2013’ün Nisan ayı itibariyle yüzde 60’a varan ani artışlar gözlendiği iddia edilen fiyatlardır.
Çimento fiyatları 2013’te hangi seviyelere geldi?
Öztürkler Çimento, Nur Çimento ve Çimsa gibi büyük çimento üreticilerinden derlenen çimento fiyatları şöyle:
Çimsa Beyaz Çimento (50kg) – 14 TL/Torba (Kdv Dahil)
Öztürkler Çimento Portlan Çimentosu (1 ton) – 129 TL/Ton (Kdv Hariç)
Nuh Çimento Puzolanik Çimento (1 ton) – 122 TL/Ton (Kdv Hariç) – Nuh Çimento 2011
Hazır Beton C25 (Pompalama Dahil) 75 TL/M3 (Kdv Hariç) – Set Beton
Hazır Beton C30 (Pompalama Dahil) 80 TL/M3 (Kdv Hariç) – Set Beton
Hazır Beton C25 (Pompalama Dahil) 103 TL/M3 (Kdv Hariç) – Nuh Beton
Hazır Beton C30 (Pompalama Dahil) 109 TL/M3 (Kdv Hariç) – Nuh Beton
Çimento Torba Fiyatı:14 TL/Torba
Çimento fiyatları ne kadar arttı?
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, son 45 gün içinde çimento ve beton fiyatlarında yüzde 60’a varan ani artışlar olduğunu, vadeli satışların durduğunu belirterek, bazı firmaları tekel oluşturup, fiyat dayatmakla suçladı.
Karataş, fiyat istikrarsızlığının devamı halinde müteahhitlerin eylem yapmayı planladığını da vurguladı.
Milliyet Gazetesi’nde 02 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanan habere göre; Deniz Karataş, son 45 gün içinde çimentonun torba fiyatı 5 liradan 8,5 liraya, betonun metreküpünün ise 70 TL’den 95 TL’ye çıktığını söyledi. Firmaların vadeli satışları durdurarak peşin çalışmaya başladığını iddia eden Karataş, fiyat artışlarının sektörü zor
durumda bıraktığını ileri sürdü.
Beton ve çimento fiyatlarını tavan yaptığını dile getiren Karataş, “Aynı bölgede yan yana inşaat yapan iki müteahhitten birisi inşaata 45 gün önce başlamakla, karkas yeni betonarme kısmının maliyetini yüzde 60 daha düşük fiyata bitirirken, yanındaki bina ile satışa esas yani tüketiciye yansıtacağı rakamlar iki inşaat arasında yüzde 20'yi buluyuor. Sadece beton ve çimentodaki bu istikrarsızlıktan dolayı, iki daireden birinin fiyatı 100, diğerinin 120 lira olması gerekir ki iki müteahhitte aynı karı elde etsin. Bu da haksız rekabete sebep oluyor.” dedi.
Fiyat istikrarsızlığının devam etmesi halinde eylem yapmayı planladıklarını belirten Karataş, açıklamasında, “Üreticilerime ve malzeme tedarikçilerime önemle duyuruyorum ki spekülatif hareketler, tekelcilik bindiğiniz dalı kesmektir. Bizler makul karlara tamah etmek durumundayız. Yapılan son artışla konut fiyatlarının minimum yüzde 20 artacağını, bu artışın haksız olarak hem bizim hem tüketicilerimizin önüne beton ve çimento tarafından haksız ve gerekçesiz getirilmesi durumunu iyi analiz ederek, ihtiyaç sahiplerinin son yaşananları gözden geçirerek ihtiyaçlarını ertelememeleri ve fiyat artışından etkilenmemiş, yapımı tamamlanmış konutları tercih etmeleri menfaatlerine olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Çimento fiyatlarındaki artışa konutun patronları nasıl tepki verdi?
Sabah Gazetesi’nde 08.01.2011 tarihinde yayımlanan habere göre; Konuttaki hareketlilik çimento ve demir şirketlerine yaradı. Üst üste yapılan zamlarla çimentonun fiyatı % 31 demirinki % 41 arttı. İnşaatçılar isyanda: "Bu fırsatçılık" diyor. Çimentocuların savunması ise "Enerji fiyatları arttı"
Çimentonun hammaddesi klinkerin fiyatı son bir yılda yüzde 3 düştü, inşaatçıların kullandığı çimentonun fiyatı yüzde 31 arttı. Benzer durum demirde de var. Son üç ayda inşaat demirine gelen zammın oranı yüzde 40'ı buluyor. Maliyetlerdeki hızlı artış binlerce daire yapan dev inşaat firmalarını çileden çıkardı ve konut patlaması sırasında TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a 2006'da "Her sabah kalktığımda çimentoculara beddua ediyorum" dedirten tartışmanın bir benzeri yeniden alevlendi.
FATURA TÜKETİCİYE ÇIKACAK
İnşaatçılar "Zammın nedeni konut sektöründeki hareketlilikle çimentoda yaşanan talep artışı" diyor. Çimento sektörü ise aynı konuya farklı açıdanbakıyor: "Enerji maliyetimizi yükseliyor. Bizi günah keçisi göstermeyin". Fatura ise son aşamada yine tüketiciye kesilecek. Malzeme fiyatlarında indirim olmazsa önümüzdeki günlerde yeni konut fiyatlarına zam kapıda. Çimento fiyatları son bir yılda yüzde 31 oranında arttı. Fiyatlar 2010 Nisan'da 67 TL seviyesindeyken 2011 başında 105 TL'ye çıktı. Demir fiyatları ise haziran ortalarında 970 TL iken ocakta bin 280 TL seviyelerine kadar çıktı. İnşaatçılar bu artışları geçen seneden itibaren fiyat artışına yansıtmadıklarını söylüyor. Ocak ayı ortasından itibaren ise bu fiyatlara zaman olarak yansıyacak. Bazı inşaatçılar ise sadece maliyetler değil faiz oranlarındaki artış gibi etkenlerle birlikte özellikle seçimler sonrasında da bir artış bekleneceğini söylüyor.
Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik: Kışın bile zam yaptılar
İnşaatın iki önemli girdisi demir ve çimentoda fiyat artışları konut üreticilerini müşteriyle maliyet arasında bırakıyor. Çimento şirketlerinin tamamı borsaya açık. Verilerine bakıyorum hepsi kârlı. İnşaat sektöründeki en ufak hareketlenmede çimentoya zam yapıyorlar. Kışın fiyatlar düşerdi, şimdi konut hareketli diye kşında zam yapar oldular. Ama aynı gemideyiz yarın olası bir krizde hepimiz etkileniriz.
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: Fırsatçılık yapıyorlar
17 Ocak'tan itibaren yüzde 7-8 oranında fiyatları artıracağız. Bu artış inşaattaki maliyet artışından kaynaklanıyor. 2011'de malzeme fiyatlarına ciddi oranda zam bekleniyor. İnşaat malzemesi üreticileri tamamen fırsatçılık yapıyorlar. Talep ve arz yükseldiğinde fiyatları artırıyorlar. İnşaat sektörü bu zammı fiyatlara daha yansıtmadı. Bu aydan itibaren fiyatlara maliyetler yansıtılabilir.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu: Ucuz konut teslimi gecikir
İnşaat 2010'da toparlandı. Çimentocular, demir üreticileri gibi inşaatın ana girdisi olan malzemeleri üretenler bu fırsatı değerlendirmek istiyor. Son 3 ayda demirde yüzde 40, çimentoda yüzde 30 civarında fiyat artışı yaşandı. Artışın devam etmesi halinde konut fiyatları da yukarı yönlü hareketlenir. Bu artışlar ucuz konut üretiyoruz diye ortaya çıkanların teslimatlarında problemler yaşatır.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili: Bizi günah keçisi göstermeyin
İnşatçılar bizi günah keçisi ilan ediyorlar. Bizim de enerji maliyetlerimiz artıyor. Kömürün maliyeti 89 dolardan 140 dolara çıktı. Petrokimya ürünleri de 94 dolardan 150 dolara geldi. Maliyet enflasyonu yüzde 25'lerin üzerinde. 2011'de arz talep durumuna göre fiyatlar değişebilir. İhracat fiyatları yükselirse bu iç piyasaya da yansır.
Varyap Yönetim Kur. Başk. Süleyman Varlıbaş: Çimento talebi fiyatı artırdı
Girdi maliyetlerinin yükselmesi proje fiyatlarının da yükselmesine neden olur. 2011'de projelere olan girdi taleplerinin fazlalılığı girdi maliyetlerini de yükseleceğini gösterdi. Çimentocuların da girdi maliyetleri mutlaka yükseliyordur. Ancak ben çimentodaki artışın enerji maliyetlerinden kaynaklandığını düşünmüyorum. Herkesin kâr marjını belli seviyede tutması lazım.
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016