Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Çin çin mahallesi - Çinçin mahallesi - Altındağ - Ankara

Ankara'nın olaylarıyla ünlü gecekondu mahallesi. Çinçin bağları diye de bilinir. Ankara'nın Hacı Hüsrev Mahallesi diye tarif edilir. Sıklıkla polis operasyonlarına konu olduğu için, ünlüdür. 2010'dan itibaren kentsel dönüşüm alanı olmuştur.


Çin çin mahallesi - Çinçin mahallesi - Altındağ - Ankara



16 Temmuz 2013 tarihli haberde şöyle deniyordu:


Ankara Çinçin Mahallesi'ne, bu sabah erken saatlerde yaklaşık 2000 (Yazıyla: 2 bin) polisin katıldığı geniş çaplı bir operasyon düzenlendi. Operasyonu polis helikopterinden Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay yönetti.


Bu mahalle hakkında değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Erdem "Buradaki insanlar yasa dışı işlere bulaştığı için kayıt dışı gelire sahipler. Kimse 1400 liraya memuriyet yapmak, asgari ücretle çalışmak istemiyor. Çinçin etrafında yaşayan çocuklar silah taşımanın gurur verici olduğunu düşünüyor. Polis amca eğitimleri ile birçok çocuk topluma kazandırılabilir" dedi. 


Çinçin'de 2010 yılında yaptığı sosyolojik araştırma sonucu bu bölgeyle ilgili bilgiler derleyen Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Erdem, konuyu değerlendirdi. Prof. Dr. Erdem, başkentin en eski tarihi yerleşim yeri olan Ankara Kalesi civarına Cumhuriyet'in ilanından sonra Ulus'taki inşaatlarda çalışan işçilerin yerleştiğini, 1940-1950'lerde göç oranının artmasıyla bu bölgede yasa dışı işlerin yürütülmeye başlandığını söyledi. 



KAYIT DIŞI GELİRLERE SAHİPLER 


Ankara Kalkınma Ajansı ve Altındağ Kaymakamlığı ile 2010'da yürütülen Altındağ'ın Sosyokültürel Dokusu Projesi ile söz konusu bölgeyi daha iyi tanıma imkanı bulduğunu belirten Erdem, Çinçin'in kentsel dönüşüm projeleriyle korkulacak yönünün azaldığını dile getirdi. Medyada Çinçin'in "belalı" olarak nitelendirildiğini ancak Çinçin'de kentsel dönüşümün ardından Yenidoğan ve Hıdırlıktepe mahallelelerinin emniyet açısından sıkıntılı iki bölgeye dönüştüğünü ifade etti. 


Suç işlemeyen veya pişman olan ailelerin bölgede maddi sıkıntı çektiğini ve ailelerin parçalandığını anlatan Erdem, eğitim seviyesinin oldukça düşük olduğu mahallede çocukların çevresinde devlet dairesinde çalışan hiçbir rol model bulunmadığına dikkati çekti. Aile fertlerinin kamu kurumlarında çalıştırılmaya teşvik edilmesi ve bunun desteklenmesi gerektiğini belirten Erdem, şöyle konuştu: Buradaki insanlar yasa dışı işlere bulaştığı için kayıt dışı gelire sahipler. Kimse 1400 liraya memuriyet yapmak, asgari ücretle çalışmak istemiyor, yüksek gelir elde etmek istiyor. Belki bir iki tanesi 'Ben az ama huzurlu hayat istiyorum' diyecek. 'Polis yaklaştığı zaman korku yaşamak istemiyorum' diyenler çıkacaktır. 


"OLAĞANÜSTÜ ÇİNÇİN İMAJI VAR" 


Erdem, mahalle sakinlerinin sigortalı olmaları durumunda yardımların kesileceğini düşündüğünü bu yüzden meslek kurslarına gitme konusunda da istekli olmadıklarını öne sürdü. Türkiye genelinde "Olağanüstü Çinçin imajı" ile karşı karşıya olduklarını belirten Erdem, "Çinçinliyim" demenin de özel bir misyon taşıdığını veya diğerlerinin gözünde suçlu, suç işlemeye eğilimli kişi olarak damgalandığını aktardı. 


Altındağ'ın Sosyokültürel Dokusu Projesi kapsamında Çinçin'in bazı mahallelerinde gece arabayla dolaştığını ve kendisine "66" veya "Kubar" diye tabir ettikleri uyuşturucudan isteyip istemediğinin alenen sorulduğunu anlatan Erdem, geceyarısı sokak kenarında bekletilen çocukların, büyükler tarafından uyuşturucu satışı için kullanıldığını söyledi. 


