Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kasımpaşa

Kasımpaşa İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihi semtlerden biridir. ‘Tayyip Erdoğan’ın büyüdüğü semt’ olarak bilinir. Karadeniz'den çok göç alan semt, konut varlığını yenileme telaşında.



Kasımpaşa


Kasımpaşa ismi nereden gelmektedir?



Kasımpaşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Güzelce Kasım Paşa'nın Padişah tarafından burada oturmayla görevlendirilmesi dolayısıyla semt Kasımpaşa ismini almıştır.Güzelce Kasım Paşa semte yaptırdığı cami (Cami-i Kebir),medrese ve diğer eserlerle yöreyi kalkındırmıştır.



Kasımpaşa semtinin tarihçesi nedir?



İstanbul'un en eski yerleşim yerlerindendir. Fatih Sultan Mehmet gemileri Haliç'e bu semtten indirmiştir. İstanbul'un fethinden önce burada bugünkü İtalyan Cenovalıların ataları Cenevizliler yaşardı. Fetihten sonra semt daha bayındır bir hal almış ve zamanının en lüks yerleşimlerinden biri olmuştur. Ne var ki Büyük Kasımpaşa Yangını semti yerle bir etmiştir. O tarihten sonra ve özellikle Cumhuriyet devrinin ilk yıllarından itibaren atıl bir hal almış, Haliç'in kirlenmesiyle de popülaritesini iyice kaybetmiştir. 21.yy'ın başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Haliç'i temizlemesi ve semte yapılan yatırımlar iyi sonuç vermiştir. Yaklaşık 15.000 kişilik bir stada, 1 spor kompleksine, 1 kütüphane ve 1 havuza kavuşan semt, gelişimini sürdürmüştür.Haliç'in kıyısında bir sosyal dinlenme tesisi inşa edilmiştir. Sosyal dinlenme tesisinin de içinde bulunduğu parkta çeşitli kondisyon ve sağlık aletleri halkın kullanımına açılmıştır. Semtin ünlü Tabakhane Meydanı (Kızılay Meydanı) ise çağdaş bir hal almış, sosyal etkinliklerin merkezi konumuna gelmiştir. Kasımpaşa'nın bir diğer adıda Pegaidir. Semt, adeta futbol takımıyla özdeşleşmiştir. Öyle ki Kasımpaşa denince akla ilk gelen Kasımpaşa Spor Klubü olmaktadır. Stadyum, semtin Tepebaşı'na doğru çıkışında yer almaktadır. Tribünlere ulaşmak için bir yokuş çıkılması gerekmektedir. Oyun alanı ise girişten aşağıdadır. Semtin merkezindeki Cami-i Kebir (Büyük Cami) ve Piyale Paşa mahallesinde bulunan Büyük Piyale Paşa Cami Mimar Sinan'ın eserlerindendir.



Kasımpaşa mahalle nüfusları nedir?



Mahalle            Nüfus

Piyale Paşa 26.823

Kaptan Paşa 19.215

Fetihtepe 18.140

Kulaksız 9.071

Kadı Mehmet 9.071

Küçük Piyale 8.283

Sururi Mehmet efendi 5.287

Yahya Kahya 4.166

Bedrettin 1.010

Cami-i Kebir 2.388

Çatma Mescit 2.796

Hacı hüsrev 1.576



Kasımpaşa’daki tarihi eserler hangileridir? 



Semtin kuzeyinde kalan Piyale Paşa Camii Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.


Haliç'in kıyısında bulunan Aynalıkavak Kasrı Fatih zamanında yapılmıştır.


Osmanlı zamanında yaşamış Mehmet Turabi Efendi taradından kurulan Turabi Baba Kütüphanesi bulunmaktadır.


Cami-i kebir Osmanlı zamanında yapılan ve Kasımpaşanın merkezinde bulunan camidir.


Cami-i Kebir'in yanında Tarihi hamam bulunur.


Tarihi Kasımpaşa fırını Bahariye Caddesinde bulunmaktadır.



Kasımpaşa’daki markalı konut projesi hangisidir? 



Kasımpaşa Evleri: Kasımpaşa Konakları'nda yer alan konutların fiyatları Mart 2012 itibariyle 160 bin liradan başlıyordu. Proje kapsamında konutların teslimatları hemen yapılıyor.

