Bir evin iç mekanlarının tasarlanması, dizayn edilmesi işidir. Bu işi yapan kişiye de iç mimar; bazen de dekoratör denir.
İç Dizayn ne demektir?
İç dizayn, yapıların iç cephe düzenlerini şekillendiren tasarım biçimidir. Yani; bir ev, otel, ofis gibi yapıların inşaat aşamasından başlayıp mobilya düzenlemesine kadar oluşan sürede yapılan işlemlerdir.
Dizayn kelimesi dilimize İngilizce ‘design’ kelimesinden gelip kökeni Latincedir. Türkçe karşılığı ise ‘tasarım’dır.
Evinin iç dekorasyonunu yaptırmak isteyenler, kimlerin kapısını çalıyorlar?
Günümüzün varlıklı aileleri, evlerinin iç dekorasyonlarını şu mimarlara yaptırmayı tercih ediyorlar: Şafak Çak, Eren Yorulmazer, Ahmet Güneş, Kerim Çarmıklı, Nurullah Yıldız, Mahmut Anlar ve Han Hümertekin.
Şafak Çak'ın Jennifer Lopez için tasarladığı koltuk
Şafak Çak kimdir ve nasıl bir çalışma tarzı vardır?
Şafak Çak bir iç mimar, tasarımcıdır. Babası Kaya Çak mobilya ustasıdır ve Şafak Çak babasından aldığı mesleği ilerletmeye devam etmektedir. Amerika’da okuyan Şafak Çak, Türkiye’ye döndükten sonra işlerin başına geçmiştir. Birbirinden farklı tasarımlara imza atan tasarımcı “İslami Bujuvazi’nin” mimarı olarak adından söz ettirmiştir. İlk işini Ten çamaşırlarından Deha Orhan’ın evidir. Şafak Çak’ın projelerinden biri de asansörlü namaz odası. Namaz kılınacak sedir uzaktan kumanda ile hareket ettirilebiliyor. Bir diğer tasarımları ise Kabe’yi 24 saat izleyebilen çatıda bulunan kamera sistemi. Bunların dışında ledli namaz halısı. Genelde İslami kesime hitap eden Şafak Çak son olarak Jennifer Lopez’e hediye ettiği taht ve yatakla adından söz ettirdi.
Eren Yorulmazer
Eren Yorulmazer’in çalışma stili nasıldır, kimlere hitap eder?
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olmuştur. İlk 5 seneyi stajyer olarak geçiren Eren Yorulmazer, Türkiye ve dünyada olmak üzere birçok konut, otel, rezidans projelerinde imzası bulunmaktadır. Klasik ve moderni birleştiren Eren Yorulmazer müstakil evler dışında rezidans ve bina projeleride yapıyor.
Kerim Çarmıklı
Kerim Çarmıklı nasıl bir mimar?
Kerim Çarmıklı 1986 yılında doğmuş en genç mimarlar arasında yer alıyor. 10 yıl yurtdışında almış olduğu iç mimarlık eğitimlerinden sonra Türkiye’ye dönerek çalışmalarına başladı ve Kerim Çarmıklı İç Mimarlık’ı kurdu. Massachussetts Newton’da bulunan Mount Ida Üniversitesi İç Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Yeni ve evrensele değer veren mimar bu imgeleri projelerinde de yansıtıyor. İkbal Thermal Otel, Selahattin Aksoy Yalı Dairesi, Müstakbel Kebap ve Mehmet Ulusoy Ofisi projeleri arasında yer alıyor.
İslami mimari nedir?
İslam’ın kuruluşundan bu yana bina ve yapıların, İslam kültürünü de barındıran tasarımlarıdır. Hem yaşayışa hem de İslam’ın gerekliliklerini yerine getirmeye özen gösteren bir daldır. Camiler, mezarlar, hamamlar, çeşmeler İslami mimarinin bir yansımasıdır. Günümüzde ise evlerde insanların rahat namaz kılmalarına olanak sağlayan, Kabeyi izleyebilmek için teknolojiyi evlerine getiren ayrıca gülsuyu serpen klimaların oluşturulması İslami mimarinin günümüzdeki haline örnek verilebilir.
Günümüzde İslami mimari, oldukça fazla gösteriş, aşırı lüks olarak tanımlanabilir. Bunlara örnek verecek olur isek; evlerde Kabeyi görmek için kurulan kamera sistemi, ledli namaz halısı, uzaktan kumandalı namaz odası.
Türkiye’deki ünlü iç mimarlar kim?
1. Eren Yorulmazer
2. Ahmet Güneş
3. Kerim Çarmıklı
4. Nurullah Yıldız
5. Mahmut Anlar
6. Han Hümertekin
Ev ve ofis iç mekan dekorasyonunda son dönemde moda eğilimler nelerdir?
Ev ve ofis iç mekan dekorasyonunda Feng Shui ve Minimalizm ön planda tutuluyor.
Feng Shui tanımı rüzgar ve sudur. Eski bir Çin öğretisi olan Feng Shui; denge içinde yaşamanın hayatımıza ve mekanımıza yansıyan yüzüdür. Mekanlarda Feng Shui uygulama yöntemi gereksiz eşyalardan arınmaktır. Bu felsefeye göre gereksiz eşyalar insanın enerjisini alır ve rahat bir çalışma ortamı sağlamaz.
Feng Shui felsefesine göre dekorasyon bir sanat bir felsefedir. Bu tarz bir dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler; giriş kapısının karşısında ayna olması, çalışma masasında otururken sırtı duvara vermek, bol ışıklı bir oda, büyük dolaplar kapalı olmalı, yemek masasında sandalye 6-8-12 adet olmalı gibi.
Ev ve ofis dekorasyonunda bir diğer akım ise minimanlizmdir. Minimalizim; sadelik ve nesnelliği ön plana çıkarır. Felsefi tanımı ise insan için, maddeye minimun bağımlılık önerir. Çok fazla eşya yoktur. Düz renkler kullanır. Minimalizm dekorda tek renk ve bu rengin tonları, az eşya, sadelik ön planda tutuluyor.
Minimalizm yapılara örnek verecek olur isek şu şekilde sıralayabiliriz: Adam&Eve Hotel, Farnsworth Evi, Cam ev.