İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın Şişhane’deki binası. İKSV, 2009 yılında Deniz Palas Apartmanı’na taşınmış, 2011’de bina Bülent Eczacıbaşı tarafından satın alınmıştı. Deniz Palas’ın satılarak vakfın 35 milyon TL’lik borçlarının ödeneceği bilgisi Ekim 2013 tarihinde açıklanmıştı. Deniz Palas'ın satışından vazgeçildi...
Deniz Palas
Deniz Palas'ın satışı neden durdu?
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, vakfın tüm borçlarını holdingin üstleneceğini açıkladı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu sabah basın mensupları ile biraraya geldi. Burada önemli açıklamalarda bulunan Eczacıbaşı, vakfın tüm borçlarını Eczacıbaşı Holding'in üstlenerek kapatacağını açıkladı.
Dünya Gazetesi'nin 25 Kasım 2013 tarihli haberine göre; Deniz Palas'ın satılmayacağını da duyuran Eczacıbaşı, "Binanın satışına toplumdan beklemediğimiz bir tepki geldi. Biz de Eczacıbaşı olarak 46 milyon TL bağış ile tüm borçları kapatmaya karar verdik. Bu bağış karşılığında sadece binanın 10 yıl süreyle satılmaması koşulunu getirdik.. Yani bina satılmayacak. Böylece son 4 yılda Eczacıbaşı'nın İKSV'ye yaptığı toplam bağış sponsorluklar hariç 58 milyon TL oldu. İKSV'nin toplam borcu 40 milyon TL idi. 6 milyon TL de vakfa kaldı" dedi.
Eczacıbaşı, "Bir bina bazen bir binadan çok fazlasıdır. Bu olayda, gösterilen duyarlılıkta bunu bir kez daha gördük" diye konuştu.
İKSV, Deniz Palas’tan ayrıldığını nasıl duyurdu?
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) internet sitesinde 22 Ekim 2013 tarihinde yer alan duyuru şöyle;
İKSV Deniz Palas’tan ayrılıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı, mali yapısını güçlendirmek ve etkinliklerinde kullanmak üzere sürekli gelir getiren bir vakfiyeye kavuşmak amacıyla önümüzdeki aylarda Şişhane’deki binasını elden çıkararak Galata’da yeni bir binaya geçecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2009 yılından bu yana çalışma ofisi olarak kullandığı Deniz Palas Apartmanı toplamda 4.200 metrekarelik 7 katlı bir bina. Son yıllarda bölgenin turizm yatırımları açısından süratle gelişmesiyle birlikte Deniz Palas merkezi konumu ve büyüklüğü itibariyle önemli bir değer artışı sağladı, bağışlarla ve sponsorluk katkılarıyla ayakta duran bir sanat kurumunun ofisi olarak fazlasıyla değerli bir nitelik kazandı.
Mali kaynak yapısını günün koşullarına uygun olarak yeniden düzenlemeyi ve iyileştirmeyi planlayan İKSV, bu gelişmeleri dikkate alarak binanın elden çıkarılmasına ve çalışma ofislerinin daha uygun koşullarla başka bir binaya taşınmasına karar verdi.
Yine kendine ait başka bir binada çalışmalarını sürdürecek İKSV, bu binanın satışından elde edilecek gelirle içinde oturduğu binaya bağlı bir özvarlık yerine, gelir getiren bir vakfiyeye kavuşacak. Böylelikle mevcut borçlarını tamamen sıfırlayacak ve son dönemde sponsorluk gelirlerinin ekonomik koşullara göre dalgalanmasından doğan dönemsel sıkıntıların da önüne geçilmiş olacak.
Önümüzdeki günlerde sizleri İKSV’nin taşınma süreciyle ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Bülent Eczacıbaşı, Deniz Palas’ın satılacağını nasıl açıkladı?
22 Ekim 2013 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde Gila Benmayor’un köşesinde yer alan yazı şöyle;
İKSV Deniz Palas’ı satıyor
Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) zaman içersinde borçlarını ödeyebilse de borçlu olmasının doğru olmadığını söyledi ve “Faiz ciddi bir yük getiriyor vakfa. Deniz Palas’ın satışıyla vakfın 35 milyon lira tutarındaki tüm borçları sıfırlanacak” dedi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı İKSV 2009 yılının son aylarında Şişhane’deki Deniz Palas’a taşınmıştı.
İKSV’nin kurucularından Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın adını taşıyan Deniz Palas, çok amaçlı performans merkezi Salon, Leyla Gencer Müzesi, tasarım dükkânı ve en üst katındaki Haliç manzaralı X Restoran ile hayatımıza fırtına gibi girmişti.
Ne ki, bir süredir kulislerde Deniz Palas’ın satılacağı konuşuluyordu.
Bayram öncesi Deniz Palas’ta bir araya geldiğim İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı iddiaları doğruluyor.
“Vakıfta mali bir kriz kesinlikle söz konusu değil. Daha önce açıklamış olduğumuz gibi borçlar 10 yıl gibi uzun bir vadeye bağlandı. Vakfın her durumda arkasında olan güçlü destekçileri de var” diyor.
“Ancak satış kararını almamıza yol açan faktörler önemli” diye ekliyor.
Bunları şöyle açıklıyor.
“Zaman içersinde borçlarını ödeyebilse de vakfın borçlu olması doğru değil. Faiz ciddi bir yük getiriyor vakfa. Zira vakıf fon yaratabilen bir kurum değil, kazandıklarıyla etkinlikler düzenliyor”.
İSABETLİ BİR YATIRIM
Yani birinci neden faiz yükü.
İkincisi binanın değeri.
İKSV’nin Şişhane’ye taşındığı birkaç yıl öncesine göre İstanbul’un bu bölgesinde emlak fiyatları kelimenin tam anlamıyla uçmuş.
Galata’dan sonra Şişhane de artık turizm yatırımcılarının, yabancı fonların gözdesi.
Dolayısıyla Deniz Palas da hayli değerlenmiş durumda.
Bununla ilgili Bülent Eczacıbaşı “Vakfın sıfır borcu da olsa böyle değerli bir binada kalmaması gerekir. Bir yandan küçük miktarlarda dahi sponsorların katkılarını sağlamaya çalışırken, diğer yanda çok değerli bir binada oturmaya benim gönlüm razı olmuyor” diyor.
Eczacıbaşı tam bir rakam vermese de Deniz Palas’ın maliyetinin çok üzerinde bir değere ulaştığını belirtiyor.
Demek ki, vaktinde bu binanın satın alınması pek isabetli olmuş.
İKSV taşındığında Deniz Palas’ın restorasyonunun 14 milyon dolara mal olduğu yazılmıştı.
Binanın alımıyla için ödenen miktarla birlikte 20 milyon dolarlık bir maliyet söz konusu anladığım kadarıyla.
SIFIR BORÇ ARTI GELİR
Bülent Bey, Deniz Palas’ın satışıyla vakfın 35 milyon lira tutarındaki tüm borçlarının sıfırlanacağını, ayrıca gelir sağlayacak bir öz varlığa sahip olacağını söylüyor.
“Vakıf gelir getirmeyen bir öz varlık ve borçlardan, sıfır borç ve gelir getiren bir öz varlık yapısına geçecek” diyor.
“Kendi binasında da oturmaya devam edecek” diye ilave ediyor.
Vakfın taşınacağı yeni bina Eczacıbaşı Holding’in katkısıyla satın alınacak.
Bülent Eczacıbaşı “Yine kendimize ait güzel bir binamız olacak, Nejat Eczacıbaşı adını taşıyacak, vakfın da mali bünyesi güçlenmiş olacak” derken yüzü gülüyor. Son derece başarılı bir markaya dönüşmüş olan Salon’un, Leyla Gencer Müzesi’nin ve benim sıklıkla uğradığım tasarım dükkânının farklı mekanlarda olsalar da yaşamaya devam edeceklerini söylüyor.
Deniz Palas’ın satışı, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Ahmet Kocabıyık ve Profesör Dr. Münir Ekonomi ve yönetim kurulu üyelerinin kararıyla alınmış.
