Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Galata Kulesi

İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’ndeki Galata Mahallesi’nde bulunan kuledir. Galata Kulesi’nin ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber; kuleyi onaran ve bugünkü halini veren Cenevizliler’le birlikte anılmaktadır. Hezarfen Ahmet Çelebi kanat takarak İstanbul Boğazı’nın karşı kıyısındaki Üsküdar’da son bulan uçuşunu buradan başlatmıştır.



 Galata Kulesi
Galata Kulesi


Galata Kulesi’ni havadan izlemek için tıklayın!


Galata Kulesi’nin tarihçesi nedir?


Galata Kulesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Kule’nin İsa’dan sonra 507 yılında imparator Iustinianos zamanında inşa edildiği idda edilmektedir. Aynı zamanda Cenevizliler tarafından İsa Kulesi, Bizanslılar tarafından Büyük Kule olarak anılan yapıya, günümüzdekine yakın şeklini, 1348 yılında Cenevizliler vermiştir. 1509 depreminde büyük zarar gören Kule, devrin ünlü Osmanlı mimarı Hayrettin tarafından onarılmıştır. Ayrıca; Kule, Kanuni Dönemi’nde Kasımpaşa Tersanesi’nde çalıştırılan mahkûm işçiler için hapishane olarak da kullanılmıştır.16 yy.ın sonlarında ise; müneccimbaşısı Takıyeddin Efendi, Kule’nin tepesine bir rasathane kurmuştur. Bir dönem bu şekilde kullanılan Galata Kulesi, 3. Murat tarafından kapatılır ve Kule tekrardan hapishaneye dönüştürülür.



Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesi’nden ne zaman uçtu?


4. Murat zamanında 1638 yılında; Hezarfen Ahmet Çelebi, kollarına kanat takarak, Galata Kulesi’nden Üsküdar’a o meşhur uçuşunu gerçekleştirir. 17 yy.a doğru mehterhane takımına ev sahipliği de yapan Kule; 1717den sonra artan İstanbul yangınlarıyla baş edebilmek için yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Ama ne yazıktır ki Kule 1794 senesi kendisi de yanmaktan kurtulamamıştır.



Galata Kulesi, hangi onarımlardan geçti?


Üçüncü Selim zamanında; Galata Kulesi onartıldıktan sonra, Kule’nin üst katına bir cumba eklenir.1831’de kule bir yangın daha geçirir. Bu sefer 2. Mahmut; Kule’nin üzerine iki kat daha çıkar ve külah biçiminde olan ünlü dam örtüsüyle Kule’nin tepesi kapatılır. O dönem onarımla alakalı olarak, Pertev Paşa’nın bir de yazıtı Kule’ye yerleştirilir. 1875 yılında kuvvetli bir fırtınadan sonra, Kule’nin tepesindeki külahımsı çatı uçar ve daha sonra 1960 yılında tekrardan onartılır. Günümüzde, Kule özel bir şirket tarafından sadece turistik amaçlı işletilmektedir. 7 katı asansörle, 2 katı da yürüyerek çıkıp, Kule’nin en üst katındaki restoranın içinden geçtikten sonra, Kule’yi çepeçevre saran balkona ulaşılır. Bu balkonun sunduğu İstanbul ve Boğaziçi zarafetine doyum olmuyor.

Bina, son olarak 1964'de onarım görmüş ve 1967'de yeniden kullanıma açmıştır. Galata semti, her gün yeniden keşfedilmeyi, yapraklarının daha sık karıştırılmasını bekleyen bir tarih kitabı gibidir.

 


Galata Kulesi’nin manzarası nedir?


Haliç’in, tarihi İstanbul’un, Boğaziçi girişinin ve Asya yakasının benzersiz manzarası en muhteşem şekilde Galata Kulesinden görülür. Limanı ve şehri gözetlemek gayesi ile kurulan kule değişik amaçlarda asırlarca kullanıldıktan sonra, günümüzde de orijinaldeki gibi, manzarayı seyretme işi görmektedir. Asansör ile çıkılan kulenin üst iki katı restaurant ve gece kulübü olarak organize edilmiştir. Buralardan ve panorama terasından İstanbul’un görünümüne doyum olmaz. Buraya özgü atmosfer ve güzel bir manzarada, oryantal dansözler, folklor ekipleri, şarkıcılar ile renkli İstanbul geceleri yaşanır.   

 


Galata Kulesi’nin boyutları nelerdir?

   

Günümüzde Galata Kulesi’nin yüksekliği 66,90 metre, dış çapı 16.45 metre, iç çapı ise 8.95 metredir. Duvar kalınlığı da  3.75 metre civarındadır.    



Galata Kulesi giriş ücretleri 2013 yılında kaç TL’dir?


Galata Kulesi 2013 yılı giriş ücreti yerli ziyaretçiler için 6,5 TL, yabancı ziyaretçiler için ise 13 TL'dir. Öğrenci indirimi veya müze kart kullanılamamaktadır.



Galata Kulesi’nin restorasyonu için ne zaman düğmeye basıldı? 


İBB Meclisi Rumeli Hisarı ve Galata Kulesi'nin restorasyonu için gereken bütçenin İl Özel İdaresi'nden alınmasına onay verdi...


Emlakkulisi.com’un 17 Şubat 2013 tarihli haberine göre; İstanbul'un simge eserlerinden olan Rumeli Hisarı ve Galata Kulesi'nin restorasyonu için gereken bütçenin İl Özel İdaresi'nden alınmasına İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisi onay verdi. Rumeli Hisarı ile birlikte Hisariçi Türk Mahallesi'nin bir bütünlük içinde korunması ve kültürel fonksiyonel amaçlarla kullanılması için proje hazırlandı. 



Hangi medya patronu Galata Kulesi’ni kiralamak istiyor?


Doğuş Grubu patronu Ferit Şahenk, gündüz kafe, gece restoran olarak hizmet veren Galata Kulesi'ni kiralamak istiyor...

Emlakkulisi.com’un 8 Şubat 2013 tarihli haberine göre; İstanbul'un sembollerinden biri haline gelen Galata Kulesi'nin kiracısı olan şirketle sözleşmesi bitiyor. Doğuş Grubu patronu Ferit Şahenk'te Galata Kulesi'ni kiralamak istiyor. Galata Kulesi'ni işleten şirket, kuleyi teklifte bulunan Ferit Şahenk'e kaptırmamak için büyük mücadele veriyor. 



Galata Kulesi iletişim bilgileri nelerdir?


Galata Kulesi 

Adres: Büyük Hendek Cd, 7-9, Beyoğlu, 34420 İstanbul, Türkiye 

Tel: 0212 293 81 80