Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük Beldesi’nde düğün yapmak isteyen vatandaşa jandarma tarafından imzalatılmasıyla gündeme gelen belge. Düğün izin belgesi, konuta Türk bayrağı çekilmesi konusundaki yasal durumu gündeme getirdi. Bir de düğün salonlarını…
Düğün izin belgesi nasıl ortaya çıktı?
2013’ün Eylül ayında medyada çıkan bir habere göre; Didim'in Akbük beldesinde akıl almaz bir olay yaşandı. Düğün yapmak isteyen vatandaşa Türk bayrağı asılamaz diye belge imzalatan jandarma şaşırttı. Didim’in Akbük beldesinde düğün yapmak isteyen vatandaşa jandarmada Türk bayrağı asılamaz belgesi imzalatılması tepkilere sebep oldu. Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu art niyet olmadığını tedbirsiz davranışın söz konusu olabileceğini söyledi.
Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük beldesinde hafta sonu düzenlenen düğün töreninde jandarmanın Türk bayrağı asılmaması için belge imzalattığı ortaya çıktı.
Akbük beldesinde oğlunun düğününü yapmak için Jandarma’dan eğlence için izin müracaatında bulunan Özdemir ailesi, kendilerine imzalatılan belge ile neye uğradığına şaşırdığını ifade etti.
BELGE İMZALAYAN AİLE ŞOKTA!
24 Ağustos 2013 tarihinde oğlunu evlendiren baba Mehmet Ali Özdemir, Didim ilçesine bağlı Akbük beldesinde jandarmadan izin almaya gitti.
İzin belgesinin altına imza atan baba Özdemir, belgede yer alan ‘İzinsiz Türk bayrağı asılamaz’ ifadesine çok üzüldüğünü belirterek, “Bu sadece bize uygulanan bir şey değil. Hükümet politikası. Bu ülkede PKK bayrağı astırıyorlar ama biz oğlumuzun düğününde Türk Bayrağımızı asamadık. İnsanın kanına dokunuyor” diye konuştu.
Damat babası Mehmet Ali Özdemir, “Bu belge yüzünden olay çıksın istemedik. Biz bayrağı gönlümüze asmışız zaten. Türk bayrağı asmak tahrik unsuru oluyormuş. İçişleri Bakanlığı’nın böyle bir genelgesi olduğunu söylediler. Muhalefetin boş işlerle değil, bu konulara el atması gerekiyor. Kendi memleketimizde Türk bayrağımızı asamıyoruz düşünebiliyor musunuz?” dedi.
KAYMAKAM AÇIKLAMA YAPTI
Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Didim kaymakamı Ersin Emiroğlu konunun kötü niyetten olmasının mümkün olmadığını ancak bir ihmal sonucu böyle vahim hata işlenmiş olabileceğini söyledi.
Kaymakam Emiroğlu "Ortada yanlış anlaşılma söz konusu. Daha önce bayrağın nerelere asılacağı belli idi. Vilayet önlerine asılır ama özel iş yerlerine asılmazdı. Daha önceden nerelere bayrak asılacağı yazardı, mevzuat değişince nerelere yasak olduğu açıklandı. Masa üstüne örtü olarak asmak, yere koymak gibi yasaklar var onun haricinde bayrak asılabiliyor. Karakolda bulunan evrak eski mevzuat döneminden kalmış olmalı ve dikkat edilmediği için evrak yenilenmemiş. Bunun dışında bir kötü düşüncenin olması mümkün değil" diyerek sözlerini bitirdi.
Türk bayrağı, izinle nerelere çekilebilir?
Türk bayrağının kullanım alanlarını belirleyen Türk Bayrağı tüzüğü şöyle diyor;
TÜRK BAYRAĞI TÜZÜĞÜ
Kanun Numarası : 2893
Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 25/1/1985
Resmî Gazete : 1) 17.3.1985 /18697
2) 08/07/2012 - 28347 RG
(…)
Müsaade ile Bayrak çekilmesi veya konulması
Madde 12 – 11 inci maddede sayılan günler, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günleri dışında, Bayrak çekilmesi veya konulması mahalli mülki amirinin müsaadesine bağlıdır.
