Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hacıhüsrev - Beyoğlu - İstanbul

İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’ne bağlı mahalle olan Hacıhüsrev, polisin şafak baskınlarıyla sık sık gündeme gelen; Roman vatandaşların 11’inci yüzyıldan bu yana ikamet ettiği mahalle. Hacıhüsrev Mahallesi, yeni adıyla İstiklal Mahallesi, Dolapdere ile birlikte kentsel dönüşümle yeniden doğacak.



Hacıhüsrev - Beyoğlu - İstanbul

Hacıhüsrev, Beyoğlu



Hacıhüsrev Mahallesi nerede?


Hacıhüsrev, İstanbul, Beyoğlu İlçesi'nde semt. Sulukule, Selamsız ve Ziba'yla birlikte İstanbul'un en ünlü Roman yerleşimlerinden biridir. İstiklal Mahallesi'nin Hacı Ahmet Mahallesi'ne komşu olduğu batı kesiminde yer alır. Semt adını buradaki Hacı Hüsrev Caddesi'nden alır. Bu cadde Ali Kabuli Sokağı'yla Feriköy'e çıkan Yay Meydanı Caddesi'ne bağlanır. Doğudaki Hacı Ahmet Bostanı Sokağı ile batıdaki Piyale Paşa Bulvarı arasında yükselen sırtta bulunan yerleşme alanı günümüzde Hacıhüsrev olarak adlandırılır. Hacıhüsrev kuzeyde Feriköy Mezarlığı ile sınırlıdır.




Hacıhüsrev - Beyoğlu - İstanbul



Hacıhüsrev ne zaman İstiklal Mahallesi oldu?


1934'te, Beyoğlu İlçesi'nin Kasımpaşa Nahiyesi'ne bağlı Hacı Hüsam Mahallesi'nin sınırları içinde kalıyordu. Daha sonra Hacı Hüsrev olarak anılan mahallenin adı, halkın da isteğiyle 1991'de İstiklal biçiminde değiştirildi.



Hacıhüsrev’in tarihçesi nedir?


Bölgenin ne zamandan beri meskun olduğu bilinmemektedir. Buraya adını veren Hacı Hüsrev'in İstanbul'un fethi sırasında gemilerin Haliç'e indirilmesini kolaylaştıran yağlama yöntemini bulan kişi olduğuna ilişkin bir halk söylencesi vardır. Bu söylence göz önüne alınırsa semtin Osmanlıların İstanbul'daki varlığıyla yaşıt olması muhtemeldir. Daha sonra çevresindeki öbür yerleşim alanlarına göre daha yüksek ve havadar olduğundan Kasımpaşa tersanelerinde görev yapan önemli devlet memurları ve denizci paşaların konaklar yaptırarak buraya yerleştikleri söylenir. 


1940'lara gelindiğine söz konusu köşk ve konaklardan pek azı ayakta kalmıştı. Buna karşılık, sırtın eteklerini kaplayan bostanlar ve çayırlar yüzünden İstanbul halkının sevdiği bir mesire yerine dönmüştü. Bu bostanların arasından akan Piri Paşa ve İplikhane dereleri, üzerlerindeki Tahtaköprü ve Kadınlar Çeşmesi Köprüsü'yle aşılırdı. Günümüzde bu köprülere ilişkin herhangi bir kalıntıya rastlanmaz. Yöre yaygın olarak yerleşmeye açıldığında bu dereler de yeraltı kanallarına alınmıştır.


1950'lerde yaygınlaşmaya başlayan gecekondulaşma, bugün de varlığını korumaktadır. Nüfus yoğunluğu diğer gecekondu bölgelerinin tersine oldukça düşüktür. Hacıhüsrev, 11. yüzyıl'dan beri İstanbul'da oldukları bilinen Romanların yerleşik düzene geçtikleri ilk mahallelerden biridir.



Hacıhüsrev'e nur mu yağacak?


İstanbul'da Hacıhüsrev ve Dolapdere yeni imar düzenlemesi ile yeniden doğacak. İnşa edilecek otel, rezidans ve ticaret merkezleri bölgeyi yeni bir cazibe merkezi haline getirecek.


Riskli alan ilan edilen kentsel dönüşüm alanları hızla artıyor. İlanı yapılan en son yerlerden biri de Hacıhüsrev Mahallesi. İstanbul Beyoğlu ilçesi'ne bağlı olan Hacıhüsrev, kentsel dönüşümle birlikte adeta küllerinden yeniden doğacak. Para Dergisi’nden Bülent Ekimci’nin haberine göre; ağırlıklı olarak Romanların yaşadığı Hacıhüsrev Mahallesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenen yapılarla baştan aşağıya yeniden inşa edilecek. Dokusu tamamen değişecek olan bölgede otel, rezidans ve ticaret merkezleri yükselecek.



Hacıhüsrev hangi kentsel dönüşüm haberlerine konu oldu?


Türkiye’nin 1 numaralı emlak-konut sitesi Emlakulisi.com’dan derlediğimiz haberler şöyle; 



Hacıhüsrev kentsel dönüşüm projesinin imar planları onaylandı! (11 Mayıs 2013)


Kentsel Dönüşüm kapsamında Hacıhüsrev'de hayata geçirilecek projenin imar planları onaylandı...

Osmanlı mimarisine uygun olarak tasarlanacak Beyoğlu Hacıhüsrev kentsel dönüşüm projesinde, rezidans ve ticaret merkezi yer alacak. Riskli bölge olarak ilan edilen Hacıhüsrev'de hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay çıktı.



Hacıhüsrev Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle dönüşecek! (28 Nisan 2013)


Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi, Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edilecek...


Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde yeniden restore edilecek. Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek olan Hacıhüsrev Mahallesi Topkapı Sarayı'nda olduğu gibi üçgen kuleler şeklinde tasarlanacak. Büyük bir meydan ve şadırvanın yer alacağı bölgede tasarım çalışmaları başlamış durumda. 



Beyoğlu'na Topkapı Sarayı'ndaki gibi üçgen kuleler yapılacak! (27 Nisan 2013)


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ni Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek


Geniş bir meydan ve şadırvanın yer alacağı bölgede, yapıların üst kısımları Topkapı Sarayı'nda olduğu gibi üçgen kuleler şeklinde tasarlanacak


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ni Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek. Bakanlık, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımları sürdürürken, inşa edilecek yeni yerleşimler için tasarım çalışmalarına başladı. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli ilan edilen, gecekondulaşmanın yoğun olduğu Hacıhüsrev Mahallesi'ndeki 86 bin 383 metrekarelik alanın kentsel tasarımında onay aşamasına gelindi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uyarılarını dikkate alan Bakanlık, yeni yerleşimlerin tasarımlarında Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin uygulanmasına özen gösterecek. Hacıhüsrev Mahallesi'nin tasarımında da bu ayrıntılara yer verildi. Mimaride, Topkapı Sarayı gibi İstanbul'un simgesel ögelerinden alıntılar kullanılacak. Geniş bir meydan ve şadırvanın yer alacağı bölgede, yapıların üst kısımları Topkapı Sarayı'nda olduğu gibi üçgen kuleler şeklinde tasarlanacak,Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek, geniş saçak da kullanılacak.


Sokak düzenlemelerine özen gösterilen tasarımda, park ve yeşil alanlar için geniş bölümler ayrıldı. Ticaret merkezleri ve sosyal tesislerin bulunduğu bölgede, çevre düzenlemesi kapsamında aydınlatma ve tabelalara da standart getirildi. Bu şekilde inşa edilecek modern mekanlarla Beyoğlu'nun tarihi kimliğinin yaşatılması amaçlanıyor. Son günlerin tartışma konusu olan silüet tartışmasını da dikkate alan Bakanlık, yeni kuracağı şehirlerde emsal değerlerini düşük tutacak. 



Hacıhüsrev'in çehresi değişecek (Okhan Şentürk, Ekonomist 3 Şubat 2009)


İstanbul'un, Sulukule ile birlikte en ünlü Roman yerleşimi olan Hacıhüsrev'in de çehresi, önümüzdeki yıllarda tamamen değişecek.


Beyoğlu ilçesine bağlı bir semt olan Hacıhüsrev, adını Hacıhüsrev Caddesi'nden alıyor. Doğuda Hacı Ahmet Bostanı Sokağı ile batıda Piyalepaşa Bulvarı arasında yükselen sırtta bulunan yerleşme alanı, günümüzde Hacıhüsrev olarak adlandırılıyor. Hacıhüsrev, kuzeyde de Feriköy Mezarlığı ile sınırlı. Eskiden Hacıhüsrev olan mahallenin adı, mahallelinin de isteğiyle 1991'de İstiklâl biçiminde değiştirilmişti.


Buraya adını veren Hacı Hüsrev'in, İstanbul'un fethi sırasında gemilerin Haliç'e indirilmesini kolaylaştıran yağlama yöntemini bulan kişi olduğuna ilişkin bir halk söylencesi de bulunuyor. Bu söylence göz önüne alınırsa, bu semt de Osmanlıların İstanbul'daki varlığıyla yaşıt.


Çevresindeki öbür yerleşim alanlarına göre daha yüksek ve havadar olduğundan Kasımpaşa tersanelerinde görev yapan önemli devlet memurları ve denizci paşaların konakları da Osmanlı döneminde Hacıhüsrev'e yapılmış. Ancak 1940'lara gelindiğinde söz konusu köşk ve konaklardan pek azının ayakta kaldığı ifade ediliyor. Buna karşılık sırtın eteklerini kaplayan bostan ve çayırların o dönem İstanbul halkının sevdiği bir mesire yeri olduğu belirtiliyor.


Bölgede, 1950'lerde yaygınlaşmaya başlayan gecekondulaşma, bugün de varlığını koruyor. Hacıhüsrev'deki nüfus yoğunluğu diğer gecekondu bölgelerinin tersine oldukça düşük görülüyor. Suç açısından kötü bir üne sahip olan bölgenin, çehresinin değişmeye başlaması ile beraber, güvenlik sorununun da en aza ineceği belirtiliyor. Bölgenin hemen bitişiğinde, Piyalepaşa sırtlarındaki başta Bomonti ve Kurtuluş olmak üzere başlayan yeni lüks konut projeleri dikkat çekiyor.



Hacıhüsrev (İstiklal) Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?


Adı Soyadı: Ali Gergin

Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Bulvarı No:14/A

Tel: 0212 253 38 81

Cep Tel: 0536 252 48 40 (Kaynak: Beyoğlu Belediyesi)