Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Harem Otogarı

İstanbul’un Anadolu yakasındaki Üsküdar’da bulunan ve Üsküdar Belediyesi tarafından işletilen şehirlerarası otobüs terminalidir. 1970’de hizmete açılan ve İstanbul’un ilk otogarı olma özelliğini taşıyan Harem Otogarı’nın kaldırılması, 21 Ekim 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş tarafından tekrar gündeme getirilmiştir.



Harem Otogarı


 

Kadir Topbaş, Harem Otogarı için ne dedi?


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. havalimanı, metro çalışmaları ve İstanbul trafiği hakkında açıklamalarda bulundu. Topbaş, Kurban Bayramı sürecinde Esenler Otogarı'nda yaşanan yoğunluk konusunda ise, "İstanbul'un nüfusu 6 milyonlar civarındayken yapılan, o günün ihtiyaçlarını karşılaması düşünülen bir otogar. Bugün İstanbul'un nüfusu için 14-15 milyonlardan bahsediyorsak, bu otogar yeterli değil. Ulaştırma master planlarında öngördüğümüz, cep otogarları başta olmak üzere yeni alan tespitlerimiz var. Harem Otogarı'nın kaldırılması ve şehir içi trafiğine olan etkisinin azaltılması da gündemde. Esenler Otogarı'nın mülkiyeti belediyemizde olmakla beraber, işletmesi bizde değil. Bizden çok önce ihaleyle işletmesi devredildi. Bayram nedeniyle bir yoğunluk yaşandığı gerçek" ifadelerini kullandı.



Harem Otogarı



Harem Otogarı ne zaman hizmete girdi?


İstanbul'un ilk otogarı olan Harem Otogarı 1970'te hizmete girmiştir. 1950'lerde ulaşım ağının modernleştirilmesi ve geliştirilmesiyle birlikte yolcu kapasitesi ve araç sirkülasyonun da artmasıyla, o güne dek Anadolu Yakası önceleri Üsküdar, daha sonra da Kadıköy iskele meydanında kümelenen otobüs şirketi yazıhaneleri şehir trafiğini daha da karmaşık hale getirdi. 1970'te kurulan Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği ilk olarak aynı yıl Harem'de denizin doldurulmasıyla kazanılan alanda Harem Otogarı'nın temelini attı.


1990'lı ve 2000'li yıllarda nispeten büyük otobüs şirketlerinin Anadolu Yakası'ndaki farklı noktalarında kendi terminallerine taşınmasıyla Harem Otogarı'nın yolcu yükü ve dolayısıyla önemi azalmıştır. Harem Otogarı'nın daha uygun bir yere taşınmasına yönelik planlar henüz hayata geçirilememiştir.


D100 Karayolunun başlangıç noktası olan Harem Otogarı, Harem Feribot İskelesi'yle yan yanadır.



Harem Otogarı hangi haberlere konu oldu? 


Başkan Topbaş'tan 2016 müjdesi (Hürriyet Gazetesi, 31.07.2012)


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentteki ulaşım sorunlarını çözmek için yapılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.


NTVMSNBC'nin aktardığına göre, bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Kadir Topbaş, önümüzdeki yıllarda tamamlanacak projelerle "trafiğin daha rahat ve daha erişimli" olacağını ifade etti.

(…) Harem Otogarı’nın kaldırılacağını da vurgulayan Topbaş, “Haydarpaşa bölgesi düzenlenecek. İhale hazırlığı var” dedi.



Topbaş, Haydarpaşa'nın yeni halini anlattı (Hürriyet Gazetesi, 02.02.2012)


Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylandı. İmar planında tarihi gar 'kültürel tesis turizm ve konaklama alanı' olarak ayrıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuyla ilgili sorulara "Haydarpaşa, Marmaray'dan sonra gar fonksiyonunu bir miktar yitirmiş oluyor. Haydarpaşa tren garını, kısmen belki bir konaklama fırsatı verebilecek şekilde değerlendirilebileceğiz" yantını verdi.


Dün Radikal Gazetesi'nde askıya çıkmayı bekleyen planın detayları yer aldı. Yıllardır “Otel olacak mı olmayacak mı” diye çok tartışılan tarihi gar binası plana göre ‘Kültürel Tesis, Turizm Konaklama’’ alanı olarak ayrıldı.

Plana uygun proje de hazırlandığında 1 milyon metrekarelik ‘Haydarpaşa Port’ta Harem Otogarı’ndan Kadıköy Moda’ya kadar olan kısım dev bir turizm ve ticaret merkezi haline gelecek. Haydarpaşa’ya yeni bir kruvaziyer limanın yanı sıra, alan içerisine toplam 4 adet de dini tesis yapılacak. 941 bin metrekarelik alanın 817 bin metrekaresine inşaat yapma serbestliği getirildi. (…)


Kazılara izin çıktı


Kültür ve Tabiat Varlıkları, Koruma Kurulu, plan düzenlemesinin Üsküdar ve Kadıköy olarak iki parça halinde yapılmasına karar verdi. Projenin bir ucu Harem Otogarı’ndan başlarken, diğer ucu Kadıköy’de Moda sahiline kadar uzanıyor.



Harem Otogarı'nda çatı çöktü: 4 yaralı (Hürriyet Gazetesi, 20.01.2009)


Harem Otogarı'nda bir perondaki çatının çökmesi sonucu biri kadın 4 kişi yaralandı.


Üsküdar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı işçilerin çalışma yaptığı sırada yazıhanelerin çatısı çöktü. 12 ve 13 numaralı yazıhanelerin çatısında meydana gelen çökme neticesinde bilet almak için terminale gelen bir kadın ile servis sürücüsü ve 2 işçi yaralandı.


Metal çerçeve ile beton bloklara bağlı bulunan çatı, su izolasyonu yapan işçilerin çalışması sırasında büyük bir gürültü ile çöktü. Bu sırada çatı altında bulunan servis şoförü Aslan Keleş (55) ile bilet almak için gelen Miyeser Akbulut(34) ve çatı işçileri Turan Uçar (36) ve Halil Akbal (46) hafif yaralandı.


Esnafın ihbarı ile olay yerine gelen itfaiye ekipleri, sundurmanın altında kalan yaralıları kısa süren çalışma ile kurtardı. Ambulans ile Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralılar tedavi altına alındı. 


Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı kaydedildi. Otogar esnafı, uzun yıllardın kullanılan otogarın son yıllarda taşınması konusunda çıkan tartışmalarla bir belirsizlik baş gösterdiğini bu nedenle bakımsız kaldığını ileri sürdü. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.