Ancak, milli spor karşılaşmalarında ve milli gelenekler gerektiriyorsa törenlerde ve düğünlerde Bayrak kullanılabilir.
(…)
Konut ve işyerlerine Bayrak asılması
Madde 17 – İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda, resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
(…)
Bayrak çekilmeyecek ve konulmayacak yerler
Madde 25 – (Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.)
Yıkık, terkedilmiş, yapımı tamamlanmamış binalara, mutfak, tavla ve benzeri yerlere, çamur ve çöp dubası ile benzeri teknelere, 19 uncu maddede belirtilen binek taşıtları dışındaki kara taşıtlarına Bayrak çekilmez ve konulmaz.
Yasaklar
Madde 26 – Bayrak, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk olarak veya taşıdığı manevi değeri zedeleyecek biçimde kullanılamaz; 21 inci madde hükümleri dışında, ne maksatla olursa olsun, örtü olarak serilemez; oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz; elbise ve üniforma olarak giyilemez. Bu yerlere, masalara, kürsülere vb. eşya üzerine Bayrağın şekli yapılamaz.
Hiç bir siyasi parti, kuruluş, dernek, vakıf tarafından amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön ve arka yüzünde, Bayrak, esas ve fon olarak kullanılamaz.
Bayrağa sözle, yazıyla veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli itina gösterilmeden kullanılamaz.
Düğün salonu izni nasıl alınır?
Şahıslar için düğün salonlarından istenen belgeler şöyle;
1- Başvuru / Beyan Formu
2- Maliye Kaydı sureti ve Oda kaydı sureti ve ustalık belgesi
3- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
4- Sabıka Kaydı (Adliyeden)
5- Bulaşıcı Hastalığı Olmadığına Dair Sağlık Raporu (Sağlık İl Müdürlüğünden)
6- Üç Adet Fotoğraf (Son Altı Ayda Çekilmiş Olacak)
7- İşyeri Kira İse; Kira Sözleşmesi, Tapu Fotokopisi ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
8- (Kira kontratı noterden onaylı olacak ve faaliyet konusu belirtilecek)
9- İşyeri Kendinin İse; Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (Yapı kullanma izni düğün salonu olacak)
10- İmzalı Mesafe Krokisi ve İşyeri Yerleşim Krokisi (Basit Ölçeksiz)
11- İşyeri Vaziyet Planı
d) Düğün salonunun taşıması gereken özellikler (Yönetmelikten)
1- Giriş ve çıkış kapıları ayrı ayrı olmak üzere en az ikişer adet olacaktır.
2- Yangın çıkış kapısı dışa açılır ve çift kanatlı olacaktır.
3- Salondan ayrı uygun bir yerde bay ve bayanlara ait ayrı ayrı, aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu yeteri kadar tuvalet
bulunacaktır.
4- Girişte bankolu vestiyer ve boy aynası olacaktır.
5- Isıtma kalorifer veya klima sistemiyle olacaktır.
6- Havalandırma klima ile yapılacaktır.
7- Salonda orkestra yeri ile oyun pisti olacaktır.
8- Çalışanlar, sanatçılar ve gelin ile damat için soyunup giyinmeye elverişli ayrı ayrı odalar bulunacaktır.
9- Servis odası bulunacaktır.
10- Salonun dışında işçilerin soyunma dolapları bulunacaktır.
11- Zeminler kolay temizlenebilir özellikte olacaktır.
12- Mutfak, salondan ayrı bir yerde olacak ve mutfağın dışarıya açılan kapı ve pencerelerinde sineklik telleri bulunacaktır.
Yönetmelik özel madde;
c) Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması.