Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını açıkladı...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını açıkladı.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Kurum şunları söyledi; " Bu araziler eğer belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeyse, hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satabileceğiz. Taksitle ödenmesi halinde ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte vade farkı alınarak ödenebilecek. Bu araziler eğer belediye ve mücavir alan sınırları dışındaysa, rayiç bedelinin yarısı düzeyinde bu arazileri alabilecekler. Bu bedellerin tamamını vatandaşlarımız peşin ödemek isterse yüzde 20 indirim yapıyoruz. Yarısını peşin ödeyeyim derse yüzde yine 10 indirim yapıyoruz. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle yine bu satışları gerçekleştirebiliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz; mera vasfında gözken ama mera olmayan, atıl ancak kullanılmayan ekonomiye kazandırılması gereken tüm arazileri ki bu süreçte tarım ve orman bakanlığımızla uyum içinde çalışıyoruz. Bunları da size süreçte bakanımızla birlikte açıklıyor olacağız. Gerçekten çiftçimizin sanayicimizin, tekstilcimizin, turizmcimizin önünü açmak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz bu çalışmaları ilgili bakanlıklarla yapıp süreç içerisinde 10 günde bir kiralanma, satış, sertifika bu işleri de sizlerle paylaşacağız. 10 günde bir kiralanma, satış bu işleri de sizlerle paylaşacağız. Çiftçilerimiz bizim için vatandaşımız ve çiftçilerimiz açısından önemli süreçte değişiklikler ve bu düzenlemeleri yapmak da bizim en önemli vazifelerimizden biri."
Çiftçilerin bir mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp akabinde de bedeliyle satın alabilabileceklerini sözlelerine ekleyen Kurum, "Bu arazilerin büyüklüğüne baktığımızda yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare araziyi ilgilendiriyor ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bunu 100 günlük eylem planımıza koymuştuk bugün de vatandaşlarımızla bunu paylaşıyoruz. Tarım arazilerinin çiftçilerimize doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyoruz." dedi.
Kira bedelinin detaylarını paylaşan Kurum, "Kiranın yüzde 25'ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse de yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek." diye konuştu.
Başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılacağını söyleyen Kurum, "Bu başvuruların son tarihi 19 Kasım 2018. 218 bin çiftçimiz bu düzenlemeden yararlanacak ve yaşadıkları itilafları, anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları bu kiralama sözleşmesiyle inşallah ortadan kaldıracağız. Çiftçilerimiz arazilerini daha etkin, daha verimli bir şekilde kullanabilecekler. Bir diğer müjdemiz ise kira süresi sonunda çiftçilerimize bu arazileri satabileceğiz. 10 yıl kiralayacaklar, kira süresi sonunda çiftçilerimiz isterlerse arzu ederlerse kira süresini uzatabildiğimiz gibi bu arazilerin doğrudan kendilerine satışlarını da gerçekleştirebileceğiz. Dolayısıyla bir de mülkiyete konu arsaları olabilecek." ifadelerini kullandı.
Arazilerinin belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde ise Hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satılabileceğini söyleyen Kurum, taksitle ödenmesi halinde ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle vade farkı alınıp ödenebileceğini söyledi.
Rayiç bedelinin yarısı üzerinden bu arazilerin doğrudan satın alınabileceğininaltını çizen Kurum "Bu bedelleri vatandaşımız tamamını peşin ödemek isterse yüzde 20 indirim yapıyoruz, yarısını peşin ödeyeyim derse de yine yüzde 10 indirim yapıyoruz. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle yine bu satışları gerçekleştirebiliyoruz." diye konuştu.
Araziyi alan kişilerin bir süre sonra çiftçilik yapmak istemeyip araziyi başka şekilde kullanıp kullanamayacağına daire soruları yanıtlayan Kurum, şu şekilde devam etti:
"Tarım arazisinde bir imar planı değişikliği genel anlamda olmadığı sürece tarım arazisi olarak kullanmak zorunda. Alıp bunu burada bir imar değişikliği yapıp apartman yapmak için yapmıyoruz. Biz buradaki tarımı desteklemek adına bunu yapıyoruz, dolayısıyla tarım arazisi olarak kullanılacak."
Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise şu şekilde konuştu: "Ben de hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sayın bakanım bana bu projeden bahsettiği zaman destekleyeceğimizi kendisine söyledim. Ve sıkı ve hızlı bir çalışmadan sonra bu çiftçiye alınmış inisiyatifin üzerine ne koyabiliriz dedik? Bizim de bazı katkılarımız oldu. 218 bin çiftçiyi bu etkiliyor. Aşağı yukarı 1 milyon insanımızı etkileyen bir proje bu. Tabi yeni hükümet sisteminin de bir getirisi olması gerekiyor. Burada hızlı koordinasyon bizim için çok çok önemli. Bunlardan güzel örneklerden biri de sayın çevre bakanıyla birlikte olduğumuz bir proje. Devlet vatandaşıyla malını mülkünü paylaşıyor. Sözleşmesiz kullanılan tarım arazileri kayıt altına alınmış olacak. Çiftçi kardeşlerimiz kira bedelini ödeyerek tarım arazilerini ekip biçecek. Bu düzenleme toplam arazilerin yüzde 5’ini kapsıyor. Bunu da kayıtlı olacak hale getirdik ve çiftçi kayıt sistemine bu vatandaşlarımız kayıt olacaklar. Peki bunun getirileri ne? Kullanıcılar arazinin verimini artıracak. Çiftçi bundan sonra isterse araziyi satın alabilecek. Suyuna, sulamasına, traktörüne, daha iyi tohumuna yatırımını yapacak. Ucuz kredi imkanlarından faydalanacak, tarım sigortalarından faydalanacak ve kayıt altına alınan araziler bundan böyle tarımsal desteklerden faydalanacak."
Toplam 3 milyar 400 milyon metrekarelik arazinin yaklaşık 100 bin hektarında sulu tarım, 200 bin hektarında kuru tarım ve 40 bin hektarında da dikili ve örtü altı tarımın yapıldığını söyleyen Pekdemirli, arazilerin toplam tarım arazilerinin yüzde 5’ine denk geldiğini belirtti.
Devletin vatandaşıyla malını mülkünü paylaştığını söyleyen Pakdemirli, “Bunu yeni sistemin bir artısı olarak algılamak lazım. İnşallah hazineye ait izinsiz, sözleşmesiz kullanılan bu tarım arazileri bundan sonra kayıt altına alınmış olacak. Çiftçilerimiz bu kira bedellerini ödeyerek artık gönül rahatlığıyla tarım arazilerini ekip biçecek." diye konuştu.
Konuşmalarına devam eden Pakdemirli, "ÇKS’ye dahil değilseniz tarımsal destek, ucuz kredi alamaz, tarım sigortalarından faydalanamazsınız. Bu düzenlemenin ardından biz de mevzuatımızı söz konusu çiftçileri ÇKS’ye kayıtlı olabilecek hale getirdik. ÇKS'ye bu vatandaşlar kayıt olabilecekler. Kullanıcıların böylelikle arazilerinin verimi artıracak. Çeşitli altyapı ve üst yapı yatırımlarını sulama, drenaj tesisi, arazi ıslahı, modern örtü altı tesisi gibi yatırımları yapamıyorlardı. Çiftçilerimiz artık bu arazilerde yatırımlarını yapabilecek, ucuz kredi imkanları, tarım sigortalarından yararlanabilecek. Kayıt altına alınan arazi kullanıcıları bundan böyle tarımsal desteklerden de faydalanabilecek." ifadelerini kullandı.
Toplam 218 bin çiftçiye yaklaşık 125 milyon lira destek verdiklerini söyleyen Pakdemirli, şu açıklamalarda bulundu: "Burada da çiftçimiz yüzde 50 indirim ile ecrimisil ödeyecek. Aslında yapılan destekle kirası da bedavaya gelmiş olacak, bir taraftan da tarımsal yatırımlar için çiftçinin cebinde parası kalmış olacak. Çiftçiye aslında çok büyük bir imkan olacak. 10 yıllık bir süre içerisinde çiftçinin cebinde ilave olarak 600 milyon liradan daha fazla bir gelir artışı elde edilmiş olacak. Verilen tarımsal destekle çiftçinin hem kirasını ödüyoruz, hem de cebine ilave katkı sağlamış olacağız. Çiftçi toprağına kavuşacak. Mera arazileriyle ilgili de ilerleyen günlerde bu projelerin de lansmanını yapıyor olacağız."