İETT’nin (İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri) İstanbul’un yakın tarihine tanıklık eden kronoloji şöyle;
18. yüzyıl - İstanbul`da ulaşım atlı arabalar ve kayıklarla sağlanır.
1850 - Eminönü-Üsküdar arasında günde dört sefer yapan vapurlar çalıştırılmaya başlandı.
1855- Paris`te atlı tramvaylar sefere başladı
1858 - Kabataş-Üsküdar arasında ilk arabalı vapur seferlerine başlandı.
1863 - Londra metrosu hizmete girdi.
1867 - Eugene Henri Gavand adlı Fransız mühendis turistik gezi amacıyla İstanbul’a geldi.
Şubat 1868 - Sadzaram Âli Paşa ile temas kuran Gavand, Paşa’ya Galata’dan Pera’ya yeraltı demiryolu yapılmasını öngören Tünel projesini sundu.
6 Haziran 1869 - Tünel için Sultan Abdülaziz Han tarafından ferman verildi.
18 Şubat 1870 - Kostantin Karapano Efendi, İstanbul Tramvay Şirketi’ni (1881’den sonra Dersaadet Tramvay Şirketi olarak anılacaktır) kurdu. Kuruluş sermayesi 400 bin lira idi. Bu sermaye beheri 20 lira olmak üzere 20 bin hisseden oluşuyordu.
Mayıs 1870 - Gavand, Paris’te iki banka ile ortaklaşa olarak anonim bir Fransız şirketi kurmayı başardı. Şirketin ismi Chemin de Fer Metropolitain de Galata a Pera-Galata’dan Beyoğlu’na İstanbul Metropoliten Demiryolu’ olarak tespit edildi.
26 Ağustos 1871 - İlk ölümlü tramvay kazası (Karaköy) meydana geldi.
9 Eylül 1871 - Fransa’dan sermaye temin edemeyen Gavand’a, ‘The Metropolitan Railway of Constantinople from Galata to Pera’ ya da Türkçe ismiyle ‘Payitaht Demiryolu Şirketi’ adı taşıyan bir İngiliz Şirketi kurma izni verildi.
1872 - İstanbul`da, Anadolu Demiryolları Banliyö İşletmesi kuruldu.
4 Nisan 1872 - İngiliz uyruklu Tünel Şirketi’nin kuruluşu tamamlandı.
Ekim 1874 - Tünel Şirketi, Gavand’ı devreden çıkararak Tünel’in tek hakimi konumuna geldi.
17 Ocak 1875 - Buharlı sistemle çalışan ve Dünyanın ikinci metrosu olan Tünel, Kurban Bayramının ilk günü, yerli ve yabancı çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı (Tünel’in yapımcısı Eugene Henri Gavand törende yoktur) törenle hizmete açıldı. İlk uygulanan ücret 10 para idi.
18 Ocak 1875 - Tünel işletmeye açılarak halkın hizmetine sunuldu.
5 Şubat 1875 - Tünel’in yapımını başarıyla tamamlayıp ülkeye güzel bir eser kazandırmasından ötürü Mösyö Gavand’a üçüncü rütbeden Nişânı Âli-i Osmanî ve esere emeği geçen şirket mensubu diğer bazı kimselere de dördüncü ve beşinci rütbelerden 7 kıta Mecidiye Nişanı verildi.
25 Ağustos 1875 - Tünel’de kayış kopmasından kaynaklanan bir kaza meydana geldi. Kazada ölen ya da yararlanan olmadı. (Saat 13.30 civarında Galata`dan Pera`ya çıkmakta olan treni çeken kayışın istasyona 100 metre kala kopmasıyla oluşan ilk tren kazasında kayan trendeki makinistin Galata İstasyonuna 40 metre kala frene basmasıyla can kaybı olmadan kaza atlatıldı)
9 Eylül 1876 - Tünel’de kayış kopmasının sebep olduğu ikinci kaza meydana geldi. Kazada 8 kişi yaralandı.
1880 - Tramvaylarda durak uygulamasına geçildi. (Daha önceden yolcunun istediği yerde duruyor, bu da hızını düşürüyordu)
1899 - Atlı tramvaylarda görev yapan ve elindeki borazanıyla (nefir) atların önünde koşarak varda (kendini koru) diye yayaları uyaran vardacılar tasarruf gerekçesiyle kaldırıldı.
5 Aralık 1904 - İngiliz Şirketi ile Tünel imtiyazının uzatılmasına dair mukavele imzalandı.
29 Ocak 1908 - Tünel Şirketi, Tramvay Şirketi’ne devredildi.
1911 - Dersaadet Mülhakatından Galata ve Beyoğlu Tahtelarz Demiryolu TAŞ adlı Osmanlı Şirketi (İngiliz kökenli) Tünel işletme imtiyazını Osmanlı Tünel Anonim Şirketi`ne %5 tahville ödenmek üzere 95.000 Pound karşılığında devredildi. (Şirketin gerçek işleticisi merkezi Belçika`da bulunan SOFINA ve her biri 5 lira değerli 33.000 hisseli toplam 165.000 Osmanlı altını sermayeyle kurulmuştur).
1911 - Tütüncü Abdüsselam Efendi, iki otomobil getirterek taksi olarak işletmeye başladı.
30 Nisan 1911 - Tünel Şirketi’nin İngiliz uyruğundan ayrılıp Osmanlı tabiyetine girmesi kabul edildi. Şirketin unvanı ‘İstanbul Şehri Dahilinde Dersaadet Mülhakatından Galata ile Beyoğlu Beyninde Tahtelarz Demiryolu Osmanlı Anonim Şirketi-Societe Anonyme Otoman du Chemin de Fer Metropolitan de Constantinople entre Galata et Pera’ olarak tespit edildi.
27 Temmuz 1911 - Kurucular Heyeti toplantısında alınan kararla yeni Osmanlı Tünel Şirketi’nin teşekkülü gerçekleşti.
Eylül 1911 - Tünel, Tramvay ve Osmanlı Anonim Elektrik Şirketlerini bünyesinde barındırmak üzere Union Otoman Societe d’Intrepises Electrigues a Constantinople (İstanbul Konsorsiyumu) adı altında bir konsorsiyum oluşturuldu. İstanbul Konsorsiyumu esas itibariyle Belçika uyruklu ve çok uluslu büyük bir şirket olup dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren ‘Societe Fienciere de Trasport et de I’Entreprise İndustrielles’in (SOFINA) bir kanadını oluşturmaktaydı.
