Ağaoğlu, Teknik Yapı, Astaş İnşaat ve Topaz İnşaat tarafından incelenen site konumu ile markalı konut üreticilerinin gözde lokasyonlarından biri. Müteahhitlerin çılgın tekliflerini geri çeviren 1550 dairelik Emekli Subay Evleri, bir ilke imza attı. Kendi projelerini kendi çizen ev sahipleri, hem daha çok daire kazandı hem de 50 yıllık 10 bin ağacı korudu. Projede otel ve AVM de yok
Emekli Subay Evleri, Esentepe, İstanbul
Emekli Subay Evleri nerede?
Emekli Subay Evleri, Zorlu Holding'in sahibi Ahmet Nazif Zorlu'nun, 800 milyon dolara satın aldığı ve üzerindeki projesini beşi bir yerde diye tanımladığı arazinin tam karşısında yer alıyor.
Üzerinde Point Hotel Barbaros'un bulunduğu Yıldız Posta Caddesi'nin kuzey paralelindeki İrfan Baştuğ Paşa Caddesi üzerinde bulunan Emekli Subay Evleri'nin kuzeyinde İstanbul Çevre Yolu, doğusunda Barbaros Bulvarı, güneyinde ve batısında Gayrettepe Mahallesi yer alıyor.
Emekli Subay Evleri’nin tarihçesi nedir?
Emekli Subay Evleri 1960 Askeri Darbesi'nde emekli edilen subaylar tarafından inşaa edildi. Emekli Subay Evleri, Emlak Bankası tarafından finanse edilerek, 1960'da emekli olan subaylar için kredilendirildi. Siteye ait ilginç anekdotlar da mevcut. Buna göre sitede öncelikli ev sahibi olma şansı 1960 darbesinde zorla emekli edilen subaylara verildi. Subaylar buradaki evleri oldukça kolay kredilerle satın aldı. Hatta birçok emekli subay bir yüzük parasına ev sahibi olma imkânına kavuştu.
Ev sahipleri, o dönem evlerin yüzük parasına inşa edildiği iddialarına karşı çıkıyorlar. Bu konuda ellerindeki belgeleri de gösteren ev sahipleri konuya ilişkin şu açıklamayı yapıyor: "Buradaki her bir ev o dönemin parasıyla 50 bin TL'ye alındı ve 15 yıl taksit ödendi. Yüzük parası lafı ise o dönemde devletin kasasında para kalmadığı için herkes altınlarını devlete bağışlamıştı. Evlerin bununla bir ilgisi yok."
Emekli Subay Evleri’nde ev sahipleri neye karar verdi?
Kentsel dönüşüm rüzgârı Türkiye'nin en değerli arazileri arasında gösterilen Esentepe Emekli Subay Evleri'nde bir ilki yaşattı. Müteahhitlerin peşine düştüğü ve daire başı milyonlarca TL'lik tekliflerin havada uçuştuğu bölgede site sakinleri bir araya gelerek kendi projelerini kendileri çizdi. Müteahhitlerin kendilerine önerdikleri projelerden daha kazançlı bir yol izleyen ev sahipleri, hem doğayı korudu hem de bölgelerine kurulmak istenen alışveriş merkezi (AVM) ve otel projelerine kapıları kapadı. Sitede oturan mimarlar tarafından hazırlanan çalışmada bin 500 konut yer alıyor. Ekolojik özellikleriyle hazırlanan projede 1960 yılında dikilen ve sayısı 10 bini bulan bütün ağaçlar korundu. İnşaatı hangi firmanın üstleneceği konusunda ise henüz bilgi verilmiyor. Esentepe Çevre Koruma ve Kültür Derneği öncülüğünde örgütlenen site sakinleri, projenin ev sahiplerinin ortak görüş ve istekleri doğrultusunda hazırlandığını ifade ediyorlar. Projenin mimarı Ertan Özen, 3 ay önce tamamladıkları projenin son derece çevreci olacağını söylüyor.
Sitede bugün 550 daire bulunduğunu anlatan Özen, "Bizim çizdiğimiz projede ev sayısı 1500'ü buluyor. Ancak hiçbir şekilde yeşil alan ihlali söz konusu değil. İçinde otel ve alışveriş merkezi de yok. Bu konuda herkesin görüşü alındı" diyor. Esentepe Çevre Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Zafer Şimşek ise, "Müteahitlerin projelerinde buranın düm düz edilip AVM ve otel yapılması vardı. Biz ise yeşili korunarak konut halinde kalmasını istedik. Bu nedenle kendi projemizi kendimiz çizdik ve çok ilgi gördük" diyor.
