İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Eminönü Sirkeci’deki binasıdır. İTO, buraya 2000 yılında taşınmıştır. İşte İTO’nun taşınma serüveni ve son binasının özellikleri…
İTO'nun Eminönü'ndeki binası
İTO tarihinde hangi binalarda hizmet verdi?
Tarihi, 25 Haziran 1876'da “Meclis-i Ticaret ve Ziraat”e kadar uzanan İstanbul Ticaret Odası, 1925 yılında 4.Vakıf Handaki binada hizmet vermeye başladı.
İTO, 1970 yılından itibaren Haliç kıyısında yaptırdığı binada hizmetlerine devam etmiş ve 2000 yılının Eylül ayından itibaren ise; metruk halde iken restore edilerek, faaliyete geçirilen Eminönü'ndeki, 21. yüzyıla yakışır teknoloji ve konforla donatılan yeni binasında; başta üyeleri olmak üzere İstanbul'a ve ülkemize hizmet vermeye devam etmektedir.
Yine aynı yıllarda Oda'nın önderliğinde İstanbul Dünya Ticaret Merkezi kurulmuştur.
İTO’nun bina tarihçesi nedir?
1882: 14 Ocak - Dersaadet Ticaret Odası Galata’da Mehmet Ali Paşa Hanı’nda ilk toplantısını yaparak faaliyete başladı.
1891: Oda Galata’da Lorando Hanı’na taşındı.
1907: Oda Galata’daki Mehmet Ali Paşa Hanı’na yeniden geri taşındı.
1917: Oda 2.Vakıf Han’a taşındı.
1925: İstanbul Ticaret Odası 4. Vakıf Han'a taşındı.
1970: Oda, Haliç kıyısındaki yeni binasına taşındı.
2000: Eminönü'ndeki 2. derece tarihi eser bina, yeni hizmet binası olarak restore edilerek faaliyete geçti.
2005: Kadıköy Hizmet Temsilciliği Kadıköy Hasanpaşa’da yeni binasına taşındı.
2007: İTİCÜ'nün yeni kampüsü tadilatına başlandı.
Yeni İTO binasının özellikleri nelerdir?
İstanbul Ticaret Odası Eminönü'ndeki Yeni Cami'nin hemen bitişiğinde restore ettirdiği yeni binasını Temmuz 2000’de hizmete açtı. Binanın en önemli özelliği, her katın İstanbul'un ayrı bir dönemini anlatan bir panoyla süslenmiş olması. En üst katta ise geleceğin İstanbul'u çizilmiş.
İTO yeni binanın her katını İstanbul'un tarihini ifade eden figürlerle donattı. İlk katın merpen sahanlığına Bizans dönemini, ikinci kata Osmanlı'yı, üçüncü kata Cumhuriyet'i, dördüncü kata da geleceğin İstanbul'unu anlatan rölyefler yerleştirildi.
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre; İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, tarihi bir eseri alarak restore etmelerini İTO'nun yeni İstanbul projesine bağlıyor:
‘‘Tarihte dünyanın en önemli ticaret limanlarından biri olan İstanbul'a son yıllarda çok büyük bir haksızlık yapılmıştır. Yapılan tahribat hızla onarılmalı ve kentin kimliği korunmalıdır. Bu konuda ticaret erbabına çok önemli görevler düşüyor. Bu yapıyı onararak tarihi yarımadanın kurtarılması için yapacağımız çalışmanın temelini atmış olduk.''
Binada ilk İTO Meclisi toplantısı 13 Temmuz 2000'de yapıldı. Bina, tüm bölümleriyle önümüzdeki haftalarda hizmete girecek.
Buranın ilk yabancı konuğu Hollanda Başkonsolosu Jan Gresen oldu. Mehmet Yıldırım, Başkonsolos'a binayı gezdiriyordu.
İTO Başkanı geziye dördüncü kattan başladı. Bu katın merpen sahanlığında, bilgisayarın başında minik bir bebeğin oturduğu ve etrafında gökdelenler, metrolar, uçaklar, uzaya yerleştirilmiş rampaların görüldüğü resmi göstererek, ‘‘İşte bu geleceğin İstanbul'u'' dedi.
Üçüncü katta, cumhuriyet dönemini anlatan bir rölyefi gösteren Yıldırım, ‘‘Yaşadığımız ve gelişmesi için çaba sarfettiğimiz cumhuriyetimiz de bu'' dedi. Osmanlı dönemi İstanbul'unun anlatıldığı ikinci katı gezdirirken, ‘‘Bu da geçmişimiz'' diyen Yıldırım, birinci katın merpen sahanlığında Bizans dönemini ifade eden rölyefin önünde durarak, ‘‘Sayın konsolos, gördüğünüz figürler, bizim en eski geçmişimizi anlatıyor'' dedi.
