Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ceylanpınar – Şanlıurfa

Suriye’nin Rasulayn kasabasındaki çatışmalardan en çok etkilenen bölge. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi, Suriye'deki olaylar nedeniyle gündemde olan yerleşim yeri. Ceylanpınar’da halk konutlarını terk ederken, bölgede çadırkentler kuruldu.



Ceylanpınar – Şanlıurfa



Ceylanpınar nerededir?


Ceylanpınar; Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa iline bağlı, il merkezine142 kmuzaklıkta yer alan bir sınır ilçesidir. 14.01.1982 tarihinde çıkartılan 2585 Sayılı Kanun'la ilçe statüsüne kavuşan Ceylanpınar’ın komşu il ve ilçelere ulaşımı Karayolu ve Demiryolu ile sağlanmaktadır.


Tarihi 5000 sene öncesine kadar dayanan Ceylanpınar, Asuriler döneminde Vaşşugar olarak bilinirdi ve Mitanni Devleti'nin başkentiydi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde günümüzde Suriye'de bulunan Resulayn (رأس العين) ilçesine bağlıydı


İlçenin Kürtçe ismi Serêkânî, Süryanice ismi ise Ras Ayno'dur. Her iki isim de Türkçe'de pınarbaşı anlamına gelmektedir. İlçe ismini ceylanlardan ve bu ceylanların olduğu yerden geçen Habur Çayı'ndan almaktadır.



Ceylanpınar’ın iklim özellikleri nelerdir?


Bölgede Akdeniz iklimi ile güneydeki çöl ikliminin karasal iklim hüküm sürer. Yaz ayları çok sıcak ve kurak, kış ayları ise serindir. Kasım ayında başlayıp Nisan ayına kadar süren düzensiz yağışlar mevcuttur. Özellikle Atatürk Barajının hizmette girmesiyle nem oranında artış olmuş, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık oranında artış olmuştur. Meteoroloji tarafından yapılan ölçümlere göre Türkiye’nin en sıcak(47.6 0C) yerlerinin başında Ceylanpınar gelmektedir. Oldukça geniş ve düz bir alan üzerine kurulmuş bulunan Ceylanpınar’ın topraklarının yaklaşık %90 ı tarıma elverişli olup yer altı suları açısından oldukça zengin olan yörede derin su kuyularının açılmasıyla sulu tarımsal ekimin yapılmasında epey artış sağlanmıştır.



Ceylanpınar’ın tarihçesi nedir?


Yukarı Mezopotamya olarak bilinen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan Ceylanpınar'ın tarihi M.Ö.5000 yıllarına dayanmaktadır. İlçede, Asurlular, Hititliler, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devlet ve imparatorluklar uzun yıllar hâkimiyetini sürdürmüştür.


Asurlar döneminde kurulmuş olan Mırri Mutani devletine başkentlik yapan Ceylanpınar, bu dönemde Vaşşugar olarak anılmaktaydı. Bütün bu medeniyetlerin izlerine, tarım işletmeleri arazileri, Büyük Kepez ile Küçük Kepez Tepesi mevkilerinde rastlanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ceylanpınar'ın mülki yönden bağlı olduğu idari birim Suriye sınırları içerisinde kalan Resulayn ilçesidir. Osmanlı döneminde uygulanan toprak sisteminde, bugünkü Ceylanpınar ile Resulayn bölgesi bir "has arazisi" oluşturmaktaydı. Bu bölgenin en son sahibi İbrahim Paşa'dır.


Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasından ve Anadolu topraklarının çeşitli devletlerce işgal edilmesinden sonra kazanılan Kurtuluş Savaşı'yla, Şanlıurfa ili ve Ceylanpınar'ın toprakları işgalden kurtarılmıştır. Ankara Antlaşması Türkiye ile Suriye arasında imzalandıktan sonra, sınırı 1921 tarihinde Çoban Bey İstasyonu'ndan Nusaybin'e kadar demiryolu ilerlemiş, ortadan ikiye sınır hattıyla ayrılarak bir tarafı Türkiye, diğer tarafı Fransa'nın kontrolünde bulunan Suriye topraklarında kalmıştır. Türkiye tarafında kalan bölüm Ceylanpınar (Serêkani), Suriye'de kalan bölüme ise Rasulayn (Serêkaniyê) olarak adlandırılmıştır.


