Türkiye’de 70’den fazla firmanın faaliyet gösterdiği sektördür. 14 milyar dolarlık büyüklüğe sahip Türk ev tekstili sektörü 2012 yılını 5 milyar dolarlık ihracatla kapattı. Sektör temsilcileri, TETSİAD şemsiyesi altında birleşiyor.
Türk ev tekstili sektörünün sayısal özeti nedir?
Sektörde 70'den fazla şirket faaliyet gösteriyor. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) 1991’de kuruldu ve başkanı Yaşar Küçükçalık. 1980'li yıllarda 130 milyon dolarlık tekstil ihracatı vardı Türkiye'nin. 2010 yılı verilerine göre bu ihracat 22 milyar dolara ulaştı. Ev tekstili sektörünün bu ihracat içindeki payı 5 milyar dolar.
Ev tekstili sektörü hangi ürünleri üretiyor?
Ev tekstili, tül perde, perde, döşemelikler, uyku ve yatak odası tekstilleri, mutfak ve yemek odası tekstilleri, banyo tekstilleri, güneş koruma sistemleri, balkon ve bahçe tekstilleri, halı ve zemin kaplamaları, duvar kaplamaları, dekorasyonlar ve proje hizmetleri ile otel tekstillerini kapsıyor.
Ev tekstili sektörü ihracatta ne durumda?
Türk ev tekstili sektörü, 2000-2010 arasında ihracatını yıllık ortalama yüzde 8,66 artırmayı başardı. Türkiye’nin bu alanda dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı olmayı başardığını vurgulayan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, 2023 ihracat hedefini ise 11 milyar dolar olarak belirlediklerini açıkladı.
Zaman Gazetesi’nin 30 Nisan 2013 tarihli haberine göre; 14 milyar dolarlık büyüklüğe sahip Türk ev tekstili sektörü 2012 yılını 5 milyar dolarlık ihracatla kapattı. Bunun 2,8 milyar dolarını kayıtlı ihracat, 2,2 milyar doları bavul ve sınır ticareti oluşturuyor. Avrupa’nın en büyük ev tekstili tedarikçisi konumunda olan sektörün hedefi 2023 yılında 11 milyar dolar ihracat yapabilmek.
Ev tekstili, tekstil ve konfeksiyon ihracatının ne kadarı?
Türkiye’nin 23,4 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatının yüzde 8,4’ü ev tekstili ürünlerinden oluşuyor. 160 ülkeye ihracat yapan sektör yan sanayiyle birlikte 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’nin ihracat rakamlarına göre ev tekstili ürünlerinde dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı olduğunu belirten Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, en çok ihracat yaptıkları ülkenin 695 milyon dolarla Almanya olduğunu söyledi.
Türk ev tekstili sektörünün 2000-2010 yılları arasında ihracatta yıllık ortalama yüzde 8,66 artış gösterdiğini ve Avrupa’nın en büyük tedarikçisi konumuna yükseldiğini ifade eden Küçükçalık, sektörün ağırlıklı olarak Almanya, Amerika, Fransa, Hollanda ve İtalya’ya ihracat gerçekleştirdiğini ve 2023 ihracat hedeflerinin 11 milyar dolar olduğunu kaydetti. Katma değeri yüksek ürünlere yöneldiklerini dile getiren Küçükçalık, “Maalesef katma değeri yüksek ürünler üretmekte istenilen seviyede değiliz. Ciro yapıyoruz ama katma değeri yüksek ürünlerle ciro yapmalıyız. Malı alıp düşük kârla satmanın bir getirisi yok.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 1995 yılında yeni marka ve tasarım kanunları uygulanmaya başladıktan ve sektör bilgi birikimini tamamladıktan sonra firmaların markalaşmaya başladığını vurgulayan TETSİAD Başkanı, Türk işadamlarının günümüzde yurtiçi ve yurtdışında konsept mağazalar açarak sektör yoluna devam ettiğini; artık Türk markalarının altına İstanbul yazıldığını, bunun da sektörün ülkeye karşı özgüveninin bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Türk ev tekstili neden tercih ediliyor?
Sektörün orta ve üst sınıf kalitede, seri ve parti imalat yapma yeteneğiyle Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Küçükçalık, şu bilgileri verdi: “Uzakdoğulu firmaların ürün kalitesini beğenmeyen gelişmiş ülkelerin tercihi Türkiye oluyor. Türkiye’den 160 ülkeye 2,8 milyar dolar kayıtlı ihracat, 2,2 milyar doları bavul ve sınır ticareti olmak üzere 5 milyar doları dış satım olarak gerçekleşti. Türkiye’de ev tekstilinde 750 bin eleman istihdam ediliyor. Yan sanayiyle birlikte sektörde 1 milyon kişi çalışıyor.” Avrupa’daki krizin sektörün ihracatını azaltmasına sebep olduğunu, ancak sektörün Avrupa’dan vazgeçmeyeceğini dile getiren Küçükçalık, “Avrupa’nın tamamen kendine has bir hayat tarzı var ve yaşadığı günü kurtarmaya çalışıyor. Yetinme ve doymuşluğun yanında aileler arasındaki parçalanmışlık Avrupa’yı krizin içine iten en önemli faktörler. Sektör olarak en önemli pazarımız olan Avrupa ülkeleriyle ticaretimiz devam edecek.” şeklinde konuştu.
Ev tekstili sektörünün meslek örgütü hangisi?
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD)
TETSİAD ne zaman kuruldu?
Türk Ev Tekstili Sektörü kökleri binlerce yıla dayalı bir gelenekten gelen, Anadolu topraklarında yaşamış birçok medeniyetin oluşturduğu kültür mirasına dayalı, güçlü bir sektördür. 1970’li yıllardan bu yana hızla makineleşmiş ve teknolojisini geliştirerek, uluslar arası arenada yadsınmayacak bir güce sahip olmuştur. 1980’den bu yana İhracatta patlama yaparak, kendini tüm dünya pazarlarında kabul ettirmiştir.
Sektörümüz, sivil toplum örgütlenmesine 1991 yılında başlayarak, dünya da bu alanda görülen yapılanmaya ayak uydurmuş, birçok uluslar arası kurumda temsil edilerek, sesini duyurmuştur.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği adıyla organizasyonunu geliştirerek, binden fazla üyeyle yapılanmasını büyütmüş, sektörümüzün tek sesi olarak, örgütlü yapısını sürdürmektedir.
Ev tekstili sektörünün fuarı var mı?
Dünyanın en büyük ikinci ev tekstili fuarı İstanbul Evteks bu yıl 19. kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Evteks Fuarı 15-19 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul CNR EXPO'da düzenlendi. Fuarın açılışını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı. Açılışta konuşan Babacan, tekstilin kendi baba ve dedesinin de mesleği olduğunu, bu nedenle fuarda kendini evinde gibi hissettiğini söyledi. Ali Babacan'ın tekstilci babası Hilmi Babacan, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri Derneği TETSİAD'ın hazırlattığı 'Sultanhamam' isimli belgeselinde görüşüne başvurulan duayen işadamları arasında yer alıyor.
Ali Babacan, Evteks’te neler söyledi?
Düzenlenen İlk Evteks fuarında sadece 69 katılımcıya sahip olduğunu hatırlatan Babacan, açılışını yaptığı 19.Evteks'te ise bin katılımcının yer aldığına dikkat çekti. Babacan, "Bu fuarlar Türkiye'nin ve ev tekstili sektörünün nereden nereye geldiğini gösteren en iyi örnekler. Bir zamanlar 'tekstil sektörü ölecek mi, Türkiye tekstili bırakmalı mı?' tartışması çok yaşandı bu ülkede. Ancak işini iyi yaptıktan, değişen dünyaya ve şartlara ayak uydurduktan sonra başarının nasıl devam edeceğini bütün dünyaya ispatladık." dedi.
Tekstil sektörünün 10 yıl önceye kıyasla çok farklı olmasına rağmen Türk sanayicisinin gelişmelere ayak uydurmadaki becerisinden övgüyle söz eden Babacan şunları söyledi: "Tekstil kabuk ve teknoloji değiştirdi. Ürün olarak artık dünyada ne üretiliyorsa, en gelişmiş teknoloji ne ise o Türkiye'de var. Artık fuarlara gittiğimizde 'bu adamlar bunu ne güzel, nasıl yapıyor' demiyoruz. 'Bunlar ne ki, ben daha iyisini yaparım. Daha kalitesini daha ucuza yapıp, dünyaya satarım' düşüncesiyle fuara bakıyorlar."
Fuarlarda özellikle alım heyetlerinin Türkiye'ye getirilmesinin önemine vurgu yapan Ali Babacan, "Bu işler ‘biz dükkan açalım da gelen gelir' şeklinde ilerlemiyor. Uğraşmak ve adam adama markaj gerekiyor. İşte bunu da öğreniyoruz. Birçok alanda ihracatımız hızla artıyorsa bunda fuarcılığın çok büyük katkısı var." diye konuştu.
Türkiye'nin dünyanın en büyük dördüncü ev tekstili ihracatçısı olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye, ev tekstilinde dünyada yüzde 4,4'lük bir paya sahip. Buna Laleli bavul ticaretini ne kadar katabiliyoruz emin değilim. Muhtemelen yüzde 4,4'ün üzerinde bir ticaret söz konusu." dedi.
Türk ev tekstilinin geldiği noktanın iyi olduğunu belirten Babacan, ancak daha ileriye gitmesi için Ar-Ge ile geliştirilmiş yüksek teknolojili ürünler ile markalaşmaya önem vermesi gerektiğini söyledi. Babacan, "Eskiden reklama verilen paraya çöpe atılan para olarak bakılırdı. Ama daha sonra markalaşmanın bir yatırım olduğu gerçeğini Türkiye de öğrendi. Geçenlerde bir söz duydum; 'Marka nedir? Marka verilen sözdür. Peki iyi marka nedir? Tutulan sözdür' Bu söz aklıma yattı. Malınızın arkasında duruyorsanız işte o zaman iyi markasınız demektir. İşte bu marka ve yüksek katma değerli üretim konusunu ihmal etmememiz lazım." dedi. Kendi gençlik yıllarında sektörde iş yapma hevesi olduğunu ama kaliteye gelince çok büyük sorunlar yaşandığını ifade eden Babacan, "İhracat Türkiye'ye kaliteyi öğretti." dedi.
TETSİAD iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Adres: Meclis-i Mebusan Caddesi Koçarslan İşhanı No:71/4 Fındıklı 34427 Beyoğlu / İstanbul
Telefon: +90 212 292 04 04
Fax: +90 212 292 23 04
Web: www.tetsiad.org