Nuruosmaniye’den Beyazıt Kapısı’na uzanan Kalpakçılar Caddesi’nde bir dükkan fiyatı 65 ila 85 kilo altın arasında değişiyor. Türk lirasına çevrildiğinde dükkanların satış metrekare fiyatı, metrekarede 400 bin ila 725 bin ABD dolarına karşılık geliyor. Bu fiyatlar Kalpakçılar Caddesi'ni dünyanın en değerli ticari lokasyonlarından biri haline getiriyor.
Kapalıçarşı Haritası
Kalpakçılar Caddesi nerede?
Kapalıçarşı'nın kalbi Kalpakçılar Caddesi yıllık 200 bin dolardan başlayan dükkan kiraları ile Abdi İpekçi ve Bağdat'ı solladı. Yerli ve yabancı markaların yer almak için sıraya girdiği caddede, boş yer bulunamıyor.
Hangi markalar Kalpakçılar Caddesi’ne girmeye çalışıyor?
Sabah Gazetesi’nin 04 Ağustos 2013 tarihli haberine göre; yıllık kirası en az 200 bin dolardan başlayan 20-25 metrekarelik dükkânların satış fiyatı ise 10 milyon doları buluyor. Bağdat ve Abdi İpekçi Caddesi'nde aynı büyüklükteki mağaza kiraları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişirken, Kalpakçılar'daki hesap altın üzerinden yapılıyor. Tarihi çarşıdaki dükkânlar kolay kolay el değiştirmiyor. Kulislerde konuşulana göre Türkiye'nin en pahalı caddesi Kalpakçılar'da Mavi Jeans'ten Migros'a ve Kahve Dünyası'na kadar birçok marka yer bakıyor. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Dr. Hasan Fırat, kapılarının marka sahipleri tarafından sık sık çalındığını söylüyor.
Ünlü markaların burayı prestij olarak kullanmak istediğini bildiren Fırat, "Çarşıda kiralar yükseldi, altın fiyatlarındaki hızlı artışla cirolar da düştü. Her şeye rağmen bütün markalar burada yer arıyor ama yok" diye konuşuyor. Çarşıdaki kuyumcu egemenliği de yavaş yavaş değişiyor. Fırat, Kalpakçılar'daki 300 dükkânın son bir yılda 30 tanesinin baharat ve giyim mağazası haline geldiğini açıklıyor. Vakko'nun boşalttığı mağazaya Stefanel gelmiş. Hemen karşısında ise Silk&Cashmere mağaza açmış. Ülker'in Gopa'sı ile kozmetik markası MAC ise çarşıdan ayrılmış. Ticaretin merkezi Kapalıçarşı, birçok üniversitenin öğrencileri için tez konusu olmaya devam ediyor.
Kalpakçılar Caddesi’nde dükkan fiyatları ne durumda?
EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre Kapalıçarşı'da yer alan dükkan fiyatları İstanbul' un en popüler perakende caddelerindeki ticari mekanlardan çok daha değerli...
EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin sonuçları Kasım 2013’te açıklanan araştırmasına göre günümüzde inşa edilen AVM’lerin bir bölümü çeşitli yanlış seçimlerden ötürü fonksiyonunu yitirirken, 550 yıllık Kapalıçarşı bir günde yaklaşık yarım milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Kapalıçarşı'nın Kalpakçılar Caddesi ise yalnızca İstanbul'un değil dünyanın en pahalı ticari mekanlarından biri.
Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.'nin Lisanslı Değerleme Uzmanı Deniz Şahinkaya'nın gerçekleştirdiği araştırma, AVM çılgınlığının yaşandığı İstanbul'da sessiz sedasız büyük cirolara ulaşan ve rekor dükkan fiyatlarına sahip Kapalıçarşı'nın önemini gözler önüne seriyor.
