Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gayrimenkul Hukuku Derneği

Gayrimenkul sektöründe yer alan firmalara ve gayrimenkul alış verişi yapan kişilere hukuki destek olmak amacı ile kuruldu. Gayrimenkul Hukuku Derneği başkanlığını Av. Ali Güvenç Kiraz yapmaktadır.



Gayrimenkul Hukuku Derneği kurulma amacı nedir?


Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe hukuki bir çalışma açığının farkındalığına sahip olarak yola çıktı. Kurucuları arasında bulunan isimler şöyle:


Av. Ali Güvenç KİRAZ (BAŞKAN)

AV. Ali Rıza İLGEZDİ(  BAŞKAN YARDIMCISI)

Av. Melik Çağatay ŞENCAN( GENEL SEKRETER ) Nevzat BOZDAĞ ( SAYMAN )

Av. Neslihan KAYOL( ÜYE )

Av. Harika Türkan AKÇAOĞLU(ÜYE)

Av. PEREN SANRI ARSLAN (ÜYE)


Gayrimenkul Hukuku Derneği başkanı kimdir?


Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz’dır. 1976 senesinde İstanbul’da doğmuştur. 1999 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş, 2003 senesinde kendi Hukuk Bürosu'nu  kurmuştur. 


Gayrimenkul Hukuku, İş Hukuku ve Ticaret Hukuku alanlarında uzmanlaşmıştır. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı, SODEV(Sosya Demokrasi Vakfı) Yönetim Kurulu üyesi, GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) kurucu üyesi,  GYİAD(Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi, Galatasaray Spor Kulübü kongre üyesi, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) üyesi ve 1905 GSYİAD(Galasaraylı Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesidir.


Gayrimenkul Hukuku Derneği üyeleri kimlerdir?


Av. Ali Güvenç KİRAZ - AGK Hukuk Bürosu http://www.agkhukuk.com

Prof. Dr. E. Saba ÖZMEN - Saba ÖZMEN Avukatlık Ortaklığı http://www.sabaozmen.av.tr

Av. Ali Rıza İLGEZDİ - Ataşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri 

Av. İsmail ALTAN - Altan Hukuk Bürosu http://www.altanhukuk.net

Av. M. Cem YENİARAS -  Lachman & Yeniaras Attorneys at Law 

Av. Can GÜRSOY - Gürsoy - Ataman Hukuk ve Danışmanlık Bürosu http://www.gursoy-ataman.com/

Av. Senay TOPCU BEKGÖZ - TOPCU & BEKGÖZ HUKUK BÜROSU 

Nazan ÖZBAYDAR - SOM Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.

http://www.somdegerleme.com

Fatma BÜYÜKBAŞ UMUT - SOM Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.

http://www.somdegerleme.com

Deniz ÇAY - Av. Melik Çağatay ŞENCAN - Nevzat BOZDAĞ - Av. Neslihan KAYOL - Av. Harika Türkan AKÇAOĞLU -Av. PEREN SANRI ARSLAN  - İlgezdi - Sanrı Hukuk Bürosu - Av. Sabri Övünç SUR  - Av. Uğur Uzunyayla  - Av. Erdal GÜR - Elif HANÇERLİ  - Ali Şaban AK - Gürsoy Hukuk Bürosu.


Gayrimenkul Hukuku Derneği Afet Yasası ile ilgili nasıl bir açıklamada bulundu?


Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak bundan 3 ay önce yapmış olduğumuz açıklamada; 


a) Kentsel dönüşüm yasasına karşı olmadığımızı,

b) Ancak ciddi eksiklikleri olduğunu ve derhal düzeltilmez ise ciddi sorunlar oluşacağını, hukuksal davalar ve Türkiye'nin AİHM nezdinde tazminatlarla karşı karşıya kalması dışında komşuları birbirine düşüreceğini ve hatta kriminal olaylar olabileceğini belirtmiştik. 


Geçen bu 3 aylık süre içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanımızın gösterdiği tüm özveriye rağmen maalesef ki süreç başlayamamış ve hatta hızla tıkanma noktasına gelmiştir. Üzülerek belirtmek gerekirse de özellikle rant peşinde koşan bir grubun tazyik ve tacizleri ile de komşular arasında ciddi husumetler oluşmuş ve üzücü olaylar bazı bölgelerde yaşanmıştır. 


Biz Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak bir kez daha kentsel dönüşüm yasasına karşı olmadığımızı, hatta bu yasanın iptali davası açmayarak bu konudaki niyetimizi beyan ettiğimizi bildirmek istiyoruz. Ancak derhal ve acilen bu yasa ile ilgili sürece Sayın Bakanlıkça müdahale edilmesini ve yasanın rant beklentisi içerisinde olanlardan kurtarılmasını ve komşular arasındaki huzurun tesisini rica ediyoruz. 


Kentsel Dönüşüm yasası ile temel amaç; Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ve yeniden imarı iken maalesef ki geldiğimiz nokta trajik bir noktadır. İstanbul'un afet riski altındaki alanlarının neredeyse %50'sinden fazlasında daha riskli yapı tespiti yapılamamıştır. Müteahhitler için rant oluşturmayan bu bölgeler olası bir depremde en büyük yarayı alacak bölgelerdir. Bunun yerine rant olarak yüksek olan bölgeler Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Şişli, Beşiktaş gibi bölgelerde hızla riskli yapı tespiti yapılmış ve bir kuruluşun ifadesi ile %80 riskli yapı tespit edilmiştir. 


Öncelikle resmi bir kuruluş olmadan yapılan bu tespitlerin doğruluğu Bakanlıkça araştırılmalıdır. Bu bölgelerde 1999 depremi sonrası yapılan Belediye çalışmalarında “güçlendirme” ağırlıklı kararlar çıkarken bir anda “riskli yapı” değerlendirmesi bilimsel olarak irdelenmelidir. Bu bölgelerde yaşanan bir başka büyük sorunda Sayın Bakan tarafından defalarca vurgulanmasına rağmen sürecin kat malikleri tarafından değil en başından itibaren müteahhitler tarafından yönetilmek istenmesi olmuş ve bu yolla şu an komşular arasında büyük ihtilaflar oluşturulmuştur. Oysa ki; afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasında; riskli yapı tespiti yapılıp, bina yıkılana kadar hiçbir şekilde 2/3 kuralının geçerli olmadığı ancak ve ancak bina yıkıldıktan sonra hak sahiplerinin 2/3 ile karar alabileceği net bir şekilde vurgulanmıştır. Buna rağmen süreci en başından 2/3 kuralı ile yönetmeye çalışanlara bu husus hatırlatılmalıdır. 


İnsanımızın canı herşeyin önünde ve değerlidir. Bağdat Caddesi'nde yaşayan da  Bağcılar'da yaşayan da bizim insanımızdır ve canları hepimizin canıdır. 


a) Değeri yüksek olmayan bölgelerde yasanın uygulaması konusunda acilen süreç sürdürülmelidir. 

b) Değeri yüksek olan bölgelerde komşular arasındaki derin çatlak giderilmeli ve yasa halka doğru bir şekilde anlatılmalıdır. Buralarda oluşabilecek kriminal durumlar tüm sürece zarar verebilecektir. 


Gayrimenkul Hukuku Derneği iletişim bilgileri nedir?


Genel Merkez

Adres: Osmanağa Mah. Söğütlüçeşme Cad. Bayrak Apt. No.146 D.8 Kadıköy/İSTANBUL


İrtibat Bürosu

Adres: Bağdat Cad. Zincirli Köşk Sok. Köşk Apt. No.2/9 Erenköy-Kadıköy/İSTANBUL

Tel: 0216 348 58 23 Fax: 0216 449 98 14

E-Posta: info@ghdernegi.com E-Posta: info@reslas.com