22 Mayıs 2011 tarihli Sabah Gazetesi’nde Metin Can imzasıyla yayımlanan habere göre; Emekli Subay Evleri uzun süredir müteahhitlerin kıskacındaydı. Son olarak araziye proje öneren isim ise Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu olmuştu. En büyüğü 90 metrekare olan evlere 1.5 milyon ile 2 milyon TL arasında nakit ödemeyi öneren Aşçıoğlu ile taraflar uzlaşamamıştı. Subay Evleri sakinleri, konunun parayla ilgili değil projenin beğenilmemesiyle ilgili olduğunu belirtiyorlar.
Emekli Subay Evleri hangi haberlere konu oldu?
Yaşar Aşçıoğlu'ndan, Emekli Subay Evleri'ne 2 milyon TL! (Emlakkulisi.com, 19 Nisan 2011)
Esentepe'deki Emekli Subay Evleri'ne paha biçilemiyor. Ev sahipleri, Yaşar Aşçıoğlu'nun 80 m2'lik her daire için önerdiği 1.5 ile 2 milyon lira arasındaki teklifi 'az' diyerek geri çevirdi. 80 m2'ye 1.5 milyonluk teklif az geldi.
Bir yandan kentsel dönüşüm rüzgârı diğer yandan müteahhitlerin çılgın projeleri merkezi bölgelerdeki konut sahiplerine zenginlik fırsatının kapılarını açtı. Hatta bu fırsat öylesine göz kamaştırıcı hale geldi ki müteahhitlerin milyon TL'lik teklifleri dahi geri çevrilir oldu. Bu örneklerden biri Esentepe'de Emekli Subay Evleri olarak anılan sitelerde yaşanıyor.
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, sitede oturanlara dairelerine karşılık ilk önce bir rezidans dairesi ve inşaat süresince kira masraflarını karşılamayı önerdi. Ancak bu teklifi rağbet görmedi. Bunun üzerine Aşçıoğlu, en büyüğü 90 metrekare olon 1960 yapımı evlere 1.5 milyon ile 2 milyon TL arasında nakit ödemeyi önerdi. Ancak bu teklifte de anlaşma sağlanamadı. Yeni projelerle ilgilediklerini ve kendilerine de birçok teklif geldiğini kaydeden Aşçıoğlu, Subay Evleri konusunda yaşananları da doğruladı. "Sitede oturanlara yeni daire ya da nakit ödeme üzerine birçok teklif sunuldu" diyen Aşçıoğlu, "Ancak anlaşmaya varılamadı. Tekliflerimin üstüne de ben çıkmam. Çünkü yanlış bir bilinç var. Konut sahipleri reel olmayan isteklerle geliyorlar" dedi.
Son dönemde gündemde olan imar değişikliklerinin insanlar tarafından rant olarak görülmeye başladığını söyleyen Yaşar Aşçıoğlu, bu durumun kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olduğunu belirtti. Subay Evleri sakinleriyse gelen teklifi değerlendirmek amacıyla bir komisyon kurduklarını belirtiyorlar. Arazinin İstanbul'un en değerli bölgesinde yer aldığını iddia eden konut sahipleri şunları ifade ediyor: "İçinde mimar avukat ve iktisatçıların yer aldığı bir komisyon kurduk. Kararı da bu komisyon verdi. Nakit ödemede arsa haklarımızdan vazgeçeceğimiz için ücret düşük geldi. Daha iyi teklifleri hak eden bir bölge burası." Öte yandan site içerisinde evini satmak istemeyen ve bu durumu bir gurur meselesi yapan ev sahiplerinin de bulunduğu ifade ediliyor.
Uçaksavar tamam, sıra Subay Evleri'nde (Emlakkulisi.com, 27 Mart 2012)
Teknik Yapı, Uçaksavar Sitesi'nin dönüşümü için start verdi. İlk kazma 2013 baharda vurulacak. Sırada Emekli Subay Evleri var.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan 'Kentsel Dönüşüm Yasası'nın Meclis'te görüşülmesi devam ederken, Teknik Yapı ve Etiler'deki Uçak Savar Sitesi Yönetimi ilk sivil kentsel dönüşüm projesi için resmi imzaları attı. 427 kat malikinin bulunduğu Uçaksavar Sitesi, imzalanan sözleşmeler sonrasında tamamen yıkılarak Teknik Yapı tarafından yeniden inşa edilecek. Projede ilk kazmanın 2013 baharında vurulması planlanıyor.
Esentepe'de Astoria'nın karşısında yer alan Emekli Subay Evleri 1. Kısım sakinleri ile de anlaşmaya varan Teknik Yapı, burada da sözleşme sürecini başlatacak. Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, dönüşüm projeleriyle ilgili konuştu.
Uçaksavar Sitesi Toplu Yapı Yönetimi Başkanı Fevzi Tezcan’da 2.5 yıllık süreçte katılımcı, demokratik ve şeffaf bir süreç işleterek, Türkiye’nin ilk sivil kentsel dönüşüm projesine imza attıklarını söyledi.