1911 - Tünel’in Beyoğlu İstasyonunun yenilenerek üzerine Metro Han binası inşa edilmeye başlandı. (Çelik konstrüksiyonlu olarak yapılan, zemin ve merpenleri mermer olan Metro Han’ın zemin katı Henri Gavand’ın projesine göre yapılmasına rağmen diğer katlarda plana uyulmamıştır)
1911 - Galata Köprüsü, çift hatlı tramvayın geçebilmesi için genişletildi.
Ekim 1912 - Balkan Savaşı’nın başlaması üzerine İstanbul Tramvay Şirketi’ne ait tüm atlar (430 adet) 30 bin liraya satın alınınca İstanbul bir yıl kadar tramvaysız kaldı.
1913 - Türkiye’nin ilk elektrik fabrikası Silahtarağa’da kuruldu.
1914 - İki katlı olan Tünel’in Beyoğlu İstasyonun üzerine inşa edilen Metro Han binasının inşası tamamlandı.
25 Ocak 1914 - Galata Köprüsü üzerinde ilk elektrikli tramvay çalıştı. Günün hasılatı Osmanlı Donanma
Cemiyeti’ne bağışlandı. Şehremini Vekil Bedri Bey’in konuşması: ‘Artık yokuşlarda değiştirilen atlar, nefir çalan vardacılar, sürücülerin kırbaç şakırtıları tarihe karışıyor. Bugünden itibaren asri, güzel tramvaylara kavuşuyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun’
1914 - Elektrikli tramvay işletmeciliğine geçildi. İstanbul Yakası ve Beyoğlu tramvay hatları birleştirilerek tüm şebeke elektrikle çalışmaya başladı.
1914 - Birinci Dünya Savaşının başlaması üzerine İstanbul`da ulaşım sekiz ay süreyle durdu.
11 Şubat 1914 - Silahtarağa Elektrik Fabrikası’ndan tramvay şebekesine ilk cereyan verildi.
1916 - Tramvaylar için abonman karneleri (toplu bilet) piyasaya sürüldü.
11 Mayıs 1920 - Tramvay Şirketi’ne bağlı işçilerin ücret ve sosyal hak talepleriyle başlattıkları, İstanbul tarihinde (işgal altında) ilk grev ilan edildi.
20 Aralık 1922 - Dersaadet Tramvay Şirketi işçileri 'İstanbul Umum Amele Birliği`ni kurdu.
Aralık 1923 - Tramvaylarda perde kaldırılarak kadınlarla erkeklerin ayrı seyahat etmesi uygulamasına son verildi.
16 Kasım 1924 - Üniversite öğrencilerinin indirimli öğrenci bileti uygulamamakta direnen Belçikalılar’a bağlı Dersaadet Tramvay Şirketi`ne ait yönetim binası Metro Han’ı basıp tahrip ettikleri ulusalcı gençlik eylemi gerçekleşti. (Üç tıp öğrencisinin olayları önlemek için şirketçe tramvaylara yerleştirilen sivil polisle tartışması, olayı başlatan kıvılcım oldu)
1926 - Dersaadet Tramvay Şirketi tarafından Fransa`dan 4 adet Renault-Scemia otobüs satın alındı.
Kadıköy İskelesi ile Moda arasında özel otobüsler çalışmaya başladı.
2 Haziran 1927 - İstanbul Tramvay Şirketi tarafından 1926 yılında satın alınan 4 adet Renault Scemia marka otobüsten biri Beyazıt-Taksim hattında ilk tecrübe seferini yaptı.
21 Ekim 1927 - Otobüsler Beyazıt-Fuatpaşa-Mercan Yokuşu-Sultanhamam-Eski Postane-Eminönü hattında gerçek seferlere başladı. Bu hat Temmuz 1928’de Karaköy’e uzatıldı.
1928 - Tramvay hangarı olarak kullanılan Bağlarbaşı Deposu otobüs garajına dönüştürüldü.
Dersaadet Tramvay Şirketi’nin yönetim binası olan Tünel’deki Metro Han’a yedinci kat eklendi.
İstanbul`da ilk özel otobüs işletmesi olan “Boğaziçi Otobüsleri” 10-12 araçlık filoyla Taksim-Yenimahalle hattında (İkinci Dünya Savaşına kadar) çalışmaya başladı.
08 Haziran 1928 - Anadolu Yakasının ilk ve en meşhur hattı Üsküdar-Kısıklı arasında açıldı.
07 Ekim 1928 - Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk büyük grevi Tramvay Şirketi işçilerinin (1.400 işçi) katılımıyla yapıldı.
1929 - Üsküdar-Haydarpaşa tramvay şebekesi çift hatta dönüştürüldü.
Nisan 1931 - Harbiye-Beşiktaş hattında otobüs seferi başladı.
19 Ocak 1933 - Tünel’de meydana gelen kazada Ali Rıza Efendi isimli gardöfren hayatını kaybetti. Kaza, vagonların herhangi bir yere çarpması veya kayış kopması neticesi değil Ali Rıza Efendi’nin vagondan düşmesi sonucu meydana geldi.
27 Ağustos 1932 - İstanbul Tramvay Şirketince değişik tarife tiplerini tanımlayan nizamname yayınlandı.
29 Ekim 1933 - Cumhuriyetimizin 10.yıl kutlama törenleri için Atatürk`ün doğrudan verdiği emirle İstanbul’da tramvay ve otobüs filosu (320 tramvay+4 otobüs) eksiksiz olarak sefere çıktı.
1936 - İstanbul`da modern görünümlü (şık, açık sarı, asılmaya olanak vermeyen, yan tabelalı, mevki farkı için ortadan bölünen, hareket halinde kapıları kapalı ve duraklarda havalı kapılarının basamaklarla birlikte otomatik olarak açıldığı) yeni tramvaylar daha çok Şişli-Tünel, Şişli-Beyazıt, Harbiye-Fatih hattında çalışmaya başladı.
17 Ocak 1938 - İstanbul Tramvay Şirketi’nden alınan paraların ‘İstanbul Şehri İmarına Tahsisine Dair Kanun’ (3333) kabul edildi.
8 Şubat1939 - Tünel Şirketi’nin Hükümetçe satın alınıp millileştirilmesi konusunda Nafia Vekili Ali Çetinkaya ile SOFINA grubu temsilcisi H.Speciael arasında mukavele imzalandı.
16 Haziran 1939 - Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri millileştirilerek İETT çatısı altında toplandı. İETT, kırmızı-beyaz olan logo renklerini Türk bayrağından aldı.
1941 - Çeşitli dallarda faaliyet göstermek üzere İETT Spor Kulübü kuruldu. Kulüp, ilerleyen yıllarda atletizm, boks ve güreş dallarında şampiyon sporcular yetiştirdi. Futbol ve voleybolda şampiyonluklar yaşadı.
Nisan 1943 - ABD`den sipariş edilen Gazoilli White marka otobüslerden 9 adedinin montajın yapılarak (6-22 arası çift filo numarasıyla Taksim-Bakırköy ekspres hattında, krem üzerine kırmızı bant renkle) hizmete verildi.
6 Temmuz 1943 - Tünel’de büyük bir kaza meydana geldi. Kazada bir Tünel çalışanı hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.
1945 - İstanbul`da özel şirketlerce yürütülen havagazı üretimi ve dağıtım işi 4762 sayılı yasa ile İETT`ye devredildi.
1946 - Üsküdar ve Havalisi Halk Tramvayları Şirketince otobüs işletmeciliğine geçildi. (İlk otobüs hatları: Kadıköy-Caddebostan (2 otobüs), Kadıköy-Suadiye (2 otobüs), Üsküdar-Kısıklı (2 otobüs) şeklindeydi.
Haziran 1946 - İETT Kütüphanesi (kurum içi personele hizmet vermek amacıyla) açıldı. (Çalışmalar 1943 yılında başladı)
25 Ekim 1948 - Şişli garajı (5 bin 763 metrekare alana sahip, 80 otobüs kapasiteli) ve atölyeleri hizmete alındı.
1951 - Türkiye’nin ilk psikoteknik laboratuarı, Vali ve Belediye Reisi Fahrettin Kerim Gökay tarafından eğitim için altı aylığına Fransa’ya gönderilen Dr. Abbas Erdoğan Noyan tarafından İETT Şişli garajında açıldı. Laboratuarda bulunan ölçüm aletlerinin tamamı Fransa’dan getirtildi.
1951 - 22 kilometrelik İstanbul çevreyolunun (E5) yapımına başlandı
1951 - Paris Taşıt İşletmeleri (RATP) Müdürü Prof. Langevine, İETT ve İTÜ tarafından İstanbul kent içi ulaşım problemlerini incelemek üzere ülkemize davet edilerek yapılan çalışmanın sonuçları “İstanbul Yolcu Nakliyat İşleri Etüdü” raporu şeklinde yayınlandı.
01 Ağustos 1953 - Tünel bağlantılı tramvay hattı işletmeden kaldırıldı. (Bunu Taksim-Eminönü, Kadıköy-Moda ve Kadıköy-Bostancı hatları izledi)
1954 - İETT atölyelerinde, hava frenli ve otomatik kapılı elektrikli tramvayların bir benzeri yerli malzeme ve işçilikle yapıldı.
Üsküdar-Kadıköy Halk Tramvayları Şirketi, tüm tesisleriyle İETT’ye devredildi.
Aralık 1954 - İstanbul Belediyesi, dolmuşçuluğu resmen tanıyarak ilk tarifeyi kabul etti.
1954 - İzmir`de tramvaylar işletmeden kaldırıldı.
11 Kasım 1954 - Anadolu Yakası Üsküdar ve Havalisi Tramvay Şirketi, genel kurulda fesih kararı alarak belediyeye devredildi.
16 Mart 1955 - Üsküdar-Kadıköy Halk Tramvayları Şirketi, (Belediye Meclisi kararıyla) tüm tesisleriyle İETT’ye devredildi.
1955 - İtalyan Ansaldo San Giorgio firmasına ilk troleybüs sipariş edildi.
1955 - Fransız SGTE firmasına Metro projesi yaptırıldı.
1955 - Tramvayların Galata Köprüsünden geçişleri sona erdirildi.
1957 - Latille Floirat marka otobüsler turistik gezi amaçlı kullanılmaya başlandı.
1957 - Topkapı garajı (80 otobüs kapasiteli) hizmete açıldı.
1959 - Levent garajı hizmete açıldı.
1959 - İETT’nin bayan biletçileri göreve başladı. (Bu işin fikir babası mimar olan ve estetiğe verdiği önemle tanınan İETT Genel Müdürü Sedat Erkoğlu’dur. Erkoğlu, otobüslerde daha nezih bir hava eseceği ve arada sırada çıkan ufak münakaşaların önleneceği düşüncesiyle işe almıştır bayan biletçileri)
1961 - İtalya`dan getirtilen Ansaldo San Giorgio marka 1 adet körüklü troleybüs Eminönü-Topkapı hattında deneme seferi yaptı. Ardından 76 adet troleybüs aracı teslim alındı.
12 Ağustos 1961 - Defne dallarıyla süslenmiş tramvaylar, Şişli deposundan çıkarılan 128 numaralı tramvayın arkasına dizilmiş 6 tramvayla geçit töreni yaparak hüzün ve gözyaşları arasında İstanbul’a (Avrupa Yakası) veda etti.
İETT Genel Müdürü Kurmay Albay Orhan İlter: "İstanbul’u bir tramvay seyahatiyle tanıyıp sevmiştim."
1965 - İETT otobüslerinde renk değişikliğine gidilerek kırmızı kuşaklı krem zemin yerine üst kısım krem, alt kısım kırmızı olarak tespit edildi.
1966 - İstanbul`da plaka sayısı (Taksi: 15.200, Dolmuş taksi:705 adet) olarak donduruldu.
1966 - İETT Matbaası kurularak otobüs biletlerinin (1 kağıt biletin maliyeti=1 kuruş) basımına başlandı.
14 Kasım 1966 - Anadolu Yakasında elektrikli tramvaylar son seferini yaptı.
1967 - Kadıköy Kuşdili`nde 15-20 tramvay aracı kullanılarak ‘İETT Tramvay Taşıt Müzesi’ açıldı. Çalışabilir durumda 125`den fazla tramvay aracı da Avcılar İETT Kampı’na dinlenme konutu yapılmak üzere gönderildi.
1968 - TBMM tarafından çıkarılan 1005 sayılı kanunla İstiklal Madalyası sahipleri İETT otobüslerinden ücretsiz yararlanmaya başladı.
Ağustos 1968 - İETT atölyelerinde, tamamen İETT`li ustaların eseri olan ilk Türk troleybüsü Tosun`’un yapımına başlandı. Böylece 100 araçtan oluşan filoya katılan Tosun, 101 kapı numarasıyla İstanbul`da 16 yıl süreyle hizmet verdi.
1968 - Tünel’in Galata (Karaköy) istasyon ve binalarının yapımına başlandı.
1971 - Tünel’in Galata (Karaköy) istasyon ve binalarının yapımı tamamlandı.
02 Kasım 1971 - Elektrikli Tünel’in resmi açılışı, İstanbul Belediye Reisi Fahri Atabey, İETT Genel Müdürü Saffet Gürtav, İETT yetkilileri, halk ve basın mensuplarının katıldığı törenle gerçekleştirildi.
