Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İzmir Hafif Raylı Sistem

İzmir’de 2000 yılında yapımına başlandı. 2013 itibariyle toplam 19 istasyon ve 20.2 km uzunluğa ulaştı.



İzmir Hafif Raylı Sistem hakkında özet bilgi:

İzmir Hafif Raylı Sistem Projesinde, Üçyol - Ege Üniversitesi Hastanesi  arasında bulunan metro hattı, Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki istasyondan Evka-3 kavşağına kadar uzatılarak Mart 2012 tarihinde hizmete açıldı. Ayrıca İzmir Hafif Raylı Sistemi 2.Aşama (Üçyol-Fahrettin Altay arası) kapsamında  Üçyol'da bulunan istasyondan Fahrettin Altay Meydanı’na kadar uzatılması için çalışmalar devam etmekte. Bu hatta ait 2 istasyon (İzmirspor, Hatay İstasyonları) tamamlandı. 2012 yılı sonunda deneme seferlerine başlandı. Diğer istasyonlar ise 2013 yılında hizmete açılması planlandı.

İzmir Hafif Raylı Sistem projesinin özellikleri nedir?

1.aşamada yapılan ve 2000 yılından itibaren kullanıma açılan 11.5 km uzunluğundaki Bornova-Üçyol metro hattı Üçyol’dan Fahrettin Altay Meydanına kadar 5.5 km uzatıldı. Yapım işinin tamamlanmasıyla İzmir Metrosu'nun toplam 16 istasyon ve 17 km uzunluğa ulaşacağı planlandı. Üçyol- Fahrettin Altay arası yaklaşık 5,5 km.’lik güzergâhın tamamı yeraltında olup, 5 adet yer altı istasyonu yapıldı. Bu istasyonlar şöyle: İzmirspor İstasyonu, Hatay İstasyonu, Göztepe İstasyonu, Poligon İstasyonu ve Fahrettin Altay İstasyonu.

Yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşme feshedildi. Tünel işlerinin ve iki istasyonun tamamlanması için 05.10.2009 tarihinde yeniden ihale yapıldı. 31.10.2009 tarihinde sözleşme yapılarak işe başlandı. Bu etaba ait istasyonlar, 2012 yılının ikinci yarısında hizmete açıldı. Bu aşamada yer alan diğer üç istasyonun ikmal inşaatının ihalesi de 05.01.2010 tarihinde yapıldı ve 14.04.2010 tarihinde de sözleşmesi yapılarak işe başlandı. Yapım çalışmaları devam eden bu etaba ait istasyonlar da 2012 yılının ikinci yarısında hizmete açıldı.

Mevcut metro sistemi Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki istasyondan Bornova Merkeze kadar yaklaşık 3,2 km. uzatıldı. Bu aşamanın tamamlanmasıyla İzmir Metrosu toplam 19 istasyon ve 20.2 km uzunluğa ulaştı. Bu iş kapsamında yaklaşık 762 m delme tünel, 1366 m. aç kapa tünel, 774 m. U kesitli tünel ve 3 adet istasyona yer verildi. Bu istasyonlar şöyle: Üniversite İstasyonu, Evka-3 İstasyonu ve Bornova Merkez İstasyonu.

İzmir Hafif Raylı Sistem projesinde araç alım işi nasıl gerçekleşti?

İzmir Hafif Raylı Sisteminde kullanacağı yeni vagonların üretimi Çin’de devam etmektedir. Vagonların dış gövdeleri tamamlandı, motor aksamının yerleştirilmesi ve iç donanımın yapılması  çalışmaları ise sürüyor. 

1.ve 2.setinin tamamı (4+4 vagon) Halkapınar Depo Sahası ray üstüne indirildi. Halkapınar Metro A.Ş. tesislerinde bu setin saha ve işletme alma testleri tamamlandı. Üçyol-Evka3 istasyonları arasında yolculu işletmeye başladı. 3.Set 19 Şubat 2012 tarihinde İzmir Metro A.Ş. depolama sahasında ray üstüne indirildi ve bu trenin hafif raylı sistem hatlarında dinamik testleri yapıldı.

İzmir Hafif Raylı Sistemin ölçü birimleri nedir?

Hat uzunluğu: 11.133 km. (çift hat)

Yolcu kapasitesi: 45 bin

Enerji besleme: 3 ray

İstasyon: 10 adet

Delme tünel (EPBM): 1.352 m

Delme tünel (NATM): 1.597 m

Aç-Kapa tünel: 1.443 m

Köprü-Viyadük: 4.712 m

Hemzemin ve yarma: 2.545 m

Depo sahası: 55.500 m2

Atölye binası: 10.500 m2 kapalı alan

Maksimum hız: 80 km/saat

İşletme hızı: 45 km/saat

İşletmeye alındığı tarih: Ağustos 2000 


İzmir Hafif Raylı Sitem

Metro ve Hafif Raylı Sistem çelişkisi nedir?

Metro ve Hafif Raylı Sistem farklı sayıda yolcuya hizmet vermesi açısından birbirinden ayrılmaktadır. Metro daha çok vagonla, daha çok sayıda hizmet vermektedir ve yeraltından ilerlemektedir. Hafif Raylı Sistem ise yer üstünden gitmektedir ve zaman zaman yeraltına geçebilmektedir.

İzmir Hafif Raylı Sistem 2.aşama projesinde artış izni ne oldu?

Bakanlar Kurulu, İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Projesi tünel işleri ile İzmirspor ve Hatay istasyonları ikmal inşaatı yapım işinde sözleşme bedelinin yüzde 39,26'sı kadar iş artışına izin verdi. 

Konu ile ilgili şöyle bir açıklama yapıldı:

Tünel invert betonlarında beklenmedik ilave hidrostatik etki nedeniyle oluşan çatlakların mevcut betonarme donatısında korozyona yol açmamasına yönelik takviye çalışmaları yapılması, invert çatlamasına neden olan hidrostatik etkinin azaltılmasına yönelik olarak tünellerde bakım ve kontrole dayalı etkin bir yer altı suyu drenaj sisteminin kurulması ve sistemin 'SCADA sistemi' ile irtibatlandırılması, proje başlangıcından bu yana geçen zamana bağlı olarak yaşanabilecek bir stabilite sorununa karşı zorunlu hale gelen 'şaft-4' şaft içi kaçış merpeninin yapılması, 'şaft-5' iç kaplama beton imalatının tamamlanması ve istasyonlarda mevcut olan yangın müdahale ve söndürme tesisat ve bileşenlerine benzer şekilde ana hat tünelleri boyunca kesintisiz bir yangın söndürme tesisatı kurulması.

İzmir Hafif Raylı Sistem projesinin haritası:

İzmir Hafif Raylı Sitem

İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin İzmir’e ne gibi bir faydası olacaktır?

İzmir Hafif Raylı Sistemi geliştirilmesi ile sanayi ve konut bölgeleri, üniversite kampüsleri, sağlık merkezleri birbirine bağlanacak. İzmirlilerin sosyal yaşamını renklendiren kent merkezindeki kültür sanat ve eğlence mekanlarına konforlu ve rahat ulaşım sağlanacak.

Metro ağının geliştirilmesinin yararı, yalnızca toplu ulaşıma konfor getirmekle kalmayacak. Çok sayıda ESHOT otobüsünün kent merkezindeki seferlerine son verilecek, yine her gün ulaşıma çıkan çok sayıda özel aracın kullanımı da gereksiz hale gelecek. Böylece kent trafiğinde önemli bir rahatlama yaşanırken, bu araçlardan kaynaklanan egzoz kirliliği de ortadan kalkmış olacak. İzmir'in hava kalitesi bugünkünden çok daha yüksek olacak.