Eczacıbaşı, “Bence bu son derece rasyonel bir karar. Sponsorluklar peşinde koşarken gelir getirmeyen değerli bir binada oturamazsınız” diyor.
Neticede Deniz Palas için ihale süreci yakında başlayacak ve kim en yüksek fiyatı verirse bina ona satılacak.
İKSV, Deniz Palas’a ne zaman taşındı?
2009 yılı İKSV için bir dönüm noktası oldu ve vakıf, çalışmalarını genişleterek sürdürmek üzere, Şişhane’de yer alan Deniz Palas Apartmanı’na taşındı. 2011 yılında Nejat Eczacıbaşı Binası adını alan 4.200 metrekare büyüklüğündeki yedi katlı bina, vakıf ofislerinin yanı sıra, bir kafe ve restoran ile performans merkezi Salon, İKSV Tasarım Mağazası ve Leyla Gencer Evi gibi farklı mekânları da barındırıyor. (Kaynak: İKSV)
İstanbul Kültür Sanat Vakfı ne zaman, niçin ve kimler tarafından kuruldu?
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak İstanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğindeki 17 işadamı ve sanatsever tarafından kuruldu.
Vakfın birincil hedefi kültür ve sanat çalışmalarının en seçkin örneklerini sunmak ve aynı zamanda sanat yoluyla uluslararası bir platform oluşturarak Türkiye’nin ulusal, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmaktı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü olan 1973 yılında düzenlenen ilk İstanbul Festivali, programında çoğunlukla klasik müziğe yer veriyordu. Bir süre sonra festival kapsamında diğer sanat dallarına da yer verilmeye başlandı. Film gösterimleri, tiyatro, caz, bale performansları ve tarihi mekânlarda gerçekleştirilen sergiler de programda yer aldı. İzleyicilerin giderek artan ilgisi sonucu farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikler, zaman içinde
gelişerek ayrı festivaller olarak yapılandılar.
1983 yılında ayrı bir bölüm olarak düzenlenmeye başlayan Sinema Günleri 1989 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali adını aldı; 1987 yılı Uluslararası İstanbul Bienali’nin başlangıcıydı. Bunu, 1989’da başlayan Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali takip etti.
1993 yılında, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın vefatının ardından, Şakir Eczacıbaşı vakfın Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Bu tarihten itibaren vakıf, kurumsallaşma yolunda büyük adımlar atarak ülkenin kültür ve sanat yaşamındaki yerini sağlamlaştırmaya devam etti.
1994 yılında Uluslararası İstanbul Caz Festivali de ayrı bir festival olarak yapılandı ve aynı yıl Uluslararası İstanbul Festivali’nin adı Uluslararası İstanbul Müzik Festivali olarak değiştirildi. İlki 2012 yılında gerçekleştirilecek olan İstanbul Tasarım Bienali’nin de etkinlikler arasına katılmasıyla, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, uluslararası ölçekte dört festival ve iki bienal düzenleyen bir kurum oldu.
İKSV, kuruluşunun 30. yılında kültürel mirasın korunması ve sanatın ilerlemesine olanak sağlamak üzere bir sosyal sorumluluk projesi olarak İstanbul Dostları adında bir üyelik programı oluşturuldu. Bugün Lale Kart adı altında sürdürülen bu program, sanatseverleri çatısı altında bir araya getirirken üyelerine İstanbul Festivallerinde birçok ayrıcalık ve öncelik sağlıyor.
İKSV 30. yılında farklı projelerle etkinliklerini yıl içine yayma kararı aldı. Bu kapsamda başlatılan sonbahar film haftası Filmekimi, 2002 yılından bu yana gerçekleşiyor. İki yılda bir tekrarlanan ve 2010 yılında altıncısı gerçekleştirilen Leyla Gencer Şan Yarışması da 2006 yılından bu yana İKSV tarafından düzenleniyor. Daha sonra, festivaller dışında da yıl boyunca özel etkinlikler gerçekleştirmeye başlayan İKSV, 2007 yılından bu yana Alvin Ailey American Dance Theater, R.E.M., Kodo, Santana, Leonard Cohen, George Dalaras, U2, Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, Paul Anka gibi dünyaca ünlü sanatçı ve toplulukların yanı sıra yönetmenliğini Sam Mendes’in, başrolünü de Kevin Spacey’nin üstlendiği III. Richard oyununu İstanbul’da izleyicilerle buluşturdu.
Vakıf, 2004 yılında etkinliklerinin menzilini artırarak, Doğu ile Batı arasındaki anlayış, diyalog ve etkileşim platformunun güçlenmesi adına yurtdışı projelerine başladı. Bu doğrultuda Avrupa’nın belli başlı kentlerinde festivaller düzenlendi. 2004 yılında “Şimdi Now” ile Berlin’de başlayan, 2005’te “Şimdi Stuttgart”la, 2007 ve 2008’de “Turkey Now” başlığı altında Amsterdam ve Rotterdam’da, 2008’de de Rusya’da devam eden yolculuğun 2009’daki durağı ise Viyana oldu. 1 Temmuz 2009’da başlayan ve 31 Mart 2010 tarihine kadar süren “Fransa’da Türkiye Mevsimi” çalışmaları da İKSV ve Culturesfrance ortaklığıyla yürütüldü. Vakıf, ayrıca 2007, 2009 ve 2011 yıllarında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstlendi.
AB’nin kültür politikalarını oluşturan çeşitli oluşum ve ağlarla işbirliği yapan İKSV, ayrıca Anna Lindh Avrupa-Akdeniz Kültürlerarası Diyalog Vakfı Türkiye Ağı’nın başkanlığını da üstleniyor.
İKSV, 2009 Aralık ayında 15 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü Beyoğlu’ndaki Luvr Apartmanı’ndan, İstanbul’un bir başka tarihi binasına; Şişhane’deki Deniz Palas’a taşındı. 2011 yılında Nejat Eczacıbaşı Binası adını alan bu binayla gerçekleştirdiği bir düş de binanın giriş ve birinci katında yer alan Salon ile çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklere artık ev sahipliği de yapabilmesi. Bina ayrıca Leyla Gencer Evi ve sanatla tasarımı buluşturan özel ürünler içeren İKSV Tasarım Mağazası gibi farklı mekânları da barındırıyor.
2010 yılı Ocak ayında on altı yıl boyunca vakfın Yönetim Kurulu başkanlığını üstlenmiş olan değerli kültür insanı Şakir Eczacıbaşı’nın vefatının ardından vakfın Yönetim Kurulu Başkanı olarak Bülent Eczacıbaşı seçildi. 2012’de kuruluşunun 40. yıldönümünü kutlayan İKSV, İstanbul’u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Deniz Palas binasının önemli detayları neler?
Mehveş Evin, Milliyet Cadde’nin 6 Aralık 2009 tarihli sayısında İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın yeni binası Deniz Palas'tan söz ediyor
İstanbullular'ın büyük merakla beklediği an geldi çattı: İKSV, yeni binası Deniz Palas'a taşınıyor. Haliç'e nazır tarihi bina, Refik Saydam Bulvarı ile Şişhane ayrımında. Bina tamamlanmadan içini gezme fırsatını buldum, çok beğendim! İKSV'ye toplam 14 milyon dolara mal olan Deniz Palas'tan detaylar:
- 14 yıl süren restorasyonda Şakir Eczacıbaşı, orijinal mimariye sadık kalınmasını özellikle istedi. Art Nouveau stilindeki bina 1920'lerin başında yapılmış.
- Kartonpiyerler aslından dökülen kalıplardan çıkarılarak yapıldı, tavandaki kalem işlerinin renkleri de orijinaline sadık kalarak seçildi.
- Yedi katlı binanın girişinde Borsa'nın işleteceği Peralı adlı cafe ve İKSV'nin tasarım dükkanı açılacak.
- En hareketli bölümü, ilk kattaki fuaye alanı: `Salon' 250 kişiyi oturarak, 600 kişiyi ayakta ağırlayabilecek kapasitede, üç yanı devasa pencerelerle çevrili, asma katında barı olan, ferah bir mekan. İlk gösteri 16 Ocak'ta.
- Deniz Palas'ın aslı korunurken, güncel sanatçıların işleri binanın hem cephesinde, hem içeride yer alacak. Ayşe Erkmen'in renkli jaluzileri heyecanla bekleniyor.
- Yedinci katta, herkesin nefesini kesecek kadar güzel bir Haliç manzarası ve elbette kocaman bir teras var.
- Altıncı katta adı henüz konulmayan, mönüsü Masa ile Loft'un karışımı olan bir Borsa işletmesi hizmete girecek. Her tarafı camekan olan restoran yazın yarı açık hale geliyor.
- Koleksiyon'un tasarladığı ofis mobilyaları arasında hiyerarşi yok: Eczacıbaşı da, çalışanlar da aynı tipte masa kullanıyor.
- Leyla Gencer'in Milano'daki evinden getirilen eşyalarının yerleştirileceği özel müzede dinletiler düzenlenecek.
İKSV Deniz Palas’tan önce neredeydi?
15 Aralık 2009 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre; İKSV, Beyoğlu' ndaki Luvr Apartmanı'ndan Şişhane'deki Deniz Palas Apartmanı'na taşınmaya başladı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 14 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü Beyoğlu'ndaki Luvr Apartmanı'ndan Şişhane'deki Deniz Palas Apartmanı'na taşınmaya başladı. Resmi açılış tarihi henüz kesinleşmeyen, ama ocak ayı içinde açılması planlanan 4.200 metrekare büyüklüğündeki yedi katlı Deniz Palas Apartmanı'nda vakıf ofislerinin yanı sıra, binayı sanatseverler için bir buluşma merkezi haline getirecek farklı mekânlar da yer alıyor. Binanın giriş katında, Aliye Berger, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Devrim Erbil ve Tan Oral gibi sanatçılann yapıtlarının ürün uygulamaları, Türk tasarımcılarının önde gelen isimlerinin hazırladığı özel koleksiyonların yer alacağı İKSV Tasarım dükkânı ve 'Peralı' cafe bulunuyor.
Deniz Palas'in giriş ve birinci katında ise müzik, tiyatro ve çocuk etkinliklerine de ev sahipliği yapacak olan bir salon, en üst katı ile terasında da Haliç'e bakan bir restoran yer alıyor. Binanın beşinci katında Leyla Gencer'in Milano'daki evinden getirilen özel eşyalarının sergileneceği Leyla Gencer Müzesi bulunuyor.
Tüm bu özel mekânlarla birlikte küratörlüğünü Fulya Erdemci'nin üstlendiği ve aralarında Hüseyin B. Alptekin, Özdemir Altan, Ayşe Erkmen, İnci Eviner, Mehmet Güleryüz, Kornet ve Sarkis'in de olduğu 22 sanatçının yapıtları binayı çevreleyecek.
Galata'da, Haliç'e hâkim konumuyla Tarlabaşı ve Şişhane ayrımında yer alan Deniz Palas, 20. yy'ın başlarında mimar Yorgo Kulutros tarafından, Art Nouveau stilinde inşa edildi. İKSV tarafından 2004'te satın alındı, 2005'te 9. Uluslararası İstanbul Bienali mekânlarından biri olarak sanatseverlerle buluştuktan sonra, 2006'da restorasyon çalışmalarına başlandı. Doğan Tekeli'nin danışmanlığında gerçekleştirilen yenileme çalışmaları Saruhan Erim'in önderliğinde yapıldı. Deniz Palas'ın restorasyon maliyeti ise yaklaşık 14 milyon dolar.
İKSV ve Deniz Palas iletişim, ulaşım bilgileri nelerdir?
İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Nejat Eczacıbaşı Binası
Adres: Sadi Konuralp Caddesi, No: 5 Şişhane 34433 İstanbul
Telefon: (212) 334 07 00
Faks: (212) 334 07 16
E-posta: info@iksv.org / medya@iksv.org / pazarlama@iksv.org
Web: www.iksv.org