1973 - Çevre Belediyelerce otobüs işletmeciliği başladı.
29 Ekim 1973 - Boğaziçi Köprüsü (Alman Hoctief ve İngiliz Cleveland firmaları tarafından yapılan) açıldı.
24 Temmuz 1974 - Camialtı’ndan İETT’ye transfer olan genç futbolcu Recep Tayyip Erdoğan, Altıntepe Daire Müdürlüğü’nde göreve başladı. 1976 yılının sonlarında kadrosu Spor ve Sosyal Tesisler Müdürlüğü’ne alındı. Şişli garajında bir yandan diğer futbolcu arkadaşlarıyla birlikte kantinde çalışırken bir yandan da İETT futbol takımının kaptanlığını yürüttü.
1 Mayıs 1977 - Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları dolayısıyla Tünel’de taşınan yolcu sayısı iki katına çıktı ve aşırı yolcu yoğunluğu nedeniyle aracın amortisörleri patladı. Araç, acilen bakıma (2 gün) alındı.
1977 - Ortadan kapılı 1 adet Mercedes Benz otobüsü deneme seferlerine başladı.
16 Haziran 1978 Taksim-Sarıyer hattında (40 numaralı hat) çalışan Büssing marka İETT otobüsü (Filo no: 1.243) lastiğinin patlaması üzerine Tarabya`da denize uçtu. İETT’nin tarihindeki en büyük kazada 30 kişi hayatını kaybetti.
1978 - Taksim-Mecidiyeköy tercihli yolu (8 kilometre) açıldı. (Daha sonra Zincirlikuyu`ya uzatıldı)
1978 - İETT ulaşım araçlarında mesafeye bağlı kıtalı bilet sistemine son verilerek tüm mesafeler için geçerli tek tip, paralı-kumbaralı bilet uygulamasına geçildi ve biletçi kadroları tasfiye edildi.
15 Şubat 1979 - İETT, DPT, EGO ve ESHOT ve otobüs üreticileri arasında finansmanı Maliye Bakanlığı’ndan karşılanmak üzere otobüs temini (İETT`ye 2 yıl içerisinde 500 adet Magirus Deutz, 255 adet Mercedes-Benz otobüs) ile ilgili protokol imzalandı.
1979- İETT filosuna ilk körüklü otobüsler (Macar yapımı Ikarus) katıldı.
1979 - İETT hatlarında Boğaz Köprüsü geçişleri için çift tarife uygulamasına geçildi.
11 Mart 1979 - Taksim-Levent arasında 6,5 kilometrelik tercihli yol uygulamasına başlandı. (İlk çalışan otobüs Leyland`dı)
13 Haz. 1979 - Taksim-Levent tercihli yol otobüslerinde ilk biletçisiz-kumbaralı sistemin deneme uygulamasına başlandı.
01 Nisan 1980 - İETT otobüslerinde aylık mavi kart uygulamasına geçildi.
1980 - İETT araçlarında yolculuk bedeli olarak yolcudan para toplanmasından vazgeçilerek kağıt bilet uygulamasına geçildi.
1981 - Kadıköy İtfaiyesi’nin talebi üzerine ‘Kuşdili İETT Taşıt Müzesi’ kapatılarak müzedeki örnek tramvaylar Avcılar İETT Kampı’na gönderildi.
09 Şubat 1981 - Birinci Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’nın 57 sayılı bildirisiyle İstanbul`daki 25 çevre belediye İstanbul Belediyesi’ne bağlandı.
16 Şubat 1981 - Mülga çevre belediyelere ait 142 adet çeşitli marka otobüs İETT`ye devredildi.
Nisan 1981 - Tünel’in Karaköy istasyonunun üzerinde yedi katlı gar binasının inşasına başlandı.
04 Haz. 1982 - Kadıköy İskele-Altıyol tercihli yolu açıldı.
09 Eylül 1982 - Yasa değişikliği ile İETT eliyle yürütülen tüm elektrik hizmetleri Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredildi.
16 Eylül 1982 - Devlet Planlama Teşkilatı eşgüdümünde yapılan çalışmalar sonunda ‘Ulaştırma Ana Planını’ Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
1982 - İstanbul Belediyesi’nin aldığı bir kararla Özel Halk Otobüsleri’nin yönetmelik çerçevesinde yaygınlaştırması kararlaştırıldı.
1983 - İstanbul kent içi toplu taşımada 14 kişilik minibüsler trafiğe katıldı.
Taksim-Levent ve Kadıköy-Altıyol otobüs tercihli yolunda bariyer uygulamasına geçildi. Otobüs duraklarının 500 metre mesafe ilkesine göre yeniden düzenlenmesi sonucu 112 durak kaldırıldı.
Nisan 1983 - Karaköy gar binasının inşaatı tamamlandı.
Haziran 1983 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine havagazı üretim ve dağıtım faaliyetleri durduruldu.
16 Temmuz 1984 - Troleybüs İşletmesi tasfiye edilerek araçlar (75 adet) İzmir Belediyesi ESHOT İşletmesine satıldı.
1985 - İETT araçlarında; güçlüğü nedeniyle toplanan kağıt biletlerin sayımından vazgeçilerek kumbara içerisinde yakılmaya başlandı.
1985 - UKOME kararıyla İstanbul`da Özel Halk Otobüsleri’nin (ÖHO) İETT ile aynı bilet ve tarife uygulaması içine alınarak toplanan ÖHO biletlerinin İETT tarafından sayılarak ödeme yapılması esasa bağlandı.
1985 - Yeni Galata Köprüsü’nün inşası (486 metre uzunluk, 42 metre genişlik, ortası açık, 130 dükkan) Karayolları Genel Müdürlüğü’nce STFA-Thyssen ortak girişimine ihale edildi.
01 Ekim 1985 - 820 Özel Halk Otobüsü`nün yönetim, yürütüm ve denetimi İETT` ye bağlandı.
1986 - İETT otobüslerinde egzoz gazı çıkışları otobüslerin tavanları üstüne alındı.
İETT Rami park garajı düzenlendi.
İETT araçlarında öğrenci ve erlerle birlikte öğretmenler de indirimli tarifeden yararlanmaya başladı.
19 Temmuz 1986 - İETT Anadolu I garajı (400 otobüs kapasiteli) işletmeye açıldı.
13 Ocak 1987 - Yeni Galata Köprüsü’nün temeli atıldı.
1987 - İETT Şişli garajı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne devredildi.
İETT araçlarında öğrenci, er ve öğretmenlerle birlikte Hakim ve Savcılar da indirimli tarife kategorisine dahil edildi.
Kamuoyunun tepkisi üzerine İstanbul`da kent içi ulaşım ücretleri (belediye, banliyö, vapur) % 20-25 oranında indirildi.
20 Şubat 1987 - İETT şoförleri, toplusözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine pasif direniş (yavaşlatma) eylemi başlattı.
Haziran 1987 - İstanbul Bağdat Caddesi’nde tek yön uygulaması başlatıldı.
08 Haziran 1987 - Bostancı-Kabataş arasında ilk deniz otobüsü seferleri başladı.
11 Temmuz 1987 - İkitelli garajı hizmete açıldı.
1988 - İstanbul Metrosu (Taksim-4.Levent) projesi tamamlandı.
5 Nisan 1998 - Tünel vagonlarının dış kaportası tamamen yenilendi.
01 Mayıs 1988 - İETT’nin 44 dönümlük Levent garajı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından (Bedrettin Dalan) borçları karşılığında iş merkezi ve otel yapılmak üzere alındı.
Mayıs 1988 - İstanbul Boğazı üzerinde ikinci köprü (Fatih Sultan Mehmet) hizmete açıldı.
1989 - İstanbul Aksaray-Kartaltepe Hafif Raylı Sistemi (LRT, Hafif Metro) açıldı ve Esenler’e uzatıldı.
1990 - İETT otobüslerinin renginde değişiklik (üst kısım turuncu, alt kısım mavi) yapıldı.
İETT hat ağında aktarmalı sisteme geçilmesine bağlı olarak tek, çift ve kademeli bilet uygulamasına geçildi.
Beyoğlu İstiklal Caddesi trafiğe kapatılarak yaya bölgesine dönüştürüldü.
İETT tarafından Aksaray-Topkapı özel otobüs yolu güzergahı hizmete açıldı.
29 Aralık 1990 - Nostaljik tramvay Tünel-Taksim hattında hizmete alınarak İstanbullulara yeniden merhaba dedi.
1991 - İTÜ+İETT işbirliğiyle çift yakıtlı (doğalgaz +dizel) otobüs dönüşüm projesi çalışmaları başlatıldı.
1991 - Yol açtığı güçlükler nedeniyle İETT araçlarında tek, çift ve kademeli bilet uygulamasından vazgeçilerek eski uygulamaya dönüldü.
1991 - 20 solo, 130 körüklü (Ikarus) otobüs alındı.
İstanbul`da II. Kent İçi Ulaşım Kongresi’ yapıldı.
Sirkeci-Aksaray hattında raylı sistem (çağdaş tramvay) hizmete girdi.
İETT Taşıt Müzesi’nden alınan 2 tramvay vagon ve 30 metrelik özgün raylar Hasköy Lengerhane binasında bulunan Rahmi Koç Sanayi Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Yeni Galata Köprüsü trafiğe açıldı.
696 solo, 25 körüklü (Ikarus) otobüs alındı.
1993 - İETT çift katlı otobüsleri için özel tarife (çift bilet) ve biletçili sistem uygulamasına geçti.
İETT işçi personelin yazlık-kışlık iş giysileri (bejden maviye) değiştirildi.
500 solo (Ikarus), 14 çift katlı (Daf Optare) otobüs alındı.
21 Eylül 1993 - Doğalgazlı (çift yakıtlı) sisteme dönüştürülmüş 10 adet İETT otobüsü (toplamda 100 otobüs) işletmeye verildi.
1994 - Avrupa Birliği Programı çerçevesinde NETMED Projesi (Akdeniz Bölgesi`nde Kent İçi Ulaşımının Gelişim Yönetimi) İstanbul çalışması yapıldı.
Tünel’in Karaköy girişinde (gar binası) açılan yeni İETT Müzesi’nde yazlık atlı tramvay, atlı tramvay durağı, levha ve çeşitli ekipmanlar sergilendi.
İstanbul Özel Halk Otobüsleri’nde İETT`den ayrı bilet uygulamasına geçildi ve biletçilerle otobüs içinde yolcuya bilet satılmaya başlandı.
1994 - Hafif Raylı Sistem (LRT,hafif metro) hattının Zeytinburnu-Bakırköy istasyonları hizmete açıldı.
48 solo (Ikarus), 12 adet çift katlı (Daf Optare) otobüs alındı.
31 Ocak 1994 - Hızlı Tramvay (LRT) Otogar-Merter arasında hizmet vermeye başladı.
1995 - İETT ihalesiyle Tuzla-Topkapı hattında 175 özel otobüs çalıştırılmaya başladı.
Üzerinde kayıp insanların (229 kişi) fotoğraflarının bulunduğu ‘Umut Otobüsü’ sefere başladı. İETT’nin bu hizmeti birçok kayıp vatandaşın bulunmasını sağladı.
Kent içi otobüs taşımacılığında İETT`nin ilk özelleştirme çalışmaları.
İETT otobüslerinde % 100 doğalgaz yakıtlı otobüs projesi çalışmalarına başlandı.
İETT otobüslerinde ‘mobil reklam’ uygulamasına geçildi.
Bayramlarda ücretsiz taşımacılık yapılmaya başlandı.
‘İETT ile Piknikli Günler’ sloganıyla yaz aylarında mesire yerlerine seferler düzenlenmeye başlandı.
12 Temmuz 1995 - Kağıthane (Poligon) garajı hizmete girdi.
Ekim 1995 - Elektronik bilet (Akbil) için çift katlı otobüslerde pilot uygulamaya geçildi.
27 Kasım 1995 - Engelli vatandaşlar için özel tasarımlı Berkhof marka 7 adet özürlü otobüsü hizmete verildi.
05 Aralık 1995 - Bosna Hersek`e 10 otobüs hibe edildi.
İETT ihalesiyle 128 adet çift katlı özel otobüs İETT’nin yönetim, yürütüm ve denetiminde çalıştırılmaya başlandı.
Elektronik bilet (Akbil) tüm otobüslerde yaygınlaştırıldı.
İETT otobüslerinde eski renge (üst kısım krem kısım krem bej, alt kısım kırmızı) dönüldü.
İETT bütçesinden Ar-Ge için ilk kez kaynak ayrıldı.
İETT ücretsiz danışma hattı (0800 211 60 68) açıldı.
10 Haziran 1996 - İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü televizyonda yayınlanmak üzere (Kanal7) ilk kez reklam sözleşmesi imzaladı.
12 Aralık 1996 - Akıllı Yolcu Bilgilendirme Sistemi (Akyolbil) projesi start aldı.
1997 - Euro II standartlı çevreci motora sahip 136 adet (0345) otobüs alındı.
16 Aralık 1997 - Beykoz-Şahinkaya garajı hizmete açıldı.
1998 - İETT kapalı durakları yenilenmeye başlandı.
204 solo, 14 körüklü (0345) otobüs alındı.
İETT otobüslerinde dijital göstergeli hat tabelası uygulamasına geçildi.
1999 - Tünel’in Karaköy girişindeki ‘Taşıt Müzesi’ tasfiye edildi.
9 solo, 82 körüklü (0345) otobüs alındı.
1999 - İETT İkitelli Motor Yenileme Fabrikası hizmete girdi.
2000 - Acil Ulaşım Eylem Planı revize edilerek Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ile bütünleştirildi.
Modern otobüs duraklarına reklam alınmaya başlandı.
132 solo, 27 körüklü (0345) otobüs alındı.
Eylül 2000 - Taksim-Levent Metrosu işletmeye alındı.
Eylül 2000 - İstanbul`da yerel ulaşım işletmelerinin Akbil satış ve yolculuk gelirleri İETT havuzunda toplanmaya başlandı.
01 Haziran 2001 - Aylık Mavi Akbil'e ek olarak günlük, haftalık ve 15 günlük Akbil uygulamasına başlandı.
İETT otobüsleri ve Taksim- 4. Levent Metro hattında elektronik bilet entegrasyonu ve 60 dakika ücretsiz aktarma uygulaması başlatıldı.
Aralık 2001 - Eski İstanbul fotoğrafları bir araya getirilerek ‘Bir İstanbul Klasiği: İETT’ adıyla albüm kitap şeklinde yayımlandı.
2002 - Edirnekapı-Sultançiftliği raylı sistem hattının (hafif metro) yapımına başlandı.
Güvenli bilet ve seyahat kartı üretim sistemine geçildi.
24 Haziran 2002 - Aksaray Metrosu Atatürk Havalimanı’na kadar uzatıldı.
2003 - Bireysel seyahat kartları (paso) internet üzerinden elektronik ortamda verilmeye başlandı.
Kayıp eşya sorgulama ve bulunmuş eşya takip sistemi elektronik ortama (internet) taşındı.
Ocak 2003 - Otobüs yenileme sistemi (bant usulü) modernize edildi.
25 Nisan 2003 - İkitelli garajında bulunan Psikoteknik laboratuarına, kurucusu Dr. Abbas Erdoğan Noyan’ın adı verildi.
26 Şubat 2003 - Sultançiftliği-Edirnekapı raylı sistem projesinin (tramvay) yapımına başlandı.
01 Ağustos 2003 - Bilet ve aktarma entegrasyonu yaygınlaştırılarak ücretsiz aktarma süresi 90 dakikaya çıkarıldı.
01 Ağustos 2003 - İstanbul`da yerel yönetime bağlı mevcut raylı sistemler ve yapılacaklar (metro, hafif metro, tramvay) İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü yönetiminde, özerk işletmeler olarak toplandı.
01 Ağustos. 2003 - Taksim-Kabataş füniküler hattının yapımına başlandı.
Eminönü-Kabataş raylı sistem projesinin (tramvay) yapımına başlandı.
Yerel yönetime bağlı tüm ulaşım işletmelerinde (ÖHO ve çift katlı otobüsler hariç) geçerli olacak bilet ve ücret entegrasyonu uygulamasına başlandı.
01 Ekim 2003 - İstanbul çevresindeki ilçe ve beldelerde (Büyükçekmece, Silivri, Çatalca, Ümraniye) hizmet veren 697 midibüs ve otobüs özel UKOME kararıyla Halk Otobüsü (ÖHO) kapsamına alınarak İETT’nin yönetim, yürütüm ve denetimine verildi.
01 Kasım 2003 - Kadıköy-Moda tramvay hattı hizmete açıldı.
2004 - Ekspres otobüsler (E-Otobüs) işletmeye alındı.
09 Mayıs 2004 - Marmaray projesinin temel atma töreni Üsküdar`da yapıldı.
Kasım 2004 - İETT otobüslerinde sigortalı yolculuk (ferdi kaza sigortası) dönemi başladı.
2005 - Kabataş-Eminönü tramvay hattı hizmete alındı. Galata Köprüsü’nden 44 yıl sonra yeniden tramvay geçti.
2005 - ÖHO personeline kıyafet standardı getirildi.
Bağlarbaşı garajının yerine ‘İETT Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi’ nin inşasına başlandı.
Otogar-Bağcılar, İkitelli-Başak Konutları metro hattının yapımına başlandı.
Kadıköy-Kartal metrosunun yapımına başlandı.
İstanbul Metro tünellerinde hareketli reklam uygulaması başladı.
Kabataş-Eminönü tramvay hattı hizmete alındı.
2006 - İETT’nin kuruluş kanununda değişiklik yapılarak ‘işletir-işlettirir’ ibaresi ilave edildi.
İETT, İstanbul’da lastik tekerlekli tramvay-metrobüs için fizibilite çalışmalarına başladı.
450 adet (klimalı, Euro III çevre standartlı, % 100 alçak tabanlı) yeni otobüs (Citaro) alındı.
İkitelli garajında bulunan merkez ambarı yenilendi.
Gece seferleri başladı.
350 solo, 100 körüklü (Mercedes Citaro) otobüs alınması.
27 Mart 2006 - İETT otobüslerinde tutamak reklam uygulamasına başlandı.
Haziran 2006 - Özürlüler için ‘Beyaz Kart’ uygulaması başlatıldı.
Haziran 2006 - İETT Karaköy Gar binası restore edildi.
01 Temmuz 2006 - Büyükşehir Belediyesince ‘tek bilet Akbil’ uygulamasına geçilerek İETT, Özel Halk Otobüsleri, Şehir Hatları Vapurları, Metro, Deniz Motorları ve Banliyö Trenleri entegre edildi. Mavi Akbil tüm sistemlerde geçerli hale geldi.
Günlük, haftalık ve 15 günlük Mavi Akbil uygulaması kaldırıldı.
Taksim-Kabataş arasını 110 saniyeye indiren füniküler hattı Başbakan ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katıldığı törenle hizmete açıldı.
12 Ocak 2007 - Akyolbil için 100 otobüsle pilot uygulama başlatıldı.
2007 - 50 adet çift katlı, kırmızı (Daf Mjt), 44 adet solo (Citaro) otobüs alındı.
Avcılar-Topkapı metrobüs hattında çalıştırılmak üzere yüksek yolcu kapasiteli, konforlu 31 adet (Capacity) otobüs alındı.
