Üçüncü Köprü’nün Avrupa Yakasında yapıldığı yerdir. Sarıyer ilçesine bağlıdır. İmar izni olmayan bu köyde, arazi fiyatları son günlerde artış göstermektedir.
Garipçe nerede?
Garipçe; Sarıyer ilçesine bağlı bir köydür. Rumelikavağı ile Rumelifeneri'nin arasında yer alır. Sarıyer’e 10 km uzaklıkta bulunur. Garipçe Köyü halkı geçimini balıkçılıkla kazanır.
Bölge son zamanlarda adını, üçüncü köprünün yapılması ile duyurmuştur. Bu köprünün Avrupa ayağı, Garipçe Köyü sınırlarında yer alan Garipçe Burnuna yapılacaktır.
Antik Çağdaki adının "gyropolis" olduğu bilinmektedir.
Garipçe Köyü’ne nasıl gidilmektedir?
Garipçe Köyü'ne toplu taşımayla sadece Hacıosman metro durağından hareket eden Sarıyer üzerinden geçen 150 numaralı İETT otobüsleriyle gidebilirsiniz. Başka herhangi bir seçeneğiniz yoktur.
Garipçe Kalesi
Garipçe Köyü’nde yer alan tarihi yapılar hangileridir?
Garipçe Köyü’nde yer alan tarihi yapılar Bizans ve Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılardır. Büyükliman Koyu’nda kale duvarı, hamam, kilise gibi kalıntılar vardır. Bunların dışında Garipçe’de yer alan bazı tarihi yapılar şunlardır:
1.Garipçe Kalesi: Cenevizlilerden kalmıştır. Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a Padişah III. Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Mimari yapısı ile dikkat çeken ve muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olan kale, 15. yüzyıla aittir.
2.Gözetleme Kulesi: Köyün en yüksek tepesindedir. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kuleye çıkan araç yolu yoktur, fakat yürüyerek çıkılabilen bir yol mevcut durumdadır.
3.Hacı Osman Suyu ve Soğuksu Çeşmesi: Deniz kenarındaki çeşme; Osmanlı döneminde kullanılan, fakat hiçbir kalıntısı bulunmayan tersane için 1199’da Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Garipçe Köyü adını nereden aldı?
Mitolojide lanetlenmiş Kral Phineas'ın yaşadığı köy olduğu bilinmektedir. Garipçe’nin, antik çağda sahilinin taşlık ve kayalık olması, yüksek ve sarp kayalıklarında kartal ve akbabaların yuva yapmaları nedeni ile Gyropolis yani "Akbabalar Şehri" adını aldığı tahmin edilmektedir. Garipçe’nin adını Karibceden aldığı da söylenmektedir. "Karib" kelimesi Osmanlıca da "yakın, yakında olan, yer ve zamana yakın, soyca yakın" anlamı taşımaktadır.
Sol tarafta Garipçe Burnu, Bağlaraltı ve Papazburnu tamamen kayalıktır. Büyükliman tarafına giderken "Gürleyen Kayalar", bir diğer adıyla "Ağlayan Kayalar", yine kayalıklar arasında çok küçük bir koy olan Hamsi Limanı ve Büyükliman burnu (Çalı burnu); Rumelifeneri'ne giderken Garipçe Burnu'ndan Papazburnu'na kadar uzanan yalçın kayalar Garipçe Köyün adının neden Garipçe olduğunu anlatır.
Garipçe Köyü nasıl bir yerleşim yeridir?
Garipçe'de 1941 yılında inşa edilen Yeni Cami adında bir cami vardır. 1974 ve 2003 yıllarında büyük onarım gören camiin tarihi özelliği yoktur.
İmar izni olmaması nedeniyle, köy devamlı göç vermektedir. Son nüfus sayımına göre nufusu 420 kişidir. Bu nüfusla da Sarıyer'in en küçük yerleşim bölgesidir.
Limanın yanındaki Topçuoğlu Yalısı örnek bir tarihi binadır. Yine köy içindeki Çınar ve Coşkun ailelerine ait binalar da tarihi eserlerdendir. Bu binalar gibi bir iki eski bina tarihi eser olduğu gibi, birkaç tane de taş ev bulunmaktadır.
Köyde yaşayan halk, 93 harbi (1877 Rusya Harbi) nedeniyle meydana gelen büyük göçle köyün yerli halkının büyük çoğunluğunu Trabzonlular ile Rizelilerden meydana gelmektedir. 1900’lü yıllarda Garipçe’de 17 ev varken bu sayı 1970’li yıllardan sonra 65’e yükselmiştir. Günümüzde ise bu sayı 105 hanedir.
Garipçe Köyü’nde kimler muhtarlık yaptı?
Garipçe Köyü’nde; Mehmet Bayraktar, Mehmet Yıldız, Cemil Çelikkıran, İbrahim Topçu, Mahmut Çınar, Yusuf Topçu, Adnan Şengün, Recep Koçali, Hasan Hendem, İsmail Altay ve Feridun Berber ( 4.dönemi ) muhtarlık yaptılar.
Garipçe Köyü’nün üçüncü köprü ile nasıl bir bağlantısı vardır?
Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ihalesi 2012 yılında yapıldı. İhaleyi, İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı. Üçüncü Köprü’nün temeli de 29 Mayıs 2013 tarihinde bir törenle atıldı. Temel atma töreninde üçüncü Boğaz Köprüsü’nün adının Yavuz Sultan Selim olacağını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açıkladı.
Temel atma töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, köprünün 29 Mayıs 2015 yılında hizmete gireceğini söyledi. Erdoğan, tören atma sırasında şu açıklamalarda bulundu:
Bir arada oluşumuzu taçlandıran bir eserimiz var. Bu coşkulu birlikteliğin ben hepimize hayırlı olmasını diliyoruz. Bugün 29 Mayıs. İstanbul'un çeşitli yerlerinde İstanbul'un Fethi'nin kutlamaları var. Bu fethi gerçekleştiren komutanların padişahımızın ruhlarını yad ediyorum. Fatih Sultan Mehmet 560 yıl önce İstanbul'u fethederek karanlık bir çağı kapayıp aydınlık bir çağı açmıştır.
3. köprü, Avrupa yakasındaki Garipçe köyü ile Anadolu yakasında Poyrazköy'den boğazı birbirine bağlayacak. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şu şekilde konuştu:
1/100 bin Çevre Düzeni Planları yaptık. Bunların üzerinde itirazlar vardı. İtirazları işlemek için biraz gecikti, değerlendirmelerimiz devam ediyor. Değerlendirmeler için beklerken köprünün de işleme geçirileceği kanaatindeyim. Arazi kararları verilmiş, lejantların tanımları yapılmış. Tarım alanları, orman bölgeleri, imarlı imarsız alanlar belirlenmiş, planlara işlenmiş durumda. Onun için köprü geçtiğinde birileri gelip de benim arsamı şuna çevirin deme şansı yok. Çünkü planlarda zaten o bölgenin ne olduğu, nasıl kullanılacağı daha önceden belirlenmiş durumda. Biz köprü geçtikten sonda planları yapmış olsaydık, birilerine göre değerlendirme yapmış olacaktık. Kişiler daha önceden yer kapatmış, arsa almış olsalar dahi, planların öngörüsü dışında bir şeye yaramaz.
Bu açıklamaların üzerine Sit alanı olan köyde, arsa sahibi olanlar arsa fiyatlarını artırdı. Metrekaresi 80 TL olan bir arazi için şimdi 100 TL isteniyor.
Üçüncü Köprü’nün özellikleri nedir?
Güzergah uzunluğu: 260 km
Özel arazi: Yüzde 16
Orman arazisi: Yüzde 48
2B arazisi: Yüzde 11
Hazine arazisi: Yüzde 16
Askeri arazi: Yüzde 11
Kamulaştırılacak bina sayısı: 222
Kamulaştırma bedeli: 1-1.5 milyar $
Toplam proje bedeli: 6 milyar $
3. Köprü maliyeti: 1 milyar dolar
Ayaklar arası uzunluk: 1.275 metre
FSM 1.090, Boğaziçi 837 metre
Garipçe Köyü’nde emlak fiyatları ne durumda?
Üçüncü Köprü güzergahı üzerinde yer alan Garipçe Köyü’nde emlak fiyatları da artmaya başladı. İmar izni olmayan köye iznin çıkması bekleniyor. Buna göre 200 bin TL’ye satılan ev fiyatlarının 2 katına çıkacağı öngörüler arasında yer alıyor. Bölgede yer alan arazilerin metrekare birim fiyatı da 80 TL’den 100 TL’ye kadar çıktı.
Garipçe’de hangi firmaların arazileri var?
Garipçe Köyü’nde arazi sahibi olan inşaat firmaları şöyle: Osmanlı Yapı, Yapı Kredi Koray, Doğuş Grubu, Sabancı grubu yöneticileri, Genpa, Galatasaray.