İBB yönetimi, geçmiş yıllarda beklenen düzeye ulaştırılamayan raylı sistemleri hızla geliştirmek için düğmeye bastı. İstanbul'da raylı sistemlerin uzunluğu 425 kilometreye ulaşacak. Peki hangi metro hattı ne zaman açılacak? İşte İstanbul'un açılacak metro hatları...
İstanbullular, uzun yıllardır yerel ve merkezi yönetimlerden, ulaşım, trafik gibi kanıksanmış sorunların çözülmesini bekliyor. İBB'nin İstanbul Bülteni Mart 2021 sayısında yer alan habere göre; bu gerçekleri dikkate alarak harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, ulaşımın ana omurgasını oluşturacak raylı sistemlere ağırlık verdi. Ekrem İmamoğlu yönetimindeki kadro, geçmiş dönemde faaliyeti duran 7 şantiyede işleri yeniden başlattı. Yeni kaynaklar bularak, yarım kalan projeleri tamamlamak için harekete geçti. 1.5 yılda 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu ile 9 km’lik Cibali - Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı’nı bitirerek hizmete sundu.
İBB yönetimi, 8 ayrı hattın yapımını da hız kesmeden sürdürüyor. Bu arada, kentin geleceğini kurtaracak yeni metro projeleri de tasarlanıyor. Metrolar, şehir içi trafiğini kalıcı biçimde rahatlatacağı gibi, İstanbul’un tükettiği karbon bazlı yakıt miktarını da düşürecek. Şehir içinde hareketlilik hızlanacak. İstanbulluların yaşam kalitesi, gelişmiş benzer metropol kentler düzeyine yükselecek.
“DURMUŞ METRO İNŞAATLARI DEVRALDIK”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yürütülen ve planlanan entegre ulaşım projelerini, “Raylı Sistemlerde Büyük Hamle” toplantısında kamuoyuna açıkladı. İmamoğlu, 25 yılda yapılan raylı sistemlerin yıllık ortalamasının 5 kilometrenin altında olduğunu vurguladı. Ekrem İmamoğlu, bunun nedenini, “Veriye ve nüfus yoğunluğuna dayalı makro planlama yerine, siyasi gerekçelerle plansız iş yapılmış; dahası, yapılan işlerde sürdürülebilirlik ilkesi dikkate alınmamış.” olarak belirtti. 2017'de, kaynak olmadığı halde aynı gün 7 metro hattının birden ihale edilmesiyle, tam 27 milyar TL'lik mali yükün altına girildiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bu rakam, İBB’nin 2021 yılı toplam bütçesine yakın. Bir yönetim, rasyonel davranmayı bir kenara bırakırsa bunlar olur, maalesef. İhale yapıyorsunuz; yaklaşımınız yanlış, usulünüz yanlış, finansmanınız yok. 23 Haziran 2019’da, 2.5 yılı aşkın bir süre tek bir kazma bile vurulmamış metro inşaatları devraldık. Seçim kampanyamız süresince, ‘Halkın sorunlarını dikkate almayan, israfa yönelik projelere değil, metroya öncelik vereceğiz. Söz verilip de tamamlanmayan hatları bir an önce bitireceğiz’ demiştik. İstanbul’un raylı sistem alt yapısında büyük bir hamleye girişmek amacıyla, fon bulmak üzere harekete geçtik.” açıklamasında bulundu.
RAYLI SİSTEMLER 425 KİLOMETREYE ULAŞACAK
Haziran 2019’da 7 metro şantiyesinde çalışmalar tamamen durmuştu. Ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalan ve hiç başlamayanlarla birlikte toplam 10 hatta 103.4 kilometrelik metro inşaatı, 1 ila 2.5 yılı geçkin bir süredir bekliyordu. Bu yatırımların proje maliyetlerine etkisi ise yaklaşık 11 milyar TL'ye ulaşmıştı. Kredisi olup da yapımı devam eden 2 raylı sistem hattının toplam uzunluğu ise 37.50 kilometreydi. İBB yönetiminin başlattığı yeni metro adımlarıyla, 2 raylı sistem tamamlanarak hizmete sunuldu. Dönem sonuna kadar 100.3 kilometrelik yeni hat yapılarak, İBB’nin işlettiği raylı sistem ağı 253.45 kilometreye çıkarılacak. Bu ağa, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yapımına devam ettiği 91.5 kilometrelik metro hatları da ilave edilinde, İstanbul’un raylı sisteminin 424.85 kilometreye ulaşması öngörülüyor. 2024-2029 dönemi için projeleri hazırlanan metrolarla birlikte ise, toplam raylı sistem ağının 622.15 kilometreye ulaşması planlanıyor.
“ORTAK VİZYONLA DEVASA METROLAR İNŞA EDİYORUZ”
Bu çaptaki projelerin, yerel yönetim kaynaklarıyla yapılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Ekrem İmamoğlu, şunları kaydetti:
“Kendi kaynağınızla yapmaya kalkarsanız, İstanbul’da hayatı kolaylaştıracak ve trafik sorununu minimuma indirecek etkin bir ulaşım ağının inşa edilmesi belki yüz yılı bulur. Biz öncelikle, soruna bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla baktık. İstanbul için iklim değişikliği ve çevre sorunlarına öncelik veren, erişilebilir, ödenebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi hedefledik. Sistemin ekonomik olarak sürdürülebilir ve dayanıklı olabilmesi için, trafik sıkışıklığını ve özel otomobillere bağımlılığı azaltan; toplu taşımayı, özellikle raylı sistemleri teşvik edici adımlar atıyoruz. Günde milyonlarca şehir içi yolculuk talebi bulunan her şehir gibi, İstanbul’un da toplu taşıma sisteminin ana omurgası raylı sistemler olmak zorundadır. Öte yandan, bu yıl hizmete açacağımız Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküleri ile birlikte İTÜ-İstinye ve Altunizade-Beylerbeyi füniküler hatları için de proje çalışmalarımız devam ediyor.”
2021 YILINDA
1 Ocak’ta hizmete açılan 9 kilometrelik Cibali-Alibeyköy Tramvayı’na ek olarak, İkitelli-Ataköy Metro Hattı’nın 2.1 kilometrelik İkitelli-Bahariye arası ile 800 metrelik Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı hizmete sunulacak.
2022 YILINDA
14.3 kilometrelik Dudullu-Bostancı Metrosu; Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’nın 1.1 kilometrelik Eminönü-Cibali arası; Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun 6.5 kilometrelik Kabataş-Mecidiyeköy arası; İkitelli-Ataköy Metrosu’nun, 10.9 kilometrelik Bahariye-Ataköy arası olmak üzere, toplam 32.8 kilometrelik 4 hat hizmete alınacak.
2023 YILINDA
13 kilometrelik Ümraniye- AtaşehirGöztepe Metrosu; Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu’nun 3.6 kilometrelik Çekmeköy-Sancaktepe Şehir Hastanesi arası; Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu’nun 3.9 kilometrelik Pendik Merkez Kaynarca-Hastane arası; Kirazlı-Halkalı Metrosu’nun kilometrelik Kirazlı-Mimar Sinan arası olmak üzere, toplam 24 kilometre uzunlukta 4 hat hizmete sunulacak.
2024 YILINDA
Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metrosu’nun, 6.3 kilometrelik Mahmutbey-Tema Park arası; Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu’nun, 7.3 kilometrelik Sancaktepe Şehir Hastanesi-Sultanbeyli arası olmak üzere toplam 13.6 kilometrelik 2 hat hizmete girecek. Bütün bunlar, 2021 yılında 10 hatta, 2022 yılında ise 12 hatta birden raylı sistem inşaatı yapmakla gerçekleştirilecek. 2024'e kadar inşaatları tamamlanacak 12 metro hattı için toplam 1 bin 112 metro aracı da alınacak.
ŞEHRİN BATI YAKASI DA HIZA VE KONFORA KAVUŞACAK
İBB, raylı sistem hamlesi kapsamında 2 büyük hattı daha projelendirip 2021 yılı içinde ihaleye çıkaracak. İlki, toplam nüfusu yaklaşık 3.2 milyona ulaşan İstanbul’un batısında hayata geçirilecek olan Beylikdüzü-Esenyurt-Sefaköy-İncirli Metrosu. Bölgedeki 5 ilçenin kent merkezine hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşmasınıa imkan sunacak hattın İncirli-Sefaköy arasının yapımı, 2018 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Sefaköy-Beylikdüzü bölümünün yapımı ise İBB’nin sorumluluğunda. Ağustos 2020 ve Kasım 2020’de İncirli -Sefaköy arası kesiminin yeniden İBB sorumluluğuna verilmesi konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvuru yapıldı, yanıt bekleniyor. Günde 500 bin yolcuya hizmet sağlayacak bu hat, metrobüs yoğunluğununda önemli ölçüde azalmasınnı sağlayacak. Projenin inşaat, elektromekanik ve 256 adet raylı sistem aracı dahil maliyeti 2 milyar euro olacak.