25 Temmuz 2007 - Tünel tesisleri depreme karşı güçlendirilmek üzere rehabilitasyona alındı. Karaköy ve Beyoğlu istasyonları yenilenerek giriş ve çıkışlar özürlülere uygun hale getirildi. Tünel araç yolunun (lonjin) tamamı, araçların gövdesi, rayların % 40’ı ışıklandırma ve enerji sistemi (katener) yenilendi.
01 Ekim 2007 - İETT otobüsleri zararlı mikroorganizmalara karşı haftada bir kez dezenfekte edilmeye başlandı.
10 Aralık 2007 - Tünel, yenilenmiş haliyle yolcu taşımaya başladı.
2008 - 2 adet çift katlı kırmızı (Daf Mjt), 50 adet körüklü otobüs (Capacity) metrobüs hattında çalıştırılmak üzere) alındı.
1 adet lastik tekerlekli tramvay (Phileas) (Avcılar-Topkapı metrobus hattında çalıştırılmak üzere; yüksek yolcu kapasiteli, hibrit motorlu, yüksek teknolojiyle donatılmış) alındı.
01 Ocak 2008 - İETT’de kağıt bilet tarihe karıştı, yerine beş biletlik kart ‘beşiBiryerde’ geldi.
Ocak 2008 - Sultançiftliği hafif raylı sisteminin devamı olan Edirnekapı-Topkapı hattının yapımına başlandı.
Mart 2008 - İETT’li ustalar Tünel’in ilk vagonlarını (1875-1968 yılları arasında kullanılan) birebir aslına uygun şekilde yeniledi.
17 Eylül 2007 - İstanbul'un ana arterlerindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, hızlı ve konforlu ulaşım sağlamak amacıyla işletmeye alınan Metrobüs sisteminin ilk ayağı olan Avcılar-Topkapı hattı (18.3 km) hizmete açıldı.
Metrobüs sayesinde daha önce 67 dakikada alınan bu mesafe 22 dakikaya indi.
Yapımını İETT’nin üstlendiği Sultançiftliği-Edirnekapı hafif metrosu (15.5 km.) hizmete alındı.
Mart 2008 - 1946 yılında kurum personeline hizmet vermek amacıyla kurulan ve 2003 yılında ulaşım konulu ihtisas kütüphanesine dönüştürülen İETT Kütüphanesi yenilendi.
10 Haziran 2008 - Metrobüs hattında 7/24 saat esaslı çalışma düzenine geçilerek seferlerin sabaha kadar kesintisiz devam etmesi sağlandı.
28 Haziran 2008 - İETT Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi (Eski İETT tramvay deposu) törenle hizmete açıldı.
08 Ağustos 2008 - Metrobüsün ikinci etabı olan Topkapı-Zincirlikuyu hattı (11.9 km) hizmete alındı.
Aralık 2008 - İETT otobüslerinde yolculara kolonyalı mendil dağıtılmaya (pilot uygulaması Ayazağa garajı çıkışlı araçlarda olmak üzere) başlandı.
01 Ocak 2009 - Metrobüsün 78 olan hat numarası İstanbul’dan esinle, 34 olarak değiştirildi.
Ocak 2009 - Cep telefonlarından hat ve güzergah bilgilerine erişimi sağlayan mobil İETT uygulaması devreye alındı. Aynı şekilde harita İETT ile de hizmet sanal ortama taşındı.
Ocak 2009 - 20 adet lastik tekerlekli tramvay (Phileas- metrobüs hattı için) aracı alındı.
Mart 2009 - 31 adet körüklü (Capacity-metrobus hattında çalıştırılmak üzere) otobüs alındı.
03 Mart 2009 - Metrobüsün üçüncü etabı olan Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı (11.2 km) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı.
18 Mart 2009 - Kısa olmasına karşın entegrasyon için kilit öneme sahip, dört istasyonlu Edirnekapı-Topkapı raylı sistem hattı (2.3 km.- Sultançiftliği hattının devamı) hizmete alındı.
01 Haziran 2009 - İstanbul’da toplu taşıma ücret tarifesi UKOME’nin aldığı kararla (tam bilet 1.50, indirimli 0.85 TL olarak) yeniden düzenlendi.
2009 - Metrobüs hattında kullanılmak üzere 100 adet (Capacity), 35 adet lastik tekerlekli tramvay aracı alındı.
Ekim 2009 - İETT otobüs filosunda on yaşını dolduran araçlar, İkitelli Kaporta ve Boya Şefliğine bağlı atölyelerde yenilendi.
Ocak 2010 - Metrobüs hattında turnikelerden geçişleri kontrol etmek ve yolcuların güvenliğini artırmak amacıyla görevlendirilen güvenlik görevlileri çalışmaya başladı.
17 Ocak 2010 - Dünyanın ikinci metrosu Tünel’in 135. yılı törenle kutlandı.
01 Şubat 2010 - Daha önce ayın 28’i ile takip eden ayın 5’i arasında yapılan Aylık Mavi Akbil dolum işlemi ayın
her günü, İETT’nin yanı sıra özel Akbil Bayilerinden de yapılabilir şekilde ayarlandı.
15 Şubat 2010 - İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi dolayısıyla daha önce son seferini 21.00’da yapan Tünel, gece 22.45’e kadar çalışmaya başladı.
Ağustos 2010 - İETT, tarihinde bir ilke daha imza atarak vatandaşların tarihi yarımadada bulunan camileri rahatça ziyaret edebilmeleri için Ramazan ayına özel hat (55EB Eyüp-Beyazıt) ihdas etti.
30 Ekim 2010 - Toplu taşıma ücret tarifesi yeniden düzenlendi. Buna göre tam bilet 1,65 TL, indirimli bilet 0,95 (öğrenci), 1,10 (diğer) oldu. Daha önce aktarma almayan Nostaljik Tramvay ve Tünel aktarmaya almaya başladı.
15 Kasım 2010 - Metrobüs hattında turnikelerden ücretli geçiş uygulamasına son verildi.
Ocak 2011 - Tünel’in yapımcısı Fransız mühendis Eugene Henri Gavand’ın 1876 yılında Paris’te yayımladığı ve Tünel’in yapım hikayesiyle Osmanlı Hükümeti ile yürüttüğü görüşmeleri anlattığı “Tunnel de Constantinople-İstanbul Tüneli’ isimli kitabın çevirisi yapılarak araştırmacıların hizmetine sunuldu.
15 Mart 2011 - Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattı inşaatının temeli törenle atıldı.
Nisan 2011 - İETT’nin uzun yıllardır kullandığı 245 07 20 numaralı santral telefonu dijital sisteme geçilmesi dolayısıyla 372 22 22 olarak değiştirildi.
24 Mayıs 2011 - İETT’nin çevreye gösterdiği duyarlığın bir göstergesi olarak Kemerburgaz-Akpınar köyünde
‘İETT 140. yıl hatıra ormanı’ oluşturuldu.
Mayıs 2011 - İstanbul’da sürekli artan yolculuk talebini karşılamak ve İETT’nin mevcut filosunu desteklemek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakiyle kurulan Otobüs AŞ’nin erguvan rengi otobüsleri hizmet vermeye başladı.
Haziran 2011 – İETT, özürlüler için erisilebiliriett@iett.gov.tr başlığı altında özel e-posta adresi oluşturdu.
İETT hizmet bürolarında çalışan personele işaret dili eğitimi verilmeye başlandı.
Temmuz 2011 - İETT, Elektronikkart’ın toplu ulaşım araçlarında yaygınlaştırılması amacıyla vatandaşlara yönelik bir kampanya (Akbilini iade et Elektronikkartı al) başlattı.
Akyolbil projesi kapsamında 300 durağa daha sistem montajı yapıldı.
28 Temmuz 2011 - Güney Koreli CEV firması ile yapılan protokol uyarınca, Hasanpaşa garajına bağlı 15 adet
Ikarus marka otobüs % 100 doğalgazlı hale getirildi.
20 Temmuz 2011 - İETT futbol takımı İBB Futbol Turnuvasında şampiyon oldu.
1 Ağustos 2011 - İlk olarak 2010 yılında başlanan Ramazan Hattı (Eyüp-Beyazıt) uygulamasına devam edildi.
Özel Halk Otobüslerinde biletçi uygulamasına son (13 Ağustos) verildi.
İETT bünyesinde yürütülen kalite standardizasyonu çalışmaları tamamlandı. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri SGS tarafından onaylandı.
Ekim 2011 -Beşyol metrobüs istasyonu açıldı. Böylece metrobüs hattındaki istasyon sayısı 34’e yükseldi.
Kasım 2011 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve internet üzerinden yayın yapan İSTWEBTV yayına başladı.
17 Kasım 2011 - İETT, tarihinde bir ilke imza atarak yerli üretim otobüs alımı için BMC firmasıyla sözleşme imzaladı.
13 Ocak 2012 - İETT, 221 adet körüklü otobüs alımı için Mercedes firmasıyla sözleşme imzaladı.
1 Şubat 2012 - İETT, seyahat kartı almak isteyen vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla randevulu (e-randevu) sisteme geçti.
Mart 2012 - Metrobüs hattında ağaçlandırma projesi başlatılarak duraklar daha yeşil hale getirildi.
Nisan 2012 - Yapılan anket sonucuna göre İETT otobüslerinin sarı renkli ve damalı olmasına karar verildi.
Mayıs 2012 - İETT, toplu taşıma araçlarında ücretsiz geçiş imkanı sağlayan ve daha önce ilgili kurumlar tarafından verilen kartların Elektronikkart’a dönüştürülmesini kararlaştırdı.
Haziran 2012 - İETT arşivinden seçilen siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan ‘Tarihe Yolculuk-Fotoğraflarla İETT’ sergisi eski Şişli garajı üzerinde kurulan Cevahir AVM’de açıldı.
22 Haziran 2012 - İETT filosunun yaş ortalamasını 5’in altına düşürmek amacıyla satın alınması kararlaştırılan Mercedes Conecto marka (Euro5 standartlı çevreci motora sahip, klimalı, konforlu ve engellilerin erişimine uygun tam alçak tabanlı) sarı renkli ve damalı 100 adet körüklü otobüs Feshane’de düzenlenen törenle hizmete alındı.
19 Temmuz 2012 - Metrobüsün dördüncü etabı olan Avcılar-Beylikdüzü hattı hizmete alındı. Böylece Metrobüs hattının toplam uzunluğu 52 kilometreye ulaştı.
Temmuz 2012- Metrobüs hattına yeni hat (34C Beylikdüzü-Cevizlibağ) eklendi.
30 Temmuz 2012 - Boğaz Köprüsü üzerinde yürütülen bakım çalışmaları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda İETT otobüsleri ve vapurlar iki ay süreyle indirimli hizmet vermeye başladı.
İETT ayrıca köprü trafiğine çözüm olarak iki yeni hat (25İ İstinye-Hacıosman, 152K Küçüksu-Kavacık) açtı.
10 Ağustos 2012 - İETT, filosunu gençleştirmek amacıyla alımını gerçekleştirdiği yeni otobüslerden 100 adedini Anadolu Yakasında (Sultanbeyli) hizmete verdi.
1 Eylül 2012 - İstanbul’da geçerli olan toplu ulaşım ücret tarifesi UKOME tarafından yeniden belirlendi. Yeni tarifeyle tam elektronik bilet 1.95, öğrenci 1.10, öğretmen ve sosyal kart sahipleri içinse 1.35 lira oldu.
3 Eylül 2012 - İETT, Karsan ile 200 adet doğalgazlı, solo tip (12 m.) ve 250 adet (18 m.) dizel olmak üzere toplam 450 adet otobüs alımı için sözleşme imzaladı.
3 Eylül 2012 - İstanbul’da trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla toplu taşıma yolu (bus lane) pilot uygulaması Topkapı-Aksaray (Millet Caddesi) ve Şirinevler-Mahmutbey yolunda başlatıldı.
7 Eylül 2012 - İstanbul’da 1 Eylül 2012 itibariyle uygulamaya konan yeni ücret tarifesinde yer alan öğrenci zammı iptal edildi.
26 Eylül 2012 - İETT, Otokar firmasıyla 250 adet dizel yakıtlı otobüs alımı için sözleşme imzaladı.
Ocak 2013 - Metrobüs hattında çalışan otobüslerde (hava üfleme noktalarına yerleştirilen aparatlar yardımıyla) koku uygulaması başlatıldı.
24 Şubat 2013 - İETT’nin otobüs filosunu gençleştirmek amacıyla alınan 437 yeni modern otobüs, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle (telekonferans sistemi) hizmete alındı.
20 Mart 2013 - İETT filosuna katılan modern otobüslerden 50 adedi Anadolu Yakasında sefere başladı.
25 Nisan 2013 - İETT, bedensel engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilen bir adet otobüsü Bedensel Engelliler Dayanışma Derneği’ne (BEDD) bağışladı. (Kaynak: Zikrullah Kırmızı (İETT Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı), Filiz Acar (İETT Basın Yayın Şefliği), Prof. Dr. Vahdettin Engin (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi))
Kronolojinin tamamı için tıklayın!
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, TOKİ Aksaray kura