Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gayrettepe Metro Tüneli nedir?

Gayrettepe Metro tüneli ile Zincirlikuyu metrobüs durağını birbirine bağlayan tüneldir. Tünel aynı zamanda Zorlu Center’a da bağlanıyor. 906 metre uzunluğundaki tünel, 26,5 milyon TL’ye mal oldu ve bu bedel Zorlu Gayrimenkul tarafından karşılandı. Tünel, 2 Eylül 2013’te kullanıma açıldı.



Gayrettepe Metro Tüneli nedir?



Gayrettepe Metro tünelinin teknik özellikleri nelerdir? 



Yapımı tamamlanan 906 metre uzunluğundaki tünelde, 14 yürüyen bant, 11 asansör, 6 yürüyen merpen, 8 acil durum bas konuş telefon cihazı, 152 acil durum hoparlörü, 224 yangın dedektörü, 31 yangın butonu, 23 yangın flaşörü, 17 teknik odalarda sirenli flaşör, 2 yolcu bilgilendirme ekranı hizmet veriyor. 


368 metre uzunluğundaki yürüyen bantların yer aldığı üç adet alt geçit ile de trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki yaya geçişleri kontrollü ve güvenli hale gelecek. Günde 75 bin kişinin bu tünelleri kullanacağı öngörülüyor.



Tünel kaça mal oldu? 



Zorlu Gayrimenkul, bölgeden geçen binlerce insanın yanı sıra yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı konut bölgesinin de faydalanacağı bağlantı tünelleri için yaklaşık 40 milyon TL yatırım yaptı.



Metro-Metrobüs yaya tüneli ne zaman hizmete açıldı?



İstanbul metrosu Gayrettepe istasyonu ile Zincirlikuyu metrobüs durağı arasında yaya ulaşımını sağlamak üzere yapılan "Metro-Metrobüs Yaya Bağlantı Tüneli" 2 Eylül 2013 tarihinde açıldı.


CNNTurk.com’un haberine göre; İstanbul'un en yoğun istasyonlarından biri olan Zincirlikuyu metrobüs istasyonu, yaya erişimleri de yeniden düzenlenerek, özürlülere uygun hale getirildi. Metrobüsü kullanan yolcular, tünelden metroya rahatlıkla ulaşabilecek. 


Vatandaşlar, bugün hizmete açılan yaya tünelini, memnuniyetle karşıladı. Metro ve metrobüs hattını kullanarak işe giden 51 yaşındaki Şaban Öner, Avcılar'da oturduğunu iş yerinin ise Taksim'de olduğunu söyledi.


Uygulamadan memnun olduğunu ifade eden Öner, "Güzel ve temiz bir hizmet olmuş. Bizim için sevindirici oldu. En fazla kış aylarında yağışlı havalarda rahatsız oluyorduk. Yaz mevsiminde de havaların sıcak olması etkiliyordu. Şimdi ise klimalı bir tünelde yürüyoruz" diye konuştu.


Bahçelievler'den Sabiha Gökçen Havalimanı'na gittiğini söyleyen 18 yaşındaki Emre Öztürk ise daha önce birkaç kez metrobüs hattından Gayrettepe metrosuna geçmek için üst geçidi kullandığını anlattı.


Yaya tünelinin büyük rahatlık sağladığını vurgulayan Öztürk, "Dışarıda sıcaktan, yağmurdan etkilenebiliyorsunuz. Ancak klimalı tünelde yürüyen merpen sistemiyle daha rahat bir şekilde ulaşım sağlıyorsunuz" dedi.



Gayrettepe Metro Tüneli nedir?
İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Zorlu


Gayrettepe metro tüneli ne zaman basına tanıtıldı? 



Başkan Kadir Topbaş, Zincirlikuyu’daki Metrobüs durağıyla Gayrettepe Metro İstasyonu’nu birleştiren 231 metrelik İstanbul’un en uzun yürüyen bantlı tünelini 03 Ekim 2011 tarihinde basına tanıttı. İnşaatın yapımını üstlenen İşadamı Nazif Zorlu ile birlikte tüneli gezen Topbaş, “İstanbul ulaşımında ciddi mesafeler aldık. Yoğun trafiğin yaşandığı noktalarda metro gibi yer altı çözümleri ürettik” dedi.



Gayrettepe metro tünelinin ne zaman hizmete girmesi planlanıyordu? 



Zincirlikuyu’daki Metrobüs durağıyla Gayrettepe Metro İstasyonu, 231 metrelik İstanbul’un en uzun yürüyen bantlı tüneliyle birleşiyor. Zincirlukuyu’da yaşanan yaya yoğunluğunu rahatlatacak ve trafik kazalarını önleyecek tünelin kazı çalışmaları tamamlandı. Projenin yapımını üstlenen İşadamı Nazif Zorlu ve basın mensuplarıyla birlikte inşaatı gezen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, elektronik ve kaplama işlemlerinin tamamlanmasının ardından tünel yolun 2012 Mayıs ayında hizmete alınacağını müjdeledi.



2011’deki açıklamaya göre proje kaç milyon TL’ye mal oldu?



Zincirlukuyu’daki kavşak noktalarında yaşanan trafik yoğunluğunu ortadan kaldıracak ve metrobüs ile metro arasında modern ve kolay bir erişim imkanı sağlayacak tünelin aynı zamanda Zorlu Center’a da yeraltından ulaşım imkanı sunduğunu belirten Kadir Topbaş, 26,5 milyon TL’ye mal olan yatırımın yapımını tamamen Zorlu Holding’in üstlendiğini kaydetti.


“231 metrelik yürüyen bantıyla İstanbul’un en uzun yürüyen bantlı tüneli burada olacak. Metro ve metrobüs arasındaki erişimi bağladığı gibi çevredeki iş ve alışveriş merkezlerine de kolay erişim sağlanacak. Bütün projelerimizde olduğu gibi bu proje de engelli ve dezavantajlı vatandaşlarımızın kullanımına uygun olarak tasarlanıyor” diyen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;


“İstanbul’un ulaşım yatırımları konusunda işadamlarımızla zaman zaman bu tür işbirliklerine gidiyoruz. İşadamlarımız da bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyor. İstinye Park yönetimi de bize söz verdiği 3 kavşağın iki tanesini bitirdi. Başka yerlerde de bu tür işbirliklerimiz olacak. Gezdiğimiz bağlantı tüneli gibi bütün metro istasyonlarından çevre noktalara yürüyen bantlı tüneller yapmak için çalışıyoruz. Bu tünelin işletme ve bakım işini 5 yıl boyunca Zorlu Holding üstlenecek. Bu tünelin yapımında emeği geçen Sayın Ahmet Nazif Zorlu’ya, yüklenici firmaya ve bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. İnşallah 2012 Mayıs’ında tünelin açılışında da birlikte olacağız.”


Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı