Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kız Kulesi

Kız Kulesi’ni 1995 yılında açılan ihaleyi kazanarak 49 yıllığına kiralayan Hamoğlu Holding, kalan 38 yıllık kullanımını satışa çıkarmıştır. İşte efsane ve söylentilerle dolu tarihiyle 2 bin 500 yaşındaki Kız Kulesi…



Kız Kulesi

Kız Kulesi'ni havadan izlemek için tıklayın!



Hamoğlu Holding, Kız Kulesi’nin kullanım hakkını kaça satacak?    



İstanbul'un en önemli simgelerinden olan 2 bin 500 yıllık Kız Kulesi'ni 49 yıllığına kiralayan Hamoğlu Holding, geriye kalan 38 yıllık kullanım hakkını satıyor


Bir süredir büyük alıcılarla görüşen Hamoğlu Holding Başkanı Ahmet Hamoğlu'nun, özellikle yabancı yatırımcılardan büyük ilgi gördüğü öğrenildi.


Kulislere göre Kız Kulesi için 22 milyon euro isteyen Hamoğlu'na ilk ciddi teklif Körfez'in en büyük holdinglerinden birinden geldi. Ancak Arap şirketi, fiyatında anlaştığı kuleyi şirket merkezi yapmaya kalkınca görüşmeler sonlandırılmış oldu. Çünkü mevzuata göre Kız Kulesi'ni halkın kullanımına kapatan projelere izin verilmiyor.


Vatan Gazetesi’nin haberine göre; çok sayıda yabancı şirket bu tarihi yapıyı portföyüne katmak istiyor. Yakında ABD'li bir grubun ciddi bir teklifle Türkiye'ye geleceği de belirtiliyor.



Kız Kulesi’nin künyesi nedir?



İsim: Kız Kulesi 

Lokasyon: Asya kıtası kıyılarına yakın, Boğazın güney girişinde bulunmaktadır.

Asya kıtasına uzaklığı: Üsküdardan 200 metre

Yükseklik: Bayrak direği ile birlikte yaklaşık 40 metre

Ada yüzölçümü: 1255,85 m2

Bina ölçüsü: 9 katta 10 oda. 

Bayrak Ölçüleri: 5m2 ( 15 günde bir değiştirilmektedir. 



Kız Kulesi adası nasıl oluştu?



Kız Kulesi'nin üzerinde bulunan ada kayalıkların üzerine kuruludur. Aslında bu kayalıklar zamanında Asya sahillerine bağlıymış ve İstanbullu Rum araştırmacı Evripidis'in anlattıklarına göre, doğa şartları ve dalgalar bu kayalığı tahrip edip, karadan kopartmış. Böylece bu adacık bu şekilde oluşmuş.



Bosphorus ismi nereden gelir?



Mitolojiye göre Tanrı Inahos'un kızı Io, Tanrı Zeus'un karısı Hera ile arasındaki bir mücadelede inek haline getirilir ve kendisine bir At Sineği musallat edilir. Io'da kendisine musallat edilen at sineğinden kurtulmak için denize doğru kaçar ve Boğaz'ı geçerek Mısır'a gider. Bu hikayeden dolayı, geçtiği yere "Buzağı Geçidi" yada Yunancada "Sığır Geçidi" anlamına gelen "BOOS FOROS" dan adını alır. Kıyıya çıktığı Salacak sahiline de "Damalis" yani dana yavrusu denmiştir.



Kız Kulesi’ndeki II. Mahmud Tuğrası’nın sırrı nedir?



1832 – 1833 yılları arasında II. Mahmud dönemindeki tadilat sırasında, sütunlu giriş kapısının üzerindeki üçgen çerçeve içine ünlü Hattat Rakim'in yazısı ile mermere oyulmuş , Hicri 1248 tarihli (1832 – 1833) ile padişahın tuğrasını taşıyan bir kitabe konulmuştur.



Kız Kulesi’ndeki sonsuzluk taşının sırrı nedir?



Bu taşın burada ne kadar süredir durduğu bilinmemektedir. Fakat değişik zamanlardaki renevasyonlarda her zaman olduğu yerde bırakılmıştır. İki değişik renevasyonda denize düştüğü ve dalgalar tarafından bulunarak tekrar yerine konulduğu bilinmektedir. Bu taş devamlılığı simgeler ve evliliklerinin sonsuza kadar sürmesini isteyen çiftler, bu taşa dokunarak birlikte dilek tutarlar.



Kız Kulesi ne zaman deniz feneri olarak kullanıldı? 



İlk 17. yüzyılda deniz feneri amaçlı kullanım başlamıştır. 1719 yılında fenerde çıkan yangın sonucunda ahşap binayı tamamen kül haline getirmiştir. 1725 – 1726 yıllarında tekrar tamir edilmiştir. Fener 1857 yılında bir Fransız şirketi tarafından yenilenmiştir. 1920 yılında da lambası otomatik ışık yakma sistemine kavuşmuştur. 1943 – 1944 yıllarındaki tamiratta, elektrik getirilmesi ile daha modernleşmiştir.



Kız Kulesi’nin içinde neler var?



Efsaneler Sergisi: 2500 yıllık tarihi içerisinde , Kız Kulesi hakkında sayısız efsaneler ve hikayeler anlatılmıştır. Kulenin bütün katlarında ve adanın her bölümünde bu efsaneler , hikayeler ve tarihi gerçekler teknoloji ve sanat karıştırılarak sunulmuştur. Amacımız , aşk ve sevgi dolu bu hikayeleri anlatarak misafirlerimizi, yüzlerinde bir gülümseme , dudaklarında bir şarkı , damaklarında güzel bir tat ve akıllarında yeni bir bilgi ile uğurlamaktır. Hero ile Leander efsanesi , Yılan sokan Prenses'in hazin öyküsü ve Battal Gazi'nin "Atı Alan Üsküdar'ı Geçti" hikayeleri geniş çaplı anlatılırken , diğer bütün efsaneler de kısaca anlatılmışlardır.


Seyir Terası: Dünyada başka bir eşi ve benzeri olmayan , İstanbul'un en önemli ve en etkileyici yeri , İstanbul Boğazı'nın girişidir. Kız Kulesi'nin eşsiz lokasyonu ; Haliç , Adalar , Tarihi Yarımada , Boğaz ve Marmara denizine hakim konumda olduğundan, Seyir Terası'nın manzarası dünyada tektir. 


Kuledebar: Kız Kulesi'nin belkide en az bilinen fakat en etkileyici bölümlerinden birisi de Seyir Terası'ndaki "Kuledebar " isimli bölümdür. Mum ışıkları altında , mehtabın aydınlattığı güzel İstanbul gecelerinin en derin hissedilebileceği en romantik yerlerimizden biridir Kuledebar.. Sayısı bilinmemekle birlikte , dünyada en fazla evlilik teklif edilen yerlerden biri olduğu kesindir.



Kız Kulesi, tarihte hangi amaçlarla kullanılmıştır?



Mezar: M.Ö 341 yılında Komutan Chares'ın eşi için mermer sütunlar üzerinde yapılan bir tür anıt mezar oldduğu söylenmektedir. Fakat bazı kaynaklar mezarın Salacak tarafında olduğunu rivayet ederler 


Kale: M.Ö 411 yılında Atina ile Sparta arasındaki savaşın sonunda, Atinalı General Alkibiades tarafından Spartalıları kontrol altında tutabilmek için, kenti zincirle kuşatıp, burayı kale haline getirmiştir. 


Kule: M.S 1100 yıllarında ilk belirgin Kule yapısı İmparator Manuel Comnenos (1143 - 1178) tarafından yapılmıştır. Savunma Kulesi olarak inşa edilmiştir . Bu kuleyede küçük kale anlamına gelen "Arcla" adı verilmiştir. Bugünkü binanında ölçülerine çok yakın olduğu tahmin edilmektedir. 


Savunma: Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u kuşatması sırasında, Kule Bizanslılar tarafından Marmara Denizi'inden girişi kontrol amaçlı kullanılmıştır.


Gümrük: Atinalı General Alkibiades Boğaz'ın girişinin iki yakasını zincirlerle bağlayarak, giriş ve çıkışı kontrol ederek, gümrük parası aldığı bilinmektedir.


Depo: 1990 senesinde Kasımpaşa'daki Deniz Yolları depolarının yıkılması sonucunda gemilerdeki fare ve haşerelerin öldürülmesinde kullanılan siyanür, Kız Kulesi'nde depolanmıştır. Burada görevli personel siyanür ile yaşamak zorunda kalmıştır ve sonucunda şikayet edilerek buradan kaldırılmıştır.


Radar: 1982 yılından sonra Denizcilik İşletmeleri tarafından radar ve gözetme istasyonu olarak kullanılmıştır. 


Hastane: 830'lu yıllarda İstabnbul'daki kolera salgını sırasında Kız Kulesi Karantina Hastanesi olarak kullanılmıştır. 


Fener: Bugün itibari ile hala aktif olarak çalışmakta olan Deniz Feneri tarihte de bu amaca devamlılıkla hizmet etmiştir.


Kılavuzluk: 1964 yılından beri Boğaz trafiğini control ve yön gösterme amaçlı olarak kullanılmıştır. Askeriyenin bu kullanımı 17 sene sürmüştür.


Su Deposu: Mitolojiden günümüze Yerebatan Sarnıcı'ndan kuleye uzanan dehlizler tüneller olduğu söylenir. Bu dehliz ve tüneller günümüzde su depose adıyla anılan sarnıçları beslemektedir. Kulenin restorasyonu esnasında tatlı su kaynağı ve sarnıçlara açıldığı tahmin edilen kapak bulunmuştur. 


Restaurant/Café: 2012 yılında yapılan yeniden yapılanma sırasında efsaneler sergisi ve Kız Kulesi'nin tarihini anlatan bir restorasyon program uygulanarak bugunkü halini almıştır.


Anıt Müze Olması: Kız Kulesi adasının tamamı Anıt – Müze olarak kabul edildiğinden , her metrekaresine büyük değer vererek kullanmaya çalışıldı. 



Kız Kulesi’nin tarihçesinde neler var? 



2012: Renovasyon çalışmaları yapıldı ve Efsaneler Sergisi açıldı.


2000: Kule turizme açıldı ve İstanbul şehrinin imzası olan kule 2500 yıllık tarihiyle ülke tanıtımına katkıda bulunmaya başladı ve dünyadaki hakettiği yeri aldı.


1999: Marmara depreminden etkilenen kule depreme dayanıklı hale getirildi. Aynı yıl 20. yy'da çekilen son 007 James Bond filmi olan The World Is Not Enough (Dünya Yetmez) filmine mekan oldu. Bu 007 James Bond serisinin 19. filmiydi.


1998: Kız Kulesi restorasyonu başladı.


1995: Kız Kulesi için ihale açıldı. İhaleyi Hamoğlu Holding kazandı.


1993: Kız Kulesi Aşıkları filmi kulede çekildi ve galası Avrupa'da yapıldı.


1992: Üsküdar Belediyesi 2 çalışanının nikahını kulede kıydı.


1990: Kule Denizyolları tarafından siyanür deposu olarak bir süreliğine kullanıldı. Aynı yıl Üsküdar Belediyesi kulenin devri için imza kampanyası başlattı.


1989: Üsküdar Belediyesi kuleyi turizm amaçlı kullanmak için belediyeye devrini istedi.


1982: Ulaştırma Bakanlığı kuleyi radar ve gözetleme istasyonu olarak kullanmaya başladı.


1964: Milli Savunma Bakanlığı'na devredilen kule klavuzluk ve kıyı emniyeti amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum 17 yıl sürmüştür.


1944: Yeni bir tadilat yapılmıştır.


1938: Fener olarak kullanılan kuledeki sis düdüğü , modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığı esnasında Yeşilköy'e kaldırılmıştır.


1923: Modern Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.


1920: Fener otomatik sisteme geçer ve dakikada 20 kere çakmaktadır. Bu yıllar işgal yılları olduğundan kule, işgal kuvvetleri tarafından gözetleme ve kontrol amaçlı olarak da kullanılmıştır.


1857: Fener yeniden yaptırılır.


1832: Padişah II. Mahmud zamanında yapılan tadilat esnasında Hattat Rakım tarafından sütunlu giriş kapısına , padişahın tuğrasını taşıyan kitabe yerleştirilmiştir.


1830: İstanbul'da baş gösteren kolera salgını esnasında kule karantina hastanesi olarak kullanılmıştır.


1750: Kule , Padişah I. Mahmud döneminde zindan ve sürgün istasyonu olarak kullanılmıştır.


1719: Kandillerle aydınlatılan deniz fenerinde , sıçrayan alev , yangına sebep olur. Kule tamamen yanar. Restorasyon 1719'da yapılır.


1509: Depremde hasar gören kule , Padişah Yavuz Sultan Selim tarafından onarılmıştır.


1453: İstanbul Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilir. Kız Kulesi adını alır ve kuleye toplar yerleştirilir. Fatih'in İstanbul kuşatması esnasında kule, Venedik'li komutan Gabriel trevıxan tarafından gözetleme ve kontrol kulesi olarak kulanılmıştır.


110: Bizans İmparatoru Manuel Comnenos savunma ve em amacıyla ilk belirgin kuleyi yapar. Buranın adı artık ARCLA'dır. Küçük kale anlamına gelmektedir.


M.Ö. 341: Yunan Komutan Chares, karısı için bir mezar yaptırır.


M.Ö. 411: Atinalı General Alkibiades Boğaz'ın girişinin iki yakasını zincirlerle bağlayarak, kontrol altına aldığı Boğaz’a giren gemilerden gümrük parası almıştır. (Kaynak: www.kizkulesi.com.tr)



Kız Kulesi’ne nasıl gidilir? 



Kabataş ve Salacaktaki Kızkulesi iskelelerinden ( Üsküdar-Harem sahilyolu ) belirtilen saatlerde Bot seferleri mevcuttur.


BOTLAR ve SAATLERİ


09.00 – 1845 arası gezi amaçlı


20.15 – 00.30 arası akşam yemeği


KULEDE GÜNDÜZ


09.00 – 13:00 kahvaltı : Kişi başı 35 TL


09:15 - 18:30 saatleri arasında alkollü ve alkolsüz içek alabileceğiniz 360 derece İstanbul manzaralı Kuledebar. 


12.00 – 18.00 Cafeterya hizmeti


18.45 Kulede gündüz kapanış 


KULEDE AKŞAM


20.15 – 00.30 arası akşam yemeği 21.00 – 00.30 arası Kuledebar


00.30 Kulede akşam kapanış


EFSANELER SERGİSİ


09.00 – 00.30 arası Efsaneler Sergisini ziyaret edebilirsiniz.



Kız Kulesi iletişim bilgileri nelerdir? 



Adres : Salacak Mevkii Üsküdar 34668


Telefon : +90 (216) 342 47 47


Faks : +90 (216) 495 28 85


E-mail : reservation@kizkulesi.com.tr


           : kule.operasyon@kizkulesi.com.tr


Web Adresi: www.kizkulesi.com.tr