İstanbul ve İzmir arasındaki köprü projesinin adıdır. Gebze-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli bölümüdür. 3 bin metre uzunluğunda ve iki kule arası 1700 metre olacak Körfez Geçiş Köprüsü Türkiye'nin en uzun köprüsü olacak.
İzmit Körfez Geçiş Projesi
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü nedir?
İzmit Körfez Köprüsü Marmara Denizinin doğusunda İzmit Körfezi'nin Dilovası Dil Burnu ile Karamürsel'in Hersek Burnu arasında yapılması planlanan asma köprü. Köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ikinci köprüsü olacak.
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün genel özellikleri nelerdir?
İzmir'i İstanbul'a bağlayacak Gebze-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli bölümünü İzmit Körfez Geçiş Köprüsü oluşturuyor. Tamamlandığında dünyanın en uzun ikinci köprüsü olacak Körfez Geçiş Köprüsü'nü inşa edecek Japon IHI şirketi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Haliç Köprüsü'nün yapımını da üslenmişti.
Körfez Geçiş Köprüsü’nün sayılarla ifadesi nedir?
Proje ile 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü yapılacak. 3 kilometre asma köprünün bulunacağı proje, yolu 140 kilometre kısaltıp İzmir-İstanbul arası ulaşımını 3.54 saate, Körfez geçişini 6 dakikaya indirecek. Taşıtların yakıt ve bakım giderleri 870 milyon lira azalacak. Bursa'ya kadar olan bölüm ile İzmir'in 50 kilometrelik etabı 2015'in ilk yarısında, tamamı ise 2016 sonuna kadar bitirilecek.
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, dünyanın kaçıncı büyük köprüsü olacak?
10.07.2013 tarihli Vatan Gazetesi'nde Kenan Butakın imzalı ve "Körfez’in gerdanlığı buradan yükselecek" başlıklı habere göre; İzmit Körfezi’ne yapılan dünyanın 4. büyük köprüsü için denize 6 bin 400 metrekarelik dolgu alanı inşa edildi. Köprü bitince feribotla bir saat süren mesafe 6 dakikaya inecek.
İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate düşürecek, Gebze - İzmir Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilecek olan Körfez Köprüsü’nde çalışmalar hızla ilerliyor. Marmara Denizi’nin doğusunda İzmit Körfezi’nin Dilovası Dil Burnu ile Karamürsel’in Hersek Burnu arasında yapılan köprü dünyanın en uzun 4’üncü asma köprüsü olacak. Proje bittiğinde şu anda feribotla yaklaşık 60 dakika süren, körfezi dolaşarak ise 1 saat 20 dakikada katedilen mesafe 6 dakikada geçilecek. Şu anda 8 saat süren İstanbul-İzmir yolculuğunun süresi ise 3.5 saate inecek. 2015 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenen köprü 6.2 milyar dolara mal olacak.
İki ayağı denizde olacak
Vatan, 30 Mart’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı Körfez Köprüsü inşaatına giderek çalışmaları bizzat yerinde gözlemledi. İnşaatı gerçekleştiren Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü İsmail Kartal, çalışmalar hakkında bilgi verdi: “Köprünün Altınova kesiminde, inşaa edilecek ayaklar için denizde 6 bin 400 metrekarelik dolgu alanı inşa edildi. Köprünün iki ayağı denizin içerisinde olacak. Toplam uzunluğu 2 bin 682, kuleden kuleye uzunluğu ise bin 550 metre olan köprünün ayakları için Altınaova’da denizin doldurulması ile bir dolgu alanı inşaa ettik. Bu alanda bir kuru havuz yaptık. Bu kuru havuzda, toplam 42 metre uzunluğunda 2’şer adet ayak yükseliyor. Ayakların içerisinde boş odalar olacak. 38 bin tonluk ayakların etrafındaki setler eylül ayında çıkarılacak ve ayaklar yüzdürülerek körfezin ortasında temelleri atılan iki ayrı noktaya yerleştirilecek. Ayaklar içerisindeki odalar suyla doldurularak denize rahat batması sağlanacak.”
