Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Elmalı Barajı - Elmalı bendi - İstanbul Anadolu Yakası

İstanbul’un Anadolu yakasındaki iki barajın adıdır. Göksu Nehri üzerine kurulu ikinci Elmalı Barajı, 10 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahiptir ve baraj gölü 65 metre derinliğindedir.



Elmalı Barajı - Elmalı bendi - İstanbul Anadolu Yakası
Elmalı Barajı


Elmalı Barajı nerededir?


İstanbul’un Anadolu yakasındaki ilçesi Beykoz sınırları içinde, Göksu Nehri üzerine kurulu barajdır. TEM’de Anadolu yakasından Avrupa yakasına giderken Molla Gürani Viyadüğü’nü geçtikten sonra sağ tarafta görülen 10 milyon metreküp su tutma kapasiteli barajdır. Baraj gölünün derinliği 65 metredir



Elmalı-2 Barajı hakkında teknik bilgiler nelerdir?


Elmalı-2 Barajı, İstanbul'da Çavuşbaşı Çayı üzerinde 1952-1955 yılları arasında inşa edilmiş içme-kullanma ve sanayi suyu temini amaçlı bir barajdır. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 103.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 42,5 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 10,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 2,80 km2'dir. Yılda 10 hm3 içme suyu temin edilmesini sağlamaktadır.



ELMALI II  BARAJI


Adı: ELMALI II

Yeri: İstanbul

Akarsu:  Çavuşbaşı

Amaç:  İçme suyu

İnşaatın Başlama-Bitiş Yılı:  1952 - 1955

Gövde Dolgu Tipi:  Beton Ağırlık

Gövde Hacmi:  103   dam3

Yükseklik (Talvegden):  42    m

Normal Su Kotunda Göl Hacmi: 10   hm3

Normal Su Kotunda Göl Alanı: 3   km2

Göl alanı 2.80 km2



Elmalı Barajı için tasarlanan projeler neler? 

Elmalı Barajı’na doğal yaşam parkı: 27.02.2013 tarihli Sabah Gazetesi’nde Zeynel Yaman imzalı habere göre; İstanbul'un en büyük doğal yaşam parkı Elmalı Barajı'na kuruluyor. Gölün çevresinde at biniş parkuru, bisiklet yolu yapılacak. Göl içerisine sörf, yelken, kürek aktiviteleri için özel parkur yerleştirilecek. Su müzesi ve akvaryumun da yer alacağı projede, yapılaşma ve kirlenme riski için kesin sınırlar çizildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen izinle projelendirilen Elmalı Doğal park projesi için 12 milyon lira bütçe ayrıldı. Özel girişimci tarafından yapılacak çalışma sonuçlandıktan sonda kiralama usulüyle işletilecek.



Elmalı Barajı çevresi ağaçlandırılacak: 25 Nisan 2013 tarihli Yenişafak Gazetesi’nde Cahit Saraçoğlu imzalı habere göre: Başbakan Erdoğan projeleri onayladı, İstanbul'a iki yeni şehir ormanı geliyor. Üçüncü köprü güzergahında kesilecek her ağaç için beş ağaç dikilecek. Birinci şehir ormanı Elmalı Barajı etrafına, ikincisi ise Alibeyköy Barajı'nın yanında...


Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu 3. Köprü güzergahı üzerinde kesilecek her bir ağacın yerine 5 adet ağaç olmak üzere, 5 milyon ağaç dikileceğini söyledi. Bakan Eroğlu, bu sayının Kanal İstanbul ve 3'üncü Havalimanı Projeleri kapsamında kesilmesi öngörülen ağaç sayısını içermediğini kaydederken, 'Aşağı yukarı her yıl İstanbul'a 1,5 milyon fidan dikiyoruz' diye konuştu.


TBMM'de 23 Nisan Resepsiyonu'na katılan Bakan Eroğlu, ekonomi muhabirleri ile yaptığı sohbette İstanbul'a ıhlamur ve erguvan seferberliği başlattıklarını belirterek, bu ağaçlardan 100 biner adet dikileceğini söyledi. 'Bu baharda boğazın iki yanında erguvanlar açacak' diyen Eroğlu, ağaçlandırma konusunda hassas olduklarını dile getirerek, 'Ormanlık alanları çok iyi koruyoruz. Uydudan kontrol ediyoruz. Yol gibi zorunlu ya da enerji nakil hattı gibi zorunlu ihtiyaçlar ve maden dışında ormanlık alandan kimseye bir yer vermedik. Bu aşağı yukarı bütün Türkiye'nin yüzde 1'ini geçmiyor. Sanıldığı kadar da büyük değil' şeklinde konuştu.


'Köprü güzergahına 5 milyon ağaç'


Kentsel dönüşümle yeşil alanların İstanbul'da eskiye göre arttığını, Alibeyköy Barajı'nın orada muazzam bir ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını dile getiren Eroğlu, 'Okul, hastane, mezarlıklar, yol kenarları, mabet avlularını tamamen ağaçlandırıyoruz. Aşağı yukarı her yıl İstanbul'a 1,5 milyon fidan dikiyoruz' diye konuştu. Bir gazetecinin '3'üncü Köprü güzergahında kesilecek 1 milyon ağaç konusu ne oldu?' sorusuna ise Eroğlu, 'Bazı ağaçlar ağaç sökme makinesi ile başka alanlara taşınacak. Kesilecek ağaçların yerine de 5 katının dikilmesi sözünü verdik' dedi. Eroğlu, 'Kesilecek 1 milyon ağacın yerine 5 milyon ağaç mı dikilecek' sorusuna, 'Evet her ağacın yerine 5 katı olmak üzere 5 milyon ağaç dikilecek' değerlendirmesi yaptı.


Asya şehir ormanları şöyle:


Gülistan Mesire Alanı, Lalezar Mesire Alanı, Karanfil Mesire Alanı, Gelincik Mesire Alanı, Çiğdem Mesire Alanı, Menekşe Mesire Alanı


7 tepe için 7 ayrı bölgede şehir ormanı


Her mahallede çocukların nefes alacakları parklar, ağaçlık alanların olması için çaba gösterdiklerini söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, her kente bir şehir ormanı yaptıklarını, Diyarbakır'da Denizli'de bu çalışmayı başlattıklarını kaydetti. İstanbul'a iki orman projesi hazırladıklarını anlatan Bakan Eroğlu, 'Başbakan talimat verdi. İki tane muhteşem şehir ormanı yapılacak. Birisi hem Elmalı Barajı'nı koruma amaçlı hobi bahçelerini içerecek. Orası çok güzel, etrafında insanların gezeceği, çocuklar için eğlence mekanları olan şehir ormanı projesi hazırladık. Elmalı Barajı'nda İstanbul'un 7 tepesi gibi 7 ayrı bölgede şehir ormanı yapacağız. Projenin ilk çalışmasına Ümraniye'de Hekimbaşı tarafından başlayacağız. İkinci şehir ormanı ise Alibeyköy Barajı'nın yanında 'Dünya Şehir Ormanı' adıyla olacak. Burasını da İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapacak' dedi.


Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı