Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Fore kazık

Fore kazık, zemini uygun olmayan, sağlam olmayan yerlerde zemini iyileştirmek için kullanılan sisteme denir. Nuruosmaniye Camii'nin Türkiye'nin ilk fore kazık kullanılan binası olduğu ortaya çıktı.



Fore kazık nedir, yapım aşamaları nasıldır?


Fore kazık, sağlam olmayan zeminlerde kullanılır. Yapı yüklerini sağlam zemine ulaştırmak amacı ile kullanılan bir sitem olan fore kazık, 65-80-100-120 cm çaplarında imal edilir.

Fore kazık

Fore kazıkların yapım aşamaları şu şekilde gerçekleşir:


-Zeminin istenilen kota kadar istenilen çapta açılması. 

-Demir donatının kuyuya indirilmesi. 

-Beton dökmek için hazırlık amaçlı Tiremie borusunun indirilmesi. 

-Betonun tiremie borusu aracılığı ile dökülmesi. 

-Tiremie borusunun ve varsa kılıf borusunun(keson, casing) çekilmesi. 


Fore kazık makinaları iki başlıktan oluşur. Bunlar; Bage ve Auger. Bage, işlemin yapılacağı zeminde su bulunması durumunda devreye girer. Auger ise matkap veya vidaya benzeyen ortamdaki zemini almaya yarayan aparattır. 

Fore kazık

Fore kazık uygulaması nasıl yapılır?


-Projeye uygun olarak seçilen donatılar, makinanın yardımıyla kuyuya indirilir. 

-Donat yerleştirildikten sonra tiremie boruları ard arda yerleştirilir. Tiremie borularının en üste kalan kısmına beton dökümünde yardımcı olacak bir huni takılır.

-Beton dökülür ve döküm işlemi tamamlandıktan sonra tiremie borusu çekilir.


Fore kazık yönetmeliğinde nelerden bahsediliyor?


1.Çalışma sahasının düzgün bir şekilde seçilmesi gerekiyor. Çalışma yapılacak alet ve makineler hazırlanarak, batmayacak şekilde hazırlanmalıdır. 

2.Zemin bilgileri ve uygulama alanları sorunları tanımlanış ve çözümlenmiş olması gerekir. 

3.Yer altı ve yer üstü engellerin kaldırılması gerekir. PTT hatları, elektrik kabloları, doğalgaz akımı, su boruları gibi.

4.Kazıkların yerleştirilmesi için ölçüm yapılmalı ve bu alanlar işaretlenmelidir. 

5.Delme işlemi, zemin özelliklerine uygun bir şekilde gerçekleşmelidir.

6.Son olarak ise fore kazık uygulaması yapıldıktan sonra tüm işlemlerin raporlaması yapılmalıdır.


Fore kazık uygulaması nerelerde kullanılır?


1.Derin temel uygulamalarında kullanılır. Taşıma gücü çeken ve farklı zeminlerde oturan temellerde uygulanan bir sistemdir. Özellikler bina ve köprü yapımlarında ayrıca viyadük ve barajlarda fore kazık sistemine geçilmiştir.


2.Yer altı su seviyesinin yüksek olduğu durumlarda fore kazık sistemine başvurulur. Baraj inşaat yapımında yaygın bir uygulamadır. Suyun temele, betona ulaşmasını engellemek için kullanılır. 


3.Heyelan, toprak kayması,  deprem, gibi sorunlarda kullanılan fore kazık, karayolu ve demir yolu yapımlarında uygulanır.


4.İnşaat ve çevre güvenliği için, temelin belli bir derinliğin altına girmesi durumunda bu sistem uygulanmaya başlanır.

 

5.Genelde deprem sonrası, bazı yüzeylerde oturma sorunu yaşayan temeller için kullanılır. 


Fore kazık sistemini hangi markalı konut projeleri kullandı?


Deprem bölgesi olan ülkemizde son yıllarda çok fazla konut projesi yapılmaya başlandı. Bu projelerin ne kadarı depreme güvenli, inşaat firmaları hangi sistemleri kullandı, depreme yönelik ne gibi çalışmaları oldu anlatılıyor.

Fore kazık sistemi de depreme karşı alınan önlemlerden biridir. Buna göre fore kazık sistemi kullanan firmalar şöyle:


-Varyap Meridian

-Park Yaşam Mavişehir projesi

-Gül İnşaat Vista projesi

-The İstanbul Veliefendi

-Crown Deluxe

-TOKİ

-Mira Park

-Selenium City

-İsthanbul Evleri


Nuruosmaniye'nin 255 yıllık sırrı neydi? 


Nuruosmaniye Camii'nin restorasyonunda iki önemli sır gün yüzüne çıktı. Caminin 8.5 metre derinine inilen çalışmalarda 255 yıllık tarihi caminin altında 825 metrekare kullanım alanlı, 2 bin 42 metrekare büyüklüğünde bir alana ulaşıldı. Caminin altında Türkiye'nin ilk fore kazık sistemine ulaşıldı.


Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Nuruosmaniye Camii'nde 17 milyon TL'lik bütçeyle yaptırdığı restorasyon; mimarlık tarihi açısından çok önemli 2 sırrı günyüzüne çıkardı.


Fore kazık


Habertürk gazetesinin haberine göre, Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası kabul edilen ilk barok cami Nuruosmaniye'de Türkiye'nin ilk fore kazık sistemine ulaşıldı. Restorasyon ekibi, bunun sevincini yaşarken 'Osmanlının Nuru' diye bilinen Nuruosmaniye Camii'nde çalışmalar gerçek anlamda derinleştirildi.


Caminin altından tam 420 kamyon balçık çıkarılarak, 8.5 metre derine inildi. 255 yıllık tarihi caminin altında şimdiye kadar hiç kimsenin bilmediği; 825 metrekare kullanım alanlı, 2 bin 42 metrekare büyüklüğünde bir alana ulaşıldı. 12'si oda toplam 19 bölme ve halen işlev gören bir kuyuya ulaşıldı.



Vakıflar Genel Müdürlüğü camiyi, 2 yıl önce restorasyona aldı. Aslına uygun restorasyon için Prof.Dr. Füsun Alioğlu, Prof.Dr. Feridun Çılı, Doç.Dr. Ahmet Güleç ve Yard. Doç.Dr.Ahmet Vefa Çobanoğlu'ndan Süleymaniye Bilim Kurulu oluşturuldu. Restorasyon için şimdiye kadar toplam 17 milyon ödenek ayrılırken, ortalama 20 milyon TL'ye tamamlanması ve 2014'de tamamen bitirilmesi hedefleniyor.


Bir su sarnıcına da benzeyen yapı topluluğu içerisinde revaklı avlunun tamamını içerisine alan 12 oda dahil 19 ayrı bölümden oluşan sütunların yer aldığı ve Yerebatan Sarnıcı'na benzeyen bir yapı topluluğuna ulaşıldı.


'MÜZE OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR'


Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem:


"Nuruosmaniye Camii'nin altında bir Nuruosmaniye daha var. Cami yapısı gibi bir yapı topluluğu daha ortaya çıktı. Asırlar önce depreme karşı radye temel kullanılmış. İlk kez ulaşıldı. Sütunlar, bölmeler ve bir de su toplama kuyusu var. Su terazisi gibi olan kuyu bugün de işlevini görüyor. Mahmutpaşa Cami civarında bir çeşmeye hatta Haliç'e kadar ulaşan bir drenaj sağlıyor. Sultanahmet Camii'nin restorasyonu sırasında da röntgenini çektik. Böyle bir yapı topluluğu yoktu. Bir camii altında ilk kez böyle bir yapıya ulaştık. Müze olarak da değerlendirilebilir."


'KAPALIÇARŞI, NURUNU KAÇIRMIŞ'

Vakıflar 1.Bölge Müdürü İbrahim Özekinci:


"Kapalıçarşı tadilat geçirirken, molozları camiye dökülmüş. Dış mekanda yine Kapalıçarşı yangınlarıyla çıkan karbonlar caminin her yerine yapışmış, simsiyah olmuştu. Nuruosmaniye'nin adeta nuru kaçmıştı. Mikro kumlamayla temizlendi. Çalışmalar sürüyor."



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016