Ceylanpınar'ın bir yerleşim yeri olarak ortaya çıkmasının başlangıcı, demiryolu üzerindeki TCDD İstasyonu ve bu istasyondaki işçilerin yapmış olduğu evler ile civarındaki bir kaç çadırdı. 16 yıl sonra, 1937 yılında Ceylanpınar nahiye statüsüne kavuşmuş ve 1960 yılında Belediye kurulmuştur. İl merkezine 141 kilometre uzaklıkta olan Ceylanpınar, 14.01.1982 tarihinde çıkartılan 2585 Sayılı Kanun'la bağlı bulunduğu Viranşehir'den ayrılarak ilçe haline gelmiştir.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Şanlıurfa İline bağlı bir ilçe olan Ceylanpınar, kuzeyinde Viranşehir, batısında Merkez ve Akçakale ilçeleri, doğusunda Mardin ili, güneyinde de Suriye ile çevrilidir. İlçe topraklarının tamamına yakını Viranşehir Ovası'nda yer almaktadır.


İlçe topraklarını kuzeyde Karacadağ eteklerinden doğan Habur Çayı sulamaktadır. Şanlıurfa'ya 142 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 2.020 km2'dir. Ulusal Veri Tabanı verilerine göre; Ceylanpınar ilçe merkezi 48.050, köy nüfusu 29.931 kişi olarak belirlenmiş, Köyleriyle birlikte toplam nüfusu 77.981'dir.  


İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar yağışlı ve ılıman geçer.


İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, burçak, kenevir, pamuk, ayçiçeği, Antepfıstığı, mercimek, mısır, nohut ve yem bitkileri gelmektedir. Bunların yanı sıra narenciye, sebze ve meyve de üretilmektedir. Hayvancılıkta sığır ve koyun yetiştirilmektedir.


İlçede 1943 yılında Devlet Üretme Çiftliği kurulmuş olup, ilçe alanının büyük bir bölümünü (1.700 km2) kaplamaktadır. Türkiye'nin ve dünyanın en büyük deneme çiftliklerinden biridir. Burada tarla tarımı, bahçe kültürü ve hayvancılık konularında etkinlik yapılmaktadır. Topraklarının yarıdan fazlası tarım ürünleri için ayrılmıştır. Çiftlik aynı zamanda Şanlıurfa'nın bütün tohumluk buğday ihtiyacını karşılamaktadır. 


İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte geçmiş tarihinin çok eskilere dayandığı sanılmaktadır. MÖ.2000'lerde Hititlerin ve Asurluların hâkimiyetine giren yöre MÖ.612'de Babillerin sınırları içerisinde kalmıştır. Daha sonra Medler ve Persler yöreye egemen olmuş, Büyük İskender'in MÖ.332'de Anadolu'daki Pers hâkimiyetine son vermesinden sonra Urfa yöresi ile birlikte Birecik de Makedonya Krallığının egemenliği altına girmiştir. Büyük İskender'in ölümünden sonra Seleukoslar yöreye hakim olmuş, bunu Osrhoene Krallığı ve Romalılar izlemiştir. Roma'nın 395'te ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma (Bizans) sınırları içerisinde kalmış, Bizanslılar ile Sasaniler arasında sık sık el değiştirmiştir. Yöre MS.640 yılında Arap istilasına uğramış, 661 yılında Emevilerin, 750'de Abbasilerin hâkimiyeti altına girmiştir.


Malazgirt Savaşı'ndan (1071) sonra Selçuklular buraya kadar uzanmıştır (1087) Urfa'nın Zengilerin eline geçmesinden sonra Urfa yöresi ile birlikte Ceylanpınar da Musul Atabeylerinin eline geçmiş, daha sonra Eyyubiler ve Selçuklular arasında zaman zaman el değiştirmiştir. Moğol istilasına uğrayan yöre, Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi (1517) sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.


I.Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizlerin işgaline uğramıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1937'de Viranşehire bağlı bir bucak olmuş, 1960'ta Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1982 yılında da Şanlıurfa iline ilçe konumuna getirilmiştir.


1.761.261,29 dekarlık alanı ile Dünyanın en büyük çiftliğinin bulunduğu Ceylanpınar’ın yerleşim yeri olarak ortaya çıkması 1921 yıllara dayanmakta olup Devlet Demir Yolu İstasyonunun olması ve Devlet Üretim Çiftliğinin iş gücü ihtiyacından dolayı komşu il ve ilçelerden sürekli nüfus göçü alarak 1937 yılında nahiye statüsüne kavuşmuştur.


Ceylanpınar topraklarının büyük çoğunluğunun Tarım İşletmesine ait olması, iş alanlarını yaratmış, ama diğer taraftan köy sayısının az olmasına neden olmuştur. Halkın büyük çoğunluğu Tarım İşletmesinde daimi veya geçici işçi olarak çalışarak geçimlerini sağlamaktayken son yıllarda, TİGEM’in özelleştirme politikaları nedeniyle daimi işçi almayışı, yeni iş alanlarının açılmaması ve iş imkânlarının sınırlı olması bu ilçeye olan göçlerin durmasına neden olmuştur.



Ceylanpınar nüfusu yıllara göre nasıl bir değişim göstermiştir? 


Ceylanpınar – Şanlıurfa



Ceylanpınar’ın ve bağlı köylerinin Türkçe ve Kürtçe adları nelerdir?


Şanlıurfa (Riha) ili Ceylanpınar (Sere Kani) İlçesi’ne bağlı köyler şunlardır: 


Ebês: Yeşilköy

Emuşa: Polatlı

Eyşoga Jêr: Aşağıesence

Eyşoga Jor: Yukarıesence

Hello Belloya Jêr: Aşağıtaşyalak

Hello Belloya Jor Mala Fatê: Yukarıtaşyalak

Kevırreş: Karataş

Lebana: Düzova

Migran: Ceylanköy

Xanê: Hanköy

Xırbesuf: Işıklar

Xırbet Cehş: Muratlı

Xırbê Temo: Aydın

Gûndê Hûmeyra Ereb: Doruklu

Gûndê Hûmeyra Kûrmanc: Yukarıdoruklu

Herma: Boğalıyı

Alal Berxo: Berhı

Ebû Ruman: Akbulut

Ridim: Yukarıtaşlıdere

Redim: Aşağıtaşlıdere

Zıfkır: Gümüşköy

Ceraade: Çekirge

Ayşog: Esence

Abbas: Yeşiltepe

Xırbê Tez: Yukarıtepe

Şewato: Aydoğdu

Ebû Hemed: Yukarıdurmuş

Ebû Hemeda Nûh: Aşağıdurmuş

Şeyh Rucum: Avcılı

Axirtoş: Yalçınkaya

Sabuni: Alaca

Du Avê: Yoncalı

Xırbez Zeheb: Altınköy

Hırobî: Dikili

Umu’l- Âzam: Maden

Hıdır Xelef: Damlacık

Ayn Serac: Saraççeşme



Ceylanpınar TİGEM çiftliği ne zaman kuruldu?


İşletme, 1943 yılında her yıl artan nüfusun beslenebilmesi için gerekli hububatın yetiştirilmesi amacıyla boş hazine arazilerinin işlenmesi düşüncesiyle kurulmuştur. Kuruluşun 1950 yılına kadar Zirai Kombinalara, 1984 yılına kadar Devlet Üretme Çiftlikleri (DÜÇ) ne bağlı olarak çalışmıştır. 1984 yılında çıkan 233 sayılı K.H.K. ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlanmıştır.

Türk çiftçisine kaliteli ve döl kademesi yüksek tohum, fide, fidan ve damızlık hayvan temin etmek gelişen tarım teknolojisini yakından takip ederek değişen çiftçi ihtiyaçlarını tam ve zamanında karşılamaktır. D.Ü. Çiftliğinin arazi ve hayvan varlıkları şöyledir.


