Günlük veya haftalık ev kiralama sektörünün temsilcisi olan dernek. Ev Turizmi Derneği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenciler için “Kızlı erkekli evlerde, apartlarda kalıyorlar” şeklindeki açıklamasının ardından apartlara yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen polis baskınlarıyla gündeme gelmiştir.
Ev Turizmi Derneği ne zaman kuruldu?
Ev turizminin son yıllarda hızlı gelişmesi, birtakım kalite sıkıntılarını da gündeme getirmiştir. Sektörün yasal tanımının olmaması, işletmeleri gri bir alanda faaliyet göstermek zorunda bırakmış, tanımlı denetim mekanizmalarının olmaması bazı kötü işletmelerin başıboş kalması sonucunu doğurmuştur.
Ev Turizmi Derneği, sektör temsilcilerinin 2 yıla yayılan katılımcı hazırlık süreci sonunda Kasım 2013’te kurulmuştur.
Ev Turizmi Derneği’nin amacı nedir?
Derneğin birincil amacı, sektörü yüksek standartlara kavuşturmak, kalite belgesi oluşturarak öz denetim sağlamak, işletme-müşteri-kamu yönetimi üçgeninde hak ve sorumlulukları gözetmektir. Dernek tüzüğü bu amaçla oluşturulmuş, halen işini sorumlulukla yapan işletmeciler tarafından kabul edilmiştir.
Ev Turizmi nedir?
Ev turizmi en genel tanımıyla, kendi seyahatlerini düzenlemek isteyen gezginlere kısa dönemli ev kiralanmasıdır. Gezginlerin kalacakları kentlerde birkaç günlüğüne dahi olsa oralı gibi hissetmelerini sağlamak öncelikli amacıdır. Dünyada uzun yıllardır var olan ev turizmi, Türkiye’de de son yıllarda gelişip ayrı bir sektör konumuna ulaşmıştır.
Ulaşım ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi, gelir dağılımının iyileşmesi ve tatil hakkının kitlelere yaygınlaşması, turizm pazarını tüm dünyada büyütmektedir. Büyüyen turizm pazarında talepler çeşitlenmekte, tatil ve konaklama anlayışında da birbirinden farklı alt-pazarlar / segmentler oluşmaktadır.
Ekonomik paket turlar, kitle turizmi ve buna uygun konaklama talepleri artarken, bu tercihin tamamen dışında, kitle turizmini tercih etmeyen, bireysel arayışlar da artmıştır. Ev turizmi, öncelikle kültür turizmi için seyahat eden, gittiği kentin tarihi dokusu içinde ev, daire, vb kiralayarak oralı gibi hissetmek isteyen, oranın yerlisi gibi alışveriş yapmayı tercih eden ve çoğunlukla kendi seyahatini bireysel olarak düzenleyen gezginlerin ihtiyacını karşılamaktadır. Başka bir deyişle, ev turizmi hedef kitlesi ile otel turizmi hedef kitlesi örtüşmemekte, tamamen farklı tercihleri olan turistlerdir. Bu bağlamda ev turizmi, otellere alternatif değil, farklı konaklama ve gezme tercihi olanların ihtiyacına yanıttır.
Ev turizminin katkıları nelerdir?
Ev turizmi en genel tanımıyla, kendi seyahetlerini düzenlemek isteyen misafirlere kısa dönemli ev ve oda kiralanmasıdır. Misafirlerin kalacakları kent veya köyde, birkaç günlüğüne dahi olsa oralı gibi hissetmelerini sağlamak öncelikli amacıdır. Dünyada uzun yıllardır kullanılan bu sistem, teknolojinin de devreye girmesiyle, Türkiye’de de ayrı bir sektör haline gelmiştir. Ev Turizmi sürdürülebilir ve dört mevsim turizm anlayışını benimsemiştir. Ev turizminin yapısal olarak aile işletmeleri ve pansiyonlara benzetilmesi, otellere alternatif anılmasına neden olmuştur; ancak bu turizm biçimi tamamen farklı bir yaşam biçimidir.
Ev turizmi müşterileri, geldikleri ülkeye yüksek katma değer sağlarlar ve döndüklerinde, kaldıkları ülkeyi kültürü ile birlikte anılarında götürerek kitle turizmi müşterilerinden çok farklı müşteriler olarak apayrı bir pazar segmenti oluştururlar.
Ev turizminin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi ise henüz denetleyecek bir merciye bağlı olamamasıdır. Bu nedenle ev turizmini belgelendirecek, standartlarını yüksek tutacak bir kurumun oluşturulması öncelikli ihtiyacıdır. Ev Turizmi Derneği’nin öncelikli amacı da Ev Turizmi meslek etik ve standartlarını belirleyip, korumaktır.
Ev Turizmi Derneği’nin kurucuları kimlerdir?
Ev Turizmi Derneği’nin kuruluş tüzüğünün 4’üncü Maddesi’nde belirtilen kurucuların isimleri ve haklarında detaylı bilgiler şunlardır;
ALİ RIZA DANIŞ
Bağlı olduğu doğum yeri:Beşiktaş İstanbul
Doğum tarihi:18.10.1952
İkametgah Adresi: Tarabya Mahallesi, Postacı Halil Sokak No:3/1
Sarıyer 34457 İstanbul
Müessese: Neta Yatırım Turizm Eğitim ve Danışmanlık Hiz. Ltd.
Mesleği:Yönetici
2-ERDOĞAN ALTINDİŞ
Bağlı olduğu doğum yeri: Akmescit Kayseri
Doğum tarihi: 15.01.1963
İkametgah Adresi: Camekan Sokak no:5/13 Kuledibi/Beyoğlu
Müessese:GALATA MİMARLIK DEKORASYON VE TURİZM SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
Mesleği:Mimar
3-DERVİŞ İMİRZALIOĞLU
Bağlı olduğu doğum yeri: Ankara/Bala,Üçem
Doğum tarihi: 4 Mart 1969
İkametgah Adresi: Atatürk Mah. Sedef Cad. Ata 3/2 Daire:145 Ataşehir
Müessese:Derviş İmirzalıoğlu
Mesleği:Mühendis
4-EMİR CAN KOCAOĞLU
Bağlı olduğu doğum yeri:Bakırköy/İstanbul
Doğum tarihi:01.02.1985
İkametgah Adresi: Şahkulu Mahallesi Kumbaracı Yokuşu No:37 Beyoğlu
Müessese:B Dekorasyon Bülent Ergin Güngör
Mesleği:Yönetici
5-IŞIL HACIARİFKAPTANOĞLU KARABABA
Bağlı olduğu doğum yeri:Maltepe İstanbul
Doğum tarihi:06.06.1975
İkametgah Adresi: Reşitpaşa Mahallesi Balçiçeği Sokak 15 Sarıyer/İstanbul
Müessese: Mesken İstanbul Mehmet Soner Karababa
Mesleği: Turizmci
6-ABDÜLKADİR AKKUŞ
Bağlı olduğu doğum yeri:Bozüyük/Eskişehir
Doğum tarihi:27.08.1977
İkametgah Adresi:Firuzağa Mahallesi Kadirler Yokuşu 64/3 Beyoğlu/İstanbul
Müessese: AFG Konut ve Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ.
7-NECDET BEZMEN
Bağlı olduğu doğum yeri: Şişli İstanbul
Doğum tarihi:15.12.1955
İkametgah Adresi: Pelesenk sok 10, daire 3, Beyoglu, İstanbul
Müessese: Istanbul Apartments Yapi ve Turizm A.Ş.
Mesleği:Yönetici
8-ŞEBNEM İKİIŞIK
Bağlı olduğu doğum yeri:İstanbul
Doğum tarihi:28.01.1976
İkametgah Adresi: Tomtom Mahallesi Kaymakam Reşat Bey Sokak No:5 Beyoğlu / İstanbul
Müessese: Beta Konut Istanbul Tur. İnş. Ve Tic. Ltd.Şti.
Mesleği:Görsel Sunum Tasarım
9-TEKİN ALDEMİR
Bağlı olduğu doğum yeri: Würselen/Almanya
Doğum tarihi:11.12.1971
İkametgah Adresi: Şahkulu mahallesi, Küçük Hendek Caddesi 15 daire 3, Beyoğlu Istanbul
Müessese: Short Stay Group
Mesleği:Yönetici
Ev Turizmi Derneği’ne sıkça sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
Ev turizmi ekonomik bir konaklama alternatifi midir?
Kiralanan ev/daire bir grup tarafından kullanıldığında maliyet ucuzlayabilir, ancak günümüzde kitle turizminin sunduğu otel paketleri kadar ucuz da olmayabilir.
Ev turizmi müşterisi ucuzcu turist midir?
Hayır, kesinlikle değildir. Ev turizminin esas tercih nedeni konaklama maliyetinde ucuzluk değil “yaşam tarzı”dır. Aslında bu şekilde gelen bir turist, kitle turizmi ile gelen ortalama otel müşterisinden çok daha fazla harcama yapar. Çünkü tercih ettiği yaşam tarzı gereği yerli esnaftan alışveriş yapmayı, dışardaki restoran, vb’ de yemek yemeyi yaptığı gezinin bir parçası sayar. Sonuç itibariyle ev turizmi yüksek katma değer üretir.
Ev turizmi bir trend ya da moda mıdır? Sürdürülebilir bir model midir?
Hayır bir trend ya da moda değildir. Bu tarz turizm yıllardır var ama artık özellikle internet ve daha ucuz ulaşım nedeniyle hem hızlı büyüyor hem de varlığı fark ediliyor. Öte yandan ev turizmi gerçek anlamda “sürdürülebilirlik” özelliğini taşıyan bir ekonomik faaliyettir. Çünkü her şeyden önce yereldir, nispeten küçük ölçeklidir ve yerel kaynakları kullanır. Doğrudan ya da dolaylı yerel istihdam sağlar.
İşletmeler halen geçerli olan konaklama ruhsat türleri için neden başvurmuyor ya da otel statüsünde çalışmıyorlar?
Halen geçerli olan tanımlar ev turizmini kapsamadığı gibi, öne sürülen koşullar bunu imkansız kılıyor. Örneğin yangın merpeni en büyük sorunlardan biri. Bu evlerin/dairelerin aynı sokaktaki diğer evlerden, binalardan farkı yok. Kullanımları daha kalabalık, büyüklükleri daha fazla değil. Kaldı ki kimi durumlarda işletme merpen yapmak istese Anıtlar Kurulu izin vermiyor, kimisinde fiziksel kısıtlar var.
Peki işletmeler bizi bırakın sadece kiralık ev gibi çalışalım mı istiyor?
Hayır, Ev Turizmi Derneği bir çok açıdan gereken denetim ve standardı (yangın vb. güvenliği, emniyet kayıt sorumluluğu, maliye yükümlülüğü, vb.) ilgili yetkililerle birlikte oluşturalım ve tanımlanan çerçevede denetlenmeye açık olalım istiyor.
Günlük, hatta saatlik kiralamadan doğan rahatsızlıklar konusunda ne yapacaksınız?
Ev Turizmi Derneği kendi tüzüğüne en az 2 günlük kiralamayı uyulması zorunlu üyelik şartı olarak koyuyor. Bize gelen konuklarımızı buralı gibi yaşatma vaadimizi, buralı insanların da rahatsız olmayıp tersine benimseyecekleri şekilde yürütme gereğine inanıyoruz.
Ev turizmi için gelen konuklarınızın genelde tepkileri nasıl? Memnunlar mı?
Bu sektörün belki de en önemli farklarından birisi gelen müşteriyle kurulan doğrudan ilişkidir. Ev turizmini tercih eden gezginler ev sahibiyle, işletmeciyle ahbaplık yapmayı, ülkenin, kentin kültürünü anlamada en önemli yol olarak görürler. Bu nedenle buradan, kitle turizminin dışında, çok özel bir gezi deneyimlemenin mutluluğu ile ayrılır, ülkelerinde kentimizin gönüllü elçileri olurlar. Çoğu tekrar gelmenin ya da yakınlarını yollamanın planını yaparlar.
Ev turizmi emlak piyasasını nasıl etkiliyor?
Kültür turizmi yapan gezginlerin kentin özellikle tarihi mekanlarını tercih etmesi bir faktör. Öte yandan, aynı gayri menkulün, köhne bir şekilde kiraya verilmesindense yenilenip, hizmetle birlikte katma değeri yüksek olarak işletilmesi ise diğer önemli faktör. Tabii bu katma değerin en önemli kısmı doğru işletme ve pazarlama.
Ev Turizmi Derneği hangi haberler konu oldu?
Polis apartlara baskın yapıyor iddiası (Milliyet Gazetesi, 07 Kasım 2013)
Ev Turizmi Derneği, son bir hafta içinde sadece Galata’da toplam 48 apart, stüdyo daire ve kısa dönem kiralık eve operasyon yapılarak kapatıldığını söyledi.
Dernekten yapılan açıklamada “Galata’da son bir haftadır polis, zabıta, maliye ve SGK’dan oluşan yaklaşık 20 kişilik gruplar apartlar, butik oteller ve benzeri ev turizmi yapan şirketlere denetleme yapıyor. Bu, durumu olağandan çıkaran ise üslup. Civardaki evlerin zilleri çalınıyor, orada da turistlerin kalıp kalmadığı kontrol ediliyor. 48 işletme kapatıldı” denildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise, SGK, Maliye ve belediye ekiplerinin polis güçleriyle birlikte hareket ettiğini, çok sayıda öğrencinin ve turistin eşyalarını toplayarak dışarı çıkartıldığını söyledi. Tekin, “Beyoğlu’nda son günlerde polis Hitler dönemini hatırlatır şekilde apart otel ve kiralık odalara operasyon yapıyor. Sayın Başbakan’ın cümleleri üzerine kamu görevlileri gece yarısı işletmeleri basıyor. Ruhsatsız oldukları gerekçesiyle kapatılıyorlar ama devletin mazereti çoktur. 20 yıldır oradalar ve ruhsatları yoktu. Bu açıklamalardan sonra neden harekete geçildi?” dedi.
Ev Turizmi Derneği’nin iddia edilen polis baskınları hakkında açıklaması nedir?
Derneğin internet sitesinde yer alan açıklama şöyle;
“Son günlerde Beyoğlu ilçesi içinde yer alan, medyada yaygın olarak “apart” veya “apart otel” denilen işletmeler, belediye, maliye, SGK ve emniyetten oluşturulan, yaklaşık 20 kişilik ekiplerce baskına uğramakta ve mühürlenmekteler. Bu baskınlar adeta ağır suç işlenen yer baskınlarına benzemekte, çalışanlar kadar orada kalan turistler de terörize edilerek sokağa atılmaktalar. Ev turizmi olarak tanımladığımız işletmelerimiz, tamamen bizim istemimiz dışında gündeme gelen “ahlak” tartışmasına da çok haksız olarak malzeme yapılmakta. Konuyu bilen, bilmeyen hakkımızda fikir beyan etmekte, “merpen altı”, “fuhuş mekanı” gibi çirkin sıfatlarla bütün bir sektörü töhmet altında bırakmaktalar.
Bizler, Ev Turizmi Derneği kurucusu ve üyeleri olarak, vergisini veren, kalite önceliği olan, ülkesine, çevresine duyarlı insanlarız. Yaptığımız iş kesinlikle ne yasa dışıdır ne de gayri meşrudur. Turizm pazarında tamamen kendine özgü hedef kitlesi olan ev turizmi, bütün dünyada uzun yıllardır var olan bir Pazar segmentidir. Kitle turizminden uzak durması, kendi seyahatini kendi organize etmesi ve en önemlisi gittiği ülkede oralı gibi yaşama arzusu bu profili klasik otel müşterisinden ayırır. Bu profil, kitle turizminin aksine ucuzcu olmayıp, esnafa, yan hizmet sektörlerine ciddi katma değer sağlayan, ortalama harcaması yüksek bir turist profilidir. Derneğimiz üyesi işletmelerin müşterileri %90+ batılı kültür gezginleridir. Buradan döndüklerinde kentimizin, ülkemizin gönüllü elçileri olurlar.
Ev turizmi, halen geçerli mevzuat tarafından kapsanmamaktadır. Belediye’ye konaklama tesisi ruhsatı için başvurulduğunda önümüze birçok engel çıkmakta, bu nedenle işletmelerin tamamına yakını ruhsatsız çalışmaktadır. Hukuki açıdan gri bir alanda olduğumuzu söylemek yanlış olmaz. Bu denetimsiz alanda, bir takım yerlerin günlük, hatta saatlik kiralama yaptığı ve bunun şikayetlere neden olduğu biliniyor. Bu tarz mekanların daha çok merkez dışında, çok katlı binaların yoğun olduğu bölgelerde bulunduğu da bir başka gerçek. Öte yandan demokratik hukuk devletinde hak, sorumluluk ve özgürlükler tüm bireyler için yasalarla teminat altına alınırken, herhangi bir kesimin hassasiyeti başkalarının haklarının çiğnenmesine gerekçe olamaz.
Dernek üyeleri olarak bizler, sektörün tanımlı bir statüye kavuşmasını istiyoruz. Ev turizminin kendine özgü ruhsatlandırma ve denetim süreçlerinin oluşturulması için ilgili ve yetkili mercilerle çalışmaya, katkıda bulunmaya hazırız. Dernek tüzüğümüzle bizler zaten şimdiden kendimizi birtakım kalite standartları ile bağlıyoruz. Örneğin asgari kira süresini 2 gün olarak belirleyip, fuhuş amaçlı kullanımı bertaraf ediyoruz. Kaldı ki bizim müşterilerimiz haftalar hatta aylar öncesinden rezervasyon yapan yabancılar. Yerel ve/veya merkezi yönetimde, konu ile ilgili yapılacak her türlü yönetmelik, yasa ve düzenleme çalışmalarında sektörü temsilen muhatap alınmayı ve bu çalışmalarda katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Uygun ruhsatlandırma ve denetleme mekanizmaları kuruluncaya kadar da, ruhsat dışında hiçbir eksiği olmayan işletmelere yeterli süre verilmesini talep ediyoruz. Aksi taktirde işletmeler ve çevre esnafı büyük ve haksız bir mağduriyete uğrayacaklar, sokağa konan turistler ise ülkemiz için çok kötü bir itibar kaybı yaşatacaktır. Öte yandan açılacak davalar, idare veya davacı herkes için ciddi bir kaynak israfına da neden olacaktır. Bütün bu yanlışlardan bir an önce dönülmesini dilerken, her türlü yasal hakkımızı saklı tutuyoruz.”
Ev Turizmi Derneği iletişim ve ulaşım adresleri nelerdir?
Adres: Galata Kulesi Sokak No:3/2 Kuledibi / Beyoğlu / İstanbul
Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura