Eski İstanbul’un en ünlü mesire yerlerinden birisidir. Şeyhülislam Veliyüddin Efendi'nin çiftliği olarak bilinir. Şimdi devasa bir şehir parkı olmasını bekliyoruz.
Çırpıcı Çayırı adıyla ünlenmiş olan bu yer kara surlarının dışındadır.
Ortasından geçen derenin üzerinde bir köprü de olan Çırpıcı Çayırı’nın ve çevresinin ismi esasen “Ayazma” olarak anılırdı eskiden. Etrafına o zamanlar varlıklı kişilerin de köşk kurdukları bu çayıra, hıdrellezden başlayarak akın akın ziyaretler yapılırmış.
Bu çayırın ortasından akan nehrin üzerinde birkaç tarihi köprü mevcuttu.
Derenin kenarına I. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından açılan artezyen kuyularına, sonraları çevredeki sanayi tesisleri yenilerini eklemiştir. Yeni ismiyle D-100, eski ismiyle E-5 Karayolu’nun Topkapı-Küçükçeşme arasındaki kesimi, 1934 Şehir Rehberi’nde Çırpıcı Caddesi diye gösterilirdi. Halkın konuşmalarda Londra Asfaltı diye andığı yolun bir nevi genişletilmiş hali olan bu yolun inşasından sonra, özellikle 1954 senesindeki toprak tasfiyesi esnasında tümüyle ortadan kalkmıştır. Çırpıcı Çayırı’nın günümüze ulaşan kısımları belediye tarafından eski hüviyetine uygun bir şekilde yeşil alan olarak yeniden düzenlenmiştir.
Çırpıcı Çayırı, 1945'ten sonra özellikle çevresinde kurulan sanayi tesisleri yüzünden mesire alan olma özelliğini yitirmiştir. 1999'dan sonra Çırpıcı Çayırı'nın özellikle Zeytinburnu tarafında kalan kısmı yerel yönetimin gayretli çalışması ile yeniden yeşillendirilmiş ve içne yapılan sosyal donatı alanları sayesinde vatandaşların uğrak yerlerinden biri haline gelmiştir. Yapılan bu düzenlemelerin ardından Çırpıcı Çayırı birçok etkinliğe ev sahipliği yapar hale gelmiştir.
AYNI ZAMANDA BİR MAHALLEDİR
1975 yılında mahalle olmuştur. Mahalleden geçen atıkların bulunduğu kanalizasyon kokan bir dere mevcuttur.
1975 NÜFUSU: 11,030
1980 NÜFUSU: 9,934
1985 NÜFUSU: 14,708
1990 NÜFUSU: 14,878
1997 NÜFUSU: 21,738
2003 NÜFUSU: 25,081
2008 NÜFUSU: 28,991
Zeytinburnu tramvay ve metro durağı buradadır. Tramvayla Bağcılar ve Kabataş yönüne gidilebilmektedir. Her gün binlerce yolcu buradan geçmektedir. Ayrıca Çırpıcı Çayırı'nda piknik ve koşu yapılabilecek birçok yeşil alan vardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin fidan satış şubesi mevcuttur.
PARK YAPILACAK MI?
AÇIKLAMAYI 2013 TEMMUZ'UNDA İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANI KADİR TOPBAŞ YAPTI:
Topbaş, Çırpıcı Çayırı ve Veliefendi Hipodromu’nun da içinde bulunduğu alana yaklaşık 3 milyon kişinin kullanabileceği bir parkın yapılmasını planladıklarını belirterek, 2 seneden beri bu konu üzerinde bir çalışma olduğunu söyledi.
Topbaş, Çırpıcı Çayırı ve Veliefendi Hipodromu’yla ilgili sit alanı ilan edilmesi veya tescillenmesi konusunda bir müracaat üzerine belediyenin de iki yıldan beri yapmakta olduğu bir çalışma olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle geçmişte Çırpıcı Çayırı olarak bilinen büyük alanda Büyükşehir Belediyesi’ne, İSKİ’ye ve özel sektöre ait alanlar var. Bunları birleştirmek suretiyle büyük bir park yapabilir miyiz? Çırpıcı çayırı gerçekten bölgenin o coğrafyanın 2-3 milyon insanın kullanabileceği ciddi anlamda büyük bir kent parka ne getirebilir miyiz düşüncemiz vardı. Toplamda 500 bin metrekarelik bir alan. Bu konuda 2 yıldır bir çalışma yapıyorduk özel bölümleri, özel sektöre ait olanları kamulaştırma imkanı olabilir mi diye ama çok kıymetli araziler. Bu arada Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın bir ihalesi çıktı. Bir bedel bulundu ciddi rakamlara çıktı bunun üzerine biz düşüncelerimizi Başbakan’a ilettik. Böyle bir projenin doğru olduğunu ve desteklediğini söyledi. Bu gelişmelerin sonrasına Çevre ve Şehircilik Bakanımızla bu konuyu görüştük. Sağ olsun onlarda bir noktada fedakarlık yaptılar. Bir değere ulaşmış ellerinde olan bir yeri bize maliyetine vermeyi kabul ettiler. Artık bu konuda devir noktasına kadar geldik” dedi.
Topbaş, bölgedeki özel sektöre ait olan yerleri de almak istediklerini ifade ederek şunları kaydetti: “Özel sektöre ait olan yerler başta pazarlıkla, olmazsa kamulaştırma şekliyle alınacak. Burada 500 bin metrekareden bahsediyoruz, Çırpıcı Çayırı olarak. Ardından Veliefendi alanını da tescillendikten sonra yapı yapılamaz hale gelirse, 1 milyon metre kare gibi büyük bir alana bölge kavuşmuş olacak. Central Park gibi buna benzer Avrupa kentlerinde gördüğümüz gibi önemli bir park olacak.”
“KUŞ DİLİ ÇAYIRI’DA PARK OLACAK”
Başkan Kadir Topbaş, Kadıköy’deki Kuşdili Çayırı’nın bulunduğu alandaki planları da itirazlar üzerine kaldırıp, tamamen çayıra dönecek şekilde yeni düzenleme yapacaklarını söyledi.