Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hiç evi olmayanlar dikkat! 

Ev sahibi olmak isteyenlere hükümetten müjde geldi. Devlet kendi prefabrik evini inşa etmek isteyen vatandaşlara 30 bin TL destek sağlayacak. 


Koronavirüs salgınında ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devletten müjde geldi. Takvim'de yer alan habere göre; Kendisine prefabrik ev alacaklara devlet 30 bin TL'ye kadar para veriyor. Koronavirüs ile mücadele döneminin yanı sıra meydana gelen doğal afetler neticesinde prefabrik evlere talep büyük oranda arttı. Bu ilgilerin oluşmasında en büyük etken prefabrik ev fiyatları oldu. Bunların yanı sıra ikinci el prefabrik ev piyasasının da olması vatandaşların daha ucuza ev bulmasına katkı sağlıyor.

Prefabrik ev, hazır yapılar olarak bilinse de iç ve dış dizaynını tamamıyla kişinin tasarımına bırakıldığı, salon metrekare uzunluğu, mutfağın ne kadar geniş olunması istendiği, tuvalet, banyo, çatı katı gibi bir çok özellikleri ev sahiplerinin belirlediği yapılar oluyor. Prefabrik konutlara olan ilgi her zamankinden daha yüksek bir seviyede. Pandemi sürecinin konutta tüketilen süreci artırması sebebiyle vatandaşlar bahçeli, müstakil ve prefabrik konutlara yöneldi. Özellikle ev imarlı arsası olanlar prefabrik konutlar ile çok basit ve süratli bir biçimde konut sahibi olabilirler. Prefabrik konutların seçim edilmesinin en ehemmiyetli sebebi de basit müessese, süratli inşaat ve düşük maliyet.

Hiç evi olmayanlar dikkat! 

Prefabrik ev fiyatları ne kadar? 

75 metrekare 2+1 71.900 TL

100 metrekare 3+1 94.900 TL

126 metrekare 3+1 144.900 TL

150 metrekare 4+1 149.900 TL

Evin büyüklüğü, prefabrik ev fiyatlarına etki eden ilk faktör oluyor. Yapının katı arttıkça fiyatı artıyor.Ev için kullanılan malzeme, ev fiyatlarını doğrudan etkiler. Örneğin çelik konstrüksiyon uzun ömürlü prefabrik evlerde fiyatlar daha da artar.

2+1 ve 3+1 Prefabrik Evler için Fiyat Tablosu 

* 55 metrekare 2+1 bir prefabrik ev ortalama 70 bin TL.

* 70 metrekare 2+1 bir prefabrik ev ortalama 78 bin TL ile 80 bin TL arasında.

* 75 metrekare 2+1 bir prefabrik ev ortalama 85 bin TL seviyesinde.

* 100 metrekare 2+1 bir prefabrik ev ortalama 109 bin TL ile 112 bin TL arasında.

* 120 metrekare 2+1 bir prefabrik ev ortalama 125 bin TL ile 135 bin TL arasında.

Hiç evi olmayanlar dikkat! 

Prefabrik evlere devlet desteği ne kadar?

Devlet tarafından prefabrik ev inşa eden vatandaşlara 30 bin TL destek sağlanıyor. Prefabrik villa ve ev modelleri büyük bir arayış konusu olurken prefabrik ev inşası için verilen 30 bin liralık hibe para devlet desteği de etkili oldu. 

İlk olarak bilinmesi gereken detay Prefabrik Ev Yapımı Desteği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardım Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. Başvuru alma ve destek sağlama işlemleri ise bu kuruma bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından sunuluyor. 

Barınma Yardımları dahilinde sağlanan prefabrik ev desteğine yönelik bakanlık yapmış olduğu açıklamasında şu bilgileri veriyor. "Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır."

Prefabrik ev yardımı için şartlar neler? 

Prefabrik ev yardımı almak için vatandaşlardan talep edilen ilk koşul 18 yaşının tamamlanmış olması. Bunun dışında esas başvuru şartı ise şu madde ile açıklandı.

"Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birine haiz olma, aynı zamanda onarımı yapılacak evin ya da ev yapımlarında arsanın tam hisseli tapusuna haiz olma"

Başvuru şartlarını sağlayan ve başvuruları onaylanan vatandaşlara 30.000 TL'ye kadar destek sağlanır.

Hiç evi olmayanlar dikkat! 

Prefabrik hibe desteği kimlere yapılacak?

Söz konusu yardım tutarı sadece alt gelir grubu muhtaç ailelere yapılacak. Devlet barınma yardımı olarak ödediği bu tutardan yararlanmak isteyen kişilerde başvuru şartları olarak bu kriterleri arayacak;

-Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evde ikamet etmek,

-Muhtaç durumda olmak

-Hane halkı aylık gelir toplamının hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olması yani 701,32 lira rakamını aşmaması,

-Yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan en az bir tanesine sahip olmak,

-Onarımı yapılacak ya da üzerine prefabrik ev kurulacak olan arsanın tam hisseli tapusuna sahip olmak.