Toplamda 5,5 dönüm alan üzerinde konumlandırılan Kasımpaşa Konakları projesi kapsamında yer alan konutlar 2+1, 3+1, 4+1 dubleks ve 6+1 dubleks şeklinde tasarlandı. 


Mart 2012 itibariyle proje kapsamında yer alan konutlardan 2+1'ler 160 bin liradan; 3+1'ler 300 bin liradan; 4+1 dubleksler 400 bin liradan ve 6+1 dubleksler ise 450 bin liradan satışa sunuluyor. 


Projede yer alan konutlardan 2+1 daireler 84-94 metrekare; 3+1 daireler 110-133 metrekare; 4+1 dubleksler 154-186 metrekare şeklinde tasarlandı. Proje kapsamında banka kredisiyle vadelendirme yapılarak ödemeler gerçekleştiriliyor. 


5 blokta toplam 135 daireden meydana gelen projeye 2008 yılında başlandı ve Haziran 2009'da tamamlandı. Yazıcı İnşaat tarafından hayata geçirilen projenin inşaat alanı 2 bin 500 metrekare olarak tasarlandı. 


Telefon: 0212 254 92 45

Web Adresi: kasimpasakonaklari.com



Kasımpaşa hangi konulara haber oldu? 



Beyoğlu'nda 5 bin yapı restore edildi! (Emlakkulisi.com, Mayıs 2013) 


İstanbul Beyoğlu'nda Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanesi, Karaköy Voyvoda Karakolu gibi yapıların bulunduğu 5 bin yapı restore edildi...


İstanbul'un önemli semtlerinden biri olan Beyoğlu'nda yapılarda yenilenme çalışmalarına devam ediliyor. Beyoğlu Belediyesi'nin sürdürdüğü yenilenme çalışmalarında, içerisinde  Kasımpaşa Mevlevihanesi, Turabi Baba Kütüphanesi, Tarihi Beyoğlu Belediyesi Binası ve Karaköy Voyvoda Karakolu gibi binaların  yer aldığı 5 bin bina restore edildi.



Kasımpaşa Kulübü'nün mağazası Paşa Store açıldı (A.A., Şubat 2013)


Kasımpaşa Kulübü'nün lisanslı ürünlerinin satılacağı mağazanın resmi açılışı yapıldı. Kulüp başkanı Zafer Yıldırım: ''Kesinlikle hedefimiz Avrupa'dır. Bu olmazsa, başarısız olduğumuza inanırız''


Kasımpaşa Kulübü'nün lisanslı ürünlerinin satılacağı ''Paşa Store''un resmi açılışı yapıldı. 


Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı VIP girişinin yan bölümünde hizmet verecek mağazanın açılışına Kasımpaşa Kulübü Başkanı Zafer Yıldırım, Başkanvekili Hasan Hilmi Öksüz, yönetim kurulu üyelerinden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, lacivert-beyazlı takımının teknik direktörü Shota Arveladze ile lacivert-beyazlı futbolcular katıldı. 


Mağazanın açılış kurdelesini Zafer Yıldırım ile Ahmet Misbah Demircan birlikte kesti. 



Oktay Ekinci: Kalyoncu Kışlası yok edilemez (Cumhuriyet Gazetesi, Eylül 2012)


Cezayirli Hasan Paşa’nın emanetine ihanet eden ‘muhafaza’kâr(!)lara sesleniş! “Denizciler semti Kasımpaşa’da bulunan Kalyoncu Kışlası’nın yıktırılıp yerine alışveriş merkezi yaptırılması küstahça bir davranıştır.”

Bu “başkaldırı” cümlesi, sadece bilgisiyle değil, “efendi”liğiyle de herkesin gönlünü kazanmış İlber Ortaylı’nın...

Tarihe gerçeklerden ve belgelerden “tarafsız” bakmanın duayeni sayılan Ortaylı, “Kalyoncu Kışlası’nın Çarşı Olması Tarihle Alay Etmektir” başlıklı makalesinde şunları da söylemeden edememişti;

“Üstat Güngör Uras’ın bildirdiği üzere bu kışlayı İstanbul vilayetinin İl Özel İdaresi yıktırıp, AVM kurduracakmış. Doğruysa, gayet dar görüşlü ve bu topluma karşı küstahça bir davranıştır (...) Tarihi miras bazı çokbilmişlerin şuursuzca tekrarladığı gibi sadece milliyetçilere değil, herkese lazımdır.” (Milliyet-19 Ağustos)


Peki, “kibar” uzmanımızı böylesine çileden çıkaran, onun kadar “zarif” yazarımız Güngör Uras acaba haberi nasıl vermişti?

“230 yıllık binayı yıkıp AVM yapmak cinayettir!” diyerek...

Basınımızın diğer efendilerinden Uras, her zamanki olgunluğuyla Başbakan’a seslenerek diyordu ki; “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan rica ediyorum. Lütfen, bir Kasımpaşalı olarak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı olarak ve Başbakan olarak, Kasımpaşa’daki tarihi kışla binasının yıkılmasına izin vermeyiniz.” (Milliyet-8 Mayıs)


Çünkü AA’nın haberine göre, İstanbul Deniz Saha Komutanlığı tarafından kullanılan bina İl Özel İdaresi’ne devredilmiş; İl Özel İdaresi 230 yıllık binanın yıkılarak yerine yepyeni bir çarşı binası inşa ettirilmesi için proje hazırlatmış; yakında yıkılacakmış...

Peki, biri tarihin, diğeri yaşamın uzmanı bu görmüş geçirmiş kalemlerimizi bugüne dek pek alışmadığımız hırçınlıkla isyan ettiren AVM projesi hangi hatıraları yok etmeye aday?


Kışlanın Geçmişi


Soruyu araştırmak için yine “tarafsız” bir kaynağa, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na ait internet sitesine başvurdum. Sitedeki “Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası’nın Tarihçesi” başlıklı makalede özetle şu bilgiler yer alıyor:

“İstanbul dışından asker toplamaya gerek kalmadan sürekli bir deniz gücü oluşturmak maksadıyla Kaptanıderya Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından, 1782 yılında ‘Kalyoncu Kışlası’ adıyla koy doldurularak yaptırılmıştır. 8700 askerin barındırılabildiği kışla ‘Kalyoncu Sınıfı’ndan sonra ‘Tersane Tüfekçi Eratı’nca, daha sonra ‘Bahriye Silahendaz Taburu’ tarafından 1909 yılına kadar kullanılmıştır.”


1908’de meşrutiyetin yeniden ilanından sonra 1910-1911 yıllarında yeni deniz erlerinin eğitimi için “Bahriye Efradı Cedide Mektebi Müdüriyeti” olmuş; Cumhuriyetten sonra da sırasıyla “Bahriye Efrat Mektebi Müdürlüğü”, “Deniz Yeni Efrat Talim Taburu Kumandanlığı”, “Deniz Yeni Er Eğitim Alay Komutanlığı”, “Boğazlar ve Marmara Komutanlığı Karargâh Komutanlığı” ve son olarak 70’li yıllarda “Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Karargâh Destek Kıtalar Komutanlığı” olarak hizmet vermiş; aynı komutanlıkça da “Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası” olarak adlandırılmış…


Ve Cezayirli


Tam unvanıyla “Kaptanıderya Cezayirli Gazi Hasan Paşa” ise (1714-1790) aslen Kafkasyalı... Ancak “cesur denizci”liğini Cezayir Beylerbeyi’nin hizmetindeyken gösterdiği için 1760’larda bu isimle “amiral”liğe, ardından “Kapudane-i Hümayun”luğa (oramiral) atanır.


1770’lerde Ruslarla Çeşme deniz savaşındaki kahramanlığından ötürü vezirlik rütbesiyle “Kaptanıderya” olan Hasan Paşa, dönemin Osmanlı bahriyesini yeniden yapılandırarak tersanede ilk kez mühendishane açar ve Kalyoncu Kışlası’nı yaptırır... Leventleri daha düzenli bir hayata kavuşturur.

Cezayirli pek çok yerde hayır eserleri ve çeşmeler de inşa ettirir. Yavruyken alıp beslediği bir aslanı daima yanında gezdirdiği ve seferlere beraber götürdüğü için İstanbul’daki heykeli “aslan”ıyladır. Mezarı ise Şumnu’da (Bulgaristan) yaptırdığı bir Bektaşi tekkesinde...


Kasımpaşa’yı Kurtaralım


İşte bu bilgiler ışığında yeniden İlber Ortaylı’nın haykırışına dönersek, bilge tarihçimizin şu anımsatmaları kültürümüz adına yaşamsal değer taşımıyor mu?


“Son birkaç yılda birtakım insanlar ve grupların ‘dar görüşleri’ne rağmen işadamlığına otel ve çarşı inşasıyla özendikleri görülüyor. Her kamu binasını otel ve çarşı olarak görüyor, kimseye ‘kulak asmıyor’lar. Bu Kalyoncu Kışlası daha evvel gayet berbat bir restorasyon geçirmişti. Yeniden düzenlenmesi beklenirken, çarşıya çevrilmesi tarihle alay etmektir. (...) İstanbul ve Kasımpaşa ‘tarihini cahil ve cüretkâr zümrelerin elinden kurtarmak’ gerekir...”

Evet.. Ortaylı’nın, Uras’ın ve tarihsel mirasımıza duyarlı herkesin bu haklı ve içten çağrıları elbette ki hem Başbakan’a hem de “mal sahibi” konumunda bulunan İl Özel İdaresi’nin sorumlusu İstanbul Valisi’ne...


Tarihimizi ranta kurban etmeyiniz...!



Ofton, Cannes’dan vazgeçti Kasımpaşa’da büyük sürpriz yapacak (Sahibinden.com, Temmuz 2012)


Ofton İnşaat denildiğinde aklımıza hemen, Bomonti, Kurtuluş, Taksim, Dolapdere bölgesinin kentsel dönüşüm olarak adlandırabileceğimiz önemli projelerine imza atmış bir marka geliyor

Şirket son olarak Boğaz’ın gözdelerinden Kandilli’de Elysium Serene KandilliProjesine başladı.

Fiyat aralıklarının 720 bin TL ile 1 milyon 100 bin TL arasında seyrettiği projede Ofton İnşaat teslimatı Aralık 2013’de yapacağını duyurdu ama şirket burada müşterilerine her zaman olduğu gibi bir erken teslim sürprizi yapmaya hazırlanıyor.


Ofton İnşaat Yönetim Kurulu eşbaşkanı İsmail Hakkı Altun, kendileri açısından sürprizlerin bununla sınırlı kalmayacağı mesajını veriyor. Örneğin Kasımpaşa’daki otel projesi için bombayı yakında patlatmak üzereler. Detaylarını kendisi açıklamasa da önümüzdeki günlerde düzenlenecek basın toplantısında büyük bir otel zinciri ile varılan anlaşmanın kamuoyuna duyurulması bekleniyor.


(…) Kasımpaşa (Piyalepaşa)daki otel projenizle ilgili bir gelişme var mı?


Kasımpaşa’daki projemizle ilgili son aşamalara geldik. Çok yakında konuyla ilgili gelişmeleri, sizlerle bir basın toplantısıyla paylaşacağız.



2011 Hasköy, Sütlüce ve Kasımpaşa 'nın yılı olacak  (Star Gazetesi, Şubat 2011)


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Hasköy, Sütlüce ve Kasımpaşa"da bu yıl büyük bir değişim yaşanacağını belirtti...


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Hasköy, Sütlüce ve Kasımpaşa"da bu yıl büyük bir değişim yaşanacağını belirterek œTalimhane ve İstiklal Caddesi aksındaki büyülü dünya bir anda kendini Sütlüce"den Hasköy ve Kasımpaşa"ya kadar hissettirmeye başlayacak dedi


Vizyonunu œBeyoğlu; kültür-sanat-turizm endüstrisinin merkezi olacak diye belirleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, œ5 binden fazla binayı restore ederek Güzel Beyoğlu Projesi"ni hayata geçirdik. 2011 Sütlüce, Hasköy, Kasımpaşa"nın yılı olacak diyor. İşte ilçeye ilişkin projeler:


2011 Hasköy ve Sütlüce"nin yılı olacak. Kamuoyu Sütlüce"de inanılmaz değişim ve dönüşüm görecek. Talimhane ve İstiklal Caddesi aksındaki bu çekici, büyülü dünya bir anda kendini Sütlüce"den Hasköy ve Kasımpaşa"ya kadar hissettirmeye başlayacak. Buralarda El Cezire televizyonu, Hilton Otel, Zaha Hadid"in yapacağı çok güzel bir müze ve yeni başlayacak olan büyük bir tüp geçit çalışması. Tüm bunlar gözlerin Sütlüce, Hasköy ve Kasımpaşa hattına çevrilmesine neden olacak.



Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları