Konut, meskun mahal, sosyal tesis vs. yerlerde gürültü kirliliğini kontrol altına almak amacıyla çıkarılmış yönetmeliktir. En son İstanbul’da Kadıköy Belediyesi’nin ilçede ‘Pazar günü inşaat çalışması yapılmasını yasaklaması’ ile gündeme gelmiştir.
Kadıköy Belediyesi, Pazar günü inşaat çalışmasını neye dayanarak yasakladı?
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 23. Maddesi’nin C fıkrası şöyle diyor;
“Haftasonu ve resmî tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebilir.”
Kadıköy Belediyesi, Pazar günü inşaatı nasıl yasakladı?
Kadıköy Belediyesi pazar günleri ilçe genelinde inşaat faaliyetlerini Ekim 2013 itibariyle yasakladı. Kadıköy’de kentsel dönüşüm nedeniyle yoğun olarak başlayan bina yıkma ve inşaat çalışmalarının oluşturduğu gürültü şikayetlerini dikkate alan Kadıköy Belediyesi, ilçede Pazar günleri inşaat yapma yasağı getirdi.
Habertürk Gazetesi’nin 02 Ekim 2013 tarihli haberine göre; yeni alınan kararla artık cumartesi-pazar günleri bina yıkımı yapılamayacak. Cumartesi günleri taş kırma, delici çalıştırma gibi gürültülü işlemler saat 11.00 ile 18.00 arası yapılabilecek. Ancak pazar günü taş kırma, kırıcı çalıştırma işlemleri başta olmak üzere gürültü çıkaran tüm inşaat faaliyetleri yasaklandı.
Kadıköy’de kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle süren yoğun inşaat çalışmaları özellikle hafta sonlarında yoğun gürültü şikayetlerine neden olunca Kadıköy Belediyesi, encümen kararıyla hafta sonu inşaat çalışmalarına sınırlama getirdi.
Özellikle kentsel dönüşüm gereği artan bina yıkım çalışmalarının, kırma, delme faaliyetlerinin yoğun gürültü oluşturduğunu, bunların da vatandaşları çok rahatsız ettiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sorunu çözmek için bir dizi önlem aldıklarını belirtti. Kadıköy de hem kentsel dönüşüm hem de binaların güçlendirilmesiyle ilgili yoğun faaliyetler bulunduğuna dikkat çeken Öztürk şunları söyledi:
“Binalarımızın depreme karşı güçlendirilmesi ya da yenilenmesi çalışmalarını belediye olarak çok önemsiyor ve destekliyoruz. Kadıköylüler, binalarının yenilenmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması konusunda diğer ilçelere göre daha duyarlı ve yoğun faaliyetteler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen riskli bina sayımız 400 civarında. Çürük raporu alan binaların 120 tanesinin işlemleri yapıldı ve yıkıldı. Diğerlerinin de yıkım ruhsatı alma işlemleri devam ediyor ya da yıkımları sürüyor. Ancak konunun bir başka yönü de var ki, son dönemde inşaat faaliyetlerindeki artışa bağlı olarak haftasonları ve özellikle Pazar günleri çok yoğun bir şekil de gürültü şikâyetleri gelmeye başladı. Vatandaşlarımız haklı olarak bütün bir haftanın yorgunluğunu evlerinde dinlenerek geçirmek istiyorlar ve gürültüden rahatsız oluyorlar. İnşaat ve şantiye faaliyetlerinden kaynaklı özellikle hafta sonları ve çoğunlukla Pazar günleri gürültü şikâyetlerinde çok büyük artış oldu. Bu şikayetleri de görmek ve önlem almak zorundayız. Bu da halk sağlığıyla ilgili bir konu. Bu nedenle hafta sonları çalışma olduğu kararla Pazar günleri inşaat faaliyetlerine sınırlama getirdik. İnşaat faaliyetlerinin saat ve günlerini yeniden düzenledik.”
KARARA UYMAYANA CEZA KESİLECEK
Çok özel durumlar ve çok özel izinler dışında Pazar günleri taş kırma, kırıcı çalıştırma, kazık çakma ve bina yıkım işlemlerinin kesinlikle yapılamayacağını kaydeden Öztürk, şöyle konuştu: “Hafta içi sabah 08.00-akşam 17.00 saatleri arasında çalışma yapılabiliyor. Ancak hafta sonları yani cumartesi ve Pazar günlerini yeniden planladık. Belediye yasasında çok açık ve net maddeler var. Hafta sonu çalışmak izne tabi. Belediye olarak işi tatil ettirebileceğimiz gibi uygulayacağımız para cezaları da var. Farklı müeyyideler de var. Umarım bunlara gerek kalmadan inşaat işiyle uğraşan firmalar ve vatandaşlarımız buna uyar. Zaten 1 aydır bu konularda yasaklama getireceğimizi duyuruyorduk. Bundan sonra Pazar günü hiçbir inşaat faaliyeti yapılamayacak.Cumartesi günleri ise saat sınırlaması uygulayacağız. Yasağa ilişkin karar ve yeni uygulamalarımız Müteahhitlerimizin üye olduğu derneklerle, odalar ile paylaşılacak, bildirim yapılacak. İmar Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü ve diğer müdürlükler de yurttaşlarımıza bunu duyuracaklar. Vatandaşlarımız da bizimle işbirliği yapıp şikâyetler için Çağrı Merkezimizi arasınlar. Çağrı Merkezimiz 0216 542 50 52 telefonumuzdan rahatça ulaşabilirler” diye konuştu.
BU SAATLERE DİKKAT!
Bina Yapım-Onarım-Hafriyat-Beton Dökme faaliyetleri Cumartesi 11.00-18.00 saatleri arasında yapılabilecek.
Taş Kırma, Kırıcı Çalıştırma ve Kazık Çakma işlemleri Cumartesi günü sadece 11.00-18.00 saatleri arasında yapılabilecek.
Taş kırma, kırıcı çalıştırma, kazık çakma faaliyetleri Pazar günü kesinlikle yapılamayacak.
Bina yıkım işlemleri Cumartesi ve Pazar günleri yapılmayacak.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin konutlarla ilgili bölümleri neler?
MADDE 4 –
(…)
z) Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü: Konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilatı,
(…)
ff) Gürültü haritalama: Yürürlükte bulunan her türlü sınır değerin aşılıp aşılmadığını göstermek gayesiyle, belirli bir alanda etkilenen kişi ve maruz kalan konut sayısı da dâhil olmak üzere, mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek bir gürültü durumu hakkındaki verilerin; gürültü göstergesi kullanılarak söz konusu alanın fiziksel haritası üzerinde standartlara uygun olarak belirtilmesini,
(…)
ggg) (Ek:RG-27/4/2011-27917) Hassas kullanımlar: Konut, yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanımları,
MADDE 23 –
(…)
b) Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetleri gündüz zaman dilimi dışında akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülemez.
c) Haftasonu ve resmî tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebilir.
ç) Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetleri gündüz zaman diliminde çalışmamak koşuluyla Ek-VII’de yer alan Tablo-5’teki gündüz değerlerinden akşam için 5 dBA, gece için 10 dBA çıkartılarak elde edilen sınır değerlerin sağlanması ve bu kapsamda alınacak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile sürdürülebilir.
Gürültüye maruz kalma kategorileri nelerdir?
MADDE 27 – (1) Yeni konut alanlarının planlanması aşamasında aşağıda verilen gürültüye maruz kalma kategorileri dikkate alınır:
a) Kategori A (Lgündüz cinsinden <55 dBA) Alanı: Bu kategorinin en üst seviyesindeki gürültü rahatsızlık verici derecede değildir. Planlama kararı verilirken gürültü belirleyici bir faktör olarak değerlendirmeye alınmaz.
b) Kategori B (Lgündüz cinsinden 55- 64 dBA) Alanı: Planlama kararlarında gürültü seviyesi göz önüne alınır. Gürültüye karşı gerekli tedbirler alınarak planlama kararları verilir.
c) Kategori C (Lgündüz cinsinden 65-74 dBA) Alanı: Planlama kararı genellikle verilmez. Ancak kamu yararı gerektiren hallerde, daha sessiz bir yer bulunamaması nedeniyle izin verilmek zorunda kalınması halinde arka plan gürültü seviyesi göz önünde bulundurularak gürültüye karşı tedbirler alınır.
ç) Kategori D (Lgündüz cinsinden >74 dBA) Alanı: Planlama kararı verilmez.
Planlama aşamasında uyulması zorunlu kriterler
MADDE 28 – (1) Planlama aşamasındaki faaliyetler için uyulması zorunlu kriterler aşağıda belirtilmiştir:
a) 7/3/2008 tarihinden sonra inşa edilmiş ve bu Yönetmeliğin yayım tarihinden sonra inşa edilecek yapıların mimari projelerinde, yapı tiplerine bağlı olarak Ek-VII’de yer alan Tablo-9’da verilen sınır değerlerin sağlanması zorunludur.
b) Planlama aşamasında; ulaşım, işletme, tesis, eğlence yeri, imalathane, atölye, işyeri gibi planlanan faaliyetler 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ve 25 inci maddede verilen esas ve kriterlere göre değerlendirilir. Uygun olmayan durum varsa faaliyete izin verilmez.
c) Nazım İmar Planları ve Uygulama İmar Planlarının hazırlanması aşamasında 27 nci maddede öngörülen gürültüye maruz kalma kategorileri dikkate alınır.
ç) Çevre Düzeni Planları, Nazım İmar Planları ve Uygulama İmar Planlarının hazırlanması aşamasında alanda akustik planlamanın yapılabilmesi ve yerleşim alanları içindeki sakin alan ve açık arazideki sakin alanların oluşturulması için gürültü haritaları ve eylem planlarının plan eki olarak istenmesi ve plan kararlarına esas olması zorunludur.