Çinçin'deki çocukların silah taşımanın gurur verici olduğunu düşündüğüne dikkati çeken Erdem, "Polis amca eğitimleri ile birçok çocuk topluma kazandırılabilir" dedi. Suça karışmamış veya tövbe etmiş ailelerin, çocukları uyuşturucuya bulaşmasın diye evlerine bilgisayar aldığını dile getiren Erdem, "İnternet aracılığıyla çocuları eve bağlayarak uyuşturucudan ve suçtan uzak tutmaya çalıştığına şahit oldum. Burada ki bazı aileler de huzurlu bir hayat istiyorlar" diye konuştu. 


Çin çin mahallesi - Çinçin mahallesi - Altındağ - Ankara



'OPERASYON ETKİLEYİCİ AMA...' 


Hıdırlıktepe'de bir sokağın kenarındaki bir evden başka birinin evinin bahçesine geçmenin çok kolay olduğunu, suçlunun bu karışık yolları çok iyi bildiği için labirent gibi dar sokakların kaçmasını kolaylaştırdığını belirten Erdem, "Ama bu karmaşık yapı polisin zanlıyı yakalamasını imkansızlaştırıyor" ifadesini kullandı. 


Ankara'da bu semtte sürekli polisiye operasyonlar yapıldığını vurgulayan Erdem, şunları kaydetti: "Hava destekli operasyonlarla kimin nereye kaçtığı takip edilebiliyor, aşağıdaki ekipleri yönlendirebiliyorsunuz. Ankara Emniyet Müdürlüğünün başarısı, hava desteğinden ve asayiş, Narkotik, organize, kaçakçılık ve terörle mücadele ekiplerinin işbirliğiyle çalışmasındandır. Çünkü burada tek bir suç çeşidi yok. Her bir aile kendi alanında uzman." 


Bölgede yürütülen toplum destekli polis eğitimlerinin ve insanları kazanmaya yönelik çalışmaların artarak sürmesi gerektiğini belirten Erdem, özellikle kadın ve çocuklara yönelik programları etkili olacağını dile getirdi. Operasyonların tek başına buradaki sıkıntının giderilmesi için yeterli olmayacağını savunan Erdem, şöyle devam etti: Yenidoğan ve Hıdırlıktepe inanılmaz sıkıntılı bölgeler. Yenidoğan ve Hıdırlıktepe Mahalleleri ıslah edilmedikçe, suça bulaşmamış yeni nesli kurtarmadıkça, Ankara genelindeki suç oranı azalmayacak. Sadece suç işleyen gruplar yer değiştirecek, bölgede mekansal değişim yaşanacak. Bu ailelerin başka yerlere taşınmasıyla diğer bölgelerde ki suç oranları artıyor. Sincan'a ve Altındağ'ın bir başka mahallesine taşınanlar bunu gösterdi. 


Erdem, doğrudan suçluyla uğraşma yerine suçluyu rehabilite edecek veya bir sonraki nesli kurtaracak yöntemler üretilmesi gerektiğine işaret etti.


ÇİNÇİN'DE YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON DURUM (2013)


Altındağ Belediyesi, Çinçin'i gecekondulardan ve sağlıksız yapılaşmadan arındırıp daha sağlıklı bir görünüme kavuşturacak olmanın yanı sıra, Çinçin'in hafızalarda kalan kötü imajını da silmek için çalışmalarını sürdürüyor. Altındağ Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliğiyle yapılan toplu konutlarda 1. 2. ve 3. etaplar tamamlandı.


3 etapta 784 gecekondu bertaraf edildi. "Altındağ'ın 'Başkentin ortasında bir köy' olmasına müsaade edemeyiz" diyen belediye başkanı, bugüne kadar 16 binden fazla gecekonduyu kavgasız gürültüsüz yıktıklarının da altını çiziyor.


MAHALLEYLE İLGİLİ ANEKDOTLAR


2010 YILINDA Hürriyet gazetesinin eski yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök ile bir söyleşi yapan Ayşe Arman, Özkök'e EN ÇOK KORKTUĞU ŞEYİ sorar ve şu yanıtı alır: Bugüne kadar hep işimi kaybederim korkusuyla yaşadım. Bazen kendimi ‘Etlik-Çinçin Bağları’ dolmuşunda görürüm; ürperirim.



2012 YILININ SONUNDA, ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKANI VEYSEL TİRYAKİ ÇİNÇİN MAHALLESİNDEKİ İCRAATLARINI, BELEDİYENİN WEB SİTESİNDE ŞÖYLE ANLATIYORDU:



Çinçin bir varmış, bir yokmuş…


2006 yılı… Çinçin’de kırılma noktası…

 

Ankara’nın ilk yerleşim alanlarından biri olan Çinçin’de 2006 yılı tam anlamıyla bir “kırılma noktası” oldu. Altındağ Belediyesi tarafından 2006 yılında başlayan “Kentsel Dönüşüm Projeleri”nin ilk rotası olan Çinçin'de, hem fiziki hem de sosyal alanda çok büyük bir değişim yaşandı. Toplu konut uygulamalarıyla Çinçin'in çehresi hızla değişti. 

 

Çinçin’de  toplam 3.207 gecekondu yıkıldı. Çinçin tarih oldu.

 

Yıllarca herkesin imkansız gördüğü, “asla olmaz” denilen, 2006 yılında oldu. Girilemez denilen Çinçin’de gecekondular hızla yıkılırken, aynı hızla gecekonduların arasından toplu konutlar yükselmeye başladı. 2012 yılına gelindiğinde, üç etaptan oluşan “Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi”nin birinci ve ikinci etabı tamamlandı, üçüncü etapta ise inşaat çalışmaları devam ediyor.

 

Çinçin’de 1’inci etap için 1. 272 gecekondu yıkıldı

 

Altındağ Belediyesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen yıkımların ardından Çinçin 1’inci etap Toplu Konut Projesi için 2006 yılında düğmeye basıldı. Çinçin Mahallesi’nde dört adada üzerine inşa edilen Çinçin Toplu Konut Projesi kapsamında 14 blok, 2008 yılında tamamlandı.

 

Aileler huzura, çocuklar modern yaşama kavuştu

 

Çinçin 1’nci etapta inşa edilen toplu konutlar bölgenin fiziksel görünümünü değiştirmekle kalmadı, bölgedeki sosyal hayat da yeniden canlandı. Geçmişte evlerini terk eden ve başka semtlere taşınmak zorunda kalan aileler yeniden yuvalarına döndü ve hak ettikleri modern yaşama kavuştu.

 

Mahalle sakinlerinden Mustafa Bülbül değişen hayatını şu sözlerle anlattı: “ 77 yaşındayım. Buraların en eskisi sayılırım. 111 m2 arsam vardı. Altındağ Belediyesi’ne evimizi yıkması için izin verdik. Evlerimizi çok beklemeden teslim aldık. 4 yıldır burada oturuyorum. Eskiden gecekonduda oturuyorduk. Soba yakıyorduk. Soba, zor, odun kömürle uğraşmak çok zor... Şimdi sıcak suyumuz var. Eşimle beraber iki ihtiyarız. Bu yaştan sonra rahat etmek istiyoruz. Çok mutluyuz. “

 

Çinçin’de ikinci etap için 950 kaçak yapı yıkıldı

 

Ankara’nın merkezinde olduğu halde yıllardır ihmal edilmesi nedeniyle adeta bir “gecekondu başkenti” olan Çinçin bölgesinde, 2005 yılında başlatılan ilk etap toplu konutların başarıyla sonuçlanması üzerine ikinci etap toplu konutları için hiç zaman kaybetmeden yıkımlar gerçekleştiren ve inşaat çalışmalarına başlayan Altındağ Belediyesi, bu konuda da kararlılığını ortaya koydu.

 

Öncelikle bu alanda kalan 950 gecekondu yıkılarak, bölge temizlendi. Ardından da 2. etabın inşaatına başlandı. 2009 yılında çalışmalarına başlanan ve 2010 yılı itibariyle tamamlanan 2’nci etap toplu konutlarında yer alan modern daireler, hak sahiplerine büyük bir sevinçle teslim edildi.

 

Yıllardır gecekondu kahrı çekenler, modern evlerine kavuştu

 

Çinçin 2’nci etap toplu konutlarının ve sosyal alanlarının tamamlanmasıyla birlikte, yıllarca gecekonduların kahrını çeken ve zor şartlarda yaşam mücadelesi veren aileler, sıcak ve modern yuvalarına kavuştu.

 

Mahalle sakinlerinden Orhan Özbey (56) “Yıllarca burada gecekonduda oturduk. Benim 186 m2 arsam vardı. Daire sahibi olmak için yıkılmasına izin verdik. Eskiden gecekonduda faremiz hiç eksik olmazdı. Şimdi sabah kalkıyorum, 10’uncu kattan bakıyorum, güneş doğuyor. Güneşi seyrediyorum. Bundan daha büyük mutluluk var mı? Bu evlerde büyüyen çocuklar da mutlu oluyor, biz de…” diyerek sevincini paylaştı.

 

Çinçin 3’üncü etap için 985 gecekondu yıkıldı

 

Birinci ve ikinci etabın ardından üçüncü etap için çalışmalarına hız veren Altındağ Belediyesi, gecekondu yıkımlarını tamamladı ve konutların inşaatına başladı. 3’üncü etap toplu konut projesi arazisinde kalan 985 adet gecekonduyu yıkan Altındağ Belediyesi, Çinçin Mahallesi 23644 – 23645 no’lu adalarda toplu konut inşaatlarına start verdi.

 

Suç oranı düştü

 

Polisin dahi girmekte zorlandığı Çinçin, bugün tüm gecekondularından arınmanın yanı sıra, suç oranındaki düşüş nedeniyle de dikkat çekiyor. Başkent Ankara’nın tam orta noktasında yer alan bölgede bugün onlarca modern bina yükseliyor. 50 yıldır bu bölgede oturan Temel Tunç “320 m2 arsamız vardı. 3 kardeş hak sahibiydik. Biraz borçlanarak üçümüz de ev sahibi olduk. Her konuda Allah Altındağ Belediyesi’nden razı olsun. Gecekonduda otururken hayatımız çok zordu. Şimdi çok rahatız.” diyerek Altındağ Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

 

Tiryaki: Çinçin Altındağ’daki kararlı mücadelemizin simgesi oldu

 

Yıllardır Çinçin’deki yapılaşma sorunuyla kararlılıkla mücadele ettiklerini anlatan Başkan Tiryaki,  üçüncü etabın da tamamlanması ile birlikte Ankara’nın asayiş sorunları ile ünlü semti Çinçin’in tamamen tarih olacağının altını çizdi. Tiryaki “Sadece modern konutlarla buradaki sorunu çözmek mümkün değil, biz de kabul ediyoruz. Ancak sadece Ankara değil, Türkiye’de kimsenin girmek, geçmek istemediği, korktuğu bir alanda yıkım yaptık,  insanları ikna ettik, gecekondu yerine modern konutlar vaat ettik. Vaat ettiğimiz toplu konutları da bitirdik ve hak sahiplerine evlerinin anahtarlarını teslim ettik. Bu kolay bir iş değil… Kolay olsaydı, çok önceden yapılırdı. Biz Altındağ’da on binlerce yıkım yaptık. Ancak gene de Ankara’da en çok oyla seçilen belediyeyiz. Çünkü insanlar bize güvendi. Bizim bu yıkımları insanlara zulmetmek için değil, Altındağ değişsin diye yaptığımızı biliyorlar. Çünkü görüyorlar ve bize inanıyorlar.” dedi.

 

Yıllarca bir kadın olarak gecekondu hayatının her tür zorluğunu çeken Songel Uzun ise duygularını şöyle özetledi:  “ 33 yıldır bu bölgede oturuyorum. 120 m2 arsam vardı. Gecekondunun kahrını çok çektim. Gecekonduda yaşamanın zorluğunu en iyi kadınlar bilir. Sabah eşler işe gider, biz yakarız sobayı… Odun kömür taşımaktan bel fıtığı oldum. Sobanın dumanından astım hastası oldum. Hep gecekondudaki hayatlarımız yüzünden bir sürü hastalık sahibi olduk. Çekmediğimiz çile kalmadı. Şimdi hayatımız çok güzel. Ben rahata kavuştum, hiçbir şeye değişmem. Çok teşekkür ederiz.”

 

Çinçin’e dev kültür merkezi

 

Bölgedeki sosyal yapıyı da değiştirmek için projeler üreten Altındağ Belediyesi’nin bölgedeki en dikkat çeken çalışmalarından birisi de, Çinçin’e inşa edilen Kültür Merkezi… Geçmişte adı suçla anılan Çinçin Mahallesi’ne inşa edilen kültür merkezi, bölgede farklı bir hava solunması sağlayacak.

 

Toplu konut projeleri ile Çinçin’i gecekondulardan temizlediklerini anlatan Başkan Tiryaki, sosyal projelerle bu bölgede oturanları kentle bütünleştirmek gerektiğini de ifade etti. Çinçin’e yapılan kültür merkezinin bu açıdan önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tiryaki, inşaatın tüm hızı ile sürdüğünü belirtti.


Çin çin mahallesi - Çinçin mahallesi - Altındağ - Ankara


Çin çin mahallesi - Çinçin mahallesi - Altındağ - Ankara


Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016