1- ARAZİ VARLIĞI 

Tarla arazisi: 983.241 dekar 

Bahçe arazisi: 46.208 " 

Mer'a arazisi: 481.080 " 

Kültür dışı arazi: 241.629 " 

TOPLAM: 1.761.629 dekar


2- HAYVAN VARLIĞI 

a) Sığır sayısı : 1.632 baş 

b) Koyun sayısı : 26.843 baş 

c) Keçi sayısı : - 

d) Arı kovanı : 56 

e) Ceylan sayısı : 726 baş


Adını İşletmeye veren Ceylan neslinin giderek azalması nedeniyle 1978 yılında ilk olarak Çırfı Deresi kenarında 260 da. açık çitle çevrilerek bölgede meraklı çiftçilerden satın alınarak temin edilen 2 dişi ve 2 erkek ceylanla üretime başlanmıştır. 1994-1995 yıllarında ziyaretçilerin daha kolay görebilmelerini sağlamak ve 1000'e yaklaşmış olan ceylanların daha iyi bakım ve beslenmesi ve hırsızlığın engellenmesi için merkezde 800 da. da yeni bir üretme istasyonu yapılmıştır. Ülkemizde ceylan üretimine ilgi duyan yetiştiricilere dişi ve erkek ceylan satışı yapılarak özel teşebbüsün de ceylan sayısını arttırmasına yardımcı olunmaktadır.



Ceylanpınar belediye başkanı kimdir? 


İsmail Arslan: 1950 yılında Mardin’in Taşlıca Köyünde doğdu. 3 yaşındayken Ceylanpınar’a yerleşti.


İlkokulu Ceylanpınar’da, ortaokulu Ankara Atatürk ortaokulu, Liseyi Ankara Tapu Kadastro Lisesi, Üniversiteyi Ankara Hukuk Fakültesinde bitirdi. 12 yıl Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk yaptı. 1984 yılından itibaren serbest avukatlığa başladı.


1990 yılında kurulan HEP ile siyasi hayata atıldı. HEP, DEP VE HADEP’te merkez yöneticiliği (Parti meclis üyeliği, Genel Sayman, Genel Başkan Yardımcılığı) görevlerinde bulundu. 28 Mart 2004 Yerel Yönetim seçimlerinde Ceylanpınar Belediye Başkanı seçildi. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde yeniden seçilerek ikinci dönem belediye başkanlığı görevi üstlendi.


Evli ve 2 çocuk babası olan İsmail Arslan, halen Ceylanpınar Belediye Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 


 


Ceylanpınar Belediyesi iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir? 


Adres: Ceylanpınar / Şanlıurfa

Tel:+90 414 471 4005-06

Fax:+90 414 471 4372

Web: www.ceylanpinar.bel.tr



Ceylanpınar Kaymakamı kimdir? 


Musa Sarı:  01.06.1979 tarihinde Osmaniye nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlkokulu Kadirli Cengiz Topel İlköğretim Okulu nda, Ortaokul ve Lise öğrenimini Kadirli Anadolu Lisesi nde tamamlayan SARI, 2001yılında Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.


2002 yılında vatani görevini yerine getirdi. 29 Temmuz 2004 te kaymakamlık mesleğine girerek İçişleri Bakanlığının hazırladığı staj evrelerini çeşitli il ve ilçelerde tamamladı.


İngiltere nin Exeter Şehrinde yurtdışı stajını tamamladıktan sonra Osmaniye’nin Hasanbeyli İlçesinde Kaymakam Vekilliği yapmış olan Kaymakam, 16.03.2007-07.08.2009 tarihleri arasında Adana-Saimbeyli Kaymakamlığı, 25.08.2009-05.09.2011 tarihleri arasında Bitlis-Mutki Kaymakamlığı,17.09.2011-03.08.2013 tarihleri arasında Tokat-Artova Kaymakamlığı görevinde bulunmuş ve 12.08.2013 tarihinde ilçedeki görevine başlamıştır.


Orman mühendisi Emine Sarı ile evli olup, bir kız çocuğu babası olan kaymakam, iyi düzeyde İngilizce bilmekte ve çeşitli spor dallarına da ilgi duymaktadır.



Ceylanpınar Kaymakamlığı iletişim bilgileri nelerdir? 


Tel : +90 414 471 41 71 

Faks: +90 414 471 41 80

e-mail: ceylanpinar@icisleri.gov.tr

Web: www.ceylanpinar.gov.tr