Esenler İlçesi’nin ‘riskli alan’ seçilerek, Türkiye genelinde kentsel dönüşümü başlatan ilk kazmanın vurulduğu mahalledir. Havaalanı Mahallesi’nde 5 Ekim 2012’de başlayan yıkım, 26 Haziran 2013’te son binanın yıkılmasıyla sona erdi.
Havaalanı Mahallesi
Havaalanı Mahallesi nerededir?
İstanbul’un Avrupa yakasındaki Esenler İlçesi’nin mahallesi olan Havaalanı Mahallesi’nin kuzeyinde Tekstilkent, TEM Otoyolu ve Oruç Mahallesi, doğusunda Bayrampaşa İlçesi, güneyinde Birlik Mahallesi, batısında Göztepe Mahallesi bulunur.
Havaalanı Mahallesi ne zaman riskli alan ilan edildi?
Esenler Belediyesi Haziran 2012’de olağanüstü toplantı yaptı ve Havaalanı mahallesi ile Tuna mahallesi'nde 1.400 konutluk bölge risk alanı olarak tespit edildi.
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Tuna mahallesi ile Havaalanı mahallesinde bulunan 1.400 konutluk risk alanı hakkında şunları söyledi:
Dönüşüm için bu adımı atarken, bakanlığın sağladığı kira ve enkaz kaldırma yardımından da yararlanmış olacağız.
İki sene sonra yeni evleri teslim ederiz. Bu kararla kamulaştırmayı çabuk yapabiliyor, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alamıyorsunuz.
Esenler Belediye Meclisi kentsel dönüşüm için olağanüstü toplanarak Afet Yasası'na göre Tuna mahallesi ve Havaalanı mahallesi hakkında afet riskli bölge kararını aldı. İstanbul’daki yasayla belirlenen ilk afet riskli alanı oldu. İlçe belediye meclisinin aldığı karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Bakanlık da bu kararı Bakanlar Kurulu’na sunacak. Bakanlar Kurulu da bu karar için, sınır ilanını çıkardıktan sonra uygulama başlanabilecek. Afet Yasası’na göre, bu kararı alanlara, devlet kira yardımı yaparak, enkaz kaldırma bedelini ödüyor.
Maddi yardım alınacak
Bu haktan yararlanmak için kolları sıvayan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, riskli alan olarak Havaalanı Mahallesi ile Tuna Mahallesi’ni belirlediklerini belirterek, “Havalimanı Mahallemiz 72 bin metrekare, Tuna Mahallesi de 20 bin metrekarelik bir alan. Bu bölgelerin yapı stoğu 1.400. Binaların hepsi ekonomik ömrünü tamamlamış. Bölgedeki en genç bina 25 yıllık. Ayrıca bölge imar sorunu, mülkiyet sorunu olan alanlar. Kararla, bu sorunları da çözmüş olacağız.”
Bu alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla birlikte belirlediklerini de hatırlatan Göksu, bu kararın ardından izlenecek süreci de, “Meclisimizin aldığı bu karar bakanlığa gidecek. Sonra Bakanlar Kurulu’nda ilan edilecek. Uygulama için, imar planlarını yapıp, dönüşümü gerçekleştirmek için start vereceğiz. Dönüşümü yaparken bu kararı aldığımız için bakanlıktan kira yardımıyla birlikte enkaz kaldırma yardımını da almış olacağız. Bu haktan da yararlanacağız. Kanuna göre, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı da alamıyorsunuz. Tıkandığınız an devlet yardım ediyor. Bunlar, kararın yararları” şeklinde anlattı.
Bir yıldır hazırlanıyoruz
Kanuna göre dönüşüm alanında 3’te 2 çoğunluğun sağlanması gerektiğini, Esenler’de de bunun sağlandığını belirten Göksu, “Bir yıldır biz bunun altyapısını yapıyoruz. Mühendis, mimar, sosyolog, harita mühendisi, psikoloj, şehir plancısı olmak üzere dönüşüm büromuzda yaklaşık 50 çalışanımız var. Hem insanların bilgilendirilmesi, iknası hem de evlerin tespiti anlamında bir yıldır çalıştık. Burada halk toplanarak, yüzde 95 olumlu katılım sağladı. Esenler’de en güzel şey, vatandaşımızın katılımıyla, her gün bir bina yıkılıp yapımına başlanması. Bu motivasyonla gidersek 10 yılda ilçemizi dönüştürmüş olacağız” diye konuştu.
Esenler’de kaç bina ruhsatlı?
Esenler’deki yapı stoğunun 26 bin binanın (146 bin bağımsız bölüm) 21 bin 903’ünün ruhsatsız olduğunun da altını çizen Tevfik Göksu, riskli alan içindeki ruhsatsız, kaçak binalara kira yardımı oluyor mu?’ sorusuna, “Bildiğim kadarıyla yasada bu konuda bir tanım yok. Riskli alandaki mevcut yapı stoku deniyor. Yasanın, yönetmelikleri daha çıkmadı” yanıtını vererek, “Ruhsatsız bina riskli bina demek değil. Ayrıca bu kişiler de emlak vergisi gibi diğer görevlerini yapıyor. Malik sahibi oluyor. Aksi halde İstanbul’un yüzde 65 bu sıkıntıyı aşamaz” dedi.
Esenler Belediyesi'nin 'riskli alan’ açıklamasını nasıl yaptı?
Esenler Belediyesi’nin açıklaması şöyle;
Esenler Belediyesi’nin Havaalanı ve Tuna mahallelerini “riskli alan” ilan etmesinin ardından gözler Bakanlar Kurulu’na çevrildi. Bakanlar Kurulu’na sunulan karar onaylanırsa, Havaalanı Mahallesi’nde yaklaşık 3 bin, Tuna Mahallesi’nde de 28’er katlı iki kulede toplam 800 konut inşa edilecek. Şimdi Esenler’in gözü Bakanlar Kurulu’nda…
Konutları açısından iki mahallesini depremde riskli alan ilan eden Esenler Belediyesi, şimdi aynı kararın Bakanlar Kurulu’ndan da çıkmasını bekliyor. Kararın ardından Esenler’de kentsel dönüşüm hız kazanacak ve yaklaşık 3 bin 800 konut için ilk kazma vurulacak.
Esenler Belediyesi, ilçe sakinlerinin daha rahat ve nezih ortamlarda yaşayabilmeleri için yapmış olduğu çalışmaların meyvelerini almaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda ilçenin 3 mahallesinde başlatılan ve 280 konutun mülk sahiplerine teslim aşamasına gelinen Esenler’de Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun çıkmasının ardından, Esenler Belediyesi bu konuda yeni bir çalışma daha başlattı. Önce, sakinlerin “kentsel dönüşüm”e dahil olma arzusundaki Havaalanı, ardından da Tuna Mahallesi’ni Belediye Meclisi kararı ile konut stoğu bakımından deprem açısından “riskli alan” ilan eden Esenler Belediyesi, daha sonra bir taraftan bu mahallelerde kentsel dönüşüm büroları açarak dönüşümle ilgili vatandaşları bilinçlendirip projeler yaperken, diğer taraftan da hazırladığı dosyayı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçirip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.
BAKANLAR KURULU KARARI BEKLENİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da gerekli çalışmayı yaptıktan sonra dosyayı Bakanlar Kurulu’na sundu. Şimdi Bakanlar Kurulu’nun kararı bekleniyor. Bakanlar Kurulu, Esenler Havaalanı ve Tuna Mahallesi’ni “riskli alan” ilan ettiğinde, Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan sonra ilk kentsel dönüşüm uygulaması Esenler’den başlamış olacak.
TOPLAM 3.800 KONUT İNŞA EDİLECEK
Bakanlar Kurulu kararının Esenler Belediyesi’ne ulaşmasının ardından, Havaalanı Mahallesi’nde 254 bina ve toplam 1200 bağımsız bölümün bulunduğu 72 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Hazırlanan proje ile mahallede yaklaşık 3 bin bağımsız bölüm inşa edilecek.
Tuna Mahallesi’nde ise; 25 bin metrekarelik alana 28’er katlı iki kulede toplam 800 konut yapılacak. Sosyal donatıların da yer alacağı kulelerin ilk üç katında ticari üniteler ve yaşam alanları yer alacak. Projede kat bahçelerinin yanı sıra geniş teraslı dairelere de yer verilecek. Projede, 1+1, 2+1, 3+1 ve sınırlı sayıda 4+1 daireler yer alacak.
VATANDAŞLA BİR BİR ANLAŞMA
Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilecek olan büyük dönüşüm için çalışmalarını önceden başlatan Esenler Belediyesi, şu ana kadar yaklaşık 352 hane sahibi ile birebir anlaşma sağladı. Yıkılacak olan diğer hane sahipleri ile de görüşmeler devam ediyor. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özellikle Esenler’i pilot bölge olarak seçmesinin en büyük sebebinin Esenler’de kentsel yenilemenin yasadan önce başlaması olduğunu vurguladı. Daha önce TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 3 ayrı noktada kentsel dönüşüm gerçekleştirildiğini hatırlatan Göksu, bu kapsamda yapılan projelerin ilk etabının yakın bir zamanda hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.
KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK
İki mahalledeki proje kapsamında ilk etap da riskli bin 550 konutun yıkılacağını ve yerine 3 bin 800 civarında bağımsız bölümün yapılacağını belirten Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Hedefimiz, kentsel yenileme çalışmalarında kimseyi mağdur etmemek. Bu büyük değişimde sosyal, kültürel ve ekonomik olmak üzere her boyutunu göz önüne alarak bir çalışma yürütüyoruz. Yapmak istediğimiz dönüşümü Esenler halkı çok iyi anladı. Vatandaşlar, bu dönüşümün özelde kendileri, genelde Esenler’e nasıl bir katma değer katacağının farkında. Şu anda ilçe sakinlerimiz dönüşümü en çok bilen ve isteyen ilçe olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Havalaanı Mahallesi’nde evi yıkılacak vatandaşa ne kadar kira yardımı yapılacak?
Kentsel dönüşüm kapsamında Esenler Havaalanı Mahallesi'nde 254 bina ve toplam 2 bin 200 bağımsız bölümün bulunduğu 72 bin metrekarelik alanda çalışmalar başlatıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kentsel dönüşüm projesi kapsamında evleri yıkılacak kişiler için yapılacak olan
10 milyon liralık kira yardımı çekini Ekim 2012’de Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu'ya teslim etti. Başbakan çeki verirken "Her şey peşin taksit falan yok." dedi
Havaalanı Mahallesi’ne ilk kazma ne zaman vuruldu?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van depreminden sonra ''İktidarı kaybetme pahasına yapacağız'' dediği kentsel dönüşüm, Ekim 2013’de İstanbul Esenler'de Havaalanı Mahallesi'nde vurulacak ilk kazmayla resmen başladı.
Tören kapsamında Başbakan Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, daha sonra Sarıgazi'de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojmanlarındaki 10 binanın ''emülit''li patlamayla yıkımını gerçekleştirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, projede yıkımı gerçekleşen 10 bina için taşıyıcı kolonlara toplam 2 bin 500 metrelik 5 bin delik açıldı.440 kilogram emülit ve 8 bin gecikmeli kapsül, 10 gün süren işlem sonucu hazırlandı.
Havaalanı Mahallesi'nin imar planı ne zaman hazırlandı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler Havaalanı mahallesinin imar planını Nisan 2013’te yayımladı ve imar planları il müdürlüğünde askıya çıkarıldı. Planlar 15 Mayıs 2013 tarihine kadar askıda kaldı.
Havaalanı Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarında hangi problemler yaşandı?
Emlakkulisi.com’da yayımlanan haberler şöyle;
Kentsel Dönüşüm'de belediye ile ev sahibi anlaşamıyor! (16 Kasım 2012)
Kentsel Dönüşüm sürecinde vatandaş sıkıntılı, kiracılar bu süreçten tamamen dışlanmış durumda...
Kentsel Dönüşümün 5 Ekimde başladığı Esenler Havalaalanı Mahallesi şubat ayında tamamen boşaltılacak. Ancak belediye ile ev sahipleri arasında anlaşma tam olarak sağlanamadı. Sahip oldukları daire ile aynı büyüklükte daire sahip olmak isteyen vatandaşlar yüzlerce lira fark ödemek zorunda kalıyor. Vatandaş verilen 500 liralık kira yardımını düşük buluyor. Dükkan sahibi olan vatandaşın yeni sitelerde dükkan sahibi olamayacaklarına tepki gösteriyor. Her hissedara yer tahsis edilemeyeceği için ifraz çalışmaları durduruldu. Önce sorunların çözülebilmesi için kentsel yenileme ile ilgili fizibilite çalışmalarına başlandı. Kentsel dönüşüm sürecinden kiracılar tamamen dışlanmış durumda.
Kentsel dönüşüm projesinde dükkan sahibine 1.000 TL kira! (5 Kasım 2012)
Esenler Havaalanı Mahallesi'nde başlatılan kentsel dönüşüm projesinde 60 ile 70 bin TL arasında maliyetle yapılacak daireler 300 bin TL'den alıcı bulacak...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı kentsel dönüşüm projesinin ilk adımı Esenler Havaalanı Mahallesi'nde 72 bin metrekarelik alana atıldı. 200 konutun yıkılacağı ve boş arsalarında değerlendirileceği alana 545 yeni konut yapılacak. Projeye otel, hastane, iş merkezleri gibi farklı ticari alanlar ilave ederek masraflar karşılanacak. Ekolojik geri dönüşüm sisteminin olacağı yeni konutlarda vatandaş çöpünü sisteme atacak ve sistem kendisi ayrıştıracak. 60 ile 70 bin TL arasında maliyetle yapılacak daireler 300 bin TL'den alıcı bulacak.100 metrekare dairesi olan mal sahibine bedelsiz 80 metrekare daire ve 25 metre kapalı otopark verilecek.
Havaalanı Mahallesi'nde 8 bin vatandaşı ilgilendiren projede bir çok kişiyle anlaşma sağlandı. Vatandaşların mağdur olmamaları için yıkılacak yerlerdeki dükkan sahipleri 1.000 TL, konut sahiplerine ise 500 TL kira yardımı uygulanacak. Vatandaş 2 odalı daire yerine 3 odalı daire isterse küçük bir fark ödeyerek 3 odalı eve sahip olabilecek. İnşaat çalışmaları başladıktan sonra 20 ay içerisinde yeni konutlar ev sahiplerine teslim edilecek. Kredi ihtiyaçlarını karşılamak üzere Esenler Belediyesi İş Bankası ile sözleşme imzaladı.
Esenler'de kentsel dönüşümle yeşil alanlar artacak! (27 Ocak 2013)
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; Esenler'de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının 113. gününde 113. binanın yıkımın çalışmalarına katıldı
Esenler Havaalanı Mahallesi'nde gerçekleşen yıkım çalışmalarını yerinde denetleyen Bayraktar, afet riski taşıyan bu alanların yenilenmesi gerektiğini belirterek 'Risk taşıyan bu alanların kentsel dönüşüme ihtiyacı vardı. Artık afetler olduğu zaman insanlarımızın hayatı son bulmasın, ekonomimiz küçülmesin, ülkemiz travmalar yaşamasın. Amerika'da, Japonya'da deprem olduğu zaman insanlar nasıl rahat ise insanlarımız da öyle rahat olsun istiyoruz.' dedi. Bakan Bayraktar, çalışmaların tamamlanmasıyla vatandaşların riskli yapılar yerine modern yapılara yerleşeceğini, mahallede yeşil alanların artacağını söyledi.
Havaalanı Mahallesi’nde son bina ne zaman yıkıldı?
Esenler Havaalanı Mahallesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında deprem açısından risk taşıyan binalardan sonuncusu 26 Haziran 2013’te düzenlenen törenle yıkıldı.
Törende konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'de ilk “Riskli Alan” ilan edilen ve 5 Ekim 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle start alan Havaalanı Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında son binayı yıkacaklarını söyleyen Göksu, “Türkiye'nin kentsel dönüşüm birikiminde en önemli katma değeri üreten bölgedeyiz” dedi.
Bugüne kadar bin 227 konutun yıkıldığını ve yaklaşık 10 gündür, her gün 200 kamyon olmak üzere hafriyatın taşındığını söyleyen Göksu, yapılan çalışmalar kapsamında bütün tapu mülk teslimlerinin, planların bittiğini ve jeolojik etütler ve kentsel tasarımının da bitmek üzere olduğunu belirtti. 2 ay içinde konutların yapımı için inşaatların başlayacağını açıklayan Göksu, Esenler'de 10 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarını değişik şekillerde devam ettiğini söyledi. Şu anda kentsel dönüşümün yürütüldüğü çalışmaların yaklaşık 400 bin metrekarelik alanda olduğunu ve 10 bin 234 konutu kapsadığını söyleyen Göksu, 10 bin 234 konutun ilk etabını geçtiğimiz aylarda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Turgutreis Mahallesi'nde teslim ettiklerini; ikinci etap konutlarını da Ramazan bayramından sonra Oruç reis Mahallesinde teslim edeceklerini dile getirdi.
Göksu, Havaalanı Mahallesi'nde 72 bin metrekarelik alandaki yapılaşma alanının 30 bin metrekare, 42 bin metrekaresinin de tamamıyla donatı alanlarına terk edileceğini belirtti. Konutların risk kriterlerine göre yapılacağını ifade eden Göksu, hak sahiplerine toplam 1400 konut vereceklerini ifade etti.Göksu, inşaatlar yükselirken konutların maketlerin üzerinden çekilecek kura ile herkese tapusunun verileceğine dikkat çekti.
Havaalanı Mahallesi'nin ardından Tuna Mahallesi'nde de Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vereceklerini belirten Göksu, Tuna Mahallesi'nde kentsel dönüşümle ilgili planlarda son aşamaya gelindiği söyleyerek, “Hedefimiz 4 yıl içinde Esenler'in yüzde 30'unu dönüştürmek. Şu anda yüzde 10'undayız. Dönüşmesi gereken 100 bin konutumuz var. 100 bin konutumuzun 10 bin 234 konutundayız. Yani yüzde 10'lardayız” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Esenler'de bir Dönüşüm Master Planı hazırlayacağının haberini de veren Göksu, “Adacıklar şeklinde dönüşen şehir, adacıklar şeklinde değil; bir bütün olarak, her bir adacık bir bütüne nasıl monte edilir diye bunu da dönüşüm master planına hazırlıyoruz. Böylece o dönüşüm master planına göre bu çalışma devam edecek” diye konuştu.
Havaalanı Mahallesi'ndeki yıkım törenine; AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti İlçe Başkanı Umut Özkan, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Meryem İnat, Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan konuşmaların ardından Havaalanı Mahallesi'ndeki son binanın yıkımı gerçekleştirildikten sonra tören sona erdi.
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, 3. Havalimanı