Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İmar barışı uygulamasında 17 soru 17 cevap!

İmar Barışı Paneli'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, katılımcıların yönelttiği soruları yanıtlandırdı...


İmar Barışı Paneli, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından dün İstanbul Ticaret Odası Merkez Binası'nda gerçekleştirildi. 


Panelist olarak katılım sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, katılımcıların yönelttiği soruları yanıtlandırdı.


İşte İmar Barışı Paneli'nde öne çıkan sorular ve yanıtları...


1.) Soru: İmar barışında kaçak bağımsız bölümlerin kapı numarası resen tapu kütüğüne kaydedilebilir mi? Diğer kat maliklerin arsa payına dokunulmadan bu işlem yapılabilir mi?

Cevap: Bu tür sorunlar için çalışmalar yapılıyor. Usul ve esaslar tebliğinde değişiklik yapılacak. Dağılım ve pozisyonlar çok farklı olduğu için pratikten geriye dönülerek yapılacak.


2.) Soru: Şirket mülkleri için imar barışına nasıl başvurulacak?

Cevap: Şirket mülklerinin yapı kayıt belgesi alabilmesi için yönetim kurulu kararı ile yetkili bir kişinin şahsının T.C. Kimlik Numarası ile başvuru yapılabilecek. Kim alısa alsın, belge kişiye değil, yapıya alınıyor. Bu nedenle şirket yönetimi kendi içerisinde sıkıntı yaşamaması adına bir kişiyi yetkilendirerek şirtket mülkü için başvuruda bulunabilir. Buna karşın kamu kurumları için ayrı bir giriş yapılacak. Bu sistem için de çalışmalar devam ediyor.


3.) Soru: Yalan değil de yanlış beyanda bulunulduğu zaman düzeltme imkanı olabilecek mi?

Yanlış beyanda bulunulduğu zaman düzeltme ve ilave para yatırma imkanı var. Sistemde düzeltmeler var. Yazılım üzerinde sorunlar var. Başvuru yapıldıktan sonra bilgiler 24 saat askıda kalıyor. 24 saat sonra Bakanlığa düşüyor. Bu aşamadan sonra düzeltme olmuyor. Ancak bu sorun için de sistemde düzeltme çalışmaları yapılıyor. Başvuru ekranına "İşlemi/başvuruyu düzelt" butonu gelecek.


4.) Soru: Metrekare hesabı yanlışsa ne olacak?

Cevap: Metrekare hesabı yanlış olursa bu durum kat mülkiyetine geçiş esnasında ortaya çıkıyor. Fazla yapılan ödemeler geri alınamayacak. Ancak eksik ödeme durumunda ekleme yapılabilecek.


5.) Soru: İmar barışında krediye uygunluk nasıl sağlanacak?

Cevap: Bankacılık hukukuna göre, yapıda herşey uyuyorsa yalnız iskan olmadığı için kredi alınamıyorsa, yapı kayıt belgesi alındıktan sonra kredi alınabilecek. Yine yıkım kararları da kalktığı için bina yasal hale gelmiş oluyor, diğer şartlar da uyuyorsa kredi alınabiliyor. Ancak diğer aykırılıklar durumunda banka kredi vermeyebilir.


6.) Soru: Vekaleten Yapı Kayıt Belgesi alınabilir mi?

Cevap: Evet, alınabiliyor. Çünkü belge yapıya veriliyor. Vekil kendi e-devlet şifresiyle alabilir. Ancak daha sonra meydana gelebilecek sorunlar için aralarında vekalet sözleşmesi imzalayabilirler.


7.) Soru: Örneğin, 3 bin metrekare büyüklüğünde ruhsatlı bir yapı var. Bunun 2 bin 800 metrekaresi yasal, 200 metrekaresi yasal değil. Başvuru hangi metrekare üzerinden yapılacak?

Cevap: 200 metrekare için başvuru yapılacak. Yapı kayıt belgesi bedeli 200 metrekare üzerinden ödenecek. Ancak yapının tamamı iskansız olsaydı, tamamı için başvuru ve ödeme yapılması gerecekti.


8.) Soru: Başvuru sisteminde eksiklik var. Başvuruda toplam yapı alanı ve bağımsız yapı alanı isteniyor. Aykırılık bunlardan biri değilse nereye ne belirtilecek?

Cevap: Toplam yapı alanı kısmına aykırılığın metrekaresi yazılabilecek. Sistemdeki bu tür eksiklikler için düzeltmeler yapılabilir.


9.) Soru: Tapu daireleri, yapı kayıt belgesi ile henüz kat mülkiyeti cins değişikliği işlemlerine başlamadı, neden?

Cevap: Sistem henüz hazırlanma aşamasında. Tapu müdürlüklerinde de eğitimler yapılıyor. Bunlar hazır olunca kat mülkiyeti işlemlerine de başlanabilecek.


10.) Soru: Ecrimisil ödenen yere yapı kayıt belgesi alındıktan sonra yine ödenmeye devam edilecek mi?

Cevap: Ecrimisil ödenen yere tapu alana kadar ödeme yapılmaya devam edilecek. Tapu alındıktan sonra ödeme yapılmayacak.


11.) Soru: Beyan denetim sistemi var mı?

Cevap: Yok. Beyanı doğru kabul ediyoruz. Ayrı denetim düşünülmüyor. Ama bazı kontroller yapılabilir.


12.) Soru: Binada ortak alanda yapılan işler 3. kişilere ait gibi mi değerlendirilir? İmar barışına başvurulabilir mi?

Cevap: İskanlı yapıda ortak alanlar daire veya dükkan tarafından kullanılıyorsa, bunun için müracaat edilebiliyor. Yapı kayıt belgesi alınmasında kat malikleri onayına ihtiyaç olunmamasına karşın, kat mülkiyeti için yüzde 100 muvafakatın alınması gerekiyor. 


13.) Soru: Tescilli eserler imar kapsamı içinde mi?

Cevap: Tescilli eserler de kapsam içinde ama 1 kat fazla çıktıysa belge alır, tapuyu alamaz. Yapı kayıt belgesinin alınması Koruma Kurulu'nun ceza davası açmasına engel olmuyor.


14.) Soru: Alanlar net mi, brüt mü beyan edilecek?

Cevap: Yapı kayıt belgesinde kat brütünden hesap yapılıyor.


15.) Soru: Herşeyi mevzuata uygun yapılmış ancak iskana dönüşmemiş yapılar doğrudan cins değişikliği yapabiliyor mu? İmar barışına başvurulması mı gerekiyor?

Cevap: Bu tür yapılar için de imar barışına başvuruluyor.


16.) Orman ve kıyı alanlarındaki yapıların mülkiyetini Hazineden almak için bazı sıkıntılar oluşuyor. Belge alındıktan sonra bu engeller ne olacak?

Cevap: Bu konuda kapsamın genişletilmesi gerekiyor. Ancak mülkiyetin alınması Maliye Hazinesi'nin tahsisine bağlı. Ormanlarla ilgili çalışılıyor. Düzenleme gerekebilir.


17.) Soru: Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra kat mülkiyeti için oy çokluğu yeniden gündeme gelebilir mi?

Cevap: Arsa payını etkileyecek tüm değişiklikler için oy birliği isteniyor. Ancak ortak alanlar için yüzde 51 olabilir. Yüzde 100'ün aranmayacağı noktalar usul ve esaslara eklenebilir.