Küçükçekmece’deki Kanarya Mahallesi, kentsel dönüşüm projesi ile inşaat sektörünün gündeminde olan yerleşim bölgesidir. Nüfusu 120 bin civarındadır.
Küçükçekmece mahalle haritası
Kanarya mahallesi nerede?
Küçükçekmece ilçesine bağlı, Küçükçekmece Gölü’ne kıyısı bulunan bir mahalledir. Bu mahallede yer alan sokak isimleri genelde kuş isimleridir. 1990’lı yıllarda doğudan batıya göçün en sık yaşandığı yerdir. Küçükçekmece Gölü kıyısına sınırı vardır. Kanarya mahallesinin sınırları; Halkalı Gümrük Yolu’ndan başlayarak Söğütlüçeşme KİPTAŞ Konutları’na kadar devam eder.
Kanarya Mahallesi’nin ismi nereden gelmektedir?
Küçükçekmece’de “Kuş Cenneti” olarak bilinen bir yer Kanarya Mahallesi. Ama mahalleyi kuş cenneti yapan kuşların varlığı değil, isimleri. Mahalledeki hemen her adres kuş ismiyle başlıyor ve bitiyor. Kanarya Mahallesi, Leylek Caddesi, Pelikan Sokak, Güvercin Caddesi, Devekuşu Sokak gibi... Sokak sayısı arttıkça mavi kuş, çalıkuşu, gecekuşu veya yeni bülbül gibi yeni isimler de icat edilmiş. 90 cadde ve mahallenin bulunduğu bölgede sadece 10 sokak ya da mahalle ismi kuş adlarından türetilmiş değil.
Küçükçekmece Gölü’nün yanı başında eskiden sazlık olan bir bölgede 1955 yılında kurulan mahalle, adını Rumca ‘Kapanarya’ isminde bir çiftlikten almış. 1960 yılından sonra Rumeli ve Anadolu’dan aldığı göçle hızla büyüyen semtte bugün 100 binin üzerinde insan yaşıyor. Son 20 yılda özellikle Doğu illerinden aldığı göçle adından söz ettiren mahallede sokaklar isimlerini şahin, kartal, atmaca, bıldırcın, serçe, devekuşu, kırlangıç, penguen, saka, karabatak, çaylak, yarasa gibi kuşlardan almış.
Küçükçekmece ne zaman büyümeye başladı?
Yıllardır göç alan Kanarya Mahallesi, göç almaya da devam ediyor. 1992-93 yıllarından beri Mardin, Malatya, Bitlis, Muş ve Siirt’ten çok sayıda insanın göç ettiği Kanarya’da, hemen herkes kentsel dönüşüm başladığında bölgenin Kayabaşı gibi gelişeceğini ve prim yapacağını düşünüyor.
Kanarya mahallesinde kentsel dönüşüm projesi:
Yaklaşık olarak 120 bin kişinin yaşadığı mahallenin dünyanın en büyük üçüncü mahallesi olduğu iddia edildi. Kanarya mahallesinde yer alan; Papağan Caddesi, Florya Caddesi ve Kuğu Kuşu Sokak ile Yunus Emre Okulu’na kadar olan bölgede yaşayanların sahip oldukları evlerin bir kısmının tapuları iptal edildi. Devlet tarafından 1960 yılında Hazine arazisi üzerine inşa edilen binalara tapu verilmişti ancak bu tapular 2012 yılında iptal edildi. Tapuları iptal edilen ev sahiplerinden devlet, işgaliye bedeli istedi.
Kanarya mahallesi, 06/02/2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun ile riskli alan olarak kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 9/1/2013 tarihli ve 120 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2’nci maddesine göre, bakanlar kurulunca Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nin riskli alan olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.
2013 Mart ayında Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kanarya mahallesi sakinlerine; kentsel dönüşüm projesini anlattı. Başka Yeniay şu şekilde konuştu:
“Devlet rant sağlayacak ya da vatandaşın malını peşkeş çekecek değil. Şu anda birileri afaki konuşuyor. Onlar burada oturmuyorlar, bu sıkıntıları çekmiyorlar. İleride bir deprem olduğu zaman onların aileleri, çocukları ölmeyecek. Burada bir mağduriyet var, amacımız bu mağduriyeti en aza indirmektir.”
Konuşmaya katılanların arasında TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu da vardı. Karaoğlu ise şu yorumlarda bulundu:
“TOKİ’ nin burada çalışmak gibi bir amacı yoktu. Ancak başkanımız böyle bir teklifle gelince biz bu işe başladık. TOKİ olarak Küçükçekmece Belediyesi’ne yardımcı olmak istiyoruz. Herkes kendi bütçesine göre tercih yapacak. Böylelikle buradaki mağduriyet ortadan kalkacak. Biz devlet olarak her zaman özellikle ihtiyaç sahibinin yanındayız.”
Küçükçekmece Mahallesi’nin rayici nedir?
Para Dergisi’nin haberine göre 2013 yılının Mart ayı itibariyle; yerel müteahhitlerin bölgede inşa ettiği çok sayıda bina var. Fiyatlar ise eski ve yeni binalar olarak ikiye ayrılıyor. Eski binalarda dairelerin metrekaresi 700-800 TL, yeni binalarda ise bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Kanarya’da eski binalarda 100 metrekare büyüklüğündeki bir daireyi 50-60 bin TL’ye veya yeni binalarda 85 metrekare büyüklüğündeki bir daireyi 100-105 bin TL’ye satın almak mümkün. 90 metrekarelik bir dairenin fiyatı ise 120 bin TL’den başlıyor. 3+1’lerin fiyatı 160 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bölgedeki kiralar da oldukça makul. Bölgedeki evlerin kiraları 250 ile 600 TL arasında değişiyor.
Kanarya mahallesi muhtarlığı iletişim bilgileri:
Kanarya mahallesi muhtarı: Nejat Karadeniz
Muhtarlık telefon numarası: 0 212 592 91 24
Kanarya mahallesi ulaşım bilgileri:
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016