Perakende ticari hayatta Türkiye'nin en büyük değerinin Kapalıçarşı olduğunu ifade eden Şahinkaya, 1461 yılında inşasına başlanan Kapalıçarşı'da bugün 64 cadde ve sokak, iki bedesten, 16 han ve 11 ana kapı bulunduğunu, 30 bin metrakare büyüklüğündeki çarşıda 3.600 dükkanın yer aldığının altını çiziyor. Şahinkaya, halihazırda çeşitli yanlış tercihlerden dolayı modern AVM'lerin bir bölümü kısa bir zamanda fonksiyonlarını yitirirken, günde 500.000 kişi tarafından ziyaret edilen Kapalıçarşı'nın her yıl rekor üstüne rekor kırdığını belirtiyor.
Kapalıçarşı'daki ticari mantığın arkasında gelenek ve göreneğin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Şahinkaya, çarşıda hala dükkan satış fiyatlarının kilo altın üzerinden yapıldığını, dükkan satışa çıkarılmadan önce nezaketen komşu dükkan sahiplerine alıp almayacaklarının sorulduğunu ve satışların bu mantık doğrultusunda sessiz sedasız yapıldığını belirtiyor.
Söz konusu ticari mantık çerçevesinde kuyumcuların faaliyet gösterdiği Nuruosmaniye’den Beyazıt Kapısı’na uzanan Kalpakçılar Caddesi’nde bir dükkan fiyatının 65 ila 85 kilo altın arasında değiştiğini söyleyen Şahinkaya, ortalama 5-7 m2 arasında olan dükkanların fiziken küçük, ticari açıdan ise büyük olduğuna vurgu yapıyor. Şahinkaya, Türk lirasına çevrildiğinde dükkanların satış metrekare fiyatının metrekarede 400 bin ila 725 bin ABD dolarına karşılık geldiğini söylüyor. Bu fiyatların Kalpakçılar Caddesi'ni dünyanın en değerli ticari lokasyonlarından biri haline getirdiğinin altını çiziyor.
Kalpakçılar Caddesi’nde hangi sektör var?
Lonca mantığı çerçevesinde aynı işi yapan meslek erbabının belli bir sokakta faaliyet gösterdiğini, bu nedenle sokak isimlerinin günümüze yorgancılar, kalpakçılar, aynacılar, terlikçiler, fesçiler, keseciler olarak geldiğini kaydeden Şahinkaya, ancak tarih içinde yaşanan değişimlere Kapalıçarşı'nın hızla ayak uydurduğunu, örneğin Kalpakçılar Caddesi'nde bugün sadece kuyumcuların faaliyet gösterdiğini kaydediyor.
Kalpakçılar Caddesi, pahalılığıyla dünyada hangi ünlü caddelere eşit?
Dünyanın en pahalı ticari mülklerinin New York 5. Cadde, Hong Kong Causeway Bay ve Paris Champs Elysées'de olduğunu belirten Şahinkaya, bu mekanlarda metrekare fiyatlarının 700 ila 900 bin ABD doları arasında değiştiğini, Kalpakçılar Caddesi'nin de aynı statüde olduğunu kaydediyor. Ancak Kalpakçılar Caddesi'nin dünya genelinde yapılan emlak araştırmalarında pek dikkati çekmediğini ifade eden Şahinkaya, bunun nedeninin caddenin bir perakende caddesi gibi algılanmaması, lokasyonun, kendine özgü hedef kitlesi ve yapısı olan modern AVM statüsünde görülmemesinden kaynaklandığını belirtiyor.
Kalpakçılar Caddesi, İstanbul’da hangi popüler caddeleri solladı?
İstanbul'un en popüler perakende caddelerinde ortalama metrekare fiyatlarının 30 binle 130 bin dolar arasında değiştiğini ifade eden Şahinkaya, bu rakamların Bağdat Caddesi'nde ve İstiklal caddesinde 30 bin ila 130 bin dolar, Abdi İpekçi Caddesi'nde 60 bin ila 110 bin dolar arasında değiştiğini, Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi ile kıyaslanamayacağının altını çiziyor.
Şahinkaya, Kapalıçarşı'nın 'Grand Bazaar' namıyla dünya çapında bir üne sahip olduğuna da dikkat çekiyor.Her yıl İstanbul'a gelen yabancı turistin önemli bir miktarının Kapalıçarşı'yı ziyaret etmeden ülkeyi terk etmediğini de sözlerine ekliyor.