''İmar barışı ile çok önemli bir veri elde edeceğiz'' diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yapı stokuna ilişkin tespitleri yapacağız. 10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti." diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı yerine 5 katlı bina yapacağız. Haftaya temel atıyoruz." diye konuştu.
"Yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız"
İmar barışı konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız." dedi.
"Korunan alanları 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şu açıklamalarda bulundu: "Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var, biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17’ye çıkarmayı hedefliyoruz."
"391 milyon metrekare tarım arazisi çiftçiye kiralandı"
Kurum, 391 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçiye kiralandığını, en çok kiralamanın ise Adana, Hatay, Konya, İzmir ve Muğla illerde yapıldığını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: "10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti." diye konuştu. Bakan Kurum, peribacalarının etrafında 100'ün üzerinde kaçak yapıyı yıktıklarını, kalan 195 kaçak yapının etaplar halinde yıkılacağını söyledi. Kurum: "Tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz." açıklamasında bulundu. Kurum, Ankara AKM Millet Bahçesi'nin 2020'de açılacağını açıkladı.
"2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var"
Kentsel dönüşüme girecek konutlara ilişkin konuşan Kurum, "Tespitlerimize göre 2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var, riskli gördüğümüz. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu da daha fazla riskli diyebiliriz." şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, QR kodlu sistemle bu zamana kadar 200 bin tapu işlemi yapıldığını söyledi. Kurum, "Bugüne kadar 19 bin inşaattan alınan 561 bin çipli beton numunesinin denetimi gerçekleştirildi." açıklamasında bulundu.
İmar Barışı ile ilgili açıklamalar yapan Bakan Kurum, bunun 13,5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğunu belirterek "10,5 milyon vatandaş, İmar Barışı'na başvurdu." dedi.
Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, ülkemizdeki yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız. Nerde ne kaçak var, bu yapıların durumu, risk durumu nedir? Bu analizleri elde etmiş olacağız ki bu veri bizim için çok önemli bir veri." diye konuştu.
İmar Barışı'ndan yararlanan 10,5 milyon vatandaşın çoğunun elektrik, su, doğalgaz sorunlarının bulunduğunu, tapuları olmadığından mülkiyeti ipotek gösteremediklerini söyleyen Kurum, "Şimdi bunların hepsinin önünü açtık ve 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeren İmar Barışı süreci bu anlamda çok olumlu gidiyor." dedi.
Kültürel alanlarda İmar Barışı'nı sabote eden vatandaşların olduğunu söyleyen Kurum, şunları söyledi:
"Kesinlikle bu takibi yapıyoruz. Biz hem özel çevre koruma bölgesinde hem de doğal sit alanlarında hem de tarihi alanlarımızdaki yapıların durumunu ve yeni yapılara ilişkin süreci de takip ediyoruz. Biz kesinlikle tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Bunu çok net söylüyorum. Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var. Biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17'ye çıkarmayı hedefliyoruz, yani tüm ülke toprağının yüzde 17'sini korumak üzere yola çıkıyoruz.
Arkeolojik sit alanlarında kesinlikle İmar Barışı'na müsaade etmiyoruz. Peribacaları'nın olduğu Nevşehir'deki süreçte de bu yapıların yapılmasına müsaade etmedik. Yıkımını da gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 100'ün üzerinde yapıyı yıktık ve tespit ettiğimiz 195 yapının etaplar halinde yıkımlarını gerçekleştiriyoruz. Doğal sit alanlarında tüm Türkiye'de yaptığımız tespitlerde 2 bin 165 kaçak yapı var. Bu yapıların da tespitlerini yaptık ve süreç içerisinde bunların da yıkımlarını gerçekleştireceğiz."
Özel Çevre Koruma Bölgesi alanlarını artırdıklarını söyleyen Kurum, bununla birlikte doğayı koruyacak projeleri yapacaklarının altını çizdi.
İmar Barışı'nda vatandaşın mağduriyetini gidereceklerini belirten Kurum, diğer taraftan da çevreyi doğayı koruyacak süreci de aynı zamanda işleteceklerini ifade etti.
- En çok talep Adana'dan geldi
Hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasıyla ilgili soru üzerine Bakan Kurum, "218 bin çiftçimizi ilgilendiren süreçte yaklaşık 180 bin çiftçimiz bu düzenlemeden faydalandı. Bu sayede Tarım Bakanlığımızın da verdiği desteklerden de faydalanıyorlar. Bu da çok önemli. En çok gelen talep, 14 bin başvuru ile Adana'dan geldi. Adana'yı 10 bin başvuru ile Hatay izliyor, 9 bin başvuru ile Konya, 8 bin 700 başvuru ile İzmir ve Muğla takip ediyor." şeklinde cevap verdi.
"Bu zamana kadar kadar 26 bin vatandaşa toplam 391 milyon metrekare alanın kiralamasını yaptık." diyen Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Bu ne demek? Biz ülkemizdeki tarımı artıracağız, buradaki istihdamı artıracağız, hayvancılığı artıracağız. Bu kiralamaları yapmakla birlikte hem ekonomiye hem istihdama da destek olmuş hem de vatandaşımıza o atıl hazine arazilerini kullandırarak destek olmuş oluyoruz."