İTO Başkanı, ‘‘Biliyorum, sayın konsolos da siz de şaşırdınız ama biz kendimizi İstanbul'da yaşamış bütün uygarlıkların mirasçısı ve devamcısı olduğunu düşünüyoruz'' diye ekledi.
İTO Başkanı ‘‘İstanbul bir dünya kenti ve insanlık tarihinin en önemli abidelerinden biridir. Ama geçmişte diplomatik ve siyasi nedenlerle, zorunlu olarak tarihle oynanmıştır. Ancak şimdi Avrupa Birliği yolunda ilerleyen ve kendine son derece güvenen yeni bir uygarlığın yolunu çiziyoruz. Kopmlekslerimizden arınarak geleceği yakalayacak ve Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşacağız'' dedi.
İTO’nun yeni binasının tarihçesi nedir?
İTO'nun yeni binası Fransızlar tarafından yapıldı. Sonra gümrük binası oldu. Yıllarca kaçak eşyaların toplandığı bir depo olarak kullanıldı.
1940'larda Denizcilik Bankası'na devredildi. Bu banka kapanınca Emlak Bankası'na geçti. 22 Aralık 1998'de İTO tarafından satın alındı.
Ruhsat ve restorasyon işi 20 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlandı.
Bina geçmişte de restorasyon geçirdiğinden, 1940'ların mimari özelliklerini taşıyor.
Restorasyon sırasında dış cephe eskiye sadık kalınarak prekas giydirme cephe sistemiyle süslendi.
Son haliyle 16 bin metrekare, yani eski binanın iki katı kapalı alana sahip. Bir zemin ve beş normal kattan oluşuyor.
250 kişilik bir meclis salonu var. Bu salonda gazeteciler ve ziyaretçiler için bir loca yaptırıldı.
200 metrekarelik bir sergi salonu ve çeşitli toplantı salonları da bulunuyor.
Protokol, personel ve ziyaretçi ile sicil-ticaret şubesi için üç ayrı girişi var.
Resim, heykel, minyatür ve gravürler Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin sosyal ve ticari hayatını anlatan figürlerle bezenmiş.
Isıtma, soğutma, güvenlik ve yangın sistemleri üç otomasyon merkeziyle kontrol ediliyor.
Yangın sistemine özen gösterildi. Yangın durumunda iki yangın merpenine hava basılacak ve yangının çıkış noktasına tabandan püskürtme yoluyla su verilecek.
İTO’nun eski binası ne oldu?
İTO'nun 1970'lerde hizmete giren eski merkez binası üniversite oluyor. Üniversite projesinin başında, İstanbul Ticaret Odası'nın geleceğe ilişkin konseptlerini oluşturan İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Özaslan bulunuyor. Prof. Dr. Özaslan, ‘‘İTO, mesleki çıkarları savunmak gibi asli görevi yanında, İstanbul'a ve Türkiye'ye yönelik projelere de imza atmak ve öncülük etmekle yükümlüdür'' dedi. Özaslan, üniversite projesinin YÖK'e sunulduğunu, eski hizmet binasının merkez olacağını, Kadıköy'de İTO'nun sahip olduğu Dış Ticaret Enstitüsü'nün de bu üniversiteye bağlanacağını söyledi.
İTO’nun yeni binası ne zaman tescillendi?
Yapı Dergisi’nin 23 Ağustos 2001 tarihli haberine göre; Mimarlar Odası'nın UIA çalışmalarına paralel olarak yurt düzeyinde 20. yüzyıl mirasının saptanması çalışmaları doğrultusunda, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci'nin başvurusu üzerine İstanbul 1 No.lu Koruma Kurulu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) binasının kültür varlığı olarak tesciline karar verdi. Koruma Kurulu yapıyı "yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyan, içinde bulunduğu plastik sanat yapıları ile mimari tasarımın bütünleştiği özgün bir yapı" olarak değerlendirdi. İTO binası projesi ulusal bir yarışma sonucunda Orhan Şahinler tarafından tasarlanmış ve 1967'de yapımı tamamlanmıştı. İTO binası, modernist mimari döneminin bir prestij yapısı olarak tanımlanıyor.
İTO binası nerede, iletişim bilgileri neler?
İstanbul Ticaret Odası Merkez Bina
Adres: Reşadiye Cad. 34112 Eminönü
Tel: 0212 455 60 00 (Santral)
Fax: 0212 513 15 65 / 0212 520 16 56
e-mail: ito@ito.org.tr
İTO ÇAĞRI MERKEZİ 444 0 486
Web: www.ito.org.tr