Bir ilçeye yetecek beton
Köprü inşaatının Dilovası ve Altınova kesiminde toplamda 900 kişinin çalıştığını kaydeden Kartal, kullanılacak beton miktarının da devasa olduğunu belirtti: “Köprü için kullanılacak beton miktarı inşaat sona erdiğinde 198 bin metreküp olacak. Bu devasa bir miktar. 25 bin nüfuslu Altınova’daki konutlar için kullanılan beton miktarı kadar. Yani bu miktarda betonla bir ilçe inşaa edilir. Ayrıca deprem yönünden de son derece sağlam olacak. Köprü, 2 bin 475 yılda olacak bir depreme dayanıklı bir şekilde projelendirildi.”
Yüksekliği 235 metre
İşte Körfez Köprüsü’nün ebatları...
- Toplam uzunluk: 2682 metre
- Genişlik: 35.93 metre
- Kule yüksekliği: 235.43 metre
En uzun köprü Japonya’da
Körfez Köprüsü tamamlandığında dünyada kuleden kuleye uzunlukta dördüncü sırada yer alacak...
- Japonya Akashi Kaikyo Köprüsü: 1991 metre
- Çin Xihoumen Bridge Köprüsü: 1650 metre
- Danimarka Great Belt Köprüsü: 1624 metre
- Körfez Köprüsü (Tamamlandığında): 1550 metre
Körfez Geçiş Köprüsü hangi haberlere konu oldu?
Kestirme köprüde son viraj (Yeni Şafak, Haziran 2013)
İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate düşürecek Avrupa'nın en büyük otoyol projesi kapsamında yapılan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde son aşama gelindi. Ağustos ayında imalatı tamamlanacak köprünün temelleri, 2014 yılının mart ayında denize batırılacak.
İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapımı devam eden İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü İsmail Kartal, Projenin ihalesinin 9 Nisan 2009'da yapıldığını hatırlatan Kartal, toplam uzunluğunun 433 kilometre olduğunu söyledi.
İstihdam 5 bine çıkacak
'Birinci etap' denilen, özellikle Gebze Dilovası'ndan Bursa'ya kadar olan kesimdeki çalışmaların 2011 yılında başladığını kaydeden Kartal, 37 viyadük inşa edileceğini, Körfez Geçiş Köprüsü'nün yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda olacağına dikkati çekerek, Bursa'ya kadar olan kesimde 12 viyadük yapıldığını anlattı. Projede 372'si teknik elemanlardan oluşan 3 bin 700 personelin görev aldığını, yaklaşık 724 makine parkının çalıştığını belirten Kartal, zamanla makine ve istihdamın artacağını, istihdamın 5 bine çıkacağını dile getirdi.
Tamamı denizin içinde
Körfez Geçiş Köprüsü inşaatındaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Kartal, şöyle konuştu: 'Projenin biteceği tarihi düşünüyoruz, planlıyoruz. 2015 yılı itibarıyla da inşallah trafiğe açarak, vatandaşımızın hizmetine sunmuş olacağız. Köprü, Boğaz Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi bir asma köprü olmakla beraber, yapı itibarıyla onlardan çok farklıdır. Özellikle bu köprünün temellerinin, ankraj kısımları tamamen denizin içinde yer almaktadır. Bundan dolayı oldukça yapım zorluğu vardır. Süre olarak tabii ki diğer köprülerden yaklaşık 1,5 yıl daha fazla zaman gerektiriyor.'
9 ağustosta temelleri hazır
Temellerin üretileceği havuzlardaki imalatların 9 Ağustos'ta bitirileceğini söyleyen Kartal, 'Bittikten sonra denizle yüzdürülerek, 'Kaytez Dere' dediğimiz mevkide ıslak havuzda çalışma yapılacak, 2014 yılının mart ayında kuzeyde ve güneyde batırma işlemleri gerçekleştirilecek, üzerindeki kule imalatları devam edecek' diye konuştu.
Yol 95 kilometre kısalacak
Dilovası'ndaki TEM bağlantısıyla, 'Yalova Altınova' K2 Kavşağı arasındaki mesafe 12 kilometre olacak. Kocaeli'nden Yalova'ya kadar olan ve şehir merkezlerinden geçen 90 kilometrelik yol kısalacak. Turizm aylarında yoğun olan trafik de rahatlayacak. Proje tamamlandığında mesafe 95 kilometre kısalacak.
Benzeri sadece Yunanistan'da
İsmail Kartal, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün bir benzerinin Yunanistan'da bulunduğunu belirterek 'Türkiye'de ilk ve son olabilecek köprü tipidir çünkü 'kuzey ankraj ayağı dahi denizde' diyebiriliriz. Kazı işleminde sürekli su alıyor, buna istinaden gerekli tedbirleri alıyoruz' diye konuştu. Köprünün orta açıklığının bin 500 metre olduğuna işaret eden Kartal, şu bilgileri verdi: 'Bu viyadük en az asma köprü kadar önemlidir. Bu köprüyü ifade ederken, kuzey yaklaşım viyadüğü ve güney viyadüğünü de içine kattığımız zaman toplam uzunluğu 4 bin 540 metreyi buluyor. Dolayısıyla bu kapsamda 'dünyanın en büyük ikinci köprüsü' diyebiliriz çünkü bunlar özel yapılar.'
Körfez geçişi bütçede (Milliyet Gazetesi, Aralık 2011)
İzmir Körfezi'nde İnciraltı ile Çiğli-Bostanlı arasında gerçekleştirilecek, İzmir'in iki yakasını birleştirecek "körfez geçişi projesi", Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'nın 2012 yılı yatırım planı içerisine alındı.
Bakan Binali Yıldırım, Milliyet Ege'ye yaptığı özel açıklamada, fizibilite çalışmalarını tamamlamak için, 2012 yılı ödeneklerinde pay ayırdıklarını belirterek, projenin genel hatlarıyla belli olduğunu, detaylara yönelik araştırmaların sürdüğünü belirtti.
"İzmir'in en çılgın projesi" olarak tanımlanan Körfez Geçişi'ni , tüp geçit ve köprüyü bir araya getiren konseptte düşündüklerini anlatan Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Levent Marina olarak tanımlanan mevkiiden denizin içine girilerek, körfezin yaklaşık 3'te 2'lik kısmından denize çıkılmasını planlıyoruz. Denizaltından gidecek olan mesafe 1500 metre uzunluğunda olacak. Geriye kalan 4 kilometrelik kısmı da deniz üzerinden köprüyle geçmeyi hedefliyoruz."
Alsancak Limanı Mart'ta ihalede
İzmir'e, 2011 kruvaziyer sezonunda, bir önceki yıla göre yüzde 42,58 oranında artışla 507 bin 452 turistin geldiği bildirildi. İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Alsancak Limanı'na 2011 sezonunda, 273 kruvaziyer geldiğini belirtti. Kara, bu gemilerle 480 bin 851'i yabancı olmak üzere 507 bin 452 kişinin kente giriş yaptığını söyledi. ÖİB'in Mart ayında liman ihalesi yapacağını belirten Şükrü Kara, "Bu ihale 130 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bölgede alışveriş merkezleri ve oteller yapılacak. Bu ihaleyle Alsancak Limanı'nın kruvaziyer turizme olan katkısı daha da artacaktır" dedi.
Raylı sistem projeye girdi
Deniz altından yükselecek kısımda karayolu akışının yanı sıra raylı sistem de olacağını aktaran Yıldırım, "Şimdilik bu şekilde düşünmekle birlikte raylı sistem ya da karayolunun olup olmayacağı, hangisinin daha uzun ömürlü olacağı etüt ve çalışmalarla ortaya çıkacak" diye konuştu.