu çok az olan küçük bir köy hüviyetinde tarih sayfalarında yer almıştır. İsmi abes olduğundan 1952 yılında köy muhtarlığının girişimleri sonucu suyun çok tatlı olması münasebetiyle köye Şekerpınar adı verilmiştir.


Çayırova İlçesinin bu iki önemli yerleşim yerlerinden Güzeltepe 1991 yılında, Şekerpınar ise 1998 yılında referandum ve gerekli düzenlemelerle Belediye olmuşlar ve köy statüsü ortadan kalkmıştır.


Çayırova, konum itibariyle adeta bir cazibe merkezi olmuş ve aldığı yoğun göç nedeniyle nüfus hızla artmış ve halen artmaya devam etmektedir. Bölge halkının önemli geçim kaynakları olarak sanayi işçiliği, ticaret ve tarımı gösterebiliriz. Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarını da bünyesinde bulunduran ilçe de sanayi yatırımlar halen büyük bir hızla devam etmekte olup, bu da bölgedeki işsizlik oranını aşağılara çekmektedir. Otomotiv, gıda, plastik, çelik, elektrik, deri, kimya, elektronik, kauçuk ve daha birçok alanda ülkenin önde gelen sanayi kuruluşlarına sahip Çayırova Türkiye’nin en önemli sanayi merkezi olma yolunda da yapılan yeni yatırımlarla hızla ilerlemektedir.



Çayırova’nın tarihçesi nedir?


İzmit Körfezi' nin kuzey batı kesimine uzanan geniş düzlük ve çayırlık bir alana önceden beri Çayırova denildiği bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet' in 3 Mayıs 1481 tarihinde düzenlediği bir sefer için 300 bin kişilik ordusuyla mola verdiği çayırlık alan diye vasıflandırdığı gibi Fatih' in otağının kurulduğu yer olarak da ifade edilmektedir. Fatih Sultan Mehmet' in ölüm yeri olan bu bölge Çayırova'ya adını vermekle birlikte yeni statü ile Gebze İlçesi sınırları içerisinde kalmış, bölgenin güneyinde yer alan Çayırova-Yenimahalle olarak bilinen mahalleler Çayırova İlçesi sınırlarına dahil edilmiştir. Çayırova' nın önemli yerleşim bölgelerinden biri olan Güzeltepe kesiminin kimin tarafından kurulduğu bilinmemekle birlikte ilk olarak Bizanslılar döneminde Hristiyan Rumlar tarafından o zamanlar adıyla Ak Kilise olarak isimlendirilen bu bölgeye daha sonra Osmanlı Türkleri göç etmiş. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise, ismi Akse Köyü olarak değiştirilmiştir. Zamanla kalıntıları yok olan kiliseden adını alan Akkilise (bugünkü adıyla Akse) köyünün tarihi geçmişinin 500-550 yıl öncesine dayandığı anlaşılmaktadır.



Çayırova’nın idari yapısı ve sosyal hayatı nasıldır?


İlçede şu anda iki belediye vardır, köyümüz bulunmamaktadır. 9 Mahallemiz vardır. İki belediyemiz Çayırova ve Şekerpınar belediyeleridir. Ancak, Şekerpınar Belediyesi 5747 Sayılı Kanunda belirtildiği gibi ilk mahalli idareler seçimi ile yani 29 Mart 2008 tarihinden itibaren tüzel kişiliği son bularak kaldırılacaktır. Bu tarihten itibaren Çayırova İlçesinde tek bir belediye kalacaktır.


Mahalleler ise şunlardır: Yenimahalle, Çayırova, Özgürlük, Emek, İnönü, Akse, Atatürk, Şekerpınar ve Cumhuriyet. Son ikisi Şekerpınar Belediyesi içindedir.


Çayırova halkının çoğu ülkenin değişik illerinden göç eden vatandaşlardan oluşmaktadır. Genelde iş amaçlı göçlerle oluşan nüfusumuz halen devam eden göç nedeniyle ülke ortalamasının üzerinde artmaktadır. İlçemiz nüfusunu genellikle Sinop, Kars, Erzurum, Kastamonu, Bayburt, Giresun, Bingöl, Sivas, Ordu yörelerinden göç eden vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Her bir yöreye ait göçmen dernekleri de İlçemizdeki en önemli sivil toplum kuruluşlarıdır. 46 adet derneğin çoğu hemşeri dernekleridir.


Akse ve Şekerpınar mahallelerinde aslen bu köy nüfusuna kayıtlı az sayıda vatandaş vardır.


Şekerpınar Belediyesi sınırları içinde bulunan göçmen konutlarında Bulgaristan göçmeni vatandaşlar, deprem konutlarında ise 1999 depreminde zarar gören vatandaşlar vardır.


Gebze ve Gebze’den ayrılan ilçelerde sosyal yaşantı oldukça kısıtlıdır. Kültür ve sanat faaliyetleri, komşu il İstanbul ile karşılaştırıldığında yok denecek kadar azdır. Hiç sinema ve tiyatro bulunmamaktadır. Hemşeri dernek lokalleri genelde vatandaşların vakitlerini harcamaları için kullanılmaktadır.


Suç istatistiklerinde aile içi şiddet olduğu, kadın, çocuk ve engelli haklarının geliştirilmesi gerektiği gözlemlenmektedir. Genç nüfusun vaktini doğru değerlendireceği faaliyetler ve buna imkan verecek tesisler hazırlanmalıdır.


İlçede 6 içkili yer, 81 kahvehane, 25 internet kafe bulunmaktadır.



Çayırova’nın nüfusu kaçtır?


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2012 resmi verilerine göre Çayırova’nın nüfusu 98.367 oldu. 

                İl/İlçe merkezi           Belde/Köy Toplam

              Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın

Çayırova        98.367 50.287 48.080        98.367  50.287 48.080



Çayırova’nın konut potansiyeli nedir?


İlçede konut kooperatifi fazla bulunmamaktadır. Genellikle gelişigüzel yapılmış, göze hitap etmeyen, mimari kaygı gözetilmeyen konutlar çoğunluktadır. Çayırova’da yeni tamamlanan bazı site içerisindeki lüks konutlar, Belediye öncülüğündeki Çağdaşkent (1416 daire), Özgün Kent (312 daire), Şekerpınar’daki TOKİ konutları (1736 daire), Deprem Konutları (536 daire), Göçmen Konutları (1066 daire) modern binalar olarak göze çarpmaktadır.



Çayırova’da bulunan sanayi kuruluşları hangileridir? 


Isuzu, Honda, Suzuki, Kigılı, Namet, Yapı Kredi  Bankacılık Üssü, Akbank Bankacılık Üssü ve Doğa Madencilik…



Çayırova Kaymakamlığı iletişim bilgileri nelerdir?


Kaymakamlık Adresi: Şekerpınar Mahallesi, Süleyman Demirel Caddesi, Mandıra Yolu No:7 Çayırova-Kocaeli 41420 

Telefon: 0262 658 19 06 

Fax: 0262 658 19 07

e-mail: cayirova@icisleri.gov.tr

Web: www.cayirova.gov.tr



Çayırova Belediyesi iletişim bilgileri nelerdir?


T.C. Çayırova Belediyesi 

Tel : +90 (262) 743 79 09 Pbx 

Fax: +90 (262) 743 17 78

Web: cayirova.bel.tr



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016