Fatih Belediyesi’ne bağlıdır. Tarihi yapılar bakımından oldukça önemli bir yerdir. Mimar Sinan tarafından yapılan Mihribah sultan Cami, Edirnekapı’da yer almaktadır.
Edirnekapı nerede?
Edirnekapı İstanbul'un en tanınan semtlerinden biridir. Fatih İlçesi sınırları içerisindedir. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii burada yer alır.
Bizans döneminde şehrin 10.bölgesi olan Edirnekapı, Kharsia Pyle veya Polikhandria olarak adlandırılıyordu. Osmanlı İmparatorluğu devrinde ise bölge, Edirne karayolunun başlangıç noktası olması sebebiyle Edirne Kapısı olarak isimlendirildi. Bir rivayete göre Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453’de Edirnekapı’dan İstanbul’a girmiştir.
Edirnekapı Şehitliği nasıl meydana geldi?
1453 yılında İstanbul'u fethetmek amacıyla Bizans surları önünde savaşırken şehit düşen müslüman askerlerin Edirnekapı, Topkapı, Maltepe ve Topçular arasında kalan geniş bir araziye gömülmeleriyle oluşturuldu.
E-5 Karayolu'nu Haliç Köprüsü'ne birleştiren tünelin yapımı sırasında tünelin üstüne düşen kısımdaki şehitlerin kabirleri buradan alınarak başka yerlere nakledildi. Mezarlığın eski kabirlerden oluşan bölümü "Mısır Tarlası" adını taşıyan kısımdır. Bu bölüm tamamen eski mezarlardan oluşmaktadır ve zamanın tahribatına uğramıştır. Bu alanda yeni mezar bulunmamaktadır. Şahideler 19. yüzyıl ve önceki yüzyıllara aittir.
Edirnekapı’da bulunan tarihi yerler nerelerdir?
1.Mihribah Sultan Cami
2.Vasat Ali Paşa Cami
3.Mesif Paşa Cami
4.Khora Manastır Kilisesi
Mihribah Sultan Cami ne zaman yapıldı?
Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan’ın isteği üzerine 1562-1565 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapıldı.
Dikdörtgen planlı caminin etrafında medrese, mektep, türbe, hamamları vardır. 37 m yükseklikteki kubbe üçer kemere yaslanır, yanlarda ikişer sütun, sağ ve solda 3 kubbe ve mahfelleri bulunur. Caminin büyük avlu kapısından dik merpenlerle cami içine çıkıldığında sağ tarafta medreseler ve karşısında 7 kubbeli 8 mermer granit sütunlu son cemaat yeri vardır. Şadırvan bunların arasında bahçede, minaresi sağdadır.
1999 depreminde hasar gören caminin restorasyonu tamamlandı.
Kariye Müzesi nasıl bir yapıdır?
Bizans dönemine aittir. İstanbul’un fethinden sonra ise cami olarak kullanılmıştır.
İlk önce manastır olarak 534 yılında Justinianus döneminde Aziz Theodius tarafından yapılmıstir. 11. yüzyılda 1. Aleksios’un kayınvalidesi Maria Doukaina tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. 1204-1261 yıllarındaki Latin istilasinda harap olan manastır Theodoros Metokhites tarafından 14. yüzyılda onarılmıştır. Dış narteks ve parekklesion bu dönemde yapıya eklenmiştir.
Dışarıdan tuğla duvarlarıyla oldukça sade görünmekle birlikte içi en süslü kiliselerden biridir. Güney cephede uzanan dar uzun tek nefli bir sapel olan parekklesion bir bodrum uzerine yapılmıştır. Üstü kısmen kubbe, diğer kısımları tonozla örtülüdür. Tek apsisi vardır. Bütün batı cephesi boyunca uzanan dış narteks bugünkü cepheyi oluşturur. Yapının orta mekanını örten kubbe yüksek kasnaklıdır. Osmanlı döneminde onarım görmüştür ve ahşaptır. Dış cephelerde yuvarlak kemerler, yarım payeler, nişler ve taş tuğla örgü sıraları ile plastik ve hareketli bir görünüm sağlanmıştır. Doğu cephesi dışa taşkın apsislerle bitmektedir. Orta apsis dıştan yarım kemerli bir “payanda” ile desteklenmiştir. Bu payanda, gotik mimarlıkta yaygın olarak kullanılan bir destek ögesidir. Haç tonozların, yük etkisiyle sütun, paye gibi taşıyıcı destekleri iterek yıkılmalarını önleme amaçlıdır. Yarım kemer biçimlidir, dıştan destek sağlar.
Esas ibadet mekanı işlevini gören naos, yapının merkezinde yer alır ve pandantifler ile geçilen bir kubbeyle örtülüdür. Naosun doğu uzantısı, sunak masasının yer aldığı bema ya da kutsal mekandır. Bema’nın iki yanında pastoforium yer alır. Şükran ayininin hazırlandığı kuzey şapel “prothesis”, giyinme odası olarak kullanılmış güney şapel “diakonikon” olarak adlandırılır. 14. yüzyıldan itibaren diakonikon özel şapel işlevi görmüştür.
İki katlı kuzey ek bölüm naosa birleşir. Geçiş niteliğindeki alt katı giyinme odası olarak kullanılmış olabilir. Manastır kütüphanesini barındıran ve naosa bir pencere ile açılan üst katı büyük olasılıkla kurucunun çalışma mekanıdır.
Edirnekapı’da daire fiyatları kaç TL’dir?
2013 yılı güncellemelerine göre Edirnekapı’da yer alan satılık daire fiyatları 150 bin TL ile 400 bin TL arasında değişmektedir. Kiralık daireler ise ortalama 750 TL civarındadır.
Edirnekapı’ya giden İETT hatları hangileridir?
Edirnekapı’ya giden bazı İETT hatları şunlardır: 500 A Edirnekapı-Kadıköy, 93 M Zeytinburnu Mecidiyeköy, 92 Ş Ateştuğla Mecidiyeköy, 75 M Aksaray Mecidiyeköy, 41 AT Ayazağa Taksim, 500 T Tuzla Cevizlibağ, 522 B Yenidoğan Topkapı, 500 L Levent Cevizlibağ, 41 ST Seyrantepe Topkapı.
Edinekapı’ya ayrıca Metrobüs hattı ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bunun dışında Habipler Aksaray tramvayı